Keskiviikko 16.1.2019

Onko Vladimir Putin hullu?”Ei”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.3.2014 14:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa Venäjän presidentti Vladimir Putin.
|

Venäjän toiminta Krimillä ja Ukrainassa ei välttämättä ole niin kaoottista kuin länteen voi näyttää. Näin kirjoittaa Foreign Policy –lehteen toimittaja Jeffrey Tayler.

Tayler tutkii kirjoituksessaan Ukrainan kriisin tapahtumia ja niiden taustalla olevia motiiveja Venäjän näkökulmasta. Vaikka länteen Venäjän presidentin Vladimir Putinin ajattelu voi näyttää jopa paranoidilta, taustalla on myös järkeen perustuva kokemus länsimaiden aseellisesta ulkopolitiikasta.

- Putin on vetänyt lännen toiminnasta johtopäätöksen: Yhdysvallat pyrkii vahvistamaan omaa hegemoniaansa Venäjän kustannuksella, Tayler arvioi.

- Kylmä sota on ehkä ohi, mutta sen asemalinjat ovat nyt siirtyneet Venäjän takapihalle.

Tayler huomauttaa, että Venäjän kylmäkiskoinen suhtautuminen länsimaiden – ja eritoten Yhdysvaltojen – puuttumiseen Ukrainan tapahtumiin voidaan ymmärtää helposti. Täytyy vain katsoa asioita Venäjältä käsin.

Yhdysvallat on Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vain vahvistanut omaa sotilaallista asemaansa maailmassa. USA on myös käyttänyt sotilasvoimaansa aggressiivisesti ulkomailla ja osallistunut useiden Yhdysvalloille epäsuotuisten hallintojen sekä niiden johtajien kaatamiseen.

- Putin pelkää, että tämä voi tapahtua myös hänen kotimaassaan, Tayler kirjoittaa Foreign Policyssä.

Taylerin lista Yhdysvaltojen sotilasoperaatioista ja niiden lopputuloksista on tyly.

"Länsimaiden on ymmärrettävä, että toistuvat sotilastoimet eivät todellakaan hälvennä epäilystä siitä, etteikö länsi pyrkisi sotilaalliseen maailmanherruuteen."

Vuonna 1994 Yhdysvallat julisti saarron Haitille ja palautti asevoimin vallasta syöstyn presidentin Jean-Bertrand Aristiden valtaan.

Vuonna 1999 Nato-liittouma hyökkäsi Serbiaan. Lähes kolme kuukautta pommituksia johti Kosovon irrottamiseen Serbiasta ja presidentti Slobodan Milosevic valtakauden päättymiseen ennenaikaisesti. Myöhemmin Milosevic kuljetettiin Haagiin kansainvälisen tuomioistuimen eteen vastaamaan sotarikossyytteistä.

Kaksi vuotta myöhemmin USA miehitti Afganistanin ja kaatoi Talebanien hallinnon. Valtaan nousi Yhdysvaltojen suosima presidentti.

Irakin sota vuonna 2003 päättyi Saddam Husseinin pakoon. Saddam kaivettiin maakuopasta oikeuden eteen ja lopulta hirteen.

Kaksi vuotta sitten Yhdysvallat liittolaisineen julistivat lentokieltoalueen Libyaan. Toimet oli suunnattu Muammar Gaddafin joukkoja vastaan. Gaddafin elämä päätyi Yhdysvaltojen tukemien oppositiotaistelijoiden käsiin. Teloitus oli lopulta kansainvälisen oikeuden vastainen.

Ukrainassa vuonna 2014 länsimaat alkoivat tukea presidentti Viktor Janykovitshin vastaista oppositiota sen jälkeen, kun Janykovitsh oli jo suostunut uusiin vaaleihin ja lakimuutoksiin.

Tayler arvioi, että Vladimir Putin on tarkastellut historiaa yhdysvaltalaisittain katsottuna "pahisten" näkökulmasta. Nyt tapahtunut uhkailu talouspakotteilla ja Nato-valmiuden nostolla Venäjän naapurissa voi syystäkin näyttää Putinista vaaralliselta.

- Länsimaiden on ymmärrettävä, että toistuvat sotilastoimet eivät todellakaan hälvennä epäilystä siitä, etteikö länsi pyrkisi sotilaalliseen maailmanherruuteen, Tayler kirjoittaa.

- Putin on joutunut tilanteeseen, jossa hän taistelee paitsi Venäjän vaikutusvallasta maan lähialueilla myös oman hallintonsa tulevaisuudesta – ja kaiken lisäksi omasta hengestään. Länsivallat ovat aiemminkin kaataneet autoritäärisiä hallintoja. On täysin järkevää ajatella, etteikö näin tapahtuisi tulevaisuudessakin.

Lue Jeffrey Taylerin koko analyysi Foreign Policystä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Grayling Dainty

Tämä on aika asiassa oleva lasunto, Putinilla ei ole enää varaa antaa länsimaiden hamuta yhtään enempää valtaa, jos haluaa Venäjän säilyttävän suurvalta statuksen.

Kyllä jokaisessa ns. kansannousussa on selvästi luettavissa pyrkimys, joko länsimielisen hallitsijan valtaan nostamisesta tai jos tuo ei onnistu, niin valtion pitämisestä sekasorrossa, että sitä on helpompi hallita. Kuten nyt esimerkkinä Libya, jossa ei vieläkään ole saatu minkäänlaista valtiollista rakennetta aikaiseksi, kuten ei myöskään Irakissa. Serbiassakin väännetään yhä, eikä minkäänlaista kehitystä ole tapahtunut.

Ari Anttila

Länsi ei tule myöskään jättämään Bashar al-Assadia rauhaan ennen kuin hän, tai joku muu hänet korvaava hyväksyy Syyrian keskuspankin kansallistamisen ja muu Yhdysvaltojen teollisuutta palveleva lainsäädäntö, kuten GMO-viljely, on hyväksytty.

Olavi Nieminen

Huolestuttava on myös se, että Putin/Venäjä alkaa kirjoittamaan historiaa uudelleen ja kyseenalaistamaan naapurimaittensa suvereeniutta sekä itsenäisyyttä. Silloin mennään myös sopimusten ja lakien kumoamisten tielle.
Venäjä tekee myös hyvin massiivisen armeijansa varustelun ja lisää asevoimiaan myös itärajamme takana. Miksi sielläkin?

Suomen pitää varmistaa oma suvereeni itsenäisyytensä. Venäjä määrää nyt tahdin ja suunnan, johon Suomen on varauduttava. Siinä ei auta suomettuneet kannanotot vaan faktat, joilla luodaan uusi strategia ja uskottava puolustus.
Yksin Suomella ei koskaan ole resurrsseja uskottavaan itsenäisyyteen.

Lasse Neponen

"...Silloin mennään myös sopimusten ja lakien kumoamisten tielle...."
Tätä samaahan suurvalta EUssa harjoitetaan myös jatkuvasti. Omilla sopimuksillä pyyhitään pöytää mennen-tullen ja luodaan kovalla vauhdilla uutta lainsäädäntöä, joka menee ohi kansallisen sellaisen. Suvereniteetti ja itsenäisyys kahlitaan taloudellisiin pakotteisiin jne jne.
Paras puolustus on omavaraisuuden kasvattaminen kaikilla sektoreilla ja riippumattomana maana pysyminen poissa toisten taisteluista.

Grayling Dainty

Venäjän asevoimien lisääminen tuolla pohjoisessa liittyy ainoastaan jäämeren laivastotukikohdan avaamiseen, joka taas johtuu tuolla alueella vilkastuneesta öljynporauksesta ja koillisväylän liikenteestä.

Fakta on, että Suomella ei ole resursseja liittoutua kenenkään kanssa, eikä tämä maa ole sellaisessa sijainnissakaan, että tämän koskemattomuuden puolustaminen olisi mahdollista tai järkevää. Venäjällä ei ole mitään kovinkaan järkevää syytä tai motiivia valloittaa maata, jota ei kuitenkaan saa hallittua, esimerkkinä on lähes kaikki viimeaikaiset stabiilien maiden valloitusyritykset, kuten Vietnam tai Georgia. Liittoutuessa Natoon ja ja Venäjän hyökätessä Suomeen, käydään niin suuri taistelu, ettei täällä juuri ole asuinkelpoista maata sen jälkeen. Joten onko tuossakaan järkeä. Tai Ruotsin hyökätessä Suomeen, tulee Venäjä melko varmasti puolustamaan tuota läntistä rantalinjaansa ja Nato tulee tuohon lisäksi huseeraamaan ja tulos on sama kuin edellä.

Jukka Laine

Analyysit menevät mielikuvituksen puolelle. Velkainen länsi yrittää painostaa velatonta. Venäläiset eivät halua Natoa eivätkä EU:ta. Putin esti Ukrainaa ajautumasta sisällissotaan. Hänellä on kansan tuki. Täytyy olla hullu jos luulee että venäläiset päästäisivät fasistit maahansa.

Vesa Wasenius

Herra Putin ei ole suinkaan hullu, vaan oikeudenmukainen jolle laillisuus on kaikki kaikessa. Putin ei hyväksy asiaa joka on tehty miltään osin laittomasti. Nyt olisi Herra Putinilla miljooanan dollarin paikka sanoa, että Neuvostoliitto otti maita Suomelta laittomasti ja maksatti vielä sotakorvaukset - tämä vääryys pitää nyt oikaista ja maat ja rahat palauttaa. Se olisi Nobelin paikka Herra Putin.

Lasse Neponen

USA harjoittaa agressiivista talous-protektionismia, jota vain ei täällä "lännessä" näytä ymmärtävän. Ei ole sattumaa, eikä pelkkää taitavaa liiketoimintaa, että käytännössä koko internet teknologioineen on yhdysvaltojen hallussa. Kilpailevat yrittäjät joutuvat suupaloiksi. Myös yhä tärkeämpi paikannusteknologia (GPS) on USAn peukalon alla. Toki USAlla on suuret intressit ja sen mukaiset panostukset päästä jakamaan myös Venäjän markkinoita ei vain volyymeissä, vaan myös poliittisena "vapaana markkinana". Se vapaa kun tarkoittaa käytännössä amerikkalaista monopolia, kuten Microsoft/Apple/Google/Android/Facebook jne jne, joilla hallitaan ihmisten liikkeitä ja käyttäytymistä.

Hannu Siipola

Mutta eihän amjerikkalaisten GPS:llä tee sotatilanteessa mitään. Heti kun riittävä määrä satelliitteja on ammuttu alas, venäjä voi edelleen käyttää mannertenvälisten ja taktisten ohjuksien suuntaamiseen sukellusveneistä ohjattavaa ja helposti korjattavaa maaverkkoa. Liekö Jenkeillä mitään korvaavaa systeemiä vielä.

Sepetius Kangas

Niitä sateliitteja ei niin vain alas ammuta kuin lintuja. Ja NSA:lla on myös omat sateliitit jotka ovat vielä paljon tarkempia kun nämä julkiset, vakoilusateliitteja on vielä enemmän jotka kuvaavat maita joista NASA haluaa tietoja. Kyllä jenkeillä korvaavia raketteja löytyy myö ns. kauhun tasapino on heillä hyvin hallussaa. Jenkeillä on rakettitukikohtia pitkin eurooppaa ja myö Tyynell merellä niitä löytyy. Älä hetkeäkää epäile heidän kykyää vastata hyökkäyksiin. Yhdysvallat on hyvin suojattu raketti hyökkäyksiltä ja sieltä löytyy myös mannerten välisiä ohjuksia. USA on rakentanut puolustustaan siitä alkaen kun avaruus ohjelma (Siis avaruuden lennot lopetettiin). Vaikka venäläiset liikenteen kansaiväliselle avaruus asemalle hoitaakin, heidä sotalelujen kehitys on ollut hitaanpaa.

Heikki Linnapuomi

Venäjän nationalistit pilaavat tavallisen rauhaa rakastavan kansan maineen. Putin vie Venäjän perikatoon. Kansa joutuu heitteille ja lähtee hakemaan turvapaikkaa lännestä.Siis ne joilla on siihen vielä varaa,loput jää kärvistelemään
kurjuuteen.

Sepetius Kangas

Pikkasen arvio taas heittää Putin ei tee mitää. Duuma antaa Putinille ohjeistuksen. Putin vain toteuttaa sitä.Ja duuma koostuu suurelts osin oliargeista jotka ymmärtävät rahan päälle. Putinilla on täysi työ pystyä nimellisesti heitä edustamaan (johtamaan)

Keijo Kinnunen

"J. F. Kennedy sai Neuvostoliiton johtajan Kuuban kriisin yhteydessä pyörtämään asiansa niin, että Neuvostoliito poisti ohjuksensa Kuubasta... Siis muistini mukaan...

Jospa Venäjä yrittää omassa operaatiossaan aivan samaa USA:n suhteen?

USA On asentanut Keski-Eurooppaan aivan Venäjän rajoille, ainakin kantaman päähän, omia torjuntaohjuksiaan... Mukamas Iranin mannertenvälisten ohjuksien varalta...

Venäjä katsoo asiakseen neuvotelle ko. ohjukset kauemmaksi rajoiltaan... Siis aivan USA:n ohjuksilla voisi uhata Venäjän sotapoliittisia etuja...

Venäjä on aikaisemmin yrittänyt neuvotella asiasta, mutta tuloksetta...

Kaikki vaikuttaa kaikkeen...

Lähes varmaa On, että Krimi liitetään joko löyhästi tai tiiviimmin Venäjään ja EU: ja USA:n pakotteet vain lisäävät jännitettä alueilla...

Jopa Keski-Eurooppaan kaasun toimitukset ovat katkolla, kunhan kriisi syvenee edelleen... Jos syvenee...

Pitäisi ottaa supervaltioiden järkikulta käteen ja miettiä tilannetta uudellaan ja syvästi? Ihan sisikuntia myöten...

Pakotteet johtavat kylmään sotaan... Toivottavasti ei kuumaan sotaan...

K.K.

PS. Ne valtiot joihin pakotteet kohdistuvat syvimmin ovat valtioita joilla on pysyvät ja syvät kauppasuhteet tällä hetkellä Venäjän kanssa... Odotettavissa Suomen osalta konkurssikypsää tulo- ja menoarvioita lähivuosille...
Siis jos lähes (sota)poliittista tilannetta ei saada Ukrainassa nopeasti poliittiseen hallintaan..."

Karl Fransen

Oman ”viisauden” rajoittuneisuus ilmenee sanomalla jotakin toista hulluksi, ja on pikemminkin osoitus neuroottisesta, tasapainottomasta tilasta, sanojassa itsessään. ”Hulluuden” tila vallitsee ihmiskunnassa yli kaikkien värillisten valtiorajojen. Mikä on ”hulluinta” ilmenee ahneudessa hallita ja omistaa, ei vain mantereita, mutta myöskin ihmisiä ja heidän tyhjään rakentuneita mielipiteitä.

Aikaisemmat sodat olivat uusia omistusoikeuksia vaativia, tätänykyä ei ole tarvetta vallata naapurien maita, omia on tarpeeksi jokaisella, ja niinpä onkin siirrytty mielipiteiden valtaamiseen. Ylivalta mielipiteitten avulla antaa kaiken, ”maat ja mannut” ja on orjuuden muodoista kavalin, siinä orja samaistaa itsensä määrättyyn mielipiteeseen, johon hän on, useinkin olosuhteiten pakottamana ”vapaaehtoinen” ja siksi ei voi olla tietoinen orjuudestaan, eritoden läntisen sentimenttaalisen, organisoidun uskonnon tukemana. Siksi kunnes opimme näkemään oman typeryydemme, omakohtaisena ominaisuutena, eikä vain naapurimme heikkoutena, olemme pakotettu tekemään ja ajattelemaan samassa, loputtomassa mielipiteiden dogmaattisessa aitauksessa.

Heikki Linnapuomi

Venäjä ilmoitti ettei halua sotaa mutta lähettää sotilaat Ukrainaan ja painostaa maan hallitusta luopumaan vallasta koska tulkitsee sen laittomaksi. Kansa paimennetaan vaaliuurnille miehitysjoukkojen valvonnassa äänestämään haluaako se jatkaa miehitystä vai haluaako se palata Ukrainan laillisen hallituksen alaisuuteen. Ukraina antautui vastarintaa tekemättä Venäjän armeijalle. Kyseessä ei ole rauhanturvaoperaatio sorretun vähemmistön suojaamiseksi väkivallalta vaan valheelliseen verukkeeseen perustuva interventio poliittisesti levottomaan valtioon.
Putin pelaa omilla säännöillään.Voimakoneistoon tukeutuminen sokaisi vallasta.Rikollisjärjestön metodit ovat käytössä.Tunkeudutaan ylivoimalla kohteeseen ja velvoitetaan myöntymään vaatimuksiin aseita heilutellen. Pelätäänkö ettei Venäjän yhteiskuntajärjestelmää kannattava puolue saisi riittävää kannatusta vapaissa vaaleissa Ukrainassa. Krimin maakunnassa pidetään näytösvaalit joissa valitaan marionettihallinto.Turha manööveri koska se tiedetään yleisesti bluffiksi. Krimin valtausta voi luonnehtia: hyvä keikka mutta huono saalis.

Sauli Aittola

Putinilla on alemmuuskompleksi. (Napoleon) Johtuneeko koosta vai mistä, mutta katsokaa hänen ruumiinkieltään. Kun hän kävelee kättä heiluttaen tiedotustilaisuuteen, tai yleensä esiintymään, yrittäen näyttää määrätietoiselta johtajalta. Samaa esiintyy myös Medjedevissä, ei tosin niin selvästi. Puhumaan ovat hyviä kun pääsevät kunnolla istumaan.
Putin tajuaa että hänen valtansa on murenemassa jos venäjän kansa tietäisi kaiken, mutta eivät tiedä vielä. Vain keskiluokka ja oligarkit tietävät mutta kaikki eivät oman etunsa takia halua muutosta.