Keskiviikko 20.2.2019

”Putin menetti jo mahdollisuutensa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.8.2014 14:54
Päivitetty: 
18.8.2014 15:04
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kokenut yhdysvaltalaisdiplomaatti pitää Vladimir Putinin Krimillä viime viikolla pitämää puhetta merkkinä Venäjän haluista höllätä Ukrainan konfliktia.
|

Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa olla valmis rauhoittamaan Ukrainan konfliktia, arvioi Yhdysvaltain entinen Itä-Euroopan ja Venäjän aluelähettiläs, kansainvälisen diplomatian professori Stephen Sestanovich.

–Mielestäni Putinilla on useita syitä höllätä tätä yhteenottoa. Hän on hävinnyt aina Krimin valloituksesta lähtien. Se kyllä sai kannatuksen Venäjällä ja myös länsimaat olisivat lopulta voineet hyväksyä tai unohtaa sen, Sestanovich sanoo Saksan yleisradiolle eli Deutsche Wellelle.

Huippudiplomaatin mukaan Putin teki virheen jatkaessaan Ukrainan asioihin sekaantumista Itä-Ukrainan separatistien välityksellä.

–Putin on hankkinut vihamiehiä ympäri Ukrainan ja pannut liikkeelle vastavoimat Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hän on nähnyt hinnan kasvavan, mutta ei ole vielä päättänyt luopumisesta.

–Nyt hänen täytyy päättää, onko hän valmis tyytymään vähäisempään saavutukseen, sillä hän on menettänyt mahdollisuutensa dominoida Ukrainaa kuten aikomus oli, Sestanovich sanoo.

Putin piti viime viikolla Krimillä pehmeäksi ja sovittelevaksi kuvaillun puheen, jota Sestanovich pitää mahdollisena merkkinä Venäjän tulevista sovitteluaikeista. Putin totesi puheessaan Venäjän tekevän kaikkensa Ukrainan konfliktin lopettamiseksi, mihin on länsimaissa suhtauduttu myös epäillen ja ivallisesti.

Sestanovichin mukaan toinen positiivinen merkki on itäisen Ukrainan separatisteja sotilasoperaatioissa johtaneen Igor Kirkinin jättäytyminen syrjään.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Jos lännessä vihdoinkin ymmärrettäisiin se ero, joka on venäläisen ja länsimaisen aikakäsityksen välillä, kaikki olisi paljon helpompaa. Venäjällä ajan suhteellisuus on riippuvainen hyvin monesta sellaisesta tekijästä, joita täällä lännessä ei enää ymmärretä. Tieto saattaa lähteä liikkeelle, jos kirjoituskoneessa sattuu olemaan värinauhaa, jos ei ole, sitä edelleen tilataan keskusvarastosta, joka saattaa kestää viikonkin. Tieto saattaa saapua perille, jos kirjekuori on lajiteltu oikein, ja se on päätynyt oikeaan lentokoneeseen, joka ei ole sattunut putoamaan matkalla, ja sihteerillä ei satu olemaan vapaapäivä. Ei se, että Venäjä pystyy lähettämään rahtia ISS:lle, edelleenkään tarkoita sitä, että tieto kulkisi yhtään paremmin kuin suomalaisissa yrityksissäkään.

Juha Dubbe

Minusta Sestanovich näkee asian ihan kuten se onkin. Putinin suuri suosio, jota venäläinen media tuntuu ylikorostavan ja liioittelevan ainakin ulkomailla, on saattanut sokaista Venäjän johdon ja tuottaa illuuusion, että Putin saa helpohkosti kannatusta itäisessä Ukrainassa, kun tilanne vähän kiristyy ja ihmiset saavat aikaa ajatella ja kaivata jotakin järjestystä järjestyksen palauttajaa. Tosiasiassa idässä ilmeisesti jouduttiinkin kovan terrorin alle, jota separatistit ovat tuottaneet enemmän, tai vähemmän tarkoituksella valtansa pönkittämiseksi. Ainoa mitä sillä on saatu aika selkeästi aikaiseksi on se, että ukrainalaisten rivit ovat tiivistyneet ja se on ottanut selkeästi välimatkaa Venäjään. Ehkäpä Ukraina itsenäisenä valtiona tosiasiassa perustetaan vasta tämän voimainkoetuksen ja koettelemuksen jälkeen. En lähihistoriaa muistaen myöskään ylläty, jos Ukraina aloittaa siirtymän jälleen ydinasevaltioiden joukkoon tämän selkkauksen opettamana.

Keijo Kinnunen

Joko aletaan EU:ssa ja USA:ssa aurat takomaan miekoiksi?

Muistuu mieleen Sarajevon laukaukset tai toisen maailmasodan syttyminen ehkä myös Mainilan laukauksetkin?

Jäitä hattuun molemmilta osapuolilta...

Sotahulluja On molemmin puolin... Rauhoitetaan ne ensiksi, niin rauhan tekeminenkin On helpompaa...

K.K.

Janne Pohjala

Spekulaatiota spekulaatiota ja spekulaatiota. Jos media alkaisi uutisoida vain ja vain sen mitä on tapahtunut eikä näitä mitkä ovat 90% mediasotaa, olisi lopputulos paljon parempi.

Median tulisi mitä on todistettavasti ja verifioidusti tapahtunut ja vasta sitten kun siitä on uskottava näyttö. Sen hyväksyn että se on uutinen että mikäli käy ilmi että joku on valehdellut, se uutisoidaan. Liittyy jälleen tähän että palautetaan median rooli validoida asiat. Että media olisi jälleen vallankäytön vahti.

Nykyään mitään ei enää toimittaja tutki tai selvitä. Otetaan vain kaikki mitä mediaa kohden heitetään ja käydään kisaa siitä kuka repii mehevimmän otsikon. Karmeinta on ollut nähdä että kaikki on kaupan, ennen sentään oli puoluelehtiä joista tiesi jo että painotus on aatteen mukainen. Nyt meillä on länsimediaa, joka esittää olevansa puolueetonta mutta lehden linjan saa ostaa rahalla.

Journalismi on lännessä niin monella tavalla rikki että melkein itkettää.

Lauri Kiiski

Väärin.

On vielä olemassa periksiantamattomia ja rehellisen informaation taitavia pyyteettömiä toimittajia.

Toivottavasti Anna Polikovskaja ei ollut niitä viimeisiä Venäjällä työtään tekeviä totuuden etsijöitä, vaan toivottavasti Annan pyyteetön ja peloton toimintatapa rohkaisisi myös tulevia sukupolvia Venäjän tiedonvälitykseenjatkossakin.

Venäjällähän oli murhattu 144 työtään tekevää toimittajaa jo vuosia sitten " näkymättömän käden " toiesta Putinin valtakautena. . Maasta, jossa murhataan hallintoa arvostelevat totuutta etsivät ja ammattitaitoiset kriittiset toimittajat tulevat eurooppalaisittain herkimmin mieleen totalitarismit Stalinin Neuvostoliitto ja Hitlerin Kolmas valtakunta.

Totuus ei vain kuole tulessakaan nykyisessä Ukrainan tilanteessa ja siihen johtaneissa syissä, vaan jää elämään omaa elämäänsä Ukrainan ulkopuolella - sillä vain ukrainalaiset tietävät Venäjän pelkonsa ja ahdistuksensa syyt ja ovat varsin halukkaita tekemään pesäeroa Venäjän suuntaan pelkästään historian holodomorin perusten.

Janne Pohjala

Ja mikähän se totuus mahtaa olla? Sitä ei taida tällä hetkellä tietää enää kukaan, koska niin länsi kuin itä käyvät uuden tyyppistä propagandasotaa. Tässä sodassa lännen kierros toimii näin:

1) CIA Kiovan sisäministeriön päämajassa kirjoittaa uutisen
2) Se levitetään Ukrainan mediaan
3) Washington poimii uutiset ja muotoilee puheensa niiden mukaan
4) Kun Washington ne esittää uutinen muodostuu totuudeksi
5) Se toistetaan sellaisenaan lännessä ja Ukrainassa

Voi olla että Venäjällä on murhattu 144 toimittajaa, mutta oleellisempaa ovat ne tuhannet länsimaiset toimittajat jotka eivät enää tee riippumatonta tutkivaa journalismia. Tällä on paljon suurempi merkitys.

Unto Toivainen

Median näkökulmasta Ukrainan suurin ongelma on se, ettei siellä tapahdu tarpeeksi - siksi mediaan pitää marssittaa kaiken karvaisia "dosentteja" arvioimaan tilannetta. Jos medioista poistaa kaikki spekulaatiot/analyysit, voitaisiin ukrainasta kirjottaa korkeintaan kerran viikossa.

Ne ***tanan avustusrekatkin ovat seisoneet tienpenkalla ties kuinka monta päivää...

Jarmo Lius

No onpas kevyesti heitetty mielipide professorilta. Venäjä on hetkessä onnistunut horjuttaa yksinapaista maailmanjärjestystä. Yhdysvaltojen dominanssi on toki aiemminkin horjunut Irakin, Libyan ja Afganistanin sotilaallisten epäonnistumisten johdosta. Sitä kyllä hämmästelen, onko USAssa lainkaan itsekritiikkiä kun heidän piti sekaantua Ukrainan asioihin tavoitteena vallata Krim NATO tukikohdaksi.

Suomesta olisi löytynyt toki kokemusperäistä tietoa siitä, mitä tapahtuu kun Venäjä kokee itsensä sotilaallisest uhatuksi ja karhu herää. Arvelen että Putinia huolettaa eniten lähes miljoona pakolaista Ukrainasta.

Esko Kotilainen

Onhan se mukava seurata miten rahkeet kestää,kummallakin osapuolella.Meillä on ihan oma Irakki euroopassa.Nyt ei vaan ole kysymys uskontosotkuista,millä saadaan kahakka.nyt on kysymys aivan oikeasta "rahasta",mitä Ukrainan 5-6 mafiaryhmää itselleen haluaa.Koska rahahanat ovat hiukan tyrehtyneet,niin saatiin EU hölmöt rahoittamaan.ei silti kyllä Venäjälläkin on intressit mukana vanhasta tottumuksesta.Kaikki tämä kuuluu kulttuuriin,jonka kanssa EU vasta sopi yhteistyön.Ehkä kuitenkin parempi kuin yhteistyö muslimeiden kanssa.

Lauri Kiiski

Eikö ?

Mitä sitten ovatkaan ?

Venäjän vallanhalu Ukrainan suhteen taitaa olla hiipumassa -kiitos talouspakotteiden.

Keiden luulisit nyt olevan Kremlissä vallankäyttäjinä - ruplamiljardöörien Putin joukkoon lukeuteuen -vai demokratian oletetut vaatimukset.

Venäjän johto on käyttänyt vain vuosikmmenessä tuhansia miljardeja rahanpesuun, mitäei edes Suomessa haluta huomata.

Lauri Kiiski

Eikö ?

Mitä sitten ovatkaan ?

Venäjän vallanhalu Ukrainan suhteen taitaa olla hiipumassa -kiitos talouspakotteiden.

Keiden luulisit nyt olevan Kremlissä vallankäyttäjinä - ruplamiljardöörien Putin joukkoon lukeuteuen -vai demokratian oletetut vaatimukset.

Venäjän johto on käyttänyt vain vuosikmmenessä tuhansia miljardeja rahanpesuun, mitäei edes Suomessa haluta huomata.

Keijo Lindgren

-vai demokratian oletetut vaatimukset.
Ei Venäjällä ole koskaan demokratiaa ollut sen paremmin kuin lähi idässäkään ja tuskin aasiassakaan.
Tämä europpalainen demokratia jota haluamme levittää kuin kristinuskoa aikanaan on niin vieras ajatus näissä maailmoissa että puhumme aina ohi toistemme.

Kurt Ristniemi

Putinin liennytyspuheita ei pidä ottaa vakavasti.
Putin 'liennyttää' aina, kun arvelee lännen kiristävän otettaan. Silloin länsi - kerta toisensa jälkeen - hölmöyksissään huokaa helpotuksesta ja jättää kiristämisaikeensa.
Putin jatkaa matkaansa, eikä länsi ota opikseen.
Tämä kaikki on kuin psykopaatin käsikirjasta.

Timo-Pekka Mustakallio

Onpa taas löytynyt "asiantuntija".

Putin on taktikoinut melkeinpä harmittavankin onnistuneesti Lännen nenän edestä, ja nauttii kotimaassaan juuri ennen näkemättömän suurta suosiota - olikohan viisasta ja tarpeellista tarjota hänelle tällainen lahja?

Kuulostaa lähinnä Lännen valmistautumattomuuden ja toheloinnin peittelyltä tai parhain päin selittelemiseltä kun milloin kukakin "puhuva pää" valistetaan höpisemään joutavia. Putin-parka on varmaan autuaan tietämätön, että hänen pitäisi murehtia menetettyjä mahdollisuuksia... kun hän päinvastoin sai minkä halusi (Krim), jätti rauhaan sen mitä ei halunnut (Donbass), ja on porukasta kaikkein eniten näyttänyt valtiomieheltä ratkaisuja tehdessään. Obama taas näyttäytyy avuttomana vätyksenä, Kerry vanhuudenhöperönä valehtelijana, ja EU:n "johtajat" ovat hävinneet kuvasta kokonaan. Hyvää profiilia on sen sijaan saanut oma presidenttimme Niinistö... tosin Euroopan vastaus on ollut jäätävä hiljaisuus, kun mies teki mitä valtiomiehen pitääkin.

Pikemminkin koko uhittelu korostaa vain EU:n avuttomuutta, ja USA-vastainen henki on sodanuhkaa lietsottaessa päinvastoin lisääntynyt. Kansalaiset ymmärtävät, että heille syötetään aika paksua pajunköyttä Ukrainan tapahtumista, ja että Länsi sympatiseeraa pahimman luokan uusnatsien kanssa. Tämä siis jo ennen kuin vallankaappareiden kaikki rikokset ihmisyyttä vastaan paljastuvat kaikessa karmeudessaan.

Lännellähän tässä on hätä perääntyä kunniallisesti Ukrainan ilmikatastrofista. Sitten... laskut alkavat tipahtaa EU:n pöydille. Voisi myös veikata, että tynkä-Ukraina jää hyvin epävakaaseen tilaan (huomioiden seuraamukset, kun suljettu talous joutuu äkisti pärjäämään avoimilla kansainvälisillä markkinoilla), ja että Donbass voi hyvinkin vielä tippua Venäjän syliin poliittisen kuohunnan kautta. EU:n sanoin kuvaamaton typeryys johtaisi näin tapahtuessa täydelliseen tappioon.

Keijo Kinnunen

'Largactiliä ja Serenasea lähes kaikille sotahulluille, tarpeellinen määrä...

"Kyllä sotahulluus vähenee kun mieli On tyhjä kuin tyhjä maha..."

"Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten."

PS. Vai mitä mieltä ovat ns. asiantuntijat...'

K.K.