Maanantai 20.5.2019

Vitali Klitshko: ”Minä otan luodit vastaan”

Luotu: 
23.1.2014 08:30
 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
  Mielenosoittajat polttivat autonrenkaita Kiovassa keskiviikkona. Poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa kuoli ainakin kolme mielenosoittajaa.
 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
  Mielenosoittajat polttivat autonrenkaita Kiovassa keskiviikkona. Poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa kuoli ainakin kolme mielenosoittajaa.
 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
  Mellakkapoliisi suojautuu Kiovan mielenosoituksessa keskiviikkona.
 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
  Mellakkapoliisi suojautuu Kiovan mielenosoituksessa keskiviikkona. Kaksi mielenosoittajaa kuoli poliisin luoteihin.
 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
  Pelastushenkilöstö auttaa loukkaantunutta mielenosoittajaa.
 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
|

”Jos meidän täytyy taistella, minä taistelen kanssanne. Jos meidän täytyy ottaa vastaan luoteja, minä otan ne vastaan”.

Näin lausui entinen raskaan sarjan nyrkkeilymestari Vitali Klitshko torstain vastaisena yönä Ukrainan Kiovassa, jossa väkivallan uhka on keskiviikon tapahtumien seurauksena noussut entisestään.

Oppositiopoliitikoksi ryhtynyt Klitshko antoi Ukrainan presidentti Viktor Janukovitshille 24 tuntia aikaa uusien vaalien esittämiseksi. Jos näin ei käy, aloittaa oppositio ”hyökkäyksen”, Klitschko sanoi The Guardianin mukaan.

Myös oppositiojohtaja Arseniy Yatsenyuk yllytti taistelutahtoa Itsenäisyyden aukiolla.

–Huomenna me etenemme yhdessä. Jos saamme luodin otsaan, sitten saamme luodin otsaan, Yatsenyuk sanoi.

Keskiviikkona presidentin ja hallituksen vastaisessa mielenosoituksessa kuoli ainakin kolme mielenosoittajaa. Kaksi kuoli poliisin luoteihin, yksi pudottuaan katolta poliisin kanssa tapellessaan. Satoja on loukkaantunut.

Ukrainan mielenosoitukset ryöpsähtivät käyntiin marraskuussa, kun presidentti Janukovitsh vetäytyi   vapaakauppa- ja yhteistyösopimuksesta Euroopan unionin kanssa.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Putkinen
Vastaus kommenttiin #7

Kerroin Ukrainan armeijan julkituoman kannan asiaan.

Esimerkiksi Ukrainan poliisin erikoisjoukko on aiemmin käyttänyt silmitöntä väkivaltaa täysin rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan ja järjestänyt provokaatioita. Sitä en tiedä kuka on nyt ollut asialla.

Jore Puusa

Sellainen kuten Suomi olisi vastaavassa tilanteessa ja herkemminkin. Olitko Smash Asemissa? Suomalainen mellakkapolisi silminnähden nautti piirittämänsä mitättömän joukon hakkaamisesta.
Jos täällä tapahtuu raju mielenosoitusten sarja alkaa suomalainen polisi tappaa kansalaisiamme aivan varmasti. Sellainen maa me olemme. Muistele vuoden 1918 kevättä ja kesää Suomessa, luuletko että me olemme mihinkään muuttuneet?

Juhani Putkinen

"Muistele vuoden 1918 kevättä ja kesää Suomessa"

Vuonna 1918 osa suomalaisista vasemmistolaisista nousi aseelliseen kapinaan Suomen vapailla vaaleilla valittua eduskuntaa ja laillista hallitusta vastaan Venäjän yllyttämänä ja Venäjän aseistamana. Kun se tapahtui Suomen ja Venäjän välillä käydyn Vapaussodan aikana, niin se kapina oli erityisen raskas rikos - siihen aikaan maanpetoksesta annettiin yleisesti kuolemantuomio.

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Vapaussota.htm

Lauri Kiiski

Vähemmälle huomiolle ovat jääneet Suomen mediassa Janukovitsin jyrkät poikkeuslait oppositiota vastaan, jotka ovat johtaneet tilanteen kärjistymään entisestään Kiovan kaduilla. Nämä hallituksen antamat uudet asetukset mielenosoittajia vastaan eivät ole ns. nykymaailmasta.