Perjantai 18.1.2019

Raivo leviää Venäjällä – ”venäläiset puhdistuksеt” saivat jatkoa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.10.2013 11:27
  • Kuva: EPA/All over press
    Kuva
    Moskovassa pidätettiin lehtitietojen mukaan sunnuntaina 380 mielenosoittajaa.
  • Kuva: EPA/All over press
    Kuva
    Mellakoitsijat iskivät yöllä myös moskovalaiseen hedelmätukkuun.
|

Venäjällä koko kesän jatkuneet nationalistiset protestit saivat viikonloppuna jatkoa. 

Moskovan Länsi-Birjulevon kaupunginosassa järjestetty rauhaomainen mielenilmaus johti sunnuntaina laajaan mellakkaan. Ria Novostin mukaan 380 henkilöä pidätettiin.

Länsi-Birjulevon poliisitalon edustalle kokooontuneet mielenosoittajat vaativat oikeutta puukotuksessa viime torstaina kuolleelle nuorelle venäläismiehelle.

Valvontakamerakuvien perusteella paikalta paennut puukottaja ei ”näyttänyt slaavilaiselta”, kertoo muun muassa Ria Novosti. Syyllisen väitetään olevan Kaukasukselta kotoisin oleva vierastyöläinen.

Sanan levittyä paikalle alkoi kerääntyi väkeä ja oikeistonationalististen järjestöjen edustajia.

Raivostunut väkijoukko hyökkäsi paikalliseen kauppakeskukseen ja hedelmätukkuun, jotka molemmat ovat paikallisten mukaan keskiaasialaisten vierastyöläisten kokoontumispaikkoja. 

Sunnuntai-iltana venäläismediassa levisivät kuvat pitkin katuja levinneistä murskaantuneista vesimeloneista ja niiden keskellä lojuvista ruttuisista autoista.

Muun muassa nationalistisen ”Russkije”-liikkeen johtaja Dmitri Demuškin uhosi tv-kanava Doždille, että nationalistijärjestöt aikovat koota voimansa järjestäkseen uusia protesteja.

Leirejä ja puhdistuksia

Nationalismin nousu on ollut kesästä lähtien Venäjän ykköspuheenaihe. Tapahtumien voidaan katsoa alkaneen heinäkuisena kesäyönä Pugatševon pikkukaupungista. 

Paikallisen Kultainen tynnyri -baarin lähistöllä syntyi riita kahden nuoren miehen välille. 

Kuten viime viikonloppuna, myös tuolloin julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tappelun toinen osapuoli oli parikymppinen venäläismies, toinen tsetsenialaissyntyinen teini. 

Pugatševolaismies kuoli yhteenotossa. Kahden nuoren miehen välinen baaritappelu sai nopeasti kansalliset mittasuhteet.

Siitä alkoivat mellakat, joiden ansiosta Pugatševo pääsi hetkeksi Venäjän median huomion keskipisteeksi. Paikalliset kokoontuivat päiväkausien ajan vaatimaan aluehallinnolta koko alueen puhdistamista tsetseeneistä. 

Valtavan mediahuomion ansiosta pugatševolaisten tueksi matkusti oikeistonationalististen liikkeiden johtohahmoja muun muassa Pietarista, ja tapahtumat nimettiin ”Venäläiseksi kapinaksi”.

Helsingissä Ulkopoliittisessa instituutissa aiemmin syksyllä vierailleen Pietarin Eurooppalaisen yliopiston tutkijan Maria Noženkon mukaan viime kesän tapahtumia voi pitää jonkinlaisena oikeistonationalismin läpimurtona Venäjällä.

– Kooltaan oikeistonationalistiset järjestöt ovat pieniä, mutta niiden ajatuksille on Venäjällä laaja kysyntä, Noženko sanoi Helsingissä.

Joidenkin mielipidemittausten mukaan yli 50 prosenttia venäläisistä allekirjoittaa sloganin ”Venäjä venäläisille”, Noženko toteaa.

Noženkon mukaan oikeistonationalismin nousu kesän pääuutiseksi johtui neljästä asiasta.

Pugatševon mellakoiden lisäksi ne ovat Noženkon mukaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnin Moskovan pormestarinvaalikampanja, viranomaisten koventuneet laittoman maahanmuuton vastaiset toimet ja nationalistien järjestämät niin sanotut ”venäläiset puhdistukset”.

Viranomaisten toimet kovenivat sen jälkeen, kun julkisten tietojen mukana dagestanilaissyntyinen mies pahoinpiteli poliisin Moskovan pahamaineisessa Goljanovon lähiössä.

Dagestan kuuluu Venäjään, joten kyseessä ei ollut ”laiton maahanmuuttaja”. Tapaus kuitenkin johti tehoiskuihin, joita poliisi teki löytääkseen laittomasti maassa oleskelevia vierastyöläisiä. 

Elokuuhun mennessä satoja keskiaasialaisia siirtotyöläisiä oli pidätetty väliaikaisille telttaleireille. Venäläiset ihmisoikeusaktivistit vertasivat leirejä Stalinin ajan työleireihin ja totesivat niiden olevan vähintään yhtä laittomia kuin niille asutettujen siirtolaisten. 

Kansalaisilta löytyi kuitenkin viranomaisille myös tukea, ja loppukesästä Venäjällä levisivät niin sanotut ”venäläiset puhdistukset”. Muun muassa pesäpallomailoilla varustautuneet vihaisten kansalaisten joukkiot kiersivät toreja ja vaativat hedelmiä myyviä vierastyöläisiä esittämään oleskelulupansa.

Syksyllä venäläismediassa kerrotiin myös poliisin ”puhdistuksista” Moskovan metrossa, jossa kaukasialaisen näköisiltä henkilöiltä tarkastettiin paperit entistäkin tehokkaammin.

Nationalismilla saa ääniä 

Maria Noženkon mukaan kiinnostavaa on, tuleeko oikeistonationalistisesta liikehdinnästä pysyvä ilmiö Venäjällä, vai onko se vain vaalikampanjoinnin väliaikainen sivutuote. 

Etenkin Moskovan vuoden 2013 pormestarinvaaleissa kaikki pääehdokkaat ratsastivat kansalaisten koventuneilla maahanmuuttovastaisilla asenteilla.

Esimerkiksi opposition pääehdokas Aleksei Navalni tunnetaan lännessä korruption vastaisena taistelijana, mutta hänenkin vaalikampanjansa perustui pitkälti nationalistissävytteiseen laittoman maahanmuuton vastustukseen.

Viikonloppuna myös ihmisoikeusaktivisti Svetlana Gannuškina venäläisestä Memorial-ihmisoikeusjärjestöstä totesi tv-kanava Doždille, että mellakat ovat seurausta pormestarinvaalikampanjasta.

Valtaosa Venäjän maahanmuuttajista tulee Keski-Aasiasta ja muualta IVY-maista. Venäjän tilastolaitoksen Rosstatin mukaan vuonna 2011 Venäjälle muutti 106 700 henkeä.

Maahanmuuttajien todellisen määrän uskotaan kuitenkin olevan huomattavasti suurempi, sillä moni oleskelee maassa laittomasti. Maahanmuutto on lisääntynyt vuosi vuodelta.

Silmämääräisesti jokainen Moskovassa vieraileva voi nähdä ilmiön katukuvassa. 

Vaikka suhtautuminen vierastyöläisiin on Venäjällä koventunut, Moskova tuskin pyörisi ilman maahanmuuttajia. Ilman vierastyöläisiä Gorkin puiston näyttävät istutukset jäisivät todennäköisesti istuttamatta ja kadut lakaisematta. 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arre Kougappi

Uutinen on osin harhaanjohtavasti kirjoitettu ja antaa väärän kuvan tapahtumista. Vaikka toimittaja varmasti yritti parhaansa ja kirjoitti oman ymmärryksen mukaan.

Kysymys on siitä, että erään kulttuurin edustajat puukottelevat ja käyttävät herkästi aseita ja uhkailevat kantaväestöön kuuluvia ihmisiä. Ihmiset tuntevat turvattomuutta ja tätä on jatkunut jo pidempään. Tilanne on pahentumassa koska poliisi on osittain korruptoitunut ja valtiovalta kaikista yrityksistä huolimatta ei pysty asialle mitään.

Niin kuin tässä tapauksessa, tummaihoinen puukotti kuoliaaksi parkkipaikalta kotiin menneen pariskunnan nuoren miehen, tavallisen sanaharkan päätteeksi. Puukoniskuja tuli selkään ja sydämeen, nainen oli todistamassa sivusta kun oma mies oli puukotettu kuoliaaksi. Näitä vastaavia tapauksia ja ammuskeluja on valtava määrä myös taltioituna videoille.

Tavalliset ihmiset, myös vanhemmat eläkeläiset, osallistui eiliseen laittomaan mielenilmaukseen jotka asuvat ympäristössä, mukana oli myös lapsia joita vanhemmat ottivat mukaan. Nuoremmat miehet osallistuivat sitten mellakoihin, tuhotöihin, koska eivät luota poliisiin joka saa suojelurahaa laittomilta maahanmuuttajilta .
Mukaan laittomuksiin liittyi myös pieni määrä ääriliikkeiden tahoja, esim. NBP ääriliikkeen edustajia joita oli eilen pidätetty.
Kyseisen ääriliikkeen edustajalle esim. Suomessakin on myönnetty turvapaikka ja ilmeisesti lisää hakijoita on tulossa, koska täällä halutaan suvaita kaikkia jotka vaan arvostelevat Venäjän kehitystä.
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/hs-venalaisaktivistille-myonnet...

Tässä muutama viikko sitten Pietarissa eräät huusivat ,,jumala on suuri,, omalla kielellä ja avasivat järjettömän tulituksen. http://www.youtube.com/watch?v=t6updnzI1Gw

Maija Vehviläinen

Tarkoitus ei ole johtaa harhaan, mutta en minä näillä tiedoin pysty keskiaasialaisia vierastyöläisiä ryhmänä rikollisiksi leimaamaan, vaikka Venäjällä nämä viimeaikaiset tapahtumat ovatkin entisestään koventaneet kansalaisten asenteita.

Timo Knuutila

Armenialle Venäjä lateli rajusti käytännössä pakon liittyä tuohon tulliliittoon tai Armenia menettää turvatakuut diktaattorijohtoisen muslimivaltio Azerbaizanin suhteen. Venäjä on myynyt Azerbaidzanille aseita miljarditolkulla.

Armenialaiset puolestaan on hyvin suomalaisten kaltainen pieni kristinuskoperustainen (ensimmäinen kristinuskon valtionuskonnoksi vuonna 300 omaksunut) sekularisoitunut maa, ns. landlocked, idässä Azebaijan, etelässä kauppasaarrossa oleva Iran ja lännessä Turkki. Pohjoisessa Georgia, joka puolestaan vetää Venäjän suhteen ja alueen muiden maiden suhteen omaa linjaansa. Siinä sitten yrittävät tulla toimeen. Analyysi on ihan lukemisen arvoinen.
http://cacianalyst.org/publications/analytical-articles/item/12817-armen...

Suomalaiset tuppaavat olemaan sisäänpäinkääntyneitä keskusteluissaan Venäjästä. Yhteistyö muiden Venäjän reunavaltioiden kanssa on kovin vähäistä. Varsin vähäistä on yhteistyö myös muiden pohjoismaiden kanssa. Atlantic Councilin nuorten YATA:n ja muiden organisoimissa Seminaareissa mitä olen kiertänyt on aina Venäjä mukana, mutta Suomesta ei ole aina ollut välttämättä ketään muuta. Itse olen käynyt omalla kustannuksella täältä maailmalta milloin on rahkeet riittäneet. Virossa oltiin Defence Collegella, Norjassa oltiin War Academyllä Oslon lähellä, aiheena oli high seas energy security ja Baltianmeren asiat käsiteltiin myös. Ja onhan noita.

Timo Knuutila

Kahvibreikit töissä voi kukin käyttää miten parhaaksi katsoo, mutta kovin paljon editointia ei ehdi näin oman toimen ohella tehdä tälläiseen sanomalehtikommentointiin. Kaikista kaukasian maista on kyllä kertynyt ihan kovan tason kontaktit ja yritän mahdollisimman puoleettomasti ja tasapuolisesti pyrkiä asioita käsittelemään. Azerbaizanissa olen ollut MFA kutsulla NISA:n viikon mittaisella 24/7 NATO Cyber Security kurssilla, ja MFA viisumilla, yhtenä 20:sta kansainvälisestä osanottajasta, että toki heitä myös arvostan suuresti. Azerbaijanin mellakoista olen saanut ennakkotiedot jo ennen kuin mitään on tapahtunutkaan, taustat ja mitä tulee tapahtumaan ja missä. Armeniasta on laajat kontaktit. Georgiasta tunnen politiikassa vaikuttavia ja bisnesihmisiä. Kaikissa on tullut käytyä, joissakin useastikin. Aina on tullut osallistuttua myös seminaareihin, myös yksityisillä matkoilla.

Mutta toki pitäisi hiukan tämän IT alan lisäksi nyt saada opiskeltua myös täydennystä siihen mihin harrastukset ovat vieneet. Suomesta ei saa opintotukia jne verkko-opintoihin, vaikka ne johtavat akkreditoidun yliopiston tutkintoon. En laittaisi vastaan, vaikka sitä voisi joku tukeakin. Ei ole oikein muita tullut vastaan, joilla olisi kokemusta, mielenkiintoa ja kontakteja luotuna jo vastaavalla tavalla. Mutta Suomi on kovin passiivinen yleensä. Että eteenpäin mennään, jos annetaan mennä: http://www.gofundme.com/gostudy

Filipp Soitu

En yhtään ihmettele viime vuosien mellakoita Venäjällä.Keskustelusta puuttuu kokonaan emämaan vastuu asiassa.Suomessa asiassa on laaja ymmärrys vastuusta koskien emämaata.Venäläinen kulttuuri on muutenkin hyvin miesmäisyyttä korostava,mies Venäjällä ymmärretään monesti sellaisena joka antaa takaisin jokaisesta solvauksesta ja muut tän kaltaiset ajattelut on hyvin yleisiä.Maahanmuuttaneet ovat omaksuneet tämän saman ajattelun,hän vaan sattuu näyttämään erilaiselta,niinpä konflikti on valmis.Kultturista löytyy paljon solvaavia käsitteitä eri muodoissa, sekä omaa paremmuutta korostavia.Joten sanoisin ongelman olevan kulttuuri lähtöinen.Historiasta löytyy paljon esimerkkejä mellakoista joissa vaan
kohteet eri aikoina vaihdelleet.

jarmo ryyti

Lainaus: "Muun muassa -pesäpallomailoilla- varustautuneet vihaisten kansalaisten joukkiot kiersivät toreja ja vaativat hedelmiä myyviä vierastyöläisiä esittämään oleskelulupansa."

.....

Oikeesti, pelataanko Venäjällä pesäpalloa?!