Sunnuntai 20.1.2019

Obama varoittaa Ukraina-sovusta: ”Emme voi luottaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.4.2014 09:37
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
|

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama varoittaa vielä luottamasta torstaina saavutetun, Ukrainan kriisin ratkaisua edistävän neuvottelutuloksen pitämiseen. Obama suhtautuu sopuun avoimen skeptisesti.

–Toiveeni on, että todella näemme tämän toteutuvan seuraavien päivien aikana, mutta en usko, viimeaikaiset tapahtumat huomioon ottaen, että voimme luottaa siihen, Obama sanoo BBC:n mukaan.

–Meidän täytyy olla valmiina vastaamaan venäläisten yhä jatkuviin väliintuloyrityksiin Ukrainan itä- ja eteläosissa, Obama jatkaa.

Obama ja Britannian pääministeri David Cameron vakuuttavat Yhdysvaltain ja Euroopan valmiutta ottaa käyttöön uusia Venäjän-vastaisia pakotteita, mikäli torstain sovinto ei pidä.

Venäjän, EU:n, Yhdysvaltojen ja Ukrainan torstain neuvotteluissa päädyttiin sovintoon, joka näyttää yllättävän positiiviselta Ukrainan jännityksen lieventämiseksi. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi neuvotteluiden jälkeen, että myös Venäjä vaatii nyt itäisen Ukrainan Venäjä-mielisiä kapinallisia hajaantumaan ja lopettamaan hallintorakennusten valtaukset.

Venäjän on syytetty horjuttaneen Ukrainaa lähettämällä sotilasjoukkoja ja separatisteja maan itäosiin. Venäjä on toistuvasti kiistänyt asian. Torstaina Lavrov korosti, että Ukrainan on sisäisesti ratkaistava kriisinsä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli-Pauli Sarvaranta

Venäjän suhteen voimme fraasista "usko, toivo ja rakkaus", soveltaa vain toivoa. Toivomme siis, että maa tällä kertaa pitäisi sanansa edes osittain. Tällä välin voimme itse varmistaa turvallisuutemme lähentymällä Nato kaikilla mahdollisilla tavoilla.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/04/18/sunnuntaisuomalainen-suomel...

Naton suhteen meillä on kohta kaikki paitsi se tärkein, eli artikla 5:n turvallisuustakuut!

Petri Sakkinen

Ellei se 5. artikla ole radikaalisti muuttunut tällä viikolla, siinä ei ole mitään turvatakuita:

”The Parties agree that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all and consequently they agree that, if such an armed attack occurs, each of them, in exercise of the right of individual or collective self-defence recognised by Article 51 of the Charter of the United Nations, will assist the Party or Parties so attacked by taking forthwith, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area.”

Ilari Kiema

Eilisessä yhteislausumassa vaaditaan, että kaikki laittomasti haltuun otetut rakennukset pitää palauttaa laillisille omistajille:

“all illegally seized buildings must be returned to legitimate owners”. (Text of Joint Diplomatic Statement on Ukraine)

Venäläismieliset separatistit Itä-Ukrainassa nyt väittävät, että Ukrainan nykyinen hallitus on näitä laittomia valtaajia ja että nykyisen Ukrainan hallituksen pitäisi poistua ministeriöistä ym. hallintorakennuksista Kiovassa. Venäläismieliset aktivistit ilmoittivat eilen, että he eivät lähde valtaamistaan rakennuksista ennen kuin Ukrainan nykyinen hallitus on lähtenyt omista rakennuksistaan Kiovassa. Ukrainan hallitus on tuskin tällaista sopimusta voinut tehdä.

”I et telefoninterview med Politiken siger han, at aktivisterne ikke vil rømme deres besatte bygninger, før at den nye ukrainske regering har forladt dens bygninger i hovedstaden Kijev.”

POLITIKEN 17. APR. 2014 KL. 22.44 - Aktivistleder til Politiken: Vi forlader ikke vores besatte bygninger, http://politiken.dk/udland/fokus_int/fokus_krim/ECE2266512/aktivistleder...

Eilisessä yhteislausumassa vaaditaan tyhjentämään kaikki (all) laittomasti vallatut (occupied) kadut, aukiot ja muut julkiset paikat ukrainalaisissa kaupungeissa ja taajamissa. Puhe on koko Ukrainasta eikä vain Itä-Ukrainasta. “Kaikki aukiot” kattaa mitä ilmeisimmin myös Maidanin aukion, josta nyt sitten demokraattisten mielenosoittajien pitäisi muka poistua. Olisi pitänyt laittaa päinvastoin, että tämä ei koske rauhanomaisten mielenosoittajien demokraattisessa tarkoituksessa valtaamia aukioita Länsi-Ukrainassa.

Pökkelö on mennyt hätäpäissään vetäisemään nimen alle tällaiseen:

“; all illegally occupied streets, squares and other public places in Ukrainian cities and towns must be vacated.”

New York Times, APRIL 17, 2014 - Text of Joint Diplomatic Statement on Ukraine, http://www.nytimes.com/2014/04/18/world/europe/text-of-joint-diplomatic-...

Jari Vuorijoki

Viisaita sanoja tältäkin valtiomieheltä. Avoin skeptisyys, jämäkkyys ja omien oikeuksien puolustaminen on hyvä asia puolin ja toisin. Herättää normaalisti vastapuolella kunnioitusta. Euroopasta voi sanoa, että mitä useampi kokki, sitä... soppa. Rakenteellinen uudistus niin Suomessa kuin Euroopassa ei olisi pahasta.

Pekka Juhani

USA on mukana mm. siksi että se oli järjestelemässä Ukrainan ja Venäjän kanssa Krimin vuokrausta Venäjälle ja samalla Ukraina suostui luopumaan ydinaseistaan.

Tässä yhteydessä Venäjä ja USA lupasivat molemmat suojella Ukrainaa ulkopuolisilta uhilta. USAn on pakko nyt olla vastahakoisestikin aktiivinen kun yksi sopimusosapuoli rikkoo tekemiään sopimuksia.

Esko Kotilainen

näin puhuu mies joka on kärsinyt pahan arvovalta tappion tilanteessa.Saisi olla onnellinen ettei menettänyt kasvojaan kokonaan.Venäjä pelaa niin hyvin shakkia että tilanne on 10-0 ,heidän hyväkseen. täytyy todella ihailla heidän siirtojaan pelilaudalla,vaikken olekkaan mitenkään venäläismielinen.Totean vain että viisaampi ja ovelampi ,näkyy vievän voiton . Turnauksen järjestäjä,Ukraina,odottaa pelituloja,EU,Suomi mukaan lukien sponssoroi.Asthon on luvannut ja Katainen on täysin rinnoin mukana.Tosin nyt yrittää karata,kun on haistellut tuulia.