Keskiviikko 20.2.2019

Ukrainalla edessä ratkaiseva päätös: ”Tulee rumaa jälkeä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.8.2014 11:27
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Itäisen Ukrainan suurimmassa kaupungissa Donetskissa asuu noin miljoona ihmistä. Viime päivinä kaupungin on kerrottu näyttäneen lähinnä aavekaupungilta, sillä monet ovat paenneet lähestyviä taisteluita tai pysyttelevät sisätiloissa.
|

Ukrainan armeija on viime päivinä lähestynyt Donetskin suurkaupunkia itäisessä Ukrainassa. Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen uskoo, että Donetskin valtaus ja sen seuraukset ovat suuri kysymys maan hallitukselle.

Kivinen ”toivoo todella”, että osapuolten välille saadaan aselepo ennen kuin Ukrainan armeija etenee voimalla Donetskiin.

– Tulee rumaa jälkeä, jos miljoonakaupungissa alkaa täysimittainen sota, professori Kivinen sanoo.

– On iso päätös Ukrainan hallitukselta hyökätä sinne.

Kivinen pitää kaikkein todennäköisimpänä vaihtoehtona sitä, että Ukrainan hallitus ja Itä-Ukrainaa osin hallitsevat separatistit siirtyvät viimein neuvottelupöytään tulitauon saavuttamiseksi. Usko neuvotteluiden alkamiseen perustuu joihinkin positiivisiin käänteisiin – Ukraina on tuoreimpien tietojen mukaan muun muassa ”tunnistanut” Venäjän avustussaattuen lastin humanitaariseksi avuksi – mutta ennen kaikkea siihen, että hyökkäyksen riskit ovat suuret.

– Jos Donetskissa alkaa täysimittainen sota, niin sen jäljeen Venäjä lähettää rauhanturvaajansa rajan yli. Ja sekin skenaario on yhä olemassa, että Venäjä lähtee koko armeijalla liikkelle, Kivinen sanoo.

Donetskin valtaus olisi luonteva seuraava askel Ukrainan armeijalle, sillä maan armeijan kerrotaan saaneen toisen merkittävän kaupungin, Luhanskin, ainakin osittain haltuunsa. Muun muassa Helsingin Sanomien Donetskissa oleva toimittaja kertoo lehdessä, että kaupungin ympäristöstä on kuulunut tykistön ammuntaa ja kaupungin lähialueilla taistellaan useassa pisteessä.

Ratkaisua Ukrainan konfliktiin etsittiin viikonloppuna Venäjän, Ukrainan ja Saksan ulkoministerien voimin. Neuvotteluissa ei tiettävästi saavutettu merkittävää edistystä. Markku Kivinen sanoo toivovansa, että positiivisesti tilanteen ratkeamisen mahdollisuudesta puhuneella Suomen presidentti Sauli Niinistöllä on julkisuutta parempaa tietoa pinnan alaisista tapahtumista.

Kotimaisessa keskustelussa Venäjän-tutkimuksen yliopistolehtori, dosentti Arto Luukkanen on nostanut esiin Helsingin yliopiston ja Aleksanteri-instituutin sisäisen kritiikin. Luukkasen mukaan yliopiston opiskelijat ovat heinäkuussa luovuttaneet Kiviselle avoimen kirjeen, jossa arvostellaan instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuron Ukraina-lausuntoja.

Luukkanen siteeraa Puheenvuoron blogissaan opiskelijoiden kirjettä, jonka mukaan Kangaspuron lausunnot ”...ovat itse asiassa erittäin subjektiivisia ja hyvin Venäjän näkökulmasta annettuja”.

Markku Kivinen vahvistaa saaneensa avoimen kirjeen opiskelijoilta. Hän kertoo vastanneensa, että Kangaspurolla on oikeus omiin näkemyksiinsä.

Kivisen mukaan yksi kritiikin kohteista on ollut sisällissota-käsitteen käyttö Ukrainan konfliktin yhteydessä. Käsite on aiheuttanut ärtymystä, koska sitä on viljellyt etenkin separatisteja tukeva Venäjän hallinto.

– Sitä [termiä] on käyttänyt myös kansainvälinen Punainen Risti, Kivinen huomauttaa.

– Ei Kangaspuro ole tarkoittanut, että kyseessä olisi vain Ukrainan sisäinen tilanne.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Arto Luukkanen
Arto Luukkanen
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Olisivat varmastikin, mutta jostain syystä pääosin evakkoon lähteneet ovat hakeneet turvaa Venäjältä eikä Ukrainasta. Voisiko johtua siitä että maa joka käynnistää sisällissodan omiaan kohtaan, ei ole se maa mihin siviilit haluavat paeta?

Dosentti Luukkanen on kuin Dosentti Backman, ainoa ero on että hänen suuntansa on länsi.

Juha Dubbe

Jos Kivinen on oikeassa, niin silloin humanitaaristen kuljetusten kuljetushenkilökunnan ei tarvitse kuin kytkeä itsensä ketjuilla kiinni Donetskiin ja kieltäytyä lähtemästä, ennen kuin sinne saadaan rauha. Olisihan se jollakin mitalla humanitaarista. Rajoilla odottelevat venäläisjoukot toimivat hyvänä painosteena; joko pakottaen Ukrainan neuvottelupöytään, tai siirtämään niille rajoille tykistöä ja muuta raskasta taistelukalustoa suuremman jalkaväkikeskittymän tuhoamiseksi, jos se ylittää valtakunnan rajan. Eikö?

Olli-Pauli Sarvaranta

Kyllähän Aleksanteri teatterissa on improvisoinnille löydyttävä sijaa, vastuu on kuitenkin viimekädessä yleisöllä!

Mitkä ovat kapinallisten ja Venäjän lopulliset tavoiteet? Ne olisi nyt tarpeen lyödä neuvottelupöytään ja sitten katsoa voiko Ukraina tai edes EU hyväksyä niitä. Muussa tapauksessa konflikti venyy ja turhia uhreja tulee lisää.

Mikko Paavola

Voisiko ajatella että niillä rekoilla voitaisiin tuoda takaisin ihmisiä jotka haluavat muuttaa tai lähteä Venäjälle - siis pois UKRAINASTA. Helikopterilla ja lentokoneella tuodut avustuserät eivät siihen soveltuisi. Ampuisiko UKRAINALAISET niitä rekkoja joissa olisi ihmisiä lähdössä pois Ukrainasta?

Erkki Martikainen

"Voisiko ajatella että niillä rekoilla voitaisiin tuoda takaisin ihmisiä jotka haluavat muuttaa tai lähteä Venäjälle - siis pois UKRAINASTA".
Ajatella aina voi vaikka mitä.
Onko jossain sellaista tietoa ettei Ukrainasta päästettäisi ihmisiä poistumaan jos he niin haluavat ? Ei kai siihen venäjäläisiä rekkoja tarvita.
Luultavampaa onkin että niillä rekoilla voidaan nimenomaan tuoda "takaisin" ihmisiä jotka ovat jonkinaikaa sitten tuleet venäjältä, siihen hommaan ne olisivat sopivia kulkuneuvoja.

Eeva Liisa Billhardt

Nato on jo valmiustilassa ja syy hyökkäykselle Venäjää vastaan kaivetaan vaikka kiven alta. Kelpaako syyksi sotilasasut ilman "maatunnusta" jolloin Naton mukaan ei tarvittaisi minkäänlaista mandaattia YK:lta. Kenelläkään ei olisi siten varmuutta ketä sotilasasuiset ovat, aivan kuten jo aiemminkin .

Poroschenkolla on myös muitakin " ongelmia" kuin että Itä-Ukraina on saatava alistumaan Kiovan hallintoon , sillä muutoin IMF ei anna luvattuja miljardeja. Ukrainan oikea sektorin taistelijat haluavat Poroschenkolta aseensa takaisin.

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/08/18/nato-soldaten-ohne...

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/08/18/milizen-des-rechte...

pekka numminen

"Nato on jo valmiustilassa ja syy hyökkäykselle Venäjää vastaan...."

Siis, mielessäsi "valmiustila hyökätä Venäjälle" on esimerkiksi reilu sata sotilasta Balttian maissa? Joukoilla ei ole ollut raskasta aseistusta, mutta nyt saavat muutaman panssarin.
Kuinka paljon päässäsi oletat Pietarin sotilaspiirissä olevan miehiä ja kalustoa?

Amerikkalaisten joukkojen määrä euroopassa on laskenut vuodesta 1980 (350.000) nyt enää 67.000 mieheen. Kuinka paljon järkesi sanoo että miehitä tarvitaan uhkaamaan Venäjää?
Venäjällä on aseissa noin 766.000 miestä, jos mielestäsi 1 amerikkalainen vastaa 10 ryssää, niin ryssillä on se 11. mieskin.

Jarmo Lius

Donetskin murjominen raunioiksi halvaannuttaisi Ukrainan. Raunioista nousee vihaisia ihmisiä. Sellainen ei lupaa hyvää maan tulevaisuudelle. Nykyinen Yhdysvalloista imitoitu kvartaaliajattelu tulisi korvata harkinnalla.

Aleksanteri-instituutille kiitokset työstään. Venäjälle on paennut satoja tuhansia ukrainalaisia. Pakosuunta on varmaankin yllättänyt ns. lännen. Aikoinaan itäisen Euroopan vapautuessa Neuvostoliiton vallasta, kansa äänesti jaloillaan kohti länttä. Ukrainan tapauksessa kansa äänestää jälleen jaloillaan mutta suunta on päinvastainen. http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/660496/Venajalle+saapunut+reilusti+ukr...

Arvelen, että EUssa tehtiin virhearvio. Oletettiin, että tukemalla CIAn järjestämää vallankaappausta, maan sisäinen "Berliinin muuri" kaatuu ja jälleen nähdään kun kansa Trabantit savuten suuntaa kohti länttä ja vapautta. Toisin kävi. Kansan identiteetti idässä on venäläismyönteinen.

Janne Pohjala

Oleellinen pointti on tässä:

Russia, China agree on more trade currency swaps to bypass dollar

http://rt.com/business/179032-currency-swap-russia-china/

Maaliskuussa Venäjä julkisti että se alkaa suosia ruplaa dollarin sijaan ja esimerkiksi ohittaa petrodollarin. Eli vaikkapa Kiina ja Venäjä maksavat ilman dollaria kaasukauppansa.

Kaikki maat jotka ovat aiemmin näin tehneet, ovat joutuneet USA:n hyökkäyksen kohteeksi. Irak alkoi myydä öljyä Euroilla ja kaikki tietävät mitä kävi, tekaistut joukkotuhoaseet ja USA pyssyt paukkuen paikalle, Saddam hengiltä ja petrodollari takaisin.

Koska Irak meni USA:n maineen kannalta huonosti, niin kun Libya alkoi myydä öljyä kullalla Afrikan maille, niin siellä alkoivatkin levottomuudet aivan kuin Ukrainassa ja USA/NATO tuli pyssyt paukkuen sammuttamaan itse sytyttämäänsä kansannousua. Samalla lähti henki Gaddafilta ja saatiin asennettua USA -yhteensopiva hallinto ja petrodollari palautettua.

Mutta Venäjälle hyökkääminen olisi hankalampaa kun se nyt lähti petrodollarimonopolista.

Petrodollarimonopoli koska aina on pakko ostaa ensin dollareita kun haluaa energiaa (öljy, kaasu) tämä monopoli on nostanut dollaria 20% 1970 -luvulta alkaen.

Niinpä Sota Venäjää vastaan päätettiin käydä Ukrainassa. Kyynikko minussa sanoo että tekikö USA virheen kun ei tajunnut että nostamalla Banderasit valtaan maa hajoaisi kahtia, vai tekikö USA tämän tarkoituksella, koska näin se voisi lietsoa maahan sisällissodan, syyttää kaikesta Venäjää ja käyttää Putinin lupausta auttaa Venäläisiä keinona jolla saada Venäjä aloittamaan sota, eikä USA:ta voitaisi näin syyttää.

Irakiin USA hyökkäisi tekaistuilla perusteluilla. Libyaan tehtailtiin kansannousu ja maahan hyökättiin aseellisesti "rauhan puolesta". Onko Ukraina ensimmäinen jossa toista maata ja sen ihmisiä käytetään sodan pystyttämiseen jotta joku toinen maa saataisiin liittymään siihen mukaan ja varsinainen kohde on koko ajan ollut tämä toinen maa?

Vai tekikö USA virhearvion? Jos teki on nykytilanne hiekkaan kengissä. Mutta jo tarkoitus on koko ajan saada Venäjä aloittamaan sodan jota USA haluaa, painettaisiin päälle. Jälkimmäistä on tehty.

pekka numminen

"Venäjälle on paennut satoja tuhansia ukrainalaisia." - tai sitten ei.

Todellista määrää, edes suunileen, ei ole tiedossa. Venäjällä on pakolaisleireillä noin 50.000 ihmistä ja joidenkin Venäläisten arvioiden mukaan reilu 100.000 muuta. UNHCR on teelehtiä ja kahvinporoja katselemalla päätynyt lukuun vähän yli 700.000.

"As the Russian Federal Migration Service reported last week, about 60,000 of Ukrainians requested refugee status or temporary asylum in Russia." /11.8. en.ria.ru

En tiedä mitä Venäjällä tekevät, sillä ainakaan eivät ole mitenkään Venäjän viranomaisille rekisteröityneet (ainakaan venäläisten mukaan).

Simo Niskanen

Varmasti tämäkin sota loppuu aikanaan on vain ikävää että sitä pitkitetään aivan johdetusti.
On päivän selvää että kun halutaan sota lopettaa niin kumpikin osapuoli on nöyrästi isopien varassa ja niskurointi loppuu ja uhoaminen siihen.
Nyt on tarpeeksi jokainen sotapäällikkö saanut esiintyä.
Näissä sodissa on kysymys yksittäisten miesten ja naisten vallan himo ja potemisen tarve näinkin hirveällä tavalla.