Sunnuntai 20.1.2019

Asiakirjat paljastavat: Tätä Saddam Hussein pelkäsi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.7.2009 11:37
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Saddam Hussein vangittuna.

Saddam Hussein halusi näyttää voimakkaalta vihollistensa edessä, eikä siksi suostunut kertomaan totuutta Irakin joukkotuhoaseista, selviää FBI:n asiakirjoista. FBI kuuli vangittua Irakin entistä diktaattoria keväällä ja kesällä 2004 parikymmentä kertaa. Asiakirjat ovat nyt julkisia.

Saddam pelkäsi Iranin hyökkäävän jos selviäsi, ettei Irakilla ole joukkotuhoaseita. Asiakirjojen mukaan Saddam uskoi YK:n asetarkastajien tietojen menevän suoraan Iranin käyttöön. Saddam ei myöskään uskonut, että Yhdysvallat hyökkäisi maahan.

Saddam kiisti kaikki yhteydet Osama bin Ladeniin, jota hän kutsui kiihkoilijaksi. Myös Iranin fanaattiseksi kuvailemaansa johtoon Saddam suhtautui vihamielisesti. Tiukan paikan tullessa Saddam kertoi arvelleensa Pohjois-Koreaa todennäköisimmäksi liittolaisekseen.

Keskusteluissa nousi esiin myös joukko Saddam-myyttejä, jotka entinen diktaattori oikaisi kuten huhut kaksoisolennoista. Saddam myös kertoi viestineensä pääasiassa lähettien välityksellä ja käyttäneensä puhelinta vain kahdesti kevään 1990 jälkeen.

Saddam Hussein teloitettiin joulukuussa 2006.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

SIMO PERTTULA

a)Saddamin omakin tiedustelupalvelu vakuuttui siitä, että USA ei hyökkää uhkailee vain!
b)Voiman osoittaminen on valttia arabeille. Siksi Saddam piti tärkeänä, että muut erikoisesti Iran elävät luulossa, että Irakilla on ydinase!

Itse sota olikin sitten suuri murhenäytelmä, jatkuen vieläkin. Nyt kysytään onko Iranilla aikeita kehittää ydinase, samoin Pohjois-Korea? Toivotaan, että nyt selvitään ilman sotaa.

Hannu Mikael

että Bushin hallinto ja CIA ryhtyivät Irakin sotaan vailla perusteita.
Sota myytiin tavallisille jenkeille ja muulle maailmalle Irakin terroristiyhteyksillä ja joukkotuhoaseilla, vaikka Bushin hallinnossa hyvin tiedettiin, että kummastakaan ei ollut todisteita.
Erityisesti Saddam Husseinin vihamielisyys Al Qaidaa kohtaan oli laajasti tunnettu.
USA:ssakin tiedetään varsin hyvin, että Bushin hallinto sumeilematta vääristeli ja suoranaisesti valehteli sodan syistä.
Toivotaan, että Irakin sodan saldo, sata tai muutama satatuhatta (?) kuollutta irakilaista on Irakin paremman tulevaisuuden arvoinen. Jos sellainen tulee.
George W. jatkaa presidentin arvokkaita eläkepäiviä.