Keskiviikko 20.2.2019

Tällaista Venäjän juonta pelätty: ”Ukrainan äärioikeisto olisi iskenyt”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.8.2014 18:34
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäläiset rekat eivät ole Ukrainan hallituksen mukaan tervetulleita maahan, koska ne eivät tule Punaisen Ristin alaisuudessa.
|

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk on kertonut tänään antamassaan haastattelussa arvionsa Venäjän juonesta sen Itä-Ukrainaan lähettämän rekkasaattueen kanssa.

Hänen mukaansa suunnitelmana oli käyttää saattuetta provokaation lavastamiseen. Sen tekijät olisivat tekeytyneet ukrainalaisen Oikea Sektori – nationalistipuolueen jäseniksi tai muiden äärioikeistolaisten järjestöjen jäseniksi. Näitä iskuja olisi käytetty tekosyynä Venäjän asevoimien täydelle hyökkäykselle.

- Olemme ottaneet tämän mahdollisuuden huomioon ja olen sanonut alusta asti, että humanitaarisen avun täytyy tulla Punaisen Ristin alaisuudessa, Jatsenjuk sanoi ukrainalaisen Kyiv Postin mukaan.

Hän kertoi myös havainnostaan, että yksi 25 tonnin tavarankuljetukseen pystyvä Kavkaz-rekka oli kuljettanut ”yllättäen 800 kiloa teetä”.

Ukrainan mukaan sen alueelle on saapunut luvatta jo yli 100 venäläisrekkaa ilman Punaisen Ristin osallisuutta operaatioon. Ukraina pitää sitä invaasiona.

Jatsenjuk sanoo Ukrainan olevan sotatilassa. Sen sotajoukkoja on sitoutunut ”operaatioon terroristeja vastaan” noin 50 000.

- Haluaisin sanoa iloista itsenäisyyspäivää. Olemme monimutkaisessa tilanteessa. Juhlimme itsenäisyyspäivää käytännössä sotatilassa, hän sanoi Kyiv Postin mukaan.

Ukrainan itsenäisyyspäivä on ylihuomenna 24.8. Päivämäärä juontaa juurensa sen erosta Neuvostoliitosta vuonna 1991. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Eh. Jatsenjuk olisi voinut myös sanoa että armeijamme ampui koko yön avustusaluetta tykeillä, niin ettei Kansainvälinen Punainen risti uskaltanut lähteä avustusalueelle.

Ja olisihan hän voinut kertoa saman kuin SBU:n Valentyn Nalivaychenko että mukana on Punainen Risti, mutta se on Venäjän Punainen Risti.

Ja kuinka ollakaan, miten nyt poliittisen äärioikeistolaisen puolueen edustajat ovat tulleet koko matkan Kiovasta sotatoimialueelle tuhoamaan rekkoja erityisesti jos niissä ei ole ICRC:n Punaista Ristiä?

No sehän se. Maallikko kun ajattelisi että helpommalla pääsisi vaikka tykillä ampumalla.

No katsotaan nyt oliko pelko aiheellinen. Eiköhän kuorma ole illalla perillä jos mitään ei matkalla satu, 55 km vain matkaa.

Janne Pohjala

No nyt varmasti Jatsenjukia helpottaa. Ensimmäiset rekat ovat perillä avustusalueella Punaisen Ristin saattamina, eikä kukaan käynyt kimppuun:

Russian Red Cross volunteers ready to escort aid convoy to Lugansk, E. Ukraine

The first trucks in the Russian humanitarian convoy have arrived in Lugansk, leaders of the self-proclaimed People’s Republic of Lugansk confirmed to RIA Novosti.

Earlier, the LifeNews TV channel and Interfax agency also reported that several Russian vehicles carrying aid to the conflict zone made it to their final destination.

http://rt.com/news/182088-kiev-delay-humanitarian-aid/

Jouni Minkkinen

Jaa, mielenkiintoista. Jos Venäjän Punainen Risti on todella mennyt toisen maan alueelle ilman valtuutusta kansainväliseltä Punaiselta Ristiltä saattaa edessä olla Venäjän Punaiselle Ristille se ettei he enää saa käyttää Punaisen Ristin tunnuksia. Taitaa edessä olla Punatähden käyttään otto, sehän sopii sillä Punatähdellä ei ole mitään kansainvälistä suoja-arvoa. Toisaalta eihän venäläiset toisen maailmansodan aikanakaan tietääkseni juuri antaneet Punaisen Ristin tunnukselle mitään arvoa.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #11

Niin. Vaihtoehdot ovat:

1) Punainen Risti palkitsee siitä että heidän organisaationsa osa rohkeni toimittaa humanitäärisen avun perille, vaikka Ukraina ICRC:n Twitter -kommentin mukaan tulitti Luhanskia tykeillä koko yön

2) Kansainvälinen Punainen Risti peruu määrityksensä siitä että alueella on vakava humanitäärinen kriisi.

3) Ja ICRC moittii humainitäärisen avun toimittaamisesta omaa organisaatiotaan, joka vei avun siviileille jotka ICRC on vain päivää aiemmin määritellyt olevan kriisissä.

Jos minä olisin tässä lännen propagandapäällikön tehtävässä, niin toteaisin että nyt pykii, vaikka olen saanut PR -koulutusta samalta NYC:iläiseltä tyypiltä kuin Bill Gates. Ja oli hyvä kouluttaja.

Janne Pohjala

Noo, minun taustani voi vaikka katsoa LinkedIn:istä. Mistä tulikin mieleen että onnittelut Mr Kestrelille, Timothy Kestrel Arts & Media täyttääkin tänä vuonna 10 vuotta.

Mutta vaatimattomasti kuitenkin on ikää ja kokemusta kertynyt paljonkin, mutta LinkedIn ei kuitenkaan kerro mitään aiemmista saavutuksista. Joistain tehtävistähän olisi päässyt jo eläkkeellekin pitämään taidefirmaa?

Toki hienoa myös että näin hyvä suomenkielen taito on siunaantunut helpottamaan kommunikaatiota.

Timo Koivusalo
Vastaus kommenttiin #8

Kas vain, Kremlin trollikurssilla opetetaan googlausta nykyään.

Meillä länsimaissa on juttu, jota stalinistit aikoinaan eivät tajunneet eikä sitä tajua putinistit nykyään eli avoimuus.

Kreml lähettää pieniä vihreitä miehiä naamioituneina tekemään tihutöitä puolestaan vieraissa maissa ja väittää sitten jotain aivan muuta. Jos se kävelee kuin ankka, kuulostaa ankalta ja näyttää ankalta niin kyllä se on ankka vaikka Kremlin trollit väittää, että se on joutsen.

Jarmo Lius
Vastaus kommenttiin #28

Ilmeisesti Timothy ei kutenkaan avoimuudella tarkoita sitä, että USAn kanssa eri mieltä oleville annettaisiin oikeus avoimesti mielipiteeseen?

Jos se näyttääkin ankalta, kuulostaa siltä, jopa maistuu ankalta, se voi olla valeasuinen CIA. Tämä muuten on Kiovassa nyt, vallankaappauksen aikaan ja ennen kaappausta. Arvaatko mitä se siellä tekee? Vai tiedätkö?

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #28

Sitä en osaa sanoa, mutta meillä lännessä osataan yleisesti käyttää LinkedIn:iä.

Hienoa että kannatat avoimuutta, olisi hienoa kuulla noin menestyneen ihmisen urasta ennen vuotta 2004. Se olisi sellaista avoimuutta eikö niin?

Etenkin kun esittää jonkun olevan jotain, niin kohteliasta olisi kertoa missä on viettänyt suurimman osan työurastaan. Aika harvoin nimittäin rekrytessäkään vastaan tulee keski-ikäisiä henkilöiltä joiden CV alkaa vuodesta 2004.

Tämä nyt vain ihan kohteliaisuutena, että kun arvelet muiden olevan Kremlin listoilla, niin olisi kohteliasta sitten kertoa missä itse on tehnyt uransa.

Sehän oli se länsimaissa tunnettu arvo, eli avoimuus.

Teppo Vanamo

Kaksi kovan linjan kapitalistia, Putin johtaa kisaa 200-400 miljardin dollarin kassalla, johon ei ole vielä laskettu kaikkia pimeiden bulvaanien kautta omistetutteja varoja. Jatsenjuk on kuitenkin kirinyt pikkuhiljaa eroa kiinni ja uhkaa jopa saada haltuunsa pikku armeijankin. Siinäkö kolmannenkin maailmasodan eväät, kaksi suuruudenhullua, joiden vallanhimolla ei ole mitään rajaa?

Saki Rosenqvist

Toivon itänaapurimme kunnioittavan Ukrainan itsenäisyyttä maan tärkeän juhlapäivän johdosta ja lopettavan maan hajottamisen sekä levottomuuksien lietsomisen. Neuvostoliitto on jo hajonnut ja Venäjän on jo aika hyväksyä se tosiasia, että tuohon väkivallan, ongelmien ja pakon kyllästämään suurvaltarakennelmaan ei kannata kenenkään enää haikailla tai pyrkiä. Toivon itänaapurille rohkeutta, voimaa, selkärankaa ja viisautta rakentaa omaan maahansa avointa, elämää ja ihmisten erilaisuutta arvostavaa sekä korruptiosta vapaata kansalaisyhteiskuntaa korruptiorikkaan harvainvallan tilalle.

Juha Dubbe

Tilanne on ilmeisesti siinä mielessä hyvä, että tällaista tapahtumaa oli osattu ennalta odottaa ja sitä myöten varautua tilanteeseen. Tästä syystä myöskin kansainvälinen mielenkiinto on suuntautunut alueelle, mikä estää ainakin osaa mahdollisista ylilyönneistä. Kun Venäjän rekat tunkeutuivat luvatta vieraan valtion alueelle on ilman muuta selvää, että ukrainalaisia on turha syyttää, mikäli saattueelle sattuu jotakin. Vastaavaa temppua tuskin voii tehdä Venäjälle ihan noin vain - edes vastaavanlaisissa olosuhteissa.

Raimo Karjalainen

Sen verran tiedän diplomatiasta, että Jatsenjuk on täysin väärä mies Ukrainan väliaikaiseksi pääministeriksi. Kansainvälisiä ja maiden välisiä suhteita ja konfliktia ei paranneta sillä, että pääministeri haukkuu ja nimettelee vastapuoli (Venäjä) terroristeiksi, natzeiksi, miehittäjiksi, rosvoiksi, ryöstäjiksi ymv. mitä Jatsenjuk on käyttänyt julkisissa parlamentin ja median haastatteluissa, vaikka se olisi tottakin niin silti pääministeri ei voi käyttää julkisesti sellaista kieltä. Diplomatia tarkoittaa nimenomaan sitä, että pahoja asioita ei sanota päin naamaa, sillä niin tekemällä konfliktia vain yleensä pahennetaan.

Ukraina on energiataloudellisesti täysin riippuvainen Venäjästä, myös neljäsosa viennistä suuntautuu nykyiseen vihollismaa Venäjään. Tätä talouden realismia ei ole niin helppo muuttaa yht`äkkiä, siksi Ukrainan pitäisi olla paljon sovittelevampi Venäjän intressejä kohtaan. Vertailukohdaksi voi ottaa vaikka Suomen ennen talvisotaa, jolloin Suomen kauppasuhteet oli Neuvostoliiton kanssa käytännössä yhden prosentin tasolla, eli ei käytännössä mitään. Silloisen Suomen pääministerin ja muiden johtavien poliitikkojen "ryssittelyn" ymmärtää paremmin, vaikka sekin retoriiikka olisi saanut jäädä tuolloin sanomatta, ei Stalin sitä varmaan hyvällä kuunnellut.

Venäjän avustusrekkojen tarkastus on sitä vastoin kestänyt luvattoman kauan...jo noin viikon, jos Ukrainan hallinto olisi halunnut sen tehdä nopeasti ne olisi tarkastettu vuorokaudessa. Ihmetyttää että näin ei toimittu, miksi vain spekuloidaan ja vatvotaan sitä että mikä "koira" noissa rekoissa on Venäjällä haudattuna, se koira olisi selvinnyt tarkastuksella ja rekkojen lähettämisellä apua tarvitseville ihmisille.

Janne Pohjala

Natseja on kyllä perusteltu, koska Svoboda on Banderan perilliset jotka taas olivat Ukrainan SS -joukko. He ihan avoimesti juhlivat Stepan Banderan syntymäpäivää ja pitävät tätä esikuvanaan.

Banderan ja Ukrainan SS joukkojen tavoite oli rotupuhdas Ukraina jossa on vain ukrainalaisia. Saksalaiset eivät tätä hyvällä katsoneet ja tuumasivat että Bandera sooloilee nyt omiaan. Ja nyt on taas samat aatteet vauhdissa. Tänään julistettiin että vain Ukrainan kieli kelpaa. Maassa missä 45% ihmisistä puhuu kotonaan venäjää..

Sen sijaan olisiko sinulla Juoni laittaa linkkiä missä virallinen Venäjän edustaja on sanonut Ukrainalaisia lasten ristiinnaulitsijoiksi? Minulta päässyt menemään ohi.

Jarmo Lius

Täysin naurettava väite. Mitään Venäjän tekemää lavastusta ei tarvita. Oikea sektori todellakin hyökkää saattueen kimppuun kuten ylipäätään tappaa kaikki kohdalle osuvat venäläishenkiset. Joten Jatsenjukin on parempi pitää nämä höyrypäät poissa Itä-Ukrainasta vaikka hän ne sinne onkin lähettänyt terrorisoimaan kansaa kuten Odessassa murhapoltossa tapahtui.

Olli-Pekka Jalovaara

Naurettavaa valitusta Kiovan hallitukselta. Menisivät tarkastamaan ja kyselemään ja jos toteavat avustusrekkojen sisältävän huolestuttavaa materiaalia pysäyttäisivät.

Tilanne nyt on vaan niin, ettei Kiovan hallinnolla ole intoa edesauttaa sota-alueen ihmisten akuuttia hyvinvointia ottamatta nyt kantaa miten "hyvää tavaraa" Venäjän avussa on.

Ja missä ovat EU avustusrekat tai USAn? Oli tilanne poliittisesti mikä tahansa, moraalisten ihmisten tulisi auttaa kärsivää toista ihmistä. Eli kaikenkaikkiaan naurettavaa valitusta sekä EU:lta että Kiovan hallinnolta vaikka avustussaattueesssa toki mukana on goodwillin hakemista, mutta näinhän se on suurvaltojenkin kohdalla.

Jorma Pallasvirta

"Naurettavaa valitusta Kiovan hallitukselta. Menisivät tarkastamaan ja kyselemään ja jos toteavat avustusrekkojen sisältävän huolestuttavaa materiaalia pysäyttäisivät."

Kiovan hallitus on alusta-alkaen tahtonut mahdollisuutta tarkistaa avustusrekkojen sisällön yhdessä kansainvälisen Punaisen Ristin kanssa. Venäjä on vältellyt tarkastuksia ja avustukset viivästyneet Kremlin pelisuunnitelmien mukaisesti.

Kreml osaa pelata ja länsimaat ovat tällä hetkellä katsomossa. Toivottavasti eivät aloita rakentaa kompromisseja ja sallia Venäjän nimetä itselleen etupiirejä.

Janne Pohjala

Lässyn lässyn. Et sinä kuolleella hevosella mihinkään pääse.

1) Ukraina on tarkistanut kaikki kuormat
2) Kansainvälinen Punainen Risti on tarkistanut kuormat
3) Kansainväliselle medialle on tarjottu mahdollisuus tarkistaa mikä tahansa rekka

Yksinkertaisesti: Väitteet väärästä sisällöstä on hakattu kuoliaaksi kuin kuuluisa kuolleen hevosen pieksäminen. Nyt keksimään uusia pelimerkkejä ja luovuus irti.

Jorma Pallasvirta

Venäjä on erittän taitava ottaessaan haltuunsa entisiä NL:n alueita vaihtelevin keinoin ja perustein: Viron Inkerinmaa ja Petseri, osia Latviasta, Moldovan Transnistria, Abhaasia ja E-Osseetia, sekä viimeksi Krim.

Mistään muutoksista Venäjän ulkopolitiikassa ei ole viitteitä, joten ekspansiivisuus jatkunee lähinaaapureiden alistamiseksi vaihtelevin keinoin.

Keijo Kinnunen

Tunnetusti venäläiset osaavat pelata shakkia - eikö totta?

toivon mukaan Ukrainashakki päättyisi patti tilanteeseen ja jäädytettäisiin konflikti niille sijoilleen?

'Olen muuten sitä mieltä että Ukrainaa ei olisi hävitettävä', vaan saataisiin kunniallinen rauha aikaiseksi... Sellainen, että molemmat suurvallat, myös EU, voisivat sen hyväksyä jos ei nyt niin aikaa myöten kumminkin...
K.K.

Timo-Pekka Mustakallio

Eikö kukaan häpeä tätä politikointia hätäavun ympärillä?

Piruparat - eläkeläisiä, sairaita, vähävaraisia - jotka asuvat vielä Luhanskissa koska eivät pääse sisällissotaa karkuun, ovat joutuneet toimimaan jo 3 viikkoa ilman toimivaa vesihuoltoa (paljosta muustakin on toki pulaa). Nyt vesi on kerta kaikkiaan loppumassa. Ihminen kestää vain 3 minuuttia ilman hengitysilmaa, ja vain 3 päivää ilman vettä. Kun Kiovan kaapparihallinto ei osaa hommiaan jonkun muun on tehtävä ne heidän puolestaan, saipa joku Jatsenjuk minkälaisen infantiilin itkupotkuraivarin tahansa.

Ukrainan uusien herrojen peli on pelattu. Olisiko nyt vihdoin aika tunnustaa tosiasia, tehdä rauhansopimus, ja yrittää ehtiä korjata Lännen ja Venäjän yhdistetyin voimin kaikki se mitä kesän aikana ehdittiin hölmöillessä rikkoa? Eikö kukaan katso huomista kauemmas minne kehityssuunnat vievät?

Hannu Mononen

Uutispätkien mukaan hätäapuna on viety paljolti Moskovan ilmaa, liekö tuo niin paljon parempaa hengitettäväksi siellä kuin Luhanskissa ja Donetskissa.

Mutta ei olennaisinta ole se, mitä noista rekoista lastina puretaan, vaan se, ketä niihin nousee paluukyytiin. Oikeuden edessä vastaaminen maanpetos- ja henkirikossyytteisiin ei houkuttele separatisteja, eikä saarrosta livahtaminen saata onnistua yhtä hyvin tavallisella ajoneuvolla.

Timo-Pekka Mustakallio

Aikanaan nähdään evakuoivatko rekat myös väkeä, ja ketä. Ylimääräisen kapasiteetin määrästä voisi päätellä, että halukkaille asukkaille tarjotaan mahdollisuutta poistua kaupunkisodan alta ja kenties pelastaa joitain tavaroitaan. Hyvä niin, liikuntakykyiset asukkaat menivätkin jo. Sairaita tai haavottuneita saatetaan viedä järjestäytyneemmän hoidon pariin, ja mikäpäs siinä - hoitotapauksia niin tai näin, tässä vaiheessa.

Ukraina ei enää voi voittaa tilannetta sotilaallisesti - eivät tosin kodinturvajoukotkaan. Kiovan rahat ovat loppu (Jatsenjukin taannoisen ilmoituksen mukaan Itä-Ukrainan sota on tullut maksamaan jo 8 miljardia... tällaiseen maalla ei kerta kaikkiaan ole varaa), eli viime aikojen edistyksen takana olleille palkkasotureille tai Oikean Sektorin raakalaisille ei enää pystytä maksamaan. Poroshenkon päivittäin jo pitkään lupaamaa nopeaa voittoa ei tule. YLE-iltauutiset keskiviikkona näyttivät vapaaehtoisten rekrytointia Ukrainasta - tilanne on ilmeisen kehno, taistelutahtoisia tai edes taistelukykyisiä joukko-osastoja ei näytä enää olevan, laarin pohjia kaavitaan. Vapaaehtoisetko selviäisivät verisestä ammattitaitoa vaativasta kaupunkisodasta - kun parhaatkaan armeijat (vaikkapa USA, tai muinoin Hitlerin 6. armeija Stalingradissa) eivät pärjää? Peli on ohi, sotilaallisesti ja monella muullakin saralla, enkä näe miten aika pelaisi Lännen tai Ukrainan pussiin: pikemminkin siitä koituisi vain enemmän vahinkoa.

Tulitauko, ja aikanaan rauhansopimus, olisivat oikea ratkaisu nyt, kun on ulkopuolisilla on kenties houkutus sekaantua sotilaalliseen tilanteeseen "voiton" toivossa (ministeri Klimkinin vetoomus saada EU- tai NATO-apua, johon Venäjä kenties vastaisi). Tulevatko pahimmat raakuudet sitten aikanaan oikeuskäsittelyyn (kenties Haagissa?) - Donbassin rauhoittamiseksi ja ukrainalaisten keskinäisen vihan purkamiskeinona toivottavasti, mutta taustavoimilla lie tarve suojata omia intressejään ja johtajiaan. On siis ihan sama evakuoidaanko avustusrekoilla taistelijoita vai ei: käskyläisiä on turha rangaista, ja johtohahmot haihtuvat loppuvaiheessa (aina) maan alle.

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #24

Lauantaiaamun 23.8. uutiset näyttivät propagandapätkän siitä, kuinka yhden rekan lasti purettiin. Sen tuoma pino juuttisäkkejä mahtui yhdelle kuormalavalle.

Eivät menneet vielä ne liikuntakykyiset, jotka eniten viivyttävät Itä-Ukrainan saamista maan laillisen, kansainvälisesti tunnustetun Poroshenkon / Jatsenjukin hallituksen valvontaan. Mutta liikuntakykyisillä separatisteilla alkaa olla tukalat paikat, ja siksi tämä rekkaoperaation loppuvaihe piti toteuttaa niin kiireellä, pilaten etukäteen tiistain 26.8. neuvottelujen onnistumisen mahdollisuudet.

Nimen omaan, Ukraina on voittamassa sotilaallisesti -- ellei sitten Venäjä puutu materiaalin toimittamisen lisäksi varsinaisiin taisteluihin yhä avoimemmin, rajan yli ammutun tykistötulen ja nyt eräiden tietojen mukaan myös Ukrainan alueelle tuotujen tuliyksikköjensä avulla. Ukrainalla on ilmaherruus ja nähtävästi sen joukkojen johtaminen on tehostunut (mahdollisesti läntisenä apuna saadun paremman tilannetietoisuuden ansiosta). Aika on Ukrainan puolella, separatisteja ja Venäjää vastaan.

On totta, että kaupunkisota voi pitkittyä, ellei Ukraina sitten käytä samoja menetelmiä kuin Venäjä Tshetshenian Grosnyissä ja ammu raunioiksi linnoitettuina tulipesäkkeinä käytettyjä rakennuksia. Peli ei siis suinkaan ole ohi, mutta jos jäljellä olevat vastarinnan pesäkkeet saadaan eristettyä huollostaan, ennen pitkää niistä on tultava pois. Siksi tuskin yhtä brutaaliin sodankäyntiin tarvitsee turvautua.

Ulkopuoliset - eli Venäjä - ovat jo sekaantuneet sotilaalliseen tilanteeseen, ja tulitukensa lisäksi mm. parhaillaan ajelevat paikan päällä valkoisilla rekoilla. Ketkähän olisivat rauhansopimuksen sopimuspuolia, kun tiettävästi kukaan ei ole julistanut sotaa? Venäjäkin nimittää Putinin suulla kriisiä Ukrainan "sisäpoliittiseksi ongelmaksi", viimeksi Niinistölle.

Ketä on turha rangaista, sen päättäminen kuuluu oikeusistuimelle. Johtohahmot ovat jo lähteneet hyvissä ajoin, mutta komentoketjussa seuraavia on varmaankin jäljellä.

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #29

Uutistoimisto Reutersin mukaan osa rekoista on jo matkalla takaisin Venäjälle. Reutersin paikan päällä olevan toimittajan mukaan Venäjälle matkaavia rekkoja on näkynyt Venäjän ja Ukrainan raja-asemalla lauantaina.

Tämähän merkitsee sitä, että sotilaallinen ratkaisu Itä-Ukrainassa on yhä lähempänä: separatisteja on tänään evakuoitu maasta venäläisrekoilla, ja jäljelle jäävä vastarinta on siten yhä hupenevan joukon varassa.

Timo-Pekka Mustakallio
Vastaus kommenttiin #29

Hätäapu vietiin perille, ja hyvä niin. Ihmisten hätätila pitää nähdä ihmisen hätätilana, ei tilaisuutena tehdä härskiä politiikkaa. Muutama herkkähipiäinen nulikka ohitettiin, nyt pillittävät, no entäs sitten? BBC:n tai saksalaisin tiedoin rekkasaattue ei vienyt pois... mitään? Poskettomien väitteiden sijaan kyseessä oli puhdas avustusoperaatio kuten pitikin - niitä tarvitaan varmaan vielä lisää, ihan viisasta pelata puhtaasti.

"Virallinen totuus" Ukrainan erikoisella tavalla valtaan nousseesta hallituksesta, ja asiantunteva - jopa akateeminen - näkemys eroavat. Jos ensin mainittu ei tunnu oikealta on kansalaisvelvollisuus katsoa mahtaisiko toisessa olla perää. Virallinen totuus on joko hakoteillä, tai silkkaa valehtelua. Kumpi olisi pahempi: haluaisitko kuulla valtiojohtomme olevan kyvytön... vaiko epärehellinen?

USA oli arvostelukyvytön valitessaan renkinsä Kiovan "vallankumouksen" jälkeiseen hallitukseen. Mukaan kelpasi poliittisen spektrin äärilaita jolla ei ollut kokemusta vallan käytöstä eikä valtionhallinnosta, ei arvostusta. Renkien taitamattomuus on monien nyt esillä olevien ongelmien taustalla. EU antoi vetää itsensä mukaan tähän soppaan, ja projektista tulee Euroopalle kallis - ihan kuin meillä olisi varaa vielä tällaiseenkin miljardihautaan. Tätä taitamattomuutta laajalla linjalla kuuluu kritisoida, tai vetää johtopäätökset jos EU-kumppanimme ja Atlantin takainen "ystävämme" jatkavat tunarointia, esimerkiksi vetävät Suomen mukaan sotatoimiin.

Itä-Ukrainan kodinturvajoukot ovat käyttäneet "Fabianin strategiaa" onnistuneesti, Ukraina on pieninä pistoina menettänyt paljon miesvoimaa ja kalustoa. "Terrorismin vastaiseksi" tosiasioiden vastaisesti nimetty operaatio tyhjentänyt sen kassan (8 mrd. Jatsenjukin mukaan), resurssit ovat ehtyneet. Itsenäisyyspäivänä Kiovassa marssinut 1.500 sotilaan joukkokin sai jatkaa marssia samantien rintamalle... "Ave Poroshenko, morituri te salutant" tuli heti mieleen. Kodinturvajoukkojen kyky pitkittää taistelua ja nöyryyttää Kiovan joukkoja on ollut aika ällistyttävä, jos muistaa valtavan mies- ja asealivoiman. Nyt taistelu tiivistyy kahteen kohteeseen joiden sissipuolustus toimii erinomaisesti, hyökkääjän tilanne on erityisen vaikea jos kaupungit raunioitetaan (ks. Stalingrad, Monte Cassino). Puolustajat ovat varustautuneet, saaneet huoltoa ja kai joitain uusia aseitakin jostainpäin.

Venäjän avusta kodinturvajoukoille on kitisty - todisteita ei kuitenkaan ole esitetty, eikä US-puolustusministeriö epäile Venäjää sellaisesta. Sen sijaan Länsi on, kuten itsekin jo mainitsit, auttanut Ukrainaa tiedustelutiedoilla ja koulutuksella - eli ei todellakaan ole asemassa valittaa kodinturvajoukkoja huoltavien tahojen (näitähän on, puolustajilla on sympatiat puolellaan) toimista. Länsi meuhkaa peittääkseen tosiasian, ettei Ukrainalla ole enää voimia voittoon. Aselepo, ja sitä seuraava rauhoitussopimus jolla Itä-Ukrainan oikeudet turvataan, olisivat nyt oikeita askeleita. Pelottavin ajatus olisi, että siintävästä tappiosta suivaantuneet kuumakallet todella lähettäisivät NATO- tai US-joukkoja tuota operaatiota jatkamaan... Siinä tapauksessahan Venäjä saattaisi todellakin iskeä kovaa. Heikentynyt Ukraina olisi kyvytön vastustamaan esimerkiksi Kiovan valloitusta... sinne Venäjän panssarikärjet ehtisivät yön kuluessa. Se olisi Lännelle katastrofi - voisivathan joukot saada käsiinsä kiusallisia sotavankeja tai aineistoa minkälaista peliä Kiovassa oikein on pelattu. Toisaalta Putin on ammattisotilas, terävä strateegikko, ja hänellä on hyviä neuvonantajia (siis kaikki mitä läntisiltä "johtajiltamme" puuttuu)... tuskinpa hän menettäisi hermojaan tuolla tavalla.

Oikeusistuimen eteen pitäisi retuuttaa monia Lännen ja Kiovan johtajia, joiden tekoa niin sisällissota kuin vaikkapa MH17-tragedia ovat. Odotamme mielenkiinnolla.

Erkki Vainionpää

Ukrainan kansalla on oikeus avoimeen länsimaiseen demokratiaan. On mielenkiintoista tai paremminkin järkyttävää, että löytyy jotain nimiä, jotka ovat aktiivisesti valmiita puolustamaan venäläismielistä propagandaa. Venäjä on laittomasti miehittänyt Krimin ja ylläpitää sekasortoa Itä-Ukrainassa. Putinin pitää lopettaa tämä toiminta, jos hän haluaa olla diplomaattisesti arvostettu valtiojohtaja.

Hannu Mononen

Eihän valtio voi hyökätä alueelle, joka on sen omaa. Se voi ottaa sen takaisin haltuunsa, jos valta on väliaikaisesti anastettu laittomasti. Rikollisjengin kerhohuoneistoon ratsiaa tekevä poliisi ei "hyökkää" juridiselta kannalta, vaan käyttää virkavaltaansa.

Tietääkseni yksikään valtio ei ole tunnustanut Itä-Ukrainassa "itsenäiseksi" julistautunutta aluetta ja sen "hallitusta", ei edes Venäjä. Kapinaliikkeen kukistaminen ja valtioalueen palauttaminen hallintaan on sinänsä täysin kansainvälisen oikeuden periaatteiden mukaista. Vai hyökkäsikö mielestäsi Venäjäkin Tshetsheniaan, joka samoin yksipuolisesti julistautui itsenäiseksi?

Jarmo Lius
Vastaus kommenttiin #30

Hannu Mononen, alueen itsenäistyminen myöhemmässä historiankirjoituksessa silotellaan kyllä, joten ole huoleti, se tulee näyttämään innostavalta. Luhanskin ja Doneskin alueiden itsenäisyyspyrkimyksiä Kiovan keskushallinnosta on perusteltua verrata EUn liittyneen Suomen itsenäistymiseen Venäjän keskushallinnosta.

Kiovassa toki on laiton hallinto, joka anasti itäukrainalaisilta demokraattiset edustajansa Ukrainan hallinnossa, tilalle nimitetyt russofoobikot äärinationalitit ja äärioikeisto eivät edusta kansaa.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #30

Ahaa, 1917 ei siis hyökätty mihinkään, koska alue oli maan omaa. Sisällissodan määritys meni aika tavalla uusiksi.

Toisaalta jos otetaan tulkinta siten että YK:n mukaan kasainvälinen oikeus sallii yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen ja USA 2009 erityisesti lausunnossaan YK:lle painottanut että itsenäisyysjulistus voi olla paikallisten lakien vastainen mutta itsenäistymisoikeus on tätä vahvempi.

Näin ollen ei pitäisi enää puhua kapinallisista eikä separatisteista, vaan siitä että kyseessä olisi Ukrainan ja Novorossian välinen sota. Tämä tulkinta saattaa jopa olla lähinnä oikea, koska itsenäisyysjulistus on tehty ja kansanäänestys pidetty.

Sekin on toki selvää että teki nuo miten tahansa, ne eivät koskaan kelpaa USA:lle joka kiljuu että epädemokraattista, ihmisoikeuksien vastaista ja vaikka mitä kamaluutta, vaikka alueen kaupunkien väestö kiistatta sankoin joukoin äänesti.

Siksi CIA:n (Ukrainan) retoriikka keskittyy siihen että kyseessä olisi sisällissota, mitä se olisikin, ellei em toimia olisi ensin tehty. Ja kyllä, oli sitten kyse sisällissodasta tai sodasta Novorossiaa vastaan, kyllä voi hyökätä.

Jarmo Lius

Pertti, ei sinun tarvitse hävetä, sillä puolustat Suomen sijaan omaa näkemystäsi, rajoittunutta näkemystä suomalaisuudesta. Sinä et sen sijaan puolusta Suomea.

Suomen sankarihautausmaalla lepäävät saivat USAn rahoittaman luodin nahkaansa. Raatteentiellä sadat suomalaiset sotilaat saivat ukrainalaiselta 44. divisioonalta aseenkäyttäjältä luodin nahkaansa. Suomalaiset saivat luodin nahkaansa koska ukrainalainen divisioona rynni maahamme halusi ratkaista sodan Neuvostoliiton hyväksi katkaisemalla Suomen kahtia.

Ja nyt sitten suomalaiset poliitikot ulvoen puolustavat ukrainalaisia Raateentien lahtareita? Kommenttisi?