Sunnuntai 18.11.2018

Verinen sunnuntai Gazassa – YK puhuu jo ”hirmuteoista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.7.2014 08:23
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Lääkintämiehet kantoivat Israelin ilmaiskussa kuollutta miestä Gazassa viikonloppuna. Israel ja Hamas suostuivat muutaman tunnin mittaiseen humanitaariseen tulitaukoon.
|

Kansainvälinen yhteisö on koventanut huomattavasti äänenpainojaan Israelin toimista saarretussa Gazassa.

Eilen YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon käytti sotilasoperaatiosta kuvailua ”hirmuteko” (englanniksi ”atrocious”), jolla viitataan yleensä kansainvälisessä diplomatiassa sotarikosten tasoisiin julmuuksiin.

Yöllä suljettuun istuntoon kokoontunut YK:n turvallisuusneuvosto ei kuitenkaan kyennyt hätäkokouksessaan muuhun kuin vaatimuksiin tulitauosta.

Turvallisuusneuvoston vaihtuvana jäsenenä olevan Ruandan edustaja välitti BBC:n kautta maailmalle neuvoston ”vakavan huolen tilanteesta” ja toiveen ”kansainvälisen humanitaarisen lain” noudattamisesta.

Gazassa on eri lähteiden mukaan menehtynyt jo yli 500 palestiinalaista. Kuolleista suurin osa on siviileitä. Siviiliuhrien määrä nousi räjähdysmäisesti viikonloppuna, kun Israelin armeija aloitti maaoperaation Gazassa.

Eilen sunnuntaina Gazassa menehtyi palestiinalaislähteiden mukaan yli 100 ihmistä, joista osa on sotilaita.

Operaation tarkoitus on tuhota Gazan rajat ylittäviä tunneleita, joita pitkin alueelle salakuljetetaan aseita. Gazassa valtaa pitävä Hamas käyttää tunneleita myös omiin sotilasoperaatioihinsa.

Siviiliuhrien määrää nostattaa se, että Hamas toimii yleisesti keskellä tiheästi asuttuja alueita. Israelin iskut Hamasia vastaan osuvat siten helposti myös sivullisiin.

Israel kertoi jatkavansa operaatiota ”niin kauan kuin on tarpeen”. Toistaiseksi 13 israelilaista sotilasta on kuollut. Israelin puolelta raportoidaan yhdestä siviiliuhrista kaksi viikkoa jatkuneiden väkivaltaisuuksien aikana.

Hamas on ampunut satoja raketteja Israeliin Gazasta. Hamasin raketit on suunnattu pääosin siviilikohteisiin. Ne kilpistyvät pääosin Israelin tehokkaaseen ohjuspuolustusjärjestelmään.

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry matkusti viikonloppuna Egyptiin keskustelemaan Gazan tilanteesta. Yhdysvallat on ollut pitkään Israelin tukija poliittisesti, taloudellisesti ja sotilaallisesti.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olavi Nieminen

On se kauheaa kun Hamas ei saa ampua rakettejaan rauhassa ja salakuljettaa asita tunneleita pitkin.
Hamas ei myöskään ole suostunut yhteenkään tulitaukoon.
Hamasin miehet ovat siviilejä ja menevät naisten helmojen taakse piiloon.
Naiset ja lapsen sitten uhrautuvat kilviksi, eivätkä väisty kun Israel kehottaa. Voivottelu medialle on sitten seurauksena.
Itsemuhapommien kanssa heille on luvattu pääsy paratiisiin.
Koko homma on uskonnon varjolla toteutettua ja muka oikeutettua.

Tällainen näyttää oleva asetelma tässä sopassa.
Suomenkin media tätä kuvaa lähes yksipuolisesti.