Torstai 23.11.2017

Kiina kiistää väärentäneensä kuukuvat

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.12.2007 19:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kiina kiistää väärentäneensä ensimmäisen kuuluotaimensa ottamat kuukuvat. Kuvassa Chang'e-I:n laukaisu viime lokakuussa.

Kiina on kiistänyt jyrkästi väitteet, joiden mukaan sen Chang'e 1 -kuuluotaimen kuusta ottamat kuvat ovat väärennöksiä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Maa laukaisi ensimmäisen kuuluotaimensa lokakuussa julkaisten kuvan kuun kraaterien peittämästä pinnasta. Samalla se tiedotti projektin olleen "täydellinen menestys".

Pian kuitenkin kiinalaisten internet-käyttäjien keskuudessa heräsi keskustelu kuvien aitoudesta. Epäilyt herätti lähes identtinen NASA:n kuukuva vuodelta 2005.

-Kuva ei ole missään tapauksessa väärennös, totesi johtava tiedemies Ouyang Ziyan Beijing News-lehdelle. Hänen mukaansa kuvat vaikuttavat samanlaisilta, koska ne on molemmat kuvattu kuun eteläisellä pallonpuoliskolla.

-Tarkempi tarkastelu paljastaa niiden olevan kaksi eri kuvaa, jatkaa Oyang.

Kiinalla on kunnianhimoinen avaruusohjelma, jonka tarkoitus on monien arvostelijoiden mielestä tieteellisten ja sotilaallisten saavutusten lisäksi maan kansallistunteen ja suurvalta-aseman pönkittäminen.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Musta Nuoli

Onhan sitä käyty keskustelua yhdysvaltalaisten kuussakäymisen aitoudestakin, miksei siis myös Kiinan ohjelmasta?

Eräiden teorioiden mukaanhan koko kuussa ei edes käyty, vaan kuukuvat taltioitiin Las Vegasin lähellä autiomaassa...

...tuskin näin nyt kuitenkaan oli, mutta on yhtä kaikki omituista, että kuulennot loppuivat kuin seinään 70-luvulla. Luulisi, että Kuun maaperässä riittäisi tutkittavaa ja resursseja huomattavasti, varsinkin kun nykytekniikka on edennyt niin paljon, että silloisten Apollo-aluksien tietokoneet ovat heikompia kuin nykyiset taskulaskimet.

Lentojen kalleus on turha selitys. Jos esim. Yhdysvalloilla on varaa heittää 500 miljardia sotimiseen toisella puolella maailmaa, sillä on varaa myös kuulentoihin. Samoin EU-budjetista voisi huoletta lohkaista kuulentoihin oman siivunsa, vaikkapa supistamalla turhanaikaisia edustajien kulukorvauksia, tukiaisia ja edestakaisia kuukausittaisia reissuja Strasbourgista Brysseliin.