Keskiviikko 20.2.2019

Suomalaisarvio: ”Putin voi panna Ukrainan polvilleen yhdessä yössä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.12.2013 10:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Jukka Tarkka pitää Venäjän puuttumista Ukrainan tilanteeseen varmana.
|

Faktakulma

Jukka Tarkka on valtiotieteen tohtori ja historian tutkija. Hän oli nuorsuomalaisten kansanedustaja vuosina 1995-1999.

Nykyisin Tarkka toimii vapaana kolumnistina ja kommentaattorina. Hän tunnetaan erityisesti Nato-myönteisistä kommenteistaan.

Valtiotieteen tohtori ja historiantutkija Jukka Tarkka sanoo Ukrainan pelaavan upporikasta ja rutiköyhää Euroopan unionin ja Venäjän kanssa.

Tarkka arvioi, että Ukrainan presidentti Vikrot Janukovyts pyrkii vain lykkäämään yhteistoimintasopimuksen allekirjoittamista EU:n kanssa.

-Hän ilmeisesti luulee päässeensä taktisesti edulliseen pelitilanteeseen ja yrittää lypsää joka suunnalta jotakin hyvää, Tarkka kirjoittaa kolumnissaan

Tarkan mukaan Janukovyts saattaa yrittää pitää Venäjän sen verran hyvällä mielellä, että se jatkaisi kaasutoimituksia. Toisaalta hän sanoo Ukrainan kuitenkin tarvitsevan ehdottomasti EU:n taloudellista tukea ja pääsyä sen markkinoille.

Ukrainan opposition mielenosoituksia Tarkka kommentoi sanomalla, että Moskovaa mielistelevän presidentin kaataminen ei ole vaikeaa kun kymmeniä tuhansia ihmisiä marssii kaduille ja toreille viikosta toiseen.

- Vaikeudet vasta alkavat siitä. Sitten kun (Venäjän) presidentti Vladimir Putinia ei enää huvita auttaa Ukrainaa, hän voi kaasun hintaa säätämällä tai kaasuhanaa kiertämällä panna koko naapurimaan polvilleen yhdessä yössä.

Tarkka pitää Putinin puuttumista Ukrainan tilanteeseen varmana.

-Putinin on pakko osoittaa kovin ottein, kuka on näiden seutujen isoin isäntä. Niin tekivät aikanaan myös keisarien Venäjä ja diktaattorien Neuvostoliitto, jos niiden reunavaltiot eivät osoittaneet asiallista kuuliaisuutta.

Hän uskoo Venäjän ryhtyvän toimiin kuitenkin vasta Sotshin talviolympialaisen jälkeen.

-Venäjä suuruudenhullun olympiaprojektin harmiton häirintä voi äkkiä olla joillekin houkutteleva idea. Muutaman talviurheilumaan pois jääminen Sotshin kisoista ei tekisi kovinkaan näkyvää naarmua tähän kertakäyttöiseen mammuttikulissiin. Mutta juuri nyt pienikin raapaisu olisi ilkeä isku päin Venäjän herkkää hipiää.  Suurvallat ovat turhamaisia olioita, joille kasvojen säilyttäminen on tärkeää. Putinilla on kuitenkin aikaa nauttia ensin olympialaisista ja kuitata Ukrainaan uppiniskaisuus suuren urheilujuhlan jälkeen.   

Faktakulma

Jukka Tarkka on valtiotieteen tohtori ja historian tutkija. Hän oli nuorsuomalaisten kansanedustaja vuosina 1995-1999.

Nykyisin Tarkka toimii vapaana kolumnistina ja kommentaattorina. Hän tunnetaan erityisesti Nato-myönteisistä kommenteistaan.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Iloniemi

Olen hieman hämmästynyt näistä arvioista, että kansa voi kaataa johtajan menemällä (rauhanomaisesti) kadulle. Väki osoitti mieltään pari vuotta sitten Putiniakin vastaan (senkin piti olla lopun alkua), mutta ei se lopulta mitään muuttanut.

Arto Heikinaro

Mutta se vasta on kummaa kun EU puuttuu valtioiden sisäisiin asioihin. Muistakaa nyt, että Ukrainassa oli parlamenttivaalit jotka EU:n ja suomenkin tarkkailijat totesi laillisesti ja oikein järjestetyiksi. Miksei oppositio odota seuraavia vaaleja ja sitten ota komentoa laillisesti vaalien kautta. Ukrainan seuraavat parlamenttivaalit on jo parin vuoden kulttua. Oppositio ei odota vaaleja sillä se tietää olevansa vähemmistö. EU ei odota laillisia vaaleja sillä EU tietää, että Ukraina ei laillisin keinoin liity EU:n.

Enemistö ukrainalaisista, ja suuri sellainen, haluaa Ukrainan säilyvän itsenäisenä valtiona jolla on kauppasuhteet kaikkiin naapurimaihin. Enemistö ukrainalaisista ei halua euro valuuttaa eikä joutumista uudestaan jonkun keskuskomission alaisuuteen.

Näin hommat makaa. Mutta punikki YLE toistaa vain EU propakandaa.

Pertti Lindeman

Putin voi panna kohta Suomen polvilleen yhdessä yössä.

Vain hetki, niin venäläiset ostavat sijoitusyhtiöiden osuuden Suomen sähköverkosta. Sen jälkeen siinä kulkee vain venäläinen sähkö!

"Fortum myy Suomen sähköverkkonsa yhtiölle, josta valtaosan omistavat kanadalainen ja australialainen sijoitusyhtiö. Vähemmistöosakkaina on kaksi suomalaista eläkeyhtiötä.!

Erkki Penttinen

"-Putin voi panna kohta Suomen polvilleen yhdessä yössä.

Vain hetki, niin venäläiset ostavat sijoitusyhtiöiden osuuden Suomen sähköverkosta. Sen jälkeen siinä kulkee vain venäläinen sähkö! ???( jos edes sekään)
Todellisuudessa ei venäjä osta verkkoa koska se saa suomen polvilleen muutenkin ja erittäin nopeasti.Olen ihmetellytkin jo pitkän aikaa kun olemme saaneet olla ilman venäjän ostolakkoja esim.elintarvikkeissa joka lamauttaa suomalaista teollisuutta ja maataloutta alle kuukaudessa kun rekat rupeavat ajamaan makkaralasteja päivittäin Ämmässuolle ja muille suurille kaatopaikoille.RKP:n politiikot eivät ole kovinkaan pidettyjä Moskovassa ja heidän edesottamuksiaan seurataan siellä suhteellisen tarkasti ja puolueen harjoittama venäjänkielen vastustamispolitiikka saattaa avata kanavan josta niitä vaikeuksia sitten alkaa suomeen virrata.Tämä päivä on taas todistanut että elämme maassa jossa on maailman tyhmin lukutaitoinen kansa.Missään muualla maailmassa ei vastaavanlaatuinen sähkölinjan myynti menisi läpi tai myyjät ainakin upotettaisiin suohon.

Kari Mustonen

Olikos ne Ukrainan parlamenttivaalit demokraattiset. EU.n tarkkailijat totesivat ne kaikinpuolin demokraattiseksi. Miksi EU.n ja USA.n viralliset edustajat käyvät rohkaisemassa hallintorakennusten miehittämiä mielenosoittajia. Onko Ukrainassa tarkoitus tehdä vallankaappaus ja syrjayttää vapailla vaaleilla valitut poliittiset elimet.
Saisikohan Suomessa tälläinen meno jatkua ja kuinka pitkään. Jospa tästä on sitten muillekkin parlamentarismia hyljeksiville tahoille esimerkki.

Arto Heikinaro

Täytyy kysyä pikemminkin näin: "kuinka Ukrainassa on niin paljon EU:ta haluavia äänestäjiä". Ukrainassa on laillinen parlamentti ja enemistö ukrainalaisista ei halua liittyä EU paskaan.

Miksei EU ja USA kunnioita parkamentarismia ja järjestäytyneitä oloja. Ukrainassa on parlamenttivaalit taas parin vuoden kulttua. Silloin oppositio voi laillisesti voittaa vaalit ja mennä parlamenttiin. Mutta tämä ei EU:lle kelpaa, sillä EU-komissaarit tietävät, että Ukrainan kansan valtava enemistö on EU:a ja euroa vastaan.

Tapani Vanhamäki

Fortumin sähköverkon myyntiä pääosin ulkomaisille sijoitusyhtiöille ei Suomen hallituksen tulisi suurimpana omistajana missään nimessä hyväksyä.
Kyllä kantaverkon tulee pysyä Suomalaisessa omistuksessa. Pelataan liian suurta hasardia.
Mikä hysteria vaivaa nykyisiä päättäjiä, kun kaikki pitäisi myydä pois omasta omistuksesta . Järkeä päätöksiin!

Arto Heikinaro

Niinpä Tapani, ja tästä lähtien sitten osingot meneekin veroparatiiseihin. Siis veronmaksajien rahoja siirtyy veroparatiiseihin ilman kilpailua ja vaihtoehtoja. Hyvä suomen suuret kansanviholliset ja maanpetturit Katainen ja Urpilainen.

Heikki Toimela

Fortumin jakeluverkko Suomessa on n viidesosa. Kantaverkko on Fingridin omistuksessa eikä se ole myynnissä.
No, Fortumin osake nousi tuossa reippaasti. Pörssi on aina oikeassa. Meillä on jakeluverkon omistajina myös saksalainen E.ON ja Vattenfall. Pitäisikö nekin ostaa?

Erkki Penttinen

Valtion kassa on tyhjä ja Kreikka tarvitsee pian miljardeja kun maksut saksan pankeille lankeavat maksuun niin pakko Käteisen on jostain keksiä rahat siihenkin reikään .Jos verkkoa ei olisi nyt myyty niin sitten olisi se viimeinen vaihtoehto ollut pakko ottaa käyttöön ja myydä koko suomen vätys kansa eniten tarjoavalle liikemiesryhmälle.

Rainer Puskala

Kommentoidaanko tässä Fortumin kauppoja vai Ukrainan tilannetta? Valitsen jälkimmäisen.
Ukraina on poikkeuksellinen valtio, kulttuuriltaan täysin kaksijakoinen. Idässä puhutaan venäjää ja myös kannatetaan venäjää. Lännessä on ukrainankielinen enemmistö ja sympatiat Länsi-Euroopan suuntaan. Kriisi voi pahimmillan siis johtaa Ukrainan jakautumiseen. Vaaleilla asia ei ratkea em. syistä.

Juhani Putkinen

Niin, Venäjä on uhkaillut ja kiristänyt Ukrainaa luopumaan vapaakauppasopimuksesta EUn kanssa ja liittymään Venäjän tulliliittoon.

Ukrainan venäjämielinen etninen venäläinen presidentti luopui allekirjoittamasta sopimusta.

Ukraina on täysin Venäjän armoilla.

Sinänsä Ukrainasta ei ole EUn jäsenmaaksi, mutta siitä ei ole edes kysymyskään.

Matti Pihlaja

Hän on syntnyt neuvostoliitossa, mutta ukrainan alueella, hän ei ole etnisesti venäläinen. Hänen isänsä on valkovenäläinen, venäjänkielisyys ei tee hänestä venäläistä. Putkinen syöttää taas paskaa, tapansa mukaan.

Heikki Toimela

Wikipedia väittää että Janukovitshin äiti oli venäläinen sairaanhoitaja (kuoli kun J. oli 2v)ja isä puolalainen. Nimi on valkovenäjää. No näitä puhujiahan täällä riittää.

Miksi Janukovitsh jätti ainakin toistaiseksi sopimatta tulliliitosta kummankaan kanssa? Janukovitshia aiemmin tukeneet hiilioligarkit ovat vetämässä tukeaan. Putin voi taas kiristää kaasun määrällä ja hinnalla. EU ei kiristä mutta on edellyttänyt mm Timosenkon vapauttamista ja muita ihmisoikeuksia.

Juhani Putkinen

Väittää voidaan mitä vaan, mutta kiistattomasti Ukrainan nykyinen presidentti EI ole etninen ukrainalainen - ei edes osannut ukrainankieltä. Nykyinen Ukrainan presidentti on myös kiistattomasti venäjämielinen - Venäjän lakeija.

Hänen katsotaan olevan venäläinen - montako prosenttia venäläistä verta on vielä selvittämättä. Janukovitshia kannattavat nimenomaan Venäjä ja venäläiset, ehkä sekin on indikaatio jostakin.

Joel Ranno

Etnisiä Venäjä-taustaisia poliitikkoja tuetaan täyslaidallisesti Kremlistä käsin. Janukovitsh on hyvä esimerkki edistämään Venäjän valtapyrkimyksiä. Vähemmän tunnettu on etniseltä taustaltaan Viron "keskustapuolueen" johtaja ja Tallinnan kaupungin johtaja, joka tarvitsee venäläisten tukea pysyäkseen vallassa ja tukee jopa omalla tv-kanavallaan Kremlin propagandaa peitellysti omaa asemaannsa vahvistaessaan.