Lauantai 19.1.2019

Valtava läpimurto Ukrainan kriisissä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.4.2014 19:53
Päivitetty: 
18.4.2014 11:26
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.
|

Ukrainan kriisiin on löydetty mahdollinen ratkaisu tänään Genevessä. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti hetki sitten lehdistötilaisuudessa Venäjän, EU:n, Yhdysvaltojen ja Ukrainan löytäneen keinot Itä-Ukrainan jännitteiden lieventämiseksi.

Lavrov kertoi, että tilanne rauhoitetaan hajottamalla kaikki ”laittomat” sotilasosastot ja päättämällä Venäjä-mielisten valtaukset virastorakennuksissa.

Kiovan keskusvaltaa vastustaneet mielenosoittajat ja virastoja vallanneet joukot armahdetaan.

Venäjän on syytetty horjuttaneen Ukrainaa lähettämällä sotilasjoukkoja ja separatisteja maan itärajalle. Sergei Lavrov kiisti voimakkaasti venäläissotilaiden läsnäolon Ukrainassa.

Lavrov ilmoitti samalla, että Ukrainan vallanvaihdoksesta alkanut kireä tilanne on ratkaista ukrainalaisten kesken. Venäjällä ei ole aikomusta lähettää sotajoukkojaan turvaamaan itäisen ukrainan venäläisväestöä.

Lavrov vaati perustuslaillisia muutoksia Ukrainaan pikaisesti.

Aiemmin on ollut esillä malli, jossa Ukrainan itäiset Harkovan ja Donetskin seudun alueet saisivat suuremman määräysvallan alueiden asioihin.

Ukrainan presidentti on väläytellyt jopa maan muuttumista liittovaltioksi.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama suhtautuu skeptisesti torstaina saavutetun neuvottelutuloksen toteutumiseen. Lue lisää tästä Uuden Suomen uutisesta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Reijo Tossavainen
Reijo Tossavainen
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli-Pauli Sarvaranta

"Lavrov kertoi, että tilanne rauhoitetaan hajottamalla kaikki ”laittomat” sotilasosastot ja päättämällä Venäjä-mielisten valtaukset virastorakennuksissa."

Hyvä, tämä onkin koko ajan ollut Venäjän vallassa. Jos Venäjä ja EU päättävät yhdessä auttaa Ukrainaa kriisistä, se myös onnistuu!

Erkki Kelloniemi

Yllättävää tämänkin jälkeen kuulla tätä russofobiaa. Tämä ratkaisu, jos se pitää, on Ukrainan voitto. Mikä teitä ihmiset vaivaa, että ette näe tässä positiivista viestiä, vaan tämäkinnon Venäjän tappio! Huh huijaa, miten väärä johtopäätös. Halusitte varmaan nähdä venäläistä verta, verenhimossanne. Menkää Prismaan ja ostakaa pakasrettua lehmänverta ja valelkaa sillä itsenne. Ja hävetkää tyhmät.

Kimmo Kautio

Koittakaapa huomioida taas kenen ansiosta homma ratkeaa? Syyriassa Venäjä yksin esti pommitukset ja nytkään tuskin voidaan kiitellä Kerryä näistä ratkaisuista! Herätkää jo russofobit! Kumma, että ette osaa arvostaa tuota Lavrovia ja venäläistä diplomatiaa.

Ilari Kiema

Mikä ihmeen saati "valtava" läpimurto Se on, että Lavrov vaatii perustuslaillisia muutoksia Ukrainaan pikaisesti? Jos vaatisi pikaisesti perustuslaillisia muutoksia Suomeen, sitä ei pidettäisi läpimurtona myönteisen saavutuksen merkityksessä.

Yhteislausumassa vaaditaan kirjaimellisesti kaikkien laittomasti vallattujen katujen ja aukioiden kaikissa Ukrainan kaupungeissa vapauttamista/ tyhjentämistä. Tämähän tarkoittaisi kirjaimellisesti myös Maidania. Tämä on asiatonta. Kyllä mukavien mielenosoittajien pitää saada rauhanomaisesti vallata aukioita Euroopan puolesta. EU on toiminut epäeettisesti ja oman edun vastaisesti, jos Se on tosiaan tällaisen yhteislausuman hyväksynyt.

Markku Lehto

Niin , kertoiko Hitler aikoinaan allekirjoittaessaan Molotov - Ribbentorv sopimuksen, että on aikeissa vallata Venäjän Lebenraumikseen ? Toki Stalin rehellisesti kertoi Hitlerille, että Suomikin kuuluu heidän etupiiriinsä. Hitler sitten muutti dynaamisesti tilannearviotaan talvisodan jälkeen, että kyllähän suomalaisista sentään olisi jotain hyötyä.

No nyt ollaan EU:ssa ja sen mukaan mennään. Vielä pitäisi puolustuspolitiikka saada järjestettyä Naton kanssa. Sen verran tilanne on 70 vuotta sitten muuttunut. Se on sitä poliittista dynamiikkaa.

Jaakko Kojo

Järki voitti, jos Venäjä pysyy lupaustensa takana. Ukrainassa oikea tie ovat ainakin autonomiset alueet, ellei peräti liittovaltio. Pakon edessä kaikki neljä saatiin saman pöydän ääreen. Lopulta talouden romahtamisen uhka sai Putinin pyörtämään päänsä. Mutta suurvalta jää itämään syvälle aivoihin. Putin on kahminut valtaa ja valta on sokaissut hänet. Hrutschew sanoi aikanaan, että toverit, ohitamme kapitalistit taivaanrannassa. Toveri Vasili silloin kysymään: entä sitten, kun kapitalisti näkee paikat persuksissamme.

Lauri Viljanen

Jäleen kerran näitä ihmeellisiä sopimuksia. Asanomaiset itse olivat kokonaan neuvottelujen ulkopuolella. Ukrainalaisia edusti nukkehallitus jolla ei ole mitään sanan valtaa maassa. Itä ukrainalaisilla ei ollut teoreettistakaan edustajaa kokouksessa. Uskokoon näihin sopimuksiin ken tahtoo. Tulipahan kuitenkin lakaistua roskat maton alle.

Markku Lehto

Vastaavasti voi tietenkin kysyä, mitä Venäjälle kuuluu sekaantua Ukrainan sisäisiin asioihin ja siihen, minkälainen hallintomalli Ukrainassa tulisi olla.

Jos nyt Venäjä edellyttää Ukrainaan liittovaltiomallia, niin sittenhän Venäjääkin voisi edelyttää toteuttavan liittovaltiossaan sitä entistä mallia, jossa oblastien ja vastaavien kuvernöörit valitsee paikallinen väestöä eikä Moskovan keskushallinto.

Lainaus Wikipediasta :
"Myös Venäjällä kuvernööri-nimitystä käytetään Pietarin, oblastien, aluepiirien, autonomisten piirikuntien sekä Juutalaisten autonomisen alueen ylimmistä johtajista. Kuvernöörin nimittää asianomaisen liittovaltiosubjektin lainsäätävä elin, jolle Venäjän presidentti esittää kuvernööriehdokkaan. Vuoteen 2004 Venäjällä kuvernöörit ja muut liittovaltiosubjektien ylimmät johtajat valittiin harvoin poikkeuksin suorilla vaaleilla."
Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuvern%C3%B6%C3%B6ri

Venäjän näkökulmastahan Ukrainan liittovaltiossa pitäisi soveltaa sitä heillä ennen ollutta mallia, jossa paikallinen alue saa itse päättää asioistaan. Siis Venäjä on tarjoamassa Ukrainalle mallia, josta he itse ovat luopuneet ja keskittäneen vallan Moskovan Kremliin. Ehkä sittenkin Ukrainassakin voidaan soveltaa mallia, jossa liittovallan hallinto ja valta on keskitetty Kiovaan. Näin myös Itä-Ukraina pysyisi lujasti Ukrainan Kiovan hallinnon hanskassa, eikä siihen pääsisi ulkopuoliset sivusta sekaantumaan.

Pekka Laine

Tämä on välivaihe käsikirjoituksessa. Ukrainan itäiset alueet saavat lisää valtaa tai muodostetaan liittovaltio. Tämän jälkeen itäiset osavaltiot päättävät liittyä Venäjään ja Venäjä hyväksyy päätökset oitis.
Transnistria on juuri päättänyt liittyä Venäjään.

Esko Kotilainen

Asiahan meni juuri niinkuin jokin aika sitten epäilin.Kahden kauppa ja kolmannen korvapuusti.Tosin kaupassa jenkit saivat näpeilleen ja Venäjä varmisti itselleen Krimin ja sen rannikoiden kaasut/öljyt.Siksi jenkit lähtivätkin kokouksesta ,käsi nyrkissä,housuntaskussa,manaillen ,tätä ei unohdeta,noin vain.EU sitoutui kantamaan vastuun Ukrainan ekonoomisesta tilanteesta.Ensimmäisenä nipussa on Ukrainan kaasulasku. Jopa Ukrainan presitenttikin puhuu nyt liittovaltiosta,ratkaisuna, jonka Lavrov esitti jo pari kuukautta sitten,vaikka neuvotteluihin lähtiessä,ehdoton vaatimus oli että,Krimi takaisin Ukrainaan,sekä kaikki venäläiset joukot pois Krimiltä,Sevastopol mukaan lukien.Niin se äkkiä muuttuu mieli ,suljettujien kabinettien sisällä.EU:n virallista julkilausumaa kokouksesta voidaan odottaa,kuten ymmärrettyä,jonkin aikaa,mutta ks.he ovat Ashtonin mukaan valmiita tukemaan ekonoomisesti.Suomi mukaan lukien. Puolueettomana tarkkailijana on kuitenkin todettava Venäjän,hämmästyttävä nousu,maailmanpolitiikan vaikuttajiin,erittäin taitavana pelimiehenä.Ehkäpä shakinpelaajien kotimaana,he osaavat yhdistää ekonomian ja maailmanpolitiikan taitavammin kuin amerikkalaiset,jotka näyttää menettäneen todellisuuden tajunsa.EU:sta nyt puhumattakaan.Shakkipelin,retoriikan,vanhan ranskalaisen diplomatian taito,höystettynä riittävän vahvoilla puolustusvoimilla,näyttää vievän voiton,länsimaisesta polittisesta salamyhkäisyydestä.Toinen paha virhe mikä on ollut ja on ehkä vieläkin se ajatus että ,itä,se ja sen asukkaat ovat tyhmiä.Tietämättömiä,mitään osaamattomia,ainostaan japanilaisia arvostetaan jollainlailla,heitäkin vain länsimaita kopioivina puolimielisinä.Kuitenkin luetaan ja ylistetään esim. venäläistä kirjallisuutta ja taidetta,mutta vain jos se edustaa omaa etua.Sääli ettei nähdä todellisuutta .

Timo Huhtala

Ensinnäkin: loistava homma jo se, että yritystä yhteistyöhön näyttäisi riittävän : ) neuvottelun hedelmät on sen verran yllättäviä että laittaa kuitenkin miettimään taustoja; saattaapi olla niin, että on tullut pitävästi todistetuksi ettei Venäjän joukkoja/soluttautujia ole todellakaan ollut osallisena Itä-Ukrainan provokaatioissa. Näin ollaan siis tultu tilanteeseen, josta pitäisi päästä eteenpäin sillä tavoin ettei kumpikaan suurvalta menetä kasvojaan. Kuvaan sopii vielä erinomaisesti se, että Obama heti seuraavana päivänä antaa hyvin ajoitetun, mutta luopiomaisen lausunnon, jossa epäilee saavutetun suunnitelman toteutumista. Ai että mitä teatteria, mutta aivan sama jos lopputulos on sodan uhan väistyminen : )