Keskiviikko 20.2.2019

Suomalaisarvio Ukrainasta: ”Venäjä voi kostaa monin kauhein tavoin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.12.2013 18:10
  • Kuva: EPA/All over press
    Kuva
    Ukrainassa oppositio on osoittanut mieltään siitä asti, kun presidentti Viktor Janukovyts kieltäytyi allekirjoittamasta yhteistyösopimusta Euroopan unionin kanssa.
|

Historiantutkija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka arvioi, että Venäjän ja Ukrainan tilanteessa on edessä historiallinen draama.

-(Vladimir) Putin mittaa nyt, voiko kansan sielun ostaa rahalla. Diktaattorit ovat aina luulleet, että kyllä voi. Jos kaduille ja torille kokoontuva Ukrainan kansa nyt tuottaa Putinille hyvin ansaitun pettymyksen, hän kääntää kaasuhanat kiinni ja Ukraina jäätyy aron hyytävään talveen, Tarkka kirjoittaa kolumnissaan

Hän viittaa Putinin aikaisemmin tällä viikolla tekemään päätökseen, joka leikkaa Ukrainan maksaman kaasun hinnan lähes puoleen.  

-Putin hyödynsi konkurssikypsän naapurinsa ahdinkoa ja löi pöytään sellaisen määrän rahaa ja kaasua, että Janukovyts taipui Venäjän talutusnuoraan, koska alun perin halusikin sitä, Tarkka sanoo.

Hän arvioi, että Ukrainan tarvitsee silti myös kaiken mahdollisen tuen myös Euroopan unionilta.

-(Ukrainan presidentti Viktor) Janukovyts on antautunut Venäjän ottopojaksi, mutta tarvitsee silti kaiken muunkin tuen heti. Vaikka hän kääntäisi taas kelkkansa ja  allekirjoittaisi jo kerran hyllyttämänsä sopimuksen unionin kanssa, sen vaikutus tosielämässä alkaisi tuntua vasta joskus 2020-luvulla. Sitä ennen Venäjä voi monin kauhein tavoin kostaa tälle tielle lähtemisestä. Silloin kurki kuolee ennen kuin suo sulaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Terava

Historia opettaa, että suurvallat ovat suurvaltoja niin kauan kuin ne laajenevat.
Jos suurvallalla ei ole voimaa laajentua, se lakkaa olemasta suurvalta.
Sekä Venäjä että EU noudattavat omalla tavallaan samaa logiikkaa. Jossain vaiheessa maantiede tai valtapiirit kohtaavat. Silloin katsotaan kummalla on voimaa.

Juhani Putkinen

Vakava paikka.

Ukraina yritti vapautua Venäjän orjuudesta samalla kun Suomi itsenäistyi. Valitettavasti venäjä voitti silloin.

Kun Saksa teki ennakoivan iskun itään alkaen 22.6.1941, niin ukrainalaiset ottivat saksalaiset joukot vastaan suolan ja leivän kera vapauttajina sekä taistelivat aseellisesti Venäjän miehitysjoukkoja vastaan.

Toisen Maailmansodan jälkeenkin ukrainalaiset taistelivat pitkään ja uljaasti Venäjän brutaalia miehitystä vastaan, ...

Pekka Pulkkinen

Juhani Putkinen,

"Kun Saksa teki ennakoivan iskun itään alkaen 22.6.1941, niin ukrainalaiset ottivat saksalaiset joukot vastaan suolan ja leivän kera vapauttajina sekä taistelivat aseellisesti Venäjän miehitysjoukkoja vastaan." Tähän olisi totuuden nimissä , ja niin tekisi jokainen itseään kunnioittava historian tutkimukseen akateemisen koulutuksen saanut, kuitenkin lisättävä, että saksalaisten "vapauttajien" näytettyä todellisen luonteensa siviiliväestön brutaalin ja barbaarisen kohtelun jälkeen valtaosa kansasta kirjaimellisesti veti leivän ja suolan pois ja aloitti passiivisen ja/tai aktiivisen vastarinnan saksalaisia "vapauttajia" vastaan.

Mikä on muuten Juhani Putkinen se koulutuksesi, joka mahdollistaa historian tapahtumista tieteellisten johtopäätösten tekemisen? Sinulla kun ei tietojeni mukaan ole historian tutkijan koulutusta! Bannasit minut kun viimeeksi kysyin asiaa sinulta, mikä puolestaan todisti sen, että osuin oikeaan. Teot kun puhuvat puolestaan!

Keittiö- ja peräkamarifilosioofien samoin kuin harrastelijahistorioitsijoiden teokset ja johtopäätökset kun eivät noin periaatteessa ole akateemisesti relevantteja. Yleisen tietouden mukaan "paperi kyllä kestää kaiken, mutta järki ei"! Eli, ei enään viitteitä Juhani Putkisen kotisivulle kun yrität todistaa jotakin, vaan riippumattomia akateemisen kritiikin kestäviä faktoja please!

Jouko Heyno

Korjauksena juttuun (kuvateksti) Uudelle Suomelle ja Tarkalle: Ви́ктор Фёдорович Януко́вич, Viktor Fjodorovitš Janukovitš, EI siis -vytš. Suomi ei ole englantia eikä englanti suomea. Siis suomea Suomessa suomeksi, suomen oikeinkirjoituksen mukaisesti, kiitos!