Lauantai 19.1.2019

Venäjä lähetti USA:lle suunnitelman – Tutkija Ylelle: ”En keksi vastaavaa yritystä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.9.2013 20:00
  • Kuvassa syyyrialainen sotilas lähiössä Syyrian Damaskoksessa. Kemiallisten aseiden kuljettaminen keskellä Syyrian sisällissotaa on tutkijan mukaan historiallisen hankala tehtävä.
|

Venäjä on lähettänyt Yhdysvalloille suunnitelman Syyrian kemiallisten aseiden luovuttamiseksi, kertovat muun muassa uutistoimistot Ria Novosti ja Interfaks.

Venäjä on esittänyt, että Syyria luovuttaisi kemialliset aseensa kansainvälisen yhteisön valvontaan tavalla tai toisella. Se olisi tällä hetkellä ainoa keino välttää Yhdysvaltojen suunnittelema sotilaallinen isku Syyriaan.

Venäjän luovuttamasta suunnitelmasta on uutistoimistojen lähteiden mukaan tarkoitus keskustella huomenna Genevessä, jossa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaa Yhdysvaltojen ulkoministerin John Kerryn.

Suomessa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että kaikkia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun aseiden luovuttamisesta on äärimmäisen vaikea päästä.

Jos ratkaisu saataisiin aikaan, lisää ongelmia on Salonius-Pasternakin mukaan tiedossa, kun kemiallisia aseita aletaan käytännössä siirtää. 

Ranskan tiedustelun mukaan Syyrialla voi olla jopa tuhat tonnia kemiallisia aseita. Päätöksen syntyessä pitäisi ratkaista, kuka ne kuljettaa, mihin ja miten.

– Näiden siirtäminen keskellä sisällissotaa...en heti keksi mitään vastaavaa yritystä lähihistoriassa, Salonius-Pasternak sanoi Ylelle.

Jaa artikkeli: