Sunnuntai 20.1.2019

Amnesty: Israel teki sotarikoksia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.7.2009 15:14
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Israelia sotarikoksista. Israel käytti lapsia ihmiskilpinä ja hyökkäsi mielivaltaisesti siviilikohteisiin Gazan sodassa viime vuodenvaihteessa, torstaina julkistettu raportti kertoi.

Israel kiisti väitteet ja syytti järjestöä puolueellisuudesta. Israelin mukaan Amnesty International on langennut Hamasin kylvämään propagandaan.

Amnesty syytti myös Gazaa hallitsevaa Hamasia sotarikoksista. Järjestön mukaan Hamas ei kuitenkaan käyttänyt siviilejä ihmiskilpinä sodan aikana, vaikka Israel on niin väittänyt.

Raportin mukaan palestiinalaiset joutuivat ihmiskilviksi, kun israelilaissotilaat pakottivat siviilit jäämään tukikohdiksi muutettuihin asuntoihin. Sadat siviilit kuolivat pommituksissa ja ohjusiskuissa.

–Toiset, myös naiset ja lapset, ammuttiin lähietäisyydeltä, vaikka he eivät uhanneet israelilaisia sotilaita millään tavalla, järjestö kertoi.

Amnesty toisti vaatimuksensa, että asemyynti Israeliin kiellettäisiin kansainvälisesti. Gazan sodassa kuoli 1400 palestiinalaista ja 13 israelilaista.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

jtmnen

vaan ensinnäkin siksi, että Gaza kirjoitetaan ilman K-kirjainta, ja toisekseen siksi, että ihmiskilpiä käytti VAIN Hamas, ja se olisi ollut liian nöyryyttävää Amnestylle raportoitavaksi.

Vieras

Israel on muureilla ja aidoilla rajannut palestiinalaiset Gazaan. Kyllä molemmilla puolilla rikoksia tehdään, ihan varmasti - mutta kiitos USA:n asetoimitusten niin vain toisella joukkueella on painoksia pitkäkestoiseen kidutukseen.
Johtunee Suomen perinteisestä suhteesta Israeliin, että poliittisen Israelin terrorismia ei halua nähdä yhtä pahana kuin yleensä terrorismia.

Henry.I.Niskanen

Tiedonvälityksen monopolimaassa suomessa jossa sähköistä puolta masinoi YLE ja Printtimediaa Hesari on erittäin vaikea saada asiallista informaatiota lähi-idän tilanteesta
Amnesty alkaa vaan valitettavasti osioittaa yhtä lailla yksisilmäistä suhtautumista kuin ovat osoittaneet Erkki Tuomioja ja useat vasemman laidan kulkijat ja vihreät sekä
keskusta.Lyhyesti sanoen avointa juutalaisvihamileisyyttä.
Mutta vetävät itsensä häpeään uskomalla väärää informaatiota

Vieras

Ihmiskilpien käyttö ei nyt vallan tavaton ilmiö ole sodankäynnin historiassa. Lähiaikojen strategeista tulee mieleen tämä Saddam Hussein, jonka puolustajaksi asettautui mm. yksi urhea Suomen kansalainenkin. Amnesty tosin ei havainnut mitään tuomittavaa Saddamin ihmiskilpitaktiikassa. Ehkä Saddam ovelana sodankävijänä varmisti selustansa etukäteen pyytämällä Amnestyltä valtuuksia menettelyynsä, kukapa tietää.

Kun sitten Hamas - Amnestyn erityisesti protestoimatta - ryhtyi soveltamaan omaa ihmiskilpikäytäntöänn Gazassa, on luonnollista, että Amnesty pahoittaa mielensä israelilaisten sodankäyntitavoista, ei Hamasin. Jotain kautta Amnestynkin tietoon kuitenkin kantautui, että Hamas on lähetellyt leikkiraketteja Israelin puolelle. Niidenkin tuomitseminen samassa tuomiolausunnossa luokin mukavan tasapuolisuuden vaikutelman kiireiselle lukijalle.

Näin lamakauden aikana Amnestyn kannattaisi kääntyä Saudi-Arabian puoleen taloudellisen tilanteensa kohentamiseksi. Ehkä tämä neuvo tulee kuitenkin myöhässä.