Maanantai 17.12.2018

Suomalainen ”merirosvoudesta” vankeuteen: ”Todellisuuden tuolla puolen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.9.2013 16:46
  • Kuva: All Over Press /EPA
    Kuva
    Sini Saarela pidätettiin tällä viikolla mielenosoituksen vuoksi. Sunnuntaina hänet määrättiin tutkintavankeuteen.

Kaikki mikä nyt tapahtuu, on todellisuuden tuolla puolen. Näin kommentoi ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivisteja avustava lakimies järjestön mukaan tutkintavankeusmääräyksiä, joita aktivisteille jaettiin sunnuntaina Venäjällä.

Ympäristöjärjestön suomalaisaktivisti Sini Saarela määrättiin sunnuntaina Venäjällä kahden kuukauden tutkintavankeuteen epäiltynä merirosvoudesta. Samansuuntaisia tuomioita saivat muutkin aktivistit. Kaikkiaan kahdeksan aktivistin asiaa käsiteltiin tänään, isompi ryhmä määrättiin tutkintavankeuteen jo aiemmin.

Greenpeace kertoo oikeuden määräyksistä ja lakimiehen kommentista Twitter-tilillään.

Määräykset antoi oikeusistuin Murmanskissa, jonne aktivistiryhmä kuljetettiin Jäämerellä tapahtuneen pidätyksen jälkeen.

Aktivistien pidätysten ja oikeudenkäynnin syy oli mielenosoitus venäläisyhtiö Gazpromin arktista öljynporausta vastaan Petšoranmerellä. Venäjän rannikkovartiosto valtasi aktivistien aluksen 19. syyskuuta.

Greenpeacen mukaan mielenosoitus oli rauhallinen. Järjestön mukaan Gazpromin aloittama arktinen öljynporaus on vakava uhka ympäristölle.

Helsingin Sanomien mukaan merirosvoudesta voi saada Venäjällä periaatteessa jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pepe Drago

Ensin mennään kikkailemaan venäjälle ja selkeästi lain vastaista toimintaa harjoittamaan. Sitten kun tuleeki kuokkaan ni rutistaan kuinka kaikki on epäreilua. Venäjällä toimitaan maan lakien ja tapojen mukaisesti, niin suomessakin tehdään meidän tapojen mukaan. Jos tämä tuli Sinille yllätyksenä niin ongelma on muualla kuin venäjän lainkäytössä. Ainakaan täältä ei heru Sinille tippakaan sympatiaa.

Jukka Laitinen

Aivan oikein. Jos porukka olisi ajellut laivallansa kohtuullisella etäisyydellä lautasta huudellen vastalauseita, mielenosoitusta voisi pitää rauhanomaisena. Siinä vaiheessa kun hyökätään lautalle köysillä, ollaan valtaamassa lauttaa merirosvoina.

Samaa varmasti sanovat somalitkin epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen. Olisimme tulleet laivaan vain kaville.

Timo Nenonen

Pepe Drago puhuu asiaa, tähänkin tapaukseen voisi käyttää ehkä hieman kulahtanuttakin sanontaa, että sitä saa, mitä tilaa.

Ei heru sympatiaa ei, virukoot Venäjän vankilassa, vaikka kuinka pitkään, toi on itseaiheutettua.

Jouni Nordman

On hyvä että viherpiipertjät alkavat uskomaan, että ihan joka paiksaa ei kannata isotella. Sillä onhan se hullua, että näm viherpiipertäjät, eivät tajua, että siellä missä toimitte, niin toimitte maan lakien mukaan, jonka määrittelevät juuri paikalliset. Sillä onhan se hyvä, että venäjä laittaa näille puun halajille, toisen laisen kohtelun kuin aikan saivat suomessa, joss poliis vain ihmetteli ja oikeus jätti tuomitsematta.

Jukka Tuunanen

Kannattaa miettiä mitä tekee. Olisi voinut harjoitella samaa vaikka Suomen ja Ruotsin lautoilla. Nehän saastuttaa Itä-merta. Mitenköhän maamme viranomaiset olisivat suhtautuneet laivaannousuun? Rikos mikä rikos. Ei sympatiapisteitä!

Heikki Kotamies

Kun HS :n kuvaaja oli aktivistien joukossa, joutuu väkisin miettimään
onko HS yksi retken rahoittajista, joka kiitokseksi sai oman miehensä
mukaan. Jos näin oli, olisi hyvä, että yllyttäjiä ja rahoittajia myöskin
rangaistaisiin. Mitenkä se nyt menikään, että talvisota oli Erkon oma
sota, sanoi Paasikivikin aikoinaan.

Urpo Taskinen

Yllä olevat kirjoittajat varmaan eivät ole vielä tällä puolen tietorajaa, tarkoitan tässä että tieto siitä mitä maapallolle on tapahtumassa ilmaston suhteen ei ole vielä todellista?
Se mitä nämä 30 Greenpeacen aktivistia tekivät tuolla merellä oli yritys vaikuttaa siihen todellisuuteen mikä on kohtaamassa ihmiskuntaa, ilmastonmuutoksen yhä todellisemmat tuhot ja uhka.
Koko ilmastotietoa jota esimerkiksi itse olen joitakin vuosia jo seurannut ei tähän voi panna, mutta laitan tähän yhden lyhyen luennon, jospa se joillekin voisi olla uutinen.
Jos jollekin tämä tieto ei riitä, niin minut löytää Facebookista, voin joitakin kirjoja ja tieteellisiä artikeleita ehdottaa myös.

http://youtu.be/A7ktYbVwr90

Pepe Drago

Erittäin heikko yritys leimata tämän tempauksen "vastustajat" hölmöiksi. Kertoo paljon sinusta.
Tiedän kyllä oikein hyvin miten huonoon suuntaan tämä pallo on menossa. Ei silti vaikuta millään lailla mielipiteeseeni tästä Sinin saamasta kohtelusta. Tyttö sai tasan sitä mitä tilasi. Vaikka tarkoitusperät olisikin hyvät on turha ruikuttaa jos ei pärjää isojen poikien leikeissä.

Tomi Salonen

Terve Pepe. Olet sitä mieltä, että pallo on menossa jonnekin. Se menee, minne sen laittavat ihmiset. Vallitsevaa järjenvastaista hegemoniaa voi massat enää vastustaa joko viherhihhulimeiningillä tai ampumalla tai räjäyttämällä toisiaan. Tämä tenpaus kuuluu siihen edelliseen, ja toivottavasti sinunkin mielestä humaanimman vastustuksen kategoriaan. Katso maailmaa kokonaisuutena ja mieti tätä asiaa uudelleen, kun puhut isoista pojista ja leikeistä.

Pepe Drago
Vastaus kommenttiin #17

Mukavahan se olisi elellä humaanissa maailmassa mutta kun tätä maailmaa nyt vaan hallitaan rahalla ja aseilla. Voihan sitä aina yrittää pehmeillä keinoilla mutta ne kun eivät tule johtamaan yhtään mihinkään. Vai miksi luulet, että esim. Green Peace turvautuu tälläiseen "merirosvoukseen" banderollien ja megafonien sijaan. Venäjä nyt vaan sattuu olemaan niitä maita tällä pallolla, USAn Ja Kiinan ohella pari muuta ISOA POIKAA mainitakseni, jotka tekevät mitä lystäävät ja muut voivat vain paheksua ja siihen se jää. On se reilua tai ei, sillä ei ole merkistystä koska se on niinkuin se on.

Joni Saarela
Vastaus kommenttiin #32

Taidat olla hyvätuloinen Pepe D? Taitaa tuo narsistien muoti ilmiö raha, valta ja paksu Ego, eli oma hyvä ainoa hyvä olla kaiken yläpuolella, juuri nyt tässä, mistään omasta tinkimättä. Tinkikööt ja suojelkoon muut yhteistä maailmaamme jos nyt ovat niin typeriä, vai kuinka? Oletan sun olevan melko tunnollinen, oppinut oikein hyväksi koiraksi. Sellaiseksi joillaisia meistä kaikista kansalaisista pyritään leipomaan. Eli siis kovin helppoja, kaiken ylhäältäpäin tuleen mölyn ja arvomaailman kyseenalasitamattomia hiljaisia hyväksyjiä.

Urpo Taskinen

Anteeksi jos en oikein täydellisesti ymmärrä milloin ja missä olen leimannut jonkun hölmöksi? Ja, miten paljon tietoa sait tuosta pikaisesta kommentistani minusta, kun se kerran kertoo "paljon"?

No, käytin sanaa "tietoraja", ehkä tietoisuuskynnys olisi ollut parempi. En kirjoittanut sitä ivaavasti vaan halusin ilmaista että se syy miksi Sini Saarela ja muut ovat tuolla Arktiksessa on paljon, niin paljon suurempi kun koko vangitsemisjuttu ja hänen siellä saamansa kohtelu.

Tämän asian takia Sini sinne meni ja on varmaan aivan niinkuin muutkin aktivistit yhtä huolissaan siitä tilanteesta jossa planeettamme on.
Mielestäni kommentit jotka olivat aikaisemmin tulleet olivat sen tyyppisiä että tämä asia ei ollut etusijalla.

Jotenkin nytkin tunnen että tämä sinun kommenttisi enemmän suuntaa siihen vangitsemiseen vaikka mainitset tietäväsi "miten huonoon suuntaan tämä pallo on menossa".
Kumpi asia sinulle on tärkeämpi? Todeta että "tyttö sai tasan mitä tilasi" vai tämä maapallon tulevaisuus?

Uskon että Sini ilahtuisi jos seuraava kommenttisi olisi "tietenkin tämä maapallon tulevaisuus".
Minua se aivan varmasti ilahduttaisi...

Pepe Drago
Vastaus kommenttiin #34

Minähän en ole missään vaiheessa tuominnut Sinin tarkoitusperiä, joita kannatan tiettyyn rajaan asti kyllä. Joskin uskon, että se on turhaa heilumista. Tarvitaan joku suuri onnettomuus, paljon ihmishenkiä, jotta yleinen mielipide kääntyisi. Tuollainen green peacen puuhastelu ei sitä tee.
Ja pointtini edelleen on, että Sini rikkoi Venäjän lakeja ja Venäjällä on täysi oikeus soveltaa maansa lakeja parhaakseen katsomalla tavalla ja siitä on Sinin aivan turha nyt ruikuttaa. Ja sille ruikutukselle ei multa heru sympatiaa. Halus taistella vakaumuksensa puolesta laittomin keinoin, ei natsannu ja nyt maksetaan hinta. Case closed.

Sepetius Kangas

Ninä joskus kannatin Greenpeacea, mutta nyttemmin siinä on entistä enemmän terrorismiin viittaavia piirteitä.Alkuperäinen tarkoitus luonnon ja myös ihmiskunnan suojeleminnen on vaiihtunut Kaikkea vastaan olevaksi ja tavallisia kansalaisia vahingoittavaksi toiminnaksi. He kuvittellevat olevansa jotain jumalia jotka ovat saa neet tällaisen tehtävän. Kyllä lakien on oltava myös kaikenlaista kiusantekoa vastaan . Ja mitään vahinkoa ei saa tehdä vain siksi, että siitä saisi jotain kiksejä ja nimen lehteen. Myös aiheuttamista vahinkoista on tuomittava korvauksiin.

Olli-Pauli Sarvaranta

Kaikkine toilailuineenkin Greenpeace edustaa länsimaista vapautta ottaa myös vapauksia, joista useimmiten selviää sakoilla. Venäjällä on toisin. Ei epäilystäkään kumman poliittisen järjestelmän hoteissa itse mieluummin elän, mutta kuten aiemmat kirjoitukset osoittavat; meitä on moneksi!

Olli-Pauli Sarvaranta

Uuden Suomen toimitukselle ja ylläpidolle vielä kerran! Jos todella haluatte, että tänne joku viitisii kirjoittaa vakavissaan tai kommentoida esimerkiksi blogejanne, karsikaa ihmeessä pois tekaistuilla nimillä älyttömyyksiä kirjoittelevat. Muutoin voi käydä niin, ettei muita edes jää!

Ilari Kiema

Aina kun on jokin Venäjän nykymenoa kritisoiva juttu, ketjuun iskee heti suuri määrä putinilaiskaartilaisia väärillä nimillä. Ehkä näin joku tuottaa jotakin tilastoja Suomen kansan mielialoista. (Naamakuvani näkyy Puheenvuorossa mutta ei täällä. Syytä en tiedä.)

Keijo Nordman

Sini Saarela on tyypillinen anarkisti, joita eri teemojen ympärillä toimii Suomessakin. Näiden yhteinen nimittäjä on kaaoksen ja epävakauden luominen eri keinoin. Samat tyypit riehuvat vapaanliikkuvuuden, eläinaktivismin, ympäristöaktivismin, vasemmistoanarkismin, seksuaalivähemmistöjen ja islamin tiimoilla. Tämä porukka on vallassa Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa suurilta osin ja meno on sen mukaista. Venäjä on tähän hillumiseen puuttunut vihdoinkin, muuallahan nämä saavat riehua aivan vapaasti käytännössä. Sini Saarelalle ja kumppaneille 2 vuottakin vankilaa on terveellinen opetus reaalimailmassa elämisestä. Suomessa jopa ministeri esiintyy provosoivasti vieraan maan urheilukisoissa, rikkoen kyseisen maan lakeja härskisti, samoin toinen ministeri on yhdistetty islamilaiseen terrorismiin. Tälläiset henkilöt silti ovat viroissaan, vaikka he ovat ulkopoliittisesti suorastaan vaarallisia henkilöitä, kun maan etua ajattelee.

Jukka A Kilpiö

Suhtaudun Venäjään hyvin kriittisesti, mutta nyt on pakko nostaa hattua. Kerrankin joku laittaa nuo anarkistit ojennukseen. Kuvottavinta on se, että Suomessa ministeritasolla puolustetaan (nyt Tuominenkin jo älähtänyt) noita pellejä.

Panu Saarela

Olisin taas kerran syytä pitää puurot ja vellit erillään. Rikoksen ja rangaistuksen tulee olla suhteessa toisiinsa - ei vain sen aiheuttamaan emootioon. Omenavarasta ei tavata hirttää - oikeusvaltiossa. Vastenmielisintä Venäjän tilanteessa on riippumattoman oikeusistuimen puute. Samalla tavalla moni kauhisteli ja tunnelmoi Pussy Riot -tempausta. Ja samalla tavalla oikeus toimi Putinin käsikassarana. Rikos ja rangaistus eivät ole missään järkevässä suhteessa. Analogia tapausten välillä on ilmeinen.

Wellu Koivisto

Kun puhutaan ympäristönsuojelusta ja meidän elinympäristömme tulevaisuudesta on aivan turha vedota vallitseviin säädöksiin tai lakiin. Kaikilla ihmisillä on vain yksi velvollisuus : pitää huoli ympäristöstään. Sitä Sini ja muut tekevät ja siksi he ovat minulle sankareita ja esikuvia. On surullista nähdä miten suuri osa ihmiskunnasta on kadottanut yhteytensä ympäristöönsä ja itsekkäästi haluaa lyhytnäköisesti riistää sitä hetkellisen rikkauden tähden.

Kauko Tuovinen

Paavo Lipponen oli aikoinaan Bellona-tapauksessa edellä aikaansa ja edusti Putinin hallinnon linjaa ennen Putinia. Hän leimasi ympäristöaktivistit terroristeiksi. Putinin käskyläiset leimaavat merirosvoiksi. Ovat ottaneet Paavosta mallia.

Hannu Rautomäki

Eikö Greenpeace kansainvälisenä suurena organisaationa informoi aktivistejaan, mihin heitä lähettää?
Venäjällä tutkintavankeus voi olla vuosiakin, ja länsimaista poiketen syyttäjä on aina poliisin/miliisin rikostutkinnan johtaja.
Näin oikeuspäätökset ovat sen mukaisia, mitä ylempänä on päätetty.

Juha Kaistinen

Joutuu kerta toisensa jälkeen ihmettelemään mikä näitä nuoria ajaa tällaiseen toimintaan?
Mutta vaarantaa oma henkensä ja terveytensä on kyllä suuri uhraus - mistä?
Takaahan tämä heidän pääsynsä julkisuuteen ja sitä kautta ehkä jotain henkilökohtaista hyötyä. Ja kai jotain sankarikehää?
Mitähän nämä vaikuttajat olivat aikoneet tehdä laivalla jos he olisivat sinne päässeet?

Ovatko he vain lapsia, jotka luottavat siihen, että vanhemmat tässä tapauksessa valtio pelastaa heidät kun he käyvät omaa aikuistumisriittiään?

Toivottavasti tämäkin episodi päättyy onellisesti.

Venäjällä on rötöksille pitkät tuomiot. Heidän perustelunsa on tyly: "Ei sillä pituudella ole niin suurta merkitystä. Ei meidän perinteisissä vankiloissa kukaan elä pitkään.

Jore Puusa

UudenSuomen palstat keräävät ällistyttävän määrän syvää häpeäntunnetta aiheuttavia ihmisiä, tai oikeastaan parkuvia miehiä, jotka nimimerkillä vastustavat ja pilkkaavat kaikkea rohkeaa ja hyvää.
Tämä yksinäinen tyttö häkissään on rohkeampi kuin koko puskista mariseva US kommentiämmälauma, joka täällä heristää nyrkkiä nimimerkkiensä takaa milloin minnekin päin.
Olen itse työskennellyt sotakuvaajana ja kunnioitan syvästi kaikkia siviilejä jotka uskaltavat kriiseihin mukaan auttamaan tai esittämään vastalause vallanapitäjille.
En voi todeta muuta kuin, että häpeän olla samaa kansaa kanssanne --onnettomat ja ymmärtämättömät jotka olette valmiit tuomitsemaan kaiken jota ette ymmärrä.
Kun maailma lopulta lahoaa ympäriltänne olette syyttämässä tai kiljumassa apua muilta, itse ette tee hyvää minkään eteen.
Nämä nuoret koettavat saada niin teidät kuin vallanpitäjät tajuamaan mikä odottaa maailmaa.
Menkää katsomaan Siperiaan alueille joissa öljyroska peittää ikiroudan tai Nigerjoen suistoon jossa olen itse kuvannut Shellin tuhoamaa upeaa maisemaa niin tajuatte miten jotkut meistä ovat niinpaljon parempia yksilöinä, että ovat valmiit uhraamaan oman elämänsä muiden takia, teistä ei siihen ole.

Sepetius Kangas

.Kyllä asioita joita pitää vastustaa, Mutta on mietittävät keinoja. Onko oikein kiipeillä öljynporauslautan kylkiä pitkin tai häiritä yleensä edes sen toimintaa. Siitä on pieni askel terroristiin joka räjäyttää itsensä ja 50 muuta ihmistä keskellä toria. Varmaan sotakuvaajana tiedät tapauksia. Heilläkin on kova usko asiansa oikeutukseen. Ja heillä on myös puolustajia, jotka hyväksyvät sen. Täytyy löytää muita keinoja kuin väkivalta tai itsensä vaaralle alttiiksi laittaminen. mitä auttamista tuo hyökkäys porauslautalle auttoi, minun mielestäni ei mitään, tunsin vastenmielisyyttä koko toimintaa kohtaan. Se ei auta yhtään Siperian tilannetta sen paremmin kuin Nigerjoen suistoakaan. Tarvitaan paljon enemmän ihmisiä ja sellaisia joiden sanaa kuullaan pelastamaan nämä seudut. Myös öljyn pumppuamiseen merenpohjasta sen vaikeuden tähden siihen ei auta muutama ihminen vaikka miten hilluisi. Meksikon lahden öljyvahinko on jo melkein unohtunut, Mitä nyt joitain kuolleita lintuja ja muita merieläimiä näytetään. Korkeintaan pahoitellaan kun uimarantaakin on tuhoutunut.

Jore Puusa

Jussi sarenille.
On hyvin omituista, että olette niin epäisänmaallisia koko porukka US kommenttiryhmässä kaikkea vastaan, että ette puollusta oman maanne kansalaista tässä. Taitaa olla Suomi ainoa maa maailmassa, jossa kaikki oma on vihattavaa ja torjuttavaa ja jätetään pulaan.
Mikä kriisi siellä on, viisaasti kysyt.
Juuri nyt ainoaan jäjellä olevaan puhtaaseen merialueeseen ei vielä valu mitään, mutta kohta paikat ovat paskaiset öljystä. Nämä rohkeat ihmiset koettavat estää sen etukäteen, käsitätkö mitä tarkoittaa enneltaehkäisy.
Mistä sinun kalapuikkosi sitten tulevat kun pohjoinen merialue on pelkkää öljyjätettä.

Tapio Tuohimetsä

enemmistön arvot ja maailman kuva taitaa olla hiemen erilainen kuin esim. minun. Ekosysteemien tuhoaminen ja tulevien sukupolvien elinmahdollisuuksien riistäminen on ihan ok - kunhan toiminta on saatu laillistettua. Ja jos rahaa ja valtaa on toiminnan takana tarpeeksi, niin ko. toiminta on ok. vaikka olisi kuinka laitonta. (ks. Suuryritysten veronkierto, suurvaltojen hyökkäyssodat, kolonialismi ja "ennaltaehkäisevät" iskut, pankkituet ym. laittomuudet).

Esim. eipä kauheasti ole kuulunut (valtiollista) kritiikkiä Yhdysvaltojen Irakiin v. 2003 suorittamaa ja edelleen jatkuvaa "ennalta ehkäisevää" iskua. Mitään kemiallisia aseita ei ole koskaan löytynyt, joilla ko. isku oikeutettiin, mutta silti on ihan ok että ko. isku on vaatinut 100 tuhatta - miljoona uhria arviosta riippuen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Iraq_

Samoin ilmastonmuutoksen todennäköisesti mukanaan tuomat 300 - 500 milj. uutta malaria tartuntaa vuosittain, ovat ihan ok.

http://ilmasto-opas.fi/...

Samoin (liikenteestä ja folliisista polttoaineista syntyvien) pienhiukkasten aiheuttama kuolleisuuden kasvu 22 - 32 %:lla eri taudeista kärsivien keskuudessa on ihan ok.

"Tutkijat havaitsivat, että kuolleisuus kohosi taudista riippuen 22 – 32 % 1 – 2 vuotta sen jälkeen, kun verraten lyhytaikainenkin pienhiukkasten määrän voimakas nousu oli mitattavissa. "
http://www.tohtori.fi/?page=6935514&id=2037348

Kunhan ette jestas sentään häiritse "kunnon kansalaisten" työntekoa tai mene rikkomaan jonkun maan lakeja!

ps. Oikeasti mielestäni kaikkien kannattaisi pitää tieteellisesti perusteltua nykyisten ja tulevien sukupolvien elinmahdollisuuksia turvaavaa toimintaa hyvänä. Vastaavasti elinmahdollisuuksia haittaavia toimintoja kannattaisi pitää epätoivottavina ja estettävinä. Sini Saarelan toiminta rinnastuu mielestäni raiskauksen estämiseen. Hänen vangitsemisensa raiskauksen estäjän vangitsemiseen. Uhrina ei ole vain kukaan yksittäinen ihminen vaan kaikki nykyisin elävät ja tulevaisuudessa syntyvät ihmiset, (ja muut olennot) jotka kärsivät jo tai tulevat kärsimään ympäristön tuhoamisen seurauksista. (ks. linkkini).

pps. Tarkemmin ajatellen Sinin toiminta rinnastuu ehkä kuitenkin vielä paremmin yritykseen estää kansan murha, kuin raiskaus...

Hilkka Rantala

Kiitokset järjen äänestä Jore ja Jukka.
Jotenkin tästä juontuu mieleeni Greenpeacen Myllyvirta Olkiluodon nosturissa. Olisiko joku muu kuin G nostanut Olkiluodon rakennusongelmat julkisuuteen yhtä näkyvästi?
Venäjän reaktio aktivismiin on kuin ammuttaisiin muurahaista tykillä. Mutta on siinä hyvääkin: nyt Jäämeren öljynporauksesta puhuu koko maailma (ainakin toivon niin). Toivottavasti nyt media käy myös tsekkaamassa tilanteen Meksikonlahdella ja kertoo siitä meille.
Joskus ympäristön puolustaminen ja huomion saaminen tälle asialle vaatii äärimmäisiä toimia. Olisinpa nuorempi ja lapseton, voisin jopa harkita lähteväni mukaan. Ehkä sitten eläkkeellä...

Esa Aaltonen

Pöh, mikään ei ole alhaisempaa kuin varastaa toisen työn tulokset! Ja sitä GP yleensä tekee, myös Olkiluodossa. Säteilyturvakeskus ja media olivat kylläkin ne tahot jotka Olkiluodon "ongelmia" ovat ohjanneet, sekä tietty AREVA omalla tavallaan ;-) GP tuli sielläkin valmiiksi katettuun pöytään syömään kuormasta.
Olisin valmis jopa rahoittamaan jotain kansainvälistä ympäristöliikettä samaan tapaan kuin rahoitan Unicefin koulu-ohjelmaa (1% tuotoistani) JOS se liike pääsisi rationaalisuudessaan edes em. koulu-ohjelman tasolle, joka ei mielestäni ole paljon vaadittu.
Valitattavasti GP:n tempaukset ja sen oligarkinen hallinto aiheuttaa jo merkittävästi enemmän tuhoa kuin hyödyttää yhtään mitään (paitsi muutamien yksilöiden itsensätoteuttamista).