Sunnuntai 20.1.2019

Toivo heräsi maailmalla – löytyykö ratkaisu viimein?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.9.2013 17:35
Päivitetty: 
10.9.2013 18:13
  • Kuva: EPA/All over press
    Kuva
    Syyrialainen tyttö piteli isoisänsä kädestä Turkin Hatayn alueella lähellä Syyrian rajaa.
|

Maailmalla on tänään herännyt varovainen toivo Syyrian pattitilanteen ratkeamisesta ilman sotilaallista iskua.

Syyrian hallitus on muun muassa CNN:n mukaan hyväksynyt Venäjän ehdotuksen paljastaa ja tuhota maan kemialliset aseet. CNN:n uutisessa Syyrian lupausta kuvataan "upeaksi käänteeksi".

Keskustelu sai uuden suunnan, kun Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että sotilaallinen isku Syyriaan voitaisiin välttää, jos Syyrian hallitus raportoi kemiallisista aseistaan täsmällisesti ja lopulta tuhoaa ne. 

Venäjä reagoi nopeasti ja vetosi Syyrian hallitukseen, että se paljastaisi aseensa. Venäjä on vastustanut sotilaallista iskua, sillä Syyrian hallitus on Venäjän pitkäaikainen liittolainen.

Venäjä on myös vastustanut iskua YK:n turvallisuusneuvostossa, minkä vuoksi neuvosto ei ole saanut aikaan yhteistä kantaa Syyriasta. 

Tänään myös Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius ilmoitti, että Ranska aikoo ehdottaa YK:lle päätöslauselmaa, jolla Syyrian hallitusta vaadittaisiin julkistamaan kemiallisen sodankäynnin ohjelmansa ja tuhoamaan hallussaan olevat kemialliset aseet. Asiasta kertoo muun muassa uutispalvelu France 24.

Tähän asti Ranska on pysynyt tiiviisti Yhdysvaltojen rinnalla puolustamassa Syyrian-operaation tarpeellisuutta.

Ranskan ehdottama päätöslauselma voisi olla mahdollinen, sillä sekä Yhdysvallat että Venäjä näyttävät olevan suostuvaisia tukemaan sitä. 

Jaa artikkeli:

Kommentit