Perjantai 18.1.2019

Mediapimennys alkoi Venäjällä: ”En muista vastaavaa Neuvostoliiton jälkeen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.3.2014 15:02
Päivitetty: 
14.3.2014 15:43
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Itsenäinen Rain TV -kanava ajautui ongelmiin saatuaan varoituksen Venäjän mediavalvontavirastolta.
|

Itsenäisiä uutissivustoja hiljennetään nyt vauhdilla Venäjällä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin varajohtaja, entisen Neuvostoliiton maihin erikoistunut Rachel Denber, kirjoittaa ”torstai-illan verilöylystä” järjestön verkkosivuilla.

–En muista voimakkaampaa median hiljennystä Venäjällä Neuvostoliiton jälkeisenä aikana, Denber kirjoittaa.

Mediavalvontavirasto Roskomnadzorin operaatio alkoi Denberin mukaan Lenta.ru-sivustosta, jonka päätoimittaja erotettiin keskiviikkona. Potkuja edelsi Roskomnadzorin varoitus ukrainalaisen nationalistijohtajan haastattelusta, joka julkaistiin Lenta.russa.

Varoituksen ja potkujen yhteys on vahvistamaton, mutta BBC:n mukaan sivuston johtoon nousee nyt Alexei Goreslavsky, joka vielä äskettäin päätoimitti vahvasti hallitusmyönteistä venäläissivustoa.

Torstaina Roskomnadzor määräsi Denberin mukaan venäläiset verkko-operaattorit sulkemaan pääsyn neljälle uutissivustolle, jotka ovat Denberin mukaan julkaisseet ”hyvin hallituskriittistä” uutissisältöä. Estetyt sivustot ovat Grani.ru ja EJ.ru sekä oppositiopoliitikko ja shakkimestari Garri Kasparovin ja oppositiojohtaja Alexei Navalnyn henkilökohtaiset sivustot.

Brittilehti The Guardianin mukaan estetyille sivustoille pääsee yhä Venäjän ulkopuolelta, sillä Roskomnadzorin käsky koskee Venäjällä toimivia operaattoreita. Venäjän sosiaalisessa mediassa myös kiertää ohjeita eston kiertämisestä.

Oppositiomielinen kaapelikanava TV Rain puolestaan on lopettanut lähetyksensä ja taloudellisesti kaatumisen partaalla mediaviraston aiemman varoituksen epäsuorana seurauksena, Denber kirjoittaa.

Denberin mukaan operaatio on mahdollinen joulukuussa voimaan astuneen uuden lain ansiosta. Venäjän syyttäjänvirasto voi uuden lain myötä ohjeistaa Roskomnadzorin sulkemaan verkkosivun 24 tunnin sisällä, mikäli sen katsotaan sisältävän ”ekstremististä” sisältöä tai kutsuvan ihmisiä joukkomielenosoituksiin tai luvattomiin julkisiin kokoontumisiin. Oikeuden määräystä ei tarvita, kuten ei myöskään ilmoitusta kyseiselle verkkosivustolle.

Denberin mukaan seuraus on se, että Krimin kyseenalaisen kansanäänestyksen lähestyessä ja Venäjän miehityksen jatkuessa ei näillä tapahtumilla pian ole Venäjällä kriittistä kertojaa.

Myös estettyihin sivuihin kuuluva Grani.ru kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Furtato

Tässä on se ero jonka olen havainnut itäisen ja läntisen sensuurin suhteen. Lännessä ei toivotut asiat nauretaan foliohattujen jutuiksi. Samaan aikaan syötetään tuubaa ja viihdettä joka vie kansan huomion. Idässä taas kielletään ja poistetaan ei haluttu materiaali.

Jukka Mattsson

Joopa Joo... Edellisellä kirjoittajalta hyvä heitto... demokratia toimii meilläkin hyvin tai huonosti riippuen mistä sitä katsotaan. Hyvä että joku otti tuon Suomisensuurin puheeksi. Ei kai nyt kansalaisten kuulu tietää ketkä sinne Europarlamenttiin halutaan saada!

Tälläinen sensurointi mitä Suomessa tässäkin harjoittaa, on jäänne noilta vaaleanpunaisilta vaikuttajilta, jotka synnyttivät suomettumisen maahamme.
Eduskunnassa oleva kansanedustaja saa ihan vapaasti sikailla kunhan ei puutu asioihin joita todelliset vaikuttajat ohjaavat...

Rami Ovaskainen

Pää-uutissivustot jne. olivat jo Putinin täydellisessä kontrollissa. Nyt hiljennetään niitä muutamia vielä riippumattomia. En käsitä mikäli joku on yllättynyt. Samaan suuntaan asiat ovat edenneet jo vuosia.

Kun hallitset kaikkea (tai edes valtaosaa) mediaa, hallitset kansaa ja se tanssii sen rytmin mukaan, kuin johtaja haluaa. Nerokasta ja silti niin perin yksinkertaista.

Markku Nieminen

Ihan niin kuin meilläkin täällä suomessa! EU vaalit ovat ovella mutta ei kuule hiiren hiiskausta Kreikan kolmannen apupaketin tilasta, ei taloudetsta, ei työttömyysluvuista, ei mistään!
Ainoastaan tasa-arvoisesta avioliitto laista, rattijuopoista, kikkelikuvista, sote sopasta ja muusta täysin turhanpäiväisestä p****ta!

Eikö eduskunnalla ole halua vai kykyä puuttua hallituksen sekoiluun ja viheltää peli poikki ja poikosen jäähylle.

Filip Honney

Kommentoimalla tätä uutista haluan tuoda julki sen naivin perspektiivin josta maailmaa tarkkailen. Minä uskon vapaaseen länteen, jossa vapaa media suoltaa äärioikeistolaisten haastatteluita vailla valtion kontrollia. Samoin uskon fasistisiin metodeihin itärajan takana, niihin jotka yskioikoisesti antavat minulle edes mahdollisuuden säilyttää se oma pieni intressini jonka vuoksi suostun uskomaan tähän kaikkeen. Muutamalla näsäviisaalla kommentilla osaan tehdä tyhjäksi ja selittää kaiken, mutta mikään ei enää erota minua siitä koppavasta tytöstä jonka lapsenuskolle ennen nauroin.

Natalia Zvereva

Kak korni se kuulostaa, mutta hallitus on jälleen yllättynyt huono merkityksessä. Tässä on sivusto: http://ruspeople.info todellinen tietokanta kaikista maan asukkaista. Vahingossa löytänyt sen internetissä ja päätti tarkistaa itse ja perhe. Kuten on käynyt ilmi, siellä on enemmän tietoa kuin olisin voinut kuvitella pienimmätkin yksityiskohdat.