Sunnuntai 21.10.2018

Israelin armeija aloitti operaation Gazassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.7.2014 11:13
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Israel vahvisti maajoukkojaan Gazan rajalla. Kuva maanantailta.
|

Tilanne Israelissa ja palestiinalaisalueilla kiristyi tänään entisestään, kun Israel ilmoitti nostavansa puolustusvoimien 1 500 reserviläistä vartioimaan Gazan rajaa. Samalla Israel aloitti sotilasoperaation, jonka tarkoitus on tuhota Gazassa Hamasin kyky raketti-iskuihin.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen opettajan kapteeni Olli Teirilän mukaan varsinainen hyökkäys Gazaan ei ole nykytilanteessa ajankohtainen.

- Pienistä kipinöistä nämä ovat leimahtaneet, mutta tilanteen täytyy vielä eskaloitua lisää, että Israel aloittaisi mittavamman sotilasoperaation Gazassa, Teirilä arvioi.

Israel on tottunut vastaamaan sotilaallisella voimalla palestiinalaisten liikehdintään. Maa on hyökännyt Gazaan viimeksi vuonna 2012 ja tätä ennen vuonna 2009.

Tuolloin armeija tuhosi Gazassa taloja ja infrastruktuuria puskutraktorein. Operaation tarkoitus oli vaikeuttaa Hamasin toimintaa alueella.

Nyt kiihtynyt väkivalta Lähi-idässä liittyy surmattuihin israelilaisiin ja palestiinalaiseen teinipoikaan. Viime viikolla Israelin poliisi löysi surmattuina kolme israelilaista teiniä. Teinit olivat kadonneet aiemmin. Surmatyön tekijöiksi epäillään palestiinalaisia.

Israelilaispoikien kuolemien jälkeen menehtyi palestiinalainen poika, jonka surman on tunnustanut kolme israelilaista äärioikeistoon kuuluvaa miestä. Surman kerrotaan olleen kosto israelilaisten hengistä. Poliisi on pidättänyt miehet.

Palestiinalaispojan kuoleman jälkeen terroristijärjestöksi luokiteltu Hamas, joka pitää valtaa Gazassa, aloitti raketti-iskut Israeliin. Armeijan mukaan raketteja on ammuttu jo kymmeniä. Israel on määrännyt koulut ja leirit suljettaviksi 40 kilometrin säteellä Gazasta.

Hamas on uhonnut laajentavansa raketti-iskuja ja ulottavansa ne syvemmälle Israeliin. Samaan aikaan Israelin armeija pommittaa Gazassa Hamasin rakennuksia. Kaikkiaan iskuja tehtiin noin 50 kohteeseen, joiden uskotaan olevan Hamasin hallussa.

Siviilikohteiden ja Hamasin sotilaskohteiden erotteleminen Gazassa on hyvin vaikeaa. Alue on lopulta hyvin pieni: 50 kilometriä pitkä kaistale, joka ulottuu noin 10 kilometriä sisämaahan.

BBC kertoo viime yönä kuolleen 15 palestiinalaista Gazassa. Joukossa yksi nainen ja lapsi.

Armeijan tiedotuksen mukaan nyt alkanut iskujen sarja on osa operaatiota, jolle ei vielä ole määrätty selkeää loppua. Operaation tavoite on estää Hamasin raketti-iskut Gazasta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Minkkinen

Jep, varmaan. Tilapäinen rauha saataisiin tappamalla tai häätämällä kaikki juutalaiset alueelta. Sen jälkeen alkaisi Libanonin ja Syyrian alaviittien tuhoaminen sunnalaisen Hamasin toimesta... Sitten kun alaviitit on hoideltu on vuorossa maroniitit ja sitten shiialaiset...

Rauhaa tuonne on aivan turha odottaa. Ainoa taho joka hillitsee totaalista sotaa alueella on Israel - valitettavasti

Esa Damski

Pakko kommentoida vaikka uutisartikkeli on jo kolme päivää sitten kirjoitettu.

Teemu Kammonen kirjoitti:
"Palestiinalaispojan kuoleman jälkeen terroristijärjestöksi luokiteltu Hamas, joka pitää valtaa Gazassa, aloitti raketti-iskut Israeliin."

Täh? Vai aloitti raketti-iskut? Onhan Hamas ampunut raketteja jo vuosikausia Israeliin! Ei Hamas nyt aloittanut tulitusta vaan se on tehnyt sitä vuosikausia. Välillä enemmän välillä enemmän. Nyt vaan kiihdyttivät tahtia ja se oli se ärsyke minkä takia Israel päätti taas toimia. Ks. statistiikkaa esim. täältä: http://www.idfblog.com/facts-figures/rocket-attacks-toward-israel/

Sen jälkeen kun Israel vetäytyi Gazasta vuonna 2005 Gazasta on ammuttu yli 8000 rakettia Israeliin. Yli 3,5 miljoonaa israelilaista asuu rakettien toimintasäteen sisällä. Yli puoli miljoonallaa israelilaisella on alle 60 sekuntia hakeutua suojaan kun raketti laukaistaan Gazasta Israeliin. Tämä tilanne on ollut näin jo vuosia.

Muun maailman mukaan Israel ei saisi puuttua tuohon toimintaan vaan pitäisi ottaa raketit vastaan mukisematta. Mitäs luulette esim. Venäjän tekevän jos esim. Suomen itärajalta ammuttaisiin joka päivä jokunen Grad-raketti Viipuriin tai Pietariin? Onhan sielläkin päin maata joka on joskus ollut meidän…