Keskiviikko 16.1.2019

Tutkija ennakoi rajua käännettä Ukrainaan: “Putin ajetaan nurkkaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.7.2014 11:48
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Tutkija Masha Lipman uskoo Vladimir Putinin joutuvan vetäytymään Ukrainan kriisistä, jos separistit todetaan syyllisiksi koneturmaan.
|

Venäjän presidentti Vladimir Putin joutuu nurkkaan ajetuksia, jos käy ilmi, että Malesian Airlinesin matkustajakoneen ampuivat alas venäläismieliset separatistit.

-Jos saadaan pitävät todisteet siitä, että separatistit tekivät sen ja aseistus oli peräisin Venäjältä, Putiniin kohdistuu todella kova paine. Tämä voi muuttaa kaikkien maiden, ei vain lännen, suhtautumisen Ukrainan kriisiin ja Venäjän rooliin, Carnegie Moscow Centerin analyytikko Masha Lipman sanoo Bloombergin haastattelussa. 

Putin on kiistänyt Venäjän toimittaneen aseita separatisteille. Amerikkalaistietojen mukaan malesialaiskone kuitenkin ammuttiin alas venäläisvalmisteisella ohjuksella. 

Lipmanin mukaan Putin ajetaan nurkkaan ja pakotetaan vetäytymään Ukrainan kriisistä, jos separatistit ovat koneturman syyllisiä. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei Putinilla tunnu olevan vaikutusvaltaa siihen, mitä separatistit tekevät.

-Kyseessä on ryysyläisarmeija, jolla on korkean profiilin aseet ja joka ampuu kaikkea, mitä liikkuu, Lipman kommentoi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Se mikä on varmaa on että kone ei olisi pudonnut jos Poroshenko olisi saanut Kiovan hallinnon hyväksymään rauhanehdotuksen jonka EU, separatistit ja venäjä yhdessä Poroshenkon kanssa neuvottelivat, mutta Kiovan hallinto päätti jatkaa sisällissotaa.

Toinen kysymys on miksi Ukrainan ilmatilan lennonvalvonta ei ole sulkenut kriisialutta lentoliikenteeltä? Käsivaralta ammuttavat ohjukset eivät yllä kuuteen kilometriin josta Ukrainan armeijan kone pudotettiin -> Ukrainalla oli tieto että alueella on järeämpää kalustoa -> ilmatila olisi tullut sulkea.

Kolmas kysymys, mikäli pitää paikkansa on, miksi Malesian kone lensi normaalia lentoreittiä merkittävästi pohjoisempana kuin muut koneet? Ohjattiinko se sinne vai lensikö se omalla päätöksellä pohjoisempana? Jos lensi, ohjasiko lennonjohto konetta etelämmäksi?

Mikäli Ukrainan lennonjohto järjesti syötin ohjaamalla ulkomaisen siviilikoneen taistelualueelle, jossa todistetusti juuri oli ammuttu Ukrainan Armeijan kone alas kuudesta kilometristä, niin melkoista.

Viimeisin on vahvistamaton tieto, kuten suurin osa kaikesta muustakin jota uutisoidaan.

Se ainakin on varmaa että Ukrainan armeijan kone pudotettiin, joten ilmatila olisi tullut sulkea. Se on Ukrainan virhe ehdottomasti.

Tuomo Niemelä

Näinköhän Putin lensi suoraan noin riskialttiin alueen yli.

Nikolenkon blogissa Rami Ovaskainen teki hyvän huomion. Sen, että Ukrainan hallinnolla ei ollut välitöntä syytä varautua torjumaan yhtään lännestä lähestyvää konetta, jos muitakaan. Kapinallisilla ei ole koneita ja tuskin venäläiset koneetkaan ovat pommituslennoilla käyneet ja hermostuttaneet Ukrainan ilmapuolustusta. Separatistien teoksi tuo tuntuu edelleen kääntyvän. Onneton vahinko se tietysti oli yhtä kaikki.

Ralf Karlsson

Ukrainan armeijalla on varmasti tutkajärjestelmät jotka tunnistavat kaikki koneet Ukrainan ilmatilassa ja lennonjohto seuraa myöskin Ukrainan ilmatilassa olevia koneita. Ei niitä koneita tunnisteta hyvällä kiikarilla maasta vaan ihan eri menetelmillä. Tuollaiset väitteet ovat lapsellisia ja osoittavat ettei kirjoittaja tiedä mistä puhuu.

Pentti Hotti

Ei ole venäjän syy jos joku separtistijoukko on anastanut Ukrainan armeijalta ohjuksia. Näinhän ne ovat tehneet tankkien ja miehistövaunujen kanssa. Ukraina ajaa itsensä pikkuhiljaa umpikujaan, kauan eu kestää maksaa miljardeja tästä sotimisesta sisäisesti. Maan armeija on täysin kyvytön hoitamaan kriisiä, kohta osa vaihtaa varmaan puoltakin.

Jarmo Lius

Vaikkei tuhoajasta vielä tiedetä, syyllinen maesialaiskoneen alas pudottamiseen on se, joka pommittaa kansaa ilmasta käsin näiden kodeissaan. Tottakait kansa ampuu ohjuksia ilmaan jos sen koteja tuhotaan.

Toisekseen. Mitä ihmettä siviikikone lentelee yhdessä Kiovan sotilaskoneiden kanssa sisällissodan yläpuolella? Varsinkin kun tiedetään kapinallisten ampuvan ilmakoneita?

Kyllä tässä Kiovalla on selitettävää.

Ilkka Pönkänen

Näitä "asiantuntijoita" piisaa. Masha Lipmanille sanoisin, että Putinille ei tästä aiheudu sen kummempia paineita. Itar-Tass raportoi 29.6., että separatistit valtasivat Ukrainan armeijan ilmatorjuntatukikohdan ja saivat siinä yhteydessä käsiinsä Buk-kalustoa. Siellä on it-reserviläisillä ollut sormi laukaisunapilla "ei se ainakaan meitin kone ole…". Separatisteilla tuskin on hienoja tietojärjestelmiä, mutta internet-yhteys ehkä kumminkin. Flight Trackeristä olisi voinut katsoa online mikä kone siellä lentelee.

Vuonna 2012 joku "Lähi-Idän asiantuntija" sanoi kansainvälisessä lehdistössä, että Bashar al Assad kaatuu parin viikon kuluessa. Siitä on nyt yli 2 vuotta. Lehdistössä menevät kaikenlaiset jutut läpi kun titteli on "asiantuntija".

Tämän Malesialaiskoneen pudottaneita henkiöitä tai sitä komentoketjua ei saada koskaan vastuuseen. Lentoyhtiö joka lentää sellaisessa ilmatilassa torstaina, jossa tiistaina ja keskiviikkona on ammuttu kaksi lentokonetta alas ohjuksin on pääsyyllinen kuolemiin. Sitten kun aletaan puhua korvauksista omaisille niin Malesian Airlines joutuu aivan varmasti oikeuden penkille ja jos se joskus vuosien päästä tuomitaan maksamaan korvauksia niin hyvä on. Eiköhän Hollannista tule joukkokanne, jonka korvaussumma liikkuu miljardeissa euroissa. Suurin osa menehtyneistä 295 koneessa olleesta oli hollantilaisia. Kyllä lentomatkustajilla on oikeus odottaa lentoyhtiöltään järjenkäyttöä ja varovaisuutta.

Ennustan Ukrainan tilanteen jatkuvan tällaisena mahdollisesti vuosia. Vallan itä-Ukrainassa ovat kaapanneet porukat, joihin ei kenelläkään ole komentovaltaa. Tai vaikka Venäjällä olisikin niin Venäjän intresseissä on pitää Ukraina kriisitilassa. Eivätpä ainakaan liity Natoon. Ja EU ja Nato ovat impotentteja.

Sergei Niemelainen

mitä ihmettä on tapahtunu uudes suomes tulee järkeviä kommentteja... olen sama mieltä siitä että kaikki mustat laatikot pitää luovuttaa sinne International Civil Aviation Organization (ICAO) ja jättä koko tutkinta tälle porukalle vain silloin voi edes joteinki luottaa tutkintaan.

Olli-Pauli Sarvaranta

Kun lukee joitain täällä olevia komentteja tullaan päätymään siihen, että syypäitä tihutyöhön olivat ne 80 lasta, jotka tuppautuivat koneen kyytiin, ei missään tapauksessa Venäjä, joka ylläpitää konfliktia varustamalla kapinallisia asein ja miehin sekä tukemalla heitä avoimesti.

Antakaa EU:n kaikki kestää!

Ilkka Pönkänen

O-P,

kyllä sinun täytyy nyt mennä optikolle tarkistuttamaan näkösi. Minä en löydä sellaista tekstiä näistä kommenteista. Enkä edes vihjausta matkustajien syyllisyyteen.

Jos viittaat minun kommenttiini niin joo, olen vahvasti sitä mieltä, että lentoyhtiö ja lentokapteeni, joka lentää siviililentokoneen sotatoimialueen ylle on tuottamuksellisessa vastuussa tapahtuneesta. Lentokapteeni on kuollut, mutta lentoyhtiö joutuu toivottavasti korvausvastuuseen. Itä-Ukraina olisi ollut helppo kiertää. Kone olisi myöhästynyt Kuala Lumpurista 30 min ja kerosiinia olisi palanut vähän enemmän. Sen sijaan päätettiin riskeerata kone ja siinä olleet 295 ihmistä, ml. 80 lasta.

Venäjän vastuun osoittaminen oikeusistuimessa tuskin tulee olemaan kantajien tavoitteena.

Rami Ovaskainen

Eivät välttämättä ole trolleja (tosin riippuu trollin määritelmästä). Osa on lähtökohtaisesti "länsimaat on aina pahoja" ja saattaapi osa saada jo palkkaakin "trollaamisesta". En viitsi suurin surminkaan vihjata esim. Bäckmanniin ja kaltaisiinsa, koska pahastuvat helposti ja löytäisin itseni raastuvasta alta aikayksikön.

Ei Venäjä ole suinkaan toki ainut, joka pyrkii hallitsemaan "ilmatilaa", joten saa olla kriittinen myös Kiinan, USAn, you-name-it... viestintöihin. Harvalla on aitona agendana mahdollisimman objektiivisen totuuden ilmaiseminen.

Timo Erkinheimo

En viitsi suin surminkaan vihjata... :) Suomessa ollaan niin vaatimattomia ja puhutaan niin ettei varmasti kukaan pahastu, ja ettei varmasti joudu puheistaan vastaamaan. Minun mielestäni Bäckman on maanpetturi joka joutaisi telkien taakse loppuelämäkseen.

Jani Pulkki

Johan tämä Moskovassa syntynyt venäläinen FSB:n terrorismin vastaisten iskujoukkojen komentaja otti vastuun. Sanoi ettei meidän taivaalla lennetä. Miten venäläisestä moninkertaisesta sotarikollisesta ja FSB:n agentista käytetään termejä "separatistien komentaja" "ukrainalainen" etc. Mikäli FSB:n agentti ei ota käskyjä Putinilta niin keneltä sitten?
Hän on ollut vastaavissa hommissa Serbiassa, Tšetšeniassa, Etc.. Kreml on yksinkertaisesti ja vastaansanomattomasti syyllinen

Keijo Kinnunen

Ukraina alkaa huomata että On information keskiöstä jäämässä sivummalle ja propagandaa pitää levittää koko ajan kuten myös muut osapuolet... (Israel agresssivisella politiikallaan varastaa huomion toisaalle ja niinpä ei saa käydä sitten millään)...
Jatkuu huomenna...

PS. Sodassa ja rakkaudessa kaikki On luvallista...

Ilkka Pönkänen

Ukrainan yllä lilluu USA:n vakoilusatelliitti geostationaarisella radalla. Washington ilmoitti jo nähneensä ohjuksen seuranneen konetta ja osuneen siihen. He pystyvät 110%:lla varmuudella selvittämään myös sen mistä ohjus lähti. Ohjuksen laukaisu jättää ison lämpöjäljen infrapunakameraan.

Ainoa syy miksi he eivät julkaisisi tietoa olisi se, että tieto ei ole "politically correct", eli että ohjus olisi laukaistu maasta Ukrainan hallituksen hallinnoimalta alueelta tai Ukrainan ilmavoimien hävittäjästä. Jos se laukaistiin separatistien alueelta niin amerikkalaiset varmaan kertovat tästä meille tuota pikaa.

Sama koskee Venäläistä vakoilusatelliittia. Jos ohjus tuli KIevin puolelta niin eiköhän Moskova kerro siitä meille heti.

Timo Knuutila

Mikään ei vain tue tuota Venäjän ja venäjämielisten vähämielistä propagandan yrittämistä, kun kaikki tosiasiat ja faktat puhuvat toiseen suuntaan. Venäjä ja sen mieliset taitavat olla kaikki jotenkin noita dosentti Bäckman tyylisiä keksityssä maailmassa eläviä.

Eiköhän se siitä moisella aivotoiminnan tasolla kippaa koko valtio:
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/70693-miljardoorit-pelkaavat-tosissaan-...

Timo Riikonen

Kiitos Jani selvennyksestä,
Minua on ihmetyttänyt ulkomaisissa uutisissa kun eivät osaa päättää onko henkilö Ukrainalainen vai Venäläinen. Nyt selvisi miksi näin. Suomalaiset mediat järjestään kutsuvat häntä Ukrainalaiseksi enkä usko että siihen tulee mitään muutosta: itsesensuuri on täällä hyvin vahvaa.

Aki Terentjeff

https://www.youtube.com/watch?v=nGkD0PWADBs
Nuo eivät tainneet olla itsepuolustusjaoukkojen kalustoa
Venäjän puolustusministeriöllä on tiedot, joiden mukaan Ukraina on keskittänyt Donetskiin 27 kappaletta BUK-M1 ilmatorjuntayksiköitä, jotka ovat olleet malesialaiskoneen tuhoutumispaikan läheisyydessä. Patteristot ovat Venäjän sotilastiedustelun mukaan peräisin Ukrainan 156. ilmatorjuntarykmentistä. Venäjän valvontalaitteet havaitsivat koko 17. heinäkuuta ajan aktiviteetin Kupol-tutkasta, joka on keskitetty osana BUK-M1-patteristoa lähelle Stylaa (kylä sijaitsee noin 30 km Donetskista etelään), ministeriö sanoi tiedotteessaan perjantaina.

Venäjän puolustusministeriö sanoi, että tutkaa on hyvinkin saatettu käyttää seurantatietojen antamiseen toiselle patteristolle, joka on keskitetty alueelle, ja joka oli myös ampumaetäisyyden päässä tuhoutuneesta malesialaiskoneesta. (Verkkomedia) Ihan selvää juu.

Jani Pulkki

Kenen koneita olivat ajatelleet tiputtaa? Mikä olisi heidän motiivi? Miksi herra Igor Girkin (Strelkov) sitten kehui twiitissään ampuneensa koneen alas?
Hänellä on motiivi, sekä kyky siihen. Kuten totesi ettei "heidän taivaalla lennetä".
Wikissä on herran tietoja, ehtivä venäläinen imperialisti roisto kaikin puolin.
"FSB until March 2013, and according to Ukrainian and EU authorities, he is a retired Russian military intelligence GRU colonel who has previously participated in the 2014 Crimea crisis."
Igor Vsevolodovich Girkin (Russian: Игорь Всеволодович Гиркин), also known as Igor Ivanovich Strelkov (Russian: Игорь Иванович Стрелков), born on 17 December 1970,[1] is a Russian citizen from Moscow[2] who commands the Donbass People's Militia paramilitary group and is a key figure behind the 2014 pro-Russian conflict in Ukraine
Huvittavaa että tämä fasistien vastustaja on itse täysi natsi sekä tavoiltaan että arvoiltaan..
during the 1990s, Girkin wrote for the right-wing Russian newspaper Zavtra, which is run by the Russian nationalist Alexander Prokhanov" and where Borodai was an editor.[16]