Maanantai 20.5.2019

Suomalaiselta ”Nashi-leirin vakoojalta” yllättävä kuvaus Putin-nuorisosta

Luotu: 
4.4.2014 14:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Nashi-nuoret järjestivät mielenosoituksen Helsingissä vuonna 2009.
|

Faktakulma

Nashi on venäläinen nuorisojärjestö, jonka uskotaan olevan Putinin hallinnon ohjauksessa.

Järjestö ei kuitenkaan kuulu virallisesti Putin Yhtenäinen Venäjä –puolueeseen.

Nashi-nuoret ovat järjestäneet erilaisia mielenosoituksia ja tempauksia Venäjän-vastaisiksi katsomiaan kohteita kohtaan.

Suomalainen väitöstutkija Esa-Jussi Salminen kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuorossa vuonna 2007 tekemästään matkasta Nashin leirille Venäjän Seligeriin. Kirjoituksen otsikko kuuluu "Olin Nashi-leirillä vakoojana".

Salminen vietti tuolloin lukuisten ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa viikon leirillä. Venäläisiä ja ulkomaalaisia oli leirillä yli 10 000 henkeä.

- Ulkomaalaisille tuotiin esiin opintomahdollisuuksia, Salminen kertoo Uuden Suomen haastattelussa.

Salmisen matkakertomus kuvailee hyvin erilaista Nashi-toimintaa kuin mitä länsimainen media yleensä kertoo järjestöstä.

- Nashi ei ole poliittinen järjestö, kuten Suomessa on totuttu. Se on vallanpitäjien puolella, mutta ei sen enempää poliittinen.

- Leirin ohjelma on todennäköisesti päätetty korkealla tasolla.

Nashi-järjestö on yhteydessä presidentti Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä –puolueeseen ja Venäjän hallintoon. Yhteys ei välttämättä ole kuitenkaan suora käskytyssuhde tavallisen nashin näkökulmasta.

Salmisen kuvauksen perusteella Nashi-nuorten toiminta näyttäytyy kuitenkin eräänlaisena kansalaiskunnon kohottamisena, hieman länsimaisen partioliikkeen tapaan. Hän myöntää vertauksen oikeansuuntaiseksi.

- Nashiin kuuluu tavallisia nuoria. Urheilu oli leirillä hyvin tärkeää, Salminen sanoo.

Blogitekstissään ja puhelinhaastattelussa Salminen kuvailee Nashin toiminnan ytimen olevan ”kansanvihollisten” vastustaminen.

- Vihollisten toiminta kuvataan yksiselitteisesti huonoksi. Esimerkiksi Virossa ovat vallalla fasistit ja Sofi Oksanen on kirjoittanut vääränlaista historiaa. Tällaisia ilmiöitä vastaan voi osoittaa mieltä ja tehdä muita tekoja, Salminen kuvailee ideologiaa.

Neljä ja puoli vuotta Venäjällä suomalais-ugrilaisia kieliä tutkinut Salminen kertoo, että hän ei törmännyt Nashi-nuoriin lainkaan. 

- Ei tämä järjestö saisi huomiota ulkomailla lainkaan ilman tällaisia tempauksia.

Faktakulma

Nashi on venäläinen nuorisojärjestö, jonka uskotaan olevan Putinin hallinnon ohjauksessa.

Järjestö ei kuitenkaan kuulu virallisesti Putin Yhtenäinen Venäjä –puolueeseen.

Nashi-nuoret ovat järjestäneet erilaisia mielenosoituksia ja tempauksia Venäjän-vastaisiksi katsomiaan kohteita kohtaan.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Esa-Jussi Salminen
Esa-Jussi Salminen
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarle Lange

Neuvostoliiton propaganda alkoi 2.MS:n aikana erheellisesti nimittää saksalaisia ja sen liittolaisia ja muita kumppaneita fasisteiksi suomalaiset mukaan lukien. Hitler oli natsi ja antoi pitkät Mussolinin fasisteille, joita piti täysinä raukkoina ja surkimuksina. Sama erheellinen fasistinimittely tuntuu Venäjän mediassa ja historiassa jatkuvan olipa kohteena mikä tahansa Venäjän intressien vastainen valtio tai vihollinen. Koko länsimaailma nauraa sisimmässään tuolle venäläiselle propagandaerheelle, jossa natsit eli kansallissosialistit ovat Kremlin taitamattoman propagandan vuoksi muuttuneet parinsadan miljoonan venäläisen arvomaailmassa ja historiantuntemuksessa fasisteiksi!

Jorma Pallasvirta

Fasismi on esiintynyt eri maissa erilaisissa muodoissa. Kaikille fasismin muodoille yhteisiä piirteitä on katsottu olevan kansallisuusaate, vahvan valtion olemus, vallan keskittyminen, korporaatioperiaate ja voimakas tekniikan, voiman ja väkivallan ihannointi.

Fasismi sisälsi kansan alistumista voimakkaan johdon tai johtajan alaisuuteen, ja usein esiintyi myös suoranaista johtajan palvontaa. Oleellista fasismissa oli myös yksilön velvollisuus uhrautua kansallisten päämäärien hyväksi. Voimakkaan kansallisen politiikan takaamiseksi keskitetty johto oli tärkeää.

Fasismille tyypillisiä piirteitä ovat kansallisuusaate, vahvan valtion olemus, vallan keskittyminen, korporaatioaate ja voimakas tekniikan, voiman ja väkivallan ihannointi. Se sisältää kansan alistamista voimakkaan johdon alaisuuteen ja siinä esiintyy myös suoranaista johtajan palvontaa. Oleellista on myös yksilön velvollisuus uhrautua kansallisten päämäärien hyväksi.

Venäjä on fasistinen valtio, jossa kansallisuusaate on äärimmilleen vietyä ja se tarkoittaa oman kansan ja valtion ihannoimista ja parempana pitämistä sekä muiden kansojen halveksimista.

Fasismi pyrkii kohdistamaan ihmisten huomion omaan erinomaisuuteensa sekä kansalliseen yhteyteen ja näin käännetään ajatukset pois oman yhteiskunnan epäkohdista.