Keskiviikko 19.12.2018

Nato-kysymys veti Viron pääministerin hiljaiseksi: ”Historia muistuttaa meitä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.5.2014 16:15
Päivitetty: 
16.5.2014 17:50
  • Kuva: Linda Pelkonen
    Kuva
    Uusi Suomi tapasi Viron pääministerin Taavi Roivaksen Tallinnassa.
|

Uuden Suomen tänään perjantaina Tallinnassa tapaama Viron pääministeri Taavi Roivas pitää pitkän hiljaisen tauon, kun häneltä kysyy Venäjän uhasta. Hän pitää sotilasliitto Naton jäsenyyttä Virolle erittäin tärkeänä.

Kummalle Venäjän uhka on suurempi Virolle vai Suomelle? Molemmat ovat EU:ssa, mutta Viro myös Natossa.

-Se on tärkeää, että me olemme Naton jäsen ja olemme ylpeitä siitä. Olemme tyytyväisiä. Meille on todella tärkeää, ettemme ole ikinä enää yksin, Roovas vastasi mietittyään hetken hieman vaikean oloisena.

-Historia 1940-luvulta muistuttaa meitä siitä, että ei ole järkevää olla yksin. En usko, että kukaan voisi koskaan edes ajatella sotilaallisia toimia Natoa vastaan, hän lisäsi.

Roivas korostaa, että Nato parantaa Viron turvallisuustilannetta merkittävästi. Hän ei kuitenkaan halua ottaa kantaa siihen pitäisikö Suomen liittyä Natoon.

Roivas arvioi, että Venäjän toimet Ukrainassa eivät heti vaikuta Viroon, mutta pitkällä aikavälillä vaikutukset tulevat talouden kautta, koska Virolla on vientiä Venäjälle.

- Silti ei pidä epäröidä Venäjä-pakotteita, hän totesi.

Uusi Suomi haastatteli Viron vierailullaan Roivaksen lisäksi it-yhtiö Nortalin pääjohtajaa Priit Alamäen, jonka mukaan alalla on tapahtunut parissa vuodessa käänne. Lue Alamäen juttu täältä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Maschera Solare

Suomalainen Kenraali, Gustav Hägglund, on vastustanut ja vastustaa Suomen
NATO-jäsenyyttä vedoten siihen, että maastamme tulisi vain sotilasliiton etäpesäke. Itsenäisyytemme muuttuisi siten arvottomaksi, JV Snellmania (1806-1881) lainaten.

NATON sijaan, Hägglund kannattaa yhteistyötä Ruotsin armeijan kanssa. MIKSI? Jotta tulisimme, pelkkänä puskurivyöhykkeenä, taas petetyiksi?
Suomen puolustusministerinä toiminut Stefan Wallin on esittänyt samantapaisia typeryyksiä pakkoruotsi-keskustelun yhteydessä.

Minä yhdistäisin Suomen Viroon, mielelläni.

Raimo Laine

Virolaiset tietävät, ettei heille natosta juuri apua ole (vrt. sop. 5. artikla). Sen takia olisi
hyvä, että Suomi ja Ruotsi liittyisivät siihen. Tällöin he saisivat lähelleen vahvat natolaiset
natolaiset maa-, ilma- ja merivoimat.

Esa Aaltonen

Jep,

Viron virolaisilla on edelleen vaikeuksia oman SNTL/Venäjä suhteensa kanssa. Viron molemmat sodat (I j II maailmansota) olivat myös sisällissotia. Siellä ei nähty mitään talvisodan ihmeeseen verrattavaa, vaan kansa jakautui aika pitkälle sosioekonomisten luokkien mukaisesti ja loppu onkin historiaa -kuten on tapana sanoa :-(
Myöskään tulevaisuudessa Viron suurin uhka ei tule ulkoa vaan sisältä. Jos Viro ei onnistu integroimaan nykyistä väestöpohjaansa uuteen kansallisuusaatteeseen, maa kokee saman kohtalon kuin edellisilläkin kerroilla. Tämän tiedostaminen lienee NATO-kohkauksenkin takana, 500 NATO-sotilaalla ei rajoja puolusteta, mutta pidetään kyllä separatistimiliisi aisoissa... Näinhän Virossa on toimittu 1200-luvulta saakka :-/

Sauli Harju
Vastaus kommenttiin #15

Luuleksä että tämä naton kans kaveeraaminen parantaa tilannetta millään tavalla ? Siellä on Kiina ja Venäjä jota nyt USA ärsyttää EU:n kanssa aivan esteettä, eikä USA tai EU Ukrainan tilanteessakaan halua millään tavalla edistää rauhan neuvotteluita eikä edes yrittää pitää välejä kunnossa. USA on valmis maailmansotaan ja vie euroopan mukana sotaan.

Pekka Välilä

Gorban ja Jeltsinin aikana Venäjä uhkasi muuttua maaksi, jossa kansa valvoo johtajiaan: se olisi menettänyt erityisluoneensa ja siitä olisi tullut vain yksi länsimaa muiden joukkoon. Nyt tämä kehityskulku on torpattu, televisio (ainoa oikeasti merkittävä mielipiteenmuodostaja) on maan johdon hallussa ja ruohonjuuritason merkitykseltään marginaalinen tiedonvälitys (blogit) on sekin saanut niskaansa kelpo annoksen rikkaruohomyrkkyä.

Joskus sadan vuoden kuluttua koululaiset (ehkä) kuulevat historiantunneillaan totuuden Krimistä: kuvitteliko Putin todella Naton havittelevan Krimiä hallintaansa vai eikö kuvitellut. Koska Putin on hyvin tietoinen siitä, kuinka hidasliikkeinen Nato on (esim. uusien jäsenten ottamisesta päättää niin monta parlamenttia yhdessä, ettei mikään pikaoperaatio tule kyseeseen tällä tavalla) niin olisin taipuvainen uskomaan, että puheet Naton uhasta eivät olleet kuvitelmia vaan aivan tietoista retoriikkaa: pitäähän se nyt jotenkin perustella, kun lopettaa yli 60 vuotta kestäneen rauhan ajan Euroopassa.

Timothy Kestrel

Ei pidä unohtaa, että virolaiset vapaaehtoiset, Suomen-pojat, jalkaväkirykmentti 200 taisteli Suomen puolesta toisessa maailmansodassa. Lisäksi Suomen laivastossa lähes joka kymmenes oli virolaisia.

Virolaisten ja saksalaisten lisäksi Suomen rinnalla jatkosodassa taisteli ruotsalaisia, norjalaisia, tanskalaisia, inkeriläisiä ja venäläisiä loikkareita.

Antti Laine

Aisopos, kirjoitti, että "jäljet peloittavat". Baijerin nahkapöksy, Franz Josef Strauss oli puolestaan sanonnan "Finnlandisierung" isä.
Poliitikot ja useat kommentaattoritkin ovat huonosti lukeneet historiankirjansa tai sitten heillä on lukemisen ymmärtämisessä ollut pahoja puutteita.

Taisto Pihlajamaa

Historian aikana meillä on ollut kai yli parisataa kahnausta Venäjän kanssa. Tutkiva löytää senkin, että yhteen kahinaan miehet lähtivät varustuksella "mallia Cajander".

Tunnen Vironkin historian.
Paljon olen kuullut heikälästen omakohtaisia kokemuksia miehitysajalta.
J. K. Paasikiven toimet ja ratkaisut ovat minulle tutut niin paljon, kuin päiväkirjat niistä kertovat.
U. K. K:sta en ole paljon selvää saanut. Sen verran vain, että nuorallatanssijan ja henkilösuhteiden tavoin hän hommansa hoiti.
Rodina; Pyhän Venäjänmaan lipun liehumisen erinäisten ja muidenkin maiden yllä ja sen velvoittavuuden venäläisten opetuksessa tunnen myös.

Olen sotaorpo. Onnekseni en enää kauan katsele tätä menoa. Toivon olevani poissa silloin, kun Ne seuraavan kerran tulevat tänne. Nato-optio meni jo. Se olisi ollut ajankohtainen Koiviston aikana.

Jorma Pallasvirta

Suomen poliittinen johto on vastustanut Viron itsenäistymistä, liittymistä Natoon ja EU:hun enemmän tai vähemmän peitellysti.

Nuo asenteet heijastuivat myös median, joka Suomessa on hieman liioitellen ilmaistuna poliittisessa ohjauksessa. Vuonna 2007 media arvosteli Venäjää Virossa tapahtuneen ns pronssisoturimellakoinnin takia. Silloinen tasavallan presidenttimme otti median puhutteluun huolestuttavasta Venäjän toimien arvostelemisesta.

Nykyään suomalainen media kamppailee kannattavuusongelmissa ja toimii rahoittajiensa ohjauksessa. Viro on tuntematon naapurikansa eikä sieltä kannata tuottaa muuta kuin pikkuveljeä mitätöiviä myyviä uutisia. Tutkiva journalismi on Suomessa kuollut.

Grayling Dainty

Minäkin olen onneksi jo siinä iässä, että olen varmasti poissa kun Ne tänne seuraavaksi tulee. Nimittäin jossain mukavassa pieniveroisessa maassa.

Ei kovin paljoa kiinnosta suomen kansaa tai muutenkaan tätä plänttiä puolustella, muutenkin jo yhteiskunnalle olen velkani maksanut ja varmaan parin muunkin, että ei edes omaatuntoa kolkuta. Muuta ei ole koko elämäni aikana täällä tullut kun p:tä niskaan.

Olavi Nieminen

Koskahan suomettuminen lopetetaan ja saadaan suvereeni itsenäisyys?
Se edellyttää uskottavan puolustuksen ja Naton kautta on ainoa tie.
Yksin emme pärjää pienenä ja velkaisena maana, joka ei pysty nykyajan varusteluun.
Pahin virhe nyt on uhoillemalla yksin pänkittäminen. Talvisodan piti opettaa jotain.

Jorma Pallasvirta

"Uskottava itsenäinen puolustus" on samanlainen poliitikkojen luoma hokema kuin "Nato-optio". Valitettavasti yksikään poliitikko ei ole vaivautunut tarkentamaan mitä nuo lähes propagandistiset poliittiset väittämät tarkoittavat. Niiden käyttöä voidaan jatkaa niin kauan kuin suomalaisille ei kerrota tosiasioita maamme puolustuskyvystä.

Sampo Honkala

"Uskottava Nato-puolustus" on samanlainen hokema. Valitetaavasti yksikään poliitikko ei ole vaivautunut tarkentamaan mitä väite tarkoittaa. Naton sopimusartiklat voi lukea alusta loppuun ja lopusta alkuun, alkukielellä ja käännöksinä, mutta sopimuksesta ei löydy mitään kohtaa, joka takaisi mitään apua yhdenkään jäsenmaan puolustukselle. Tämä johtuu siitä, että sellaista kohtaa ei ole. Sopimus ei paranna yhdenkään jäsenmaan pulustusta millään tavalla.

Ainoa vaikutus on uskomushoidon tyyppinen lumevaikutus. Sopimusosapuoli uksoo, että sopimuspaperilla on maagisia woodoo- ominaisuuksia, joiden takia kukaan ei uskalla hyökätä sopimuksen haltija kimppuun, etenkään jos pitää sopimusta kaulalla riippuvassa taika-amuletissa. Hädän hetkellä taas sopimuspaperin kulmaa hierotaan varovasti peukalon ja etusormen välissä, jolloin - huh hah hei - pihalla olleesta naapurin ladasta tulee rynnäkkötykki, pihapuun varpusista hävittäjälaivue ja lätäkössä polskivasta sammakosta lentotukialus Helsingin edustalle. Jos ehtii suudella sammakkoa ennen metamorfoosia, siitä tulee lisäksi Angela Merkel miekka kädessä.

Kaarle Akkanen

Kyllä tunteet taas lainehtivat! Jokaisella on niin vankka mielipide, että? No, hyvä näin. Mielipide kuuluukin olla, mutta ollaanko siitä valmis luopumaan, jos tosiasiat kertovat toista? Tai edes muuttamaan, joustamaan? Hyväksymään se, että olin väärässä, väärän tiedon varassa? Tekee kipeää?