Keskiviikko 16.1.2019

160 muistitikkua paljasti Isis-terroristien mykistävän salaisuuden

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.6.2014 09:06
Päivitetty: 
16.6.2014 09:19
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Terroristijärjestö Isis järkytti maailmaa julkaisemalla Twitter-tilillään kuvia, joissa se kertomansa mukaan teloittaa joukoittain irakilaissotilaita. Oheisessa kuvassa on järjestön mukaan antautuneita Irakin sotilaita siviilivaatteissaan.
|

Irakin sotilastiedustelu sai varoituksen islamistiryhmittymä Isisin aikeista vain kaksi päivää ennen terroristien salamaiskua läntiseen ja pohjoiseen Irakiin, kertoo brittilehti The Guardian.

Guardianin mukaan Isis-ryhmää edustava Abu Hajjar murtui pitkien kuulustelujen päätteeksi ja paljasti Isisin sotilasneuvoston johtajan olinpaikan.

–Sitten hän sanoi: ”Mosulista tulee liekkimeri tällä viikolla”, kertoo nimetön tiedusteluviranomainen Guardianin mukaan.

Joitakin tunteja myöhemmin kyseinen Isis-johtaja, Abdulrahman al-Bilawi, oli surmattu Mosulin piilopaikassaan. Hänen asunnostaan löytyi myös 160 tietokoneen muistitikkua, jotka Guardianin mukaan sisältävät ainutlaatuista tietoa islamistiryhmittymästä.

Muistitikut paljastivat Isis-ryhmän koonneen huomattavan omaisuuden kolmivuotisen olemassaolonsa aikana. Jo ennen Mosulin valtausta heidän tileillään oli noin 680 miljoonaa euroa. Mosulin pankkiryöstöjen ja armeijan omaisuuden kaappaamisen jälkeen järjestön omaisuuden arvo nousi jopa yli 2,5 miljardiin euroon, tiedusteluviranomainen laskee Guardianille.

Guardianin mukaan tiedossa on ollut, että Isis on rikastunut muun muassa myymällä Syyriassa valtaamiensa öljykenttien tuotoksia takaisin Syyrian hallitukselle. Lisäksi järjestö on saanut rahaa salakuljetuksesta sekä muun muassa Syyrian antiikkiesineistön myymisestä.

–Heidän takanaan ei ole valtiollista toimijaa. He eivät tarvitse sellaista, sanoo tiedustelija.

Tietolöytö ei pysäyttänyt Abu Hajjarin ennustetta toteutumasta. Isis valtasi Mosulin ja laajoja alueita läntisessä Irakissa maan armeijan perääntyessä järjestön tieltä.

Epätodennäköiset liittolaiset Iran ja Yhdysvallat valmistelevat erilaisen sotilaallisen avun antamista Irakin heikolle hallitukselle.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka de Groot

Veikkaan, että suurempi tukija on Saudi-Arabia, joka taistelee nyt bulvaanien kautta shiialaisia ja muita viholliseksi kokemiaan vastaan.

Jos länsimaat tukevat suoraan näitä kavereita, niin ovat tyhmempiä kuin poliitikoista voisi päätellä.

Markku Perttula

Isis ja Takfiri ovat Saudien ja Usa:n luoma hirviö.
Entiset isännät eivät enää hallitse luomustaan.
Todennäköistä on Irakin hajoaminen Isis-kalifaattiin, sekä sunnien ja siiojen erillisiin valtioihin.
Bonuksena Kalifaatti on erittäin länsi-vihamielinen.

Hannu Rautomäki

Yhtälailla Al-Qaida on saudien ja USA:n luomus.
Alunperin sen tukemisen tarkoitus oli Afganistanin sota Neuvostoliittoa vastaan, mutta islamilaiset järjestöt kääntyvät aina länsivihamielisiksi.
Nyt länsimaat tukevat Syyrian kapinallisia, joiden perimmäinen tarkoitus on luoda sinne islamilainen valta...