Keskiviikko 16.1.2019

Shokki: 30 000 sotilasta pakeni 800 islamistia, Irak sekasorrossa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.6.2014 08:56
Päivitetty: 
12.6.2014 09:37
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Mosulin asukkaat pakenivat taisteluita islamistien valloittamasta Mosulista keskiviikkona.
|

Epävakaa Irak on parhaillaan suurimmassa vaaranpaikassaan Yhdysvaltain johtaman valtauksen jälkeen. Jopa puoli miljoonaa irakilaista – ja kymmenet tuhannet maan armeijan sotilaat – pakenevat parhaillaan Syyriasta maahan saapuneen islamistijärjestö Isisin tieltä.

Isis on ottanut haltuunsa jo neljä merkittävää kaupunkia pohjoisessa Irakissa, näiden joukossa Mosul ja Tikrit. Mosulissa jopa 30 000 irakilaissotilasta pakeni tiistaina vain 800 Isis-taistelijaa, The Guardian kertoo. Isisin kerrotaan saaneen haltuunsa lähes 500 miljoonan Yhdysvaltain dollarin potin kaupungin pankeista.

Guardianin mukaan viranomaiset Bagdadissa ovat shokissa ja syyttävät armeijaa petturuudesta. Armeijan romahduksen laajuus selkeni maan johdolle keskiviikon aikana, mitä on seurannut Tikritin suistuminen Isisin haltuun.

Sen sijaan Beijin kaupungissa Isis-taistelijoiden eteneminen on pysäytetty.

Isis tarkoittaa Irakin ja Syyrian islamilaista valtiota. Isis on Guardianin mukaan niin ääri-islamistinen ja teoissaan raaka, että sen innoittaja al-Qaida on moittinut sisarjärjestöään ja kehottanut järjestöä lopettamaan toimintansa Syyriassa. Isis on merkittävin Syyrian sisällissodan jihadistiryhmistä, mutta se on menettänyt asemiaan Syyriassa. Kaikkiaan sillä on joitakin tuhansia taistelijoita.

Guardian mukaan Irakin tilanteen saama käänne vie pohjan Yhdysvaltain vakuutukselta, että Irak pystyy pitämään yllä sisäistä ja ulkoista rauhaa Yhdysvaltain kouluttaman sotaväkensä avulla.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

USA ja "koalitio" saavat myöhemmin vetäytymisensä jälkeen karvaasti todeta hyvin yksinkertaisen perusasian; Islamilaiseen, hierarkian läpitunkemaan Afganistaniin ja Irakiin ei väkisin istuteta länsimaista demokratiaa aseidenkaan voimalla. Demokratia on vierasta perinteisessä islamilaisessa perhe- ja valtahierarkiassa.
Tätä ei ymmärretty ennen sotaseikkailua, eikä sitä myönnetä vieläkään.
Molemmissa maissa vääjäämättömästi alkaa kaaos ja väkivalta ulkomaisien joukkojen vetäydyttyä.

Jukka Laitinen

Toimiiko PAX-Americana - Libyassa - Irakissa - Afganistanissa - jne...? En digannut sen enenpää Kaddafia, Saddamia kuin talebaanejakaan. Mutta edelleen kysyn onko nyt rauhallisempaa tai turvallisempaa kuin ennen USAn johtamia invaasioita? Ennen toki sorrettiin minkä ehdittiin niitä, joista ei tykätty, mutta miten on nyt? Jotenkin tuntuu, että sorrettuna ja kodeistaan pois ajettuna on vieläkin useampi.

Olisiko sittenkin ollut pienempi paha antaa ajan hoitaa nämäkin asiat.

Reino Jalas

Tilannehan on Irakin armeijan kannalta aivan naurettava ja nolo. Noin 7000...10.000 miehen vahvuinen, etupäässä käsiasein aseistautunut ISIS-kapinallisjoukko ajaa edellään pakokauhun valtaan joutunutta 240.000 miejen vahvuista Irakin armeijaa.

Todennäköisesti USA tuo maahan sen verran "sotilasasiantuntijoita" paikalle, että Irakin armeija palaa takaisin järjellisten kirjoihin. Noin pieni kapinaväki on panssarien ja ilma-aseiden avulla periaatteessa hyvinkin nopeasti ajettavissa takaisin rajan taakse.

Suomen kannalta on pohdinnan arvoinen asia, että mitä noissa äärimmäisen Islamismin ISIS-joukoissa palvelleiden arviolta 50...70 hengen palaaminen aikanaan Suomeen tulee vaikuttamaan.

Nita Hillner

Ongelmana on, että nämä taistelijat ovat valmiita kuolemaan ja ovat erittäin julmia tappajia. Normaalisti ihminen ei käyttäydy näiden taistelijoiden tavoin, eli toiminnasta puuttuu moraali kokonaan. Minusta niitä suomalaisia, jotka ovat ryhtyneet terroristitaistelijoiksi, ei voi enää päästää takaisin Suomeen. He pysykööt maassa jossa taistelevat. He eivät ole Suomen valtion palveluksessa vaan julman terroristijärjestön.

En ymmärrä mihin maailma on menossa? Onko ihmiset menettänyt järkensä? Mistä tämä pahuus? Paholainenko ärjyy? Ei hyvältä näytä!

Johan Von

Mitä on moraali. Se on sama kuin suomessa oli pohjaltaan siis talvisodassa
kun sitä mikä on pyhää puolustetaan siihen voidaan urata itsensä milloin vaan. Siksi terrorismi on vaikea voittaa. Kun maassa on hyvät olot ei terrorimia esiinny tai ainakin se tukahdutetaa oitis alkuunsa. Mutta kun kaikki arvot kielletään ei jäljelle jää kuin yksi. Se on isalamisteilla pyhä sota. sitä ei milloinkaan saa aliarvioda. Saddam Hussein painotteli näiden välissä.kun USA tuhosi hänet. Jäljelle jäi vain arvot joiden vuoksi eletään. Vain tuhoamalla kansan tämä voidaan yhdeksi sukupolveksi tuhota. Afganistan on varsin hyvä esimerkki.

Juhani Vinberg

Isiksen harrastama horrorismi vastaa entisaikojen beserkkien toimintaa - silpomista, tappamista, raiskaamista ja ryöstelyä, nämä terot tulisi tuomita kiinni saadessa rikoksista ihmisyyttä vastaan. Jos Suomesta on sinne lähtenyt väkeä, ei heille voi salllia mitään sotainvalidistatusta, vaan eristysleiriä ilman armahdusmahdollisuutta Kolymassa.