Keskiviikko 20.2.2019

Suomalaistutkija paljastaa Ukrainan kriisin todellisen syyn: ”Raadollista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.9.2014 18:56
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Jukka Tarkka arvioi, että Vladimir Putinin päätavoite on todennäköisesti ukrainalaisen strategisen aseteollisuuden ”kaappaus” Venäjän hallintaan.
|

Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimien kauhistelu on jättänyt varjoonsa Ukrainan kriisin todellisen ytimen. Näin arvioi historian tutkija ja valtiontieteen tohtori Jukka Tarkka.

-Neuvostoaikana nykyisen Ukrainan alueelle rakennettiin korkean teknologian aseteollisuuskeskus. Venäjä on siitä yhtä riippuvainen kuin oli Neuvostoliitto, mutta äkkiä se alkoikin liukua Kremlin ulottumattomiin, Tarkka kirjoittaa kolumnissaan.

Tarkkaa viittaa brittiläisen arvovaltainen RUSI-ajatushautomon keväiseen raporttiin Ukrainan aseteollisuuden merkitystä Venäjälle.

Hän muistuttaa, että Venäjän jättimäiset, jopa kymmentä taistelukärkeä kantavat mannertenväliset SS-18-ohjukset suunniteltiin 1970-luvulla Ukrainan neuvostotasavallassa. Lisäksi mannertenvälisten SS-25 ja SS-19-ohjusten ohjausjärjestelmät ovat ukrainalaisia. Yhdessä SS-18-ohjusten kanssa ne ovat yli puolet Venäjän strategisesta iskukyvystä. Ukraina valmistaa myös lentokoneiden ja helikoptereiden moottoreita, ilmataisteluohjuksia ja lentokoneiden hydraulijärjestelmiä. Venäjä on Tarkan mukaan sitoutunut toimittamaan lähivuosina eri maihin 260 helikopteria, joissa on ukrainalaiset pää- tai apumoottorit.

-Nykyisin Venäjän strategisen iskukyvyn järeimmän järjestelmän huollosta ja päivityksestä vastaa sen rakentajayritys itsenäisessä Ukrainassa, joka hamuaa kohti Euroopan unionia ja unelmoi Nato-jäsenyydestä.

Tätä taustaa vasten Tarkka arvioi, että Putinin päätavoite on todennäköisesti ukrainalaisen strategisen aseteollisuuden ”kaappaus” Venäjän hallintaan.

-Ylenmääräisen kansalliskiihkon lietsonta peittää tämän raadollisuuden armeliaalla sumuverholla. Venäjä on naamioinut samalla tavalla kaikki aikaisemmatkin uusimperialistiset operaationsa, hän sanoo.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Knuutila

Todella jälkijunassa on nyt arviot. RUSI julkaisi asiat osaltaan jo Huhtikuussa 2014. Sivulta 6 eteenpäin:
https://www.rusi.org/downloads/assets/UKRANIANMILITARYDISPOSITIONS_RUSIB...

Tuli tuo otettua keskusteluun The Intelligence Communityssä 5kk sitten... Mutta Suomessa on niin pienet ja suljetut piirit että tosiaan, jos haluaa olla aktiivinen, ja keskustelevassa osaavassa seurassa, niin aikalailla niukasti on Suomessa mahdollisuuksia tai mitään arvostusta tarjolla. Toki johonkin suomalaiseenkin keskusteluun tuli linkattua sitten, mutta tuliko siitä mitään keskustelua, niin eipä mitään oleellista tietenkään.

Kyllä Suomella potentiaalia on paljonkin eri puolilla maailmaa, mutta ajattelutavoissa ja suhtautumisissa täytyisi tapahtua melkoiset muutokset, että maan kaikki resurssit ja potentiaali tulisi täyteen käyttöön mielekkäästi. Nykyisellään eliitti on pieni ja sitä myöten yhtäaikaa kiireinen että laiska keskustelemaan. Maasta on helppo ns. kasvaa ulos, etenkin mikäli aikaansa ja aikaansaamista osaa arvostaakin ja haluaa välillä hiukan taitoja hioa oman toimen ohella.

Timo Knuutila

Jos nyt yhtään olet seurannut keskusteluja niin pari asiaa olisi sitten täysin selvinä:
1. Skotlanti haluaa eroon ydinsukellusvenesatamista. Se ei todellakaan tavoittele, tai ole pienimmässäkään määrin "nappaamassa" yhtään ydinsukellusvenettä Trident-ohjuksineen.
2. Britannia ei ole mitenkään luopumassa ydinsukellusveneistään. Sukellusveneiden satamatukikohtien infrastruktuurin rakentaminen muualle olisi valtava investointi ja sopisi huonosti myöskään vallitseviin suunnitelmiin. Koska siirtoa ei ole mitenkään valmisteltu, mikäli Skotlanti valitsee itsenäisyyden, siitä alkavat pitkät vuosia ja vuosia kestävät neuvottelut sekä varsin epätodennäköisenä vaihtoehtona uusien sukellusvene-satamatukikohtien rakentamiset.

Kun asioista keskustellaan, niin pitäisi välttää venäläistyyppistä keskustelua, jossa luullaan, oletetaan, mietitään itsekseen ja ei sitten niin millään voida hankkia tietoa, ja keskustella vain ja ainoastaan tiedon perusteella.

Tämä ilmiö on yksi suuri syy siihen, että Suomi on niin upoksissa kuin olla ja voi. Edes korkeakoulututkinnot eivät vaikuta valmistavan ihmisiä pysymään niissä akateemisissa pelisäännöissä mitä on muka opiskeltu, vaan mutu-tuntumaan palataan aina heti kun pieninkin mahdollisuus ilmenee. Sama joka alalla. Hyvänä puolena toisaalta voi pitää sitä, että ei ole vaikeaa perehtyä asioihin nopeastikin asianmukaisesti ja olla täysin suomalaisen yleiskeskustelun ja usein "asiantuntijoidenkin" laiskuuden vuoksi kaukana edellä, varsinkin mikäli on ympärilleen löytänyt sparraavaa osaamista.

Tapani Moilanen

Missä norsunluutornissa tämä Blair on lymynnyt kun samoilla argumenteilla vastustetaan EU:ta ja halutaan estää Skotlannin itsenäistyminen? Kansa voi yllättää 18.9 ja Isosta Britanniasta tulee Pieni Britannia erään kapakan nimen mukaan.

Veikko Saksi

Artikkeli oli hyvä muistutus siitä, että Putinilla on hyvin konkreettisia suunnitelmia Ukrainan osalta - ja tavoitteita. Ei siten sinänsä ihme, että Putin ja Co yrittää kaikin keinoin valloittaa Ukrainan "takaisin".

Pitäisi muistaa se, että juuri Neuvostoliitto, jonka ytimen ja suurimman osan muodosti Venäjä, aiheutti Ukrainassa ensin kansanmurhia ja meihitti alueen. Putin yrittää selittää, että Venäjällä on joku kansainvälinen oikeus Ukrainaan. Ei ole. Ei ryöstö ja miehitys anna mitään oikeutta, se aiheuttaa vain velvollisuuksia.

Pakotteista kannattaa miettiä, mitä Putin ja Venäjä tekisivät ilman niitä. Skenaario on vielä huonompi kuin nyt.

Timo Knuutila

Ukrainalla on hyvät luonnonvara-edellytykset nousta varsin hyvälle elintasolle. Paitsi että Venäjä Krimin myötä, ja nyt Itä-Ukrainassa vaikuttaa pyrkivän juuri tätä estämään kaikin voimin. Ellei sitä joku ole huomannut, niin Venäjä tekee kaikkensa jotta sen reunavaltiot eivät menestyisi ja saavuttaisi täyttä taloudellista potentiaaliaan ja itsenäistä menestystä.

Ilman näitä kriisejä ja edellisen presidentin Viktor Yanukovychin maanpetoksellista toimintaa, jonka myötä useita kymmeniä miljardeja, jopa 100 miljardia euroa on hukattuna mutkikkain järjestelyin. Ukraina olisi voinut jo hyvän aikaa kehittyä ja hoitaa kaasuntarpeensa liuskekaasuesiintymiensä hyödyntämisellä ja osittaisella kapsiteetin myymisellä, Venäjän kanssa kilpailemalla, mutta Venäjä on sen kaiken tietysti torpannut kaikenaikaa.

Aki Terentjeff

Aika epätarkka yhteenveto Tarkalta, SS-18 ohjukset on historiaa, missä tarkan havainto 3M14 Bulava onnistuneesta ohjuskokeesta? Missä Tarkan havainto SU-35 menestyksestä vs. US F-35 katastrofista, miten Tarkka on voinut olla niin epätarkka että, ei ole huomannut uusia Yasen-luokan sukellusveneitä, entäpä Kalingradissa sijaitseva Venäjän uusi Voronezh-DM ilmavalvonta tutka jolla on 6000km kantama! Aika epätarkka tämä tarkka. Kannattais olla aika paljon tarkempi näissä asioissa.

Aki Terentjeff

Pöntiö, jos et ole yhtään selvillä mistään, miksi kirjoitat mitään? Kysy edes ensin. Jorma, luuletko että onnistunut Bulava olisi rakennettu Ukrainassa? Eikö tällaisissa asioissa olisi kuitenkin oltava mieluummin optimistinen kuin pessimistinen.

Jorma Pallasvirta

SS-18 on vielä viime joulukussa ollut venäläisten arvioiden mukaan heidän tärkein ydinaseohjus vuoteen 2018 -2020 asti. Bulava on vielä testausvaiheessa eikä propagoinnista huolimatta ilmeisesti pysty vielä korvaamaan SS-18 ohjuksia toimintavarmuudessaan.

Oma kysymyksensä on millaista osaamistatekniikkaa Venäjä tarvitsee projektin loppuun saattamiseen ja mistä?

Timo Knuutila

Bulavalla pitää vielä suorittaa testejä. Ja lopulta tässä ei nyt tiedetä edes millä mallilla ja kehitysversiolla testejä on lopulta tehty. Bulavasta on arvioitu että siinä on raskaita suunnitteluvirheitä, joiden korjaaminen voi olla äärimmäisen vaikeaa. Asian peittelemiseksi sitten on nimen käytössä alkanut olla epäselvyyksiä. Ja
http://www.defensestudies.org/cds/russias-ballistic-missile-politics/
https://www.rusi.org/publications/newsbrief/ref:A52836CFDF18A7/#.VBTV8uf...

Kyllä aseteollisuuden pakotteet varmastikin purevat ja tiukasti. Asiat kun eivät niin kovin ketterästi muutu, ja johtamisongelmista on raportoitu pitkin aikaa. Kun talouteen tulee valtavaa kolhua ja lisäksi taloussanktiot osuvat myös henkilökohtaisesti rahoitusjärjestelijöihin, niin ongelmia riittää. Aika myrskyisää tuo Bulavan taival on ollutkin:

"In July 2009 the institute's General Director and Chief designer Yuri Solomonov resigned after the July 15, 2009 test launch failure of Bulava naval-based ICBM designed by MITT.[1] Solomonov resigned as General Director on 21 July 2009, 6 days after the test."

"The designer of the Topol intercontinental ballistic missile and the Bulava submarine-launched ballistic missile, Yurii Solomonov, said in March 2010 that ‘vertical power’ does not work even in the most disciplined, secret and, one would think, controlled industry - the defence industry. He believes that ‘“military police” management methods did not prevent the decay of the defence industry’."
Waiting For Reform Under Putin and Medvedev, edited by Lena Jonson, Stephen White, published by palgrave&macmillan, 2012

Defense Ministry leaves Russia without ballistic missiles
07.07.2011
http://english.pravda.ru/russia/politics/07-07-2011/118419-ballistic_mis...

8/11/11
5:23pm

Last month the designer of the Bulava, Yuri Solomonov, criticized the Defense Ministry for delaying payments to his employer and failing to implement the Kremlin’s defense procurement program. Without the payments, he argues, the Moscow Institute of Thermotechnics (MIT) won’t be able to provide Russia’s strategic forces with the ballistic missiles mandated by the Kremlin’s defense modernization plans.

The Defense Ministry shot back that the prices charged by MIT have increased exponentially in recent years and that the Bulava’s cost overruns have been especially outrageous. President Dmitry Medvedev responded in typical fashion by directing his defense minister to “get rid of any officials that are responsible,” but also reminded Russia’s defense establishment that, traditionally, “panic-mongers were executed by firing squad.”

Venäjän sisäiseen romahdukseen kannattanee varautua. Ylipäätään suomalaisten täytyisi ehdottomasti harrastaa perehtymistä kunnolla, ja verkostoitumista tietämään ja tuntemaan. Tai hiukan edesauttaa, ajoittain se olisi hyvin edullista olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Ei kannata jumittaa vanhoihin äärimmäisen jäykkiin malleihin ja opinkappaleisiin, joka on suunnitellut ensinnäkin mikä taho? Eikö oikea tieto, ajan tasalla oleminen, tietojen varmistettavuus ole pääasioita?

Tässä tulee mieleen erään apteekkineuvoksen oudolla ja yhtäkkisellä agentiksi, rikkaaksi, ja ties miksi syyttelyt ja aivan kriittiseen aikaan sijoittunut perhesuhteiden totaalituho, talouden tuho ja aivan järkyttävien kantojen ja näkemysten sekä holtittoman vihamielisyyden aiheuttama tuho, joka ei ole vielä täysin korjaamattomissa kontaktien suhteen, mutta kello käy. Vain Suomessa on mahdollista että omat ja vielä lähimmät ampuvat kriittisillä hetkillä takaa jalkoihin. Voitte kuvitella pettymyksen pohjattoman syvyyden. Asiat eivät aina ole niin yksinkertaisia. Apteekkineuvos luuli että kyse on jostakin itähuorasta, kun todellisuudessa valmistui kurssinsa priimuksena MSc ja näilä taustoin. Ja kaikki ihmiset ympärillä valtionpäämiestasoa. Että näin. Suomesta mainitaan saman scholarshipin saaneeksi Jorma Ollila. Että voikin pornoistuneen mielen pieni apteekkimies aiheuttaa kammottavaa tuhoa kontrollinhaluissaan ja uskomattomassa jääräpäisyydessään paljon isommissa asioissa. Silloin kun olisi ollut perheen perustamisen aika. Semmoista.

Scholars are personally selected by British Embassies and High Commissions throughout the world, sometimes in partnership with sponsoring organisations.

Chevening alumni have an excellent record of rising to positions of leadership across a wide range of fields: including politics, business, the media, civil society, religion, and academia. Some work as MPs, leading journalists, or policy advisers to NGOs and think tanks; others occupy senior positions in commercial organisations. Past alumni include Baldwin Spencer, the Prime Minister of Antigua and Barbuda; Anote Tong, the President of Kiribati; and Jorma Ollila, the Non-Executive Chairman of Royal Dutch Shell and Chairman of NOKIA. Applications for Chevening Scholarships must be submitted online at www.chevening.org.

Jarmo Lius

Hyvä huomio. Toisaalta Jukka Tarkka saattoi paljastaa syyn CIAn aktiivisuudelle Ukrainassa. CIAn tavoite oli deletoida Venäjän ydinkärjet ja näin romauttaa maan puolustus. Ukrainan tapahtumissa oli siten USAn maailmansotaan verrattavissa oleva hyökkäys Venäjän turvallisuusinstrumentteja vastaan.

CIAn tukema Kiovan vallankaappaus ja Ukrainan demokratian kumoaminen saakin näin huomattavat mittasuhteet. Tarkka ei välttämättä tarkoittanut paljastaa USAn hyökkäystä?

Lauri Furtato

Se vasta pelottavaa olisikin että ensin pelätään Venäjää ja kohta Jenkeillä ei olisikaan yhtään haastajaa. Tulos olisi että nykyisten sotien lisäksi jenkit voisivat vielä agressiivisemmin toimia ja tehdä mitä huvittaa Eun vain nyökytellessä.

Timo Knuutila

Suomalaisilla on yksi kansallinen ominaispiirre. Se on että naiivin tavoin olemattoman vähin tiedoin aletaan pikku murusesta lisää tietoa päätellä valtavia kokonaisuuksia ja kehitellä tuulisiin mieliin korttitalorakennelmia. Ei edes lähdetä perehtymään kunnolla tiedon taustoihin vaan oletetaan että lehtiartikkeli sopii jo ajattelun pohjaksi ilman syvempää perehtymistä ja asian tuntemista, ilman kontakteja ja ajattelun sparrausta kunnolla.

jos Jukka Tarkan jutusta tuli jotakin mieleen, niin sen pitäisi olla se, että pitää lukea ja perhtyä valtavasti enemmän asioihin ja kunnolla. Pitää ottaa selvää. venäläiset sitä eivät osaa tehdä, mutta suomalaisten pitäisi kyllä osata. Muistan kyllä että Suomessakin suhtauduttiin epäilyksellä heti kun perehtyi muiden maiden julkaisuihin, ja puolustusvoimien edustajakin kommentoi tuolloin kauan sitten terrorismikirjansa esittelytilaisuudessa, että kun alkaa olla mil osoitteisiin kovasti hakuja niin että se noteerataan. Mutta pitää perehtyä. Pitää seurata asioita. Ei riitä iltauutiset ja hesari.

Muutoin ei voi päätellä yhtään mitään, eikä koko kommentoinnissa ole päätä eikä häntää, selkäpaloista puhumattakaan. Sillä tiedolla millä Suomessa pyyhkii lattiaa muiden tietotasolla, niin maailmalla saa todella hiki hatussa pinnistää, mutta tietyin toimintamallein kyllä pärjää kovemmassakin ja erittäin pitkälle koulutetussa seurassa. Suomeen sopiva viestintätapa vain pitää yksinkertaisesti silloin pudottaa ja hillita mielensä niin että vain asiaa, ei mutua eikä tunnetta.

Se kansallinen piirre on siis yksittäisiin asioihin, lauseisiin jopa kesken puheen jo puuttuminen ja tarttuminen niin ettei ehdi loppuun asti sanoakaan kun jo ollaan joko vääntelemässä sanoja tai haluamassa kommentoida kesken kaiken odottamatta että ensin ehtii sanoa sanottavansa ja pointin, tai sitten vastauksissa yliyksinkertaistetaan tilanteet ja asioita kuten yllä, aivan kestämättömin tavoin. Ei tuossa nyt harhautuksestakaan kyse ole, mutta nolottavaa kyllä, kun ajatellaan miten näitäkin suomenkielisiä palstoja kuitenkin myös seurataan.

Jarmo Lius, Ukrainassa ei ole Venäjän ydinkärkiä. Omansa se luovutti pois ja osin muiden asioiden ohella siitä tässä sopassa onkin kyse, 1994 sopimuksen rikkomisesta räikeästi. Venäjä panikoi, ja epävarmuuksissaan epäilee vaikka mitä juonia, mutta sillä on edessään karut havainnot omista johtamisvirheistä, organisaatioiden puutteista, ja yhteiskuntansa taantuneisuus varsin lyhyellä aikaa, niin että tulee kestämään kauan, jopa pari kolme vuosikymmentä, että Venäjä pystyisi alkamaan luomaan toimivia läntisiä malleja vastaavia organisaatiorakenteita. Se ei onnistu, mikäli miehet kuolevat 60 vuotiaina, tykkäävät viettää vapaa-aikaa autotallirivistöillä, juoda vodkaa, eikä oikein viitsitä muuta kuin olla vain ja tavoittelematta oikein mitään, kun se olisi fasismia tai jotain. Tekevät siinä toimivia vastuullisia organisaatioita, kun koko maassa tärkeää on vain ollut lomat ja kuluttaminen, datsat, kaikki läntinen kulutustavara ja elintaso, mutta ei minkäänlaista vastuuta kenelläkään mistään.

Aseteollisuuden osalta Venäjä on tässä kriisissä nyt omilla toimillaan saanut aikaan itselleen äärimmäisen vaikeat asetelmat shakkilaudalleen. Se, että tilanne on näin vaikeaksi päässyt, johtuu osin Venäjän valtavasta jälkeenjääneisyydestä tietoverkoissa ja internetin hyödyntämisessä. Venäjällähän pelätään presidentin sanaa myöten että koko internet on CIA:n juoni ja ties mitä. Digital divide kasvaa. Ja internetin ylikontrolli tuhoaa siitä saavutettavat edut. Juntit valvovat kärkeä ja niin edelleen, seuraa ongelmia, turhautumisia, korruptiota, pettymyksiä. Tuttua varmasti Suomessakin kyllä, havainnot miten vaikeaa lopulta netissä on mitään valvoa, koska asioita on yksinkertaisesti pakko painottaa niin monien asioiden suhteen kussakin tapauksessa. Muuten käy niin että Topolin ja Bulavan pääsuunnittelijan pidättää joku joka ei pidä hänen jasmin piste com palvelun käytöstä tai jotakin vastaavaa, eikä toisaalta edes tiedä että kuka hän on. Joten kaikenlaiset häiriöt ovat mahdollisia.

Venäjää johdetaan siis tietämättä kunnolla lainkaan edes mitä tuotetaan ja missä, tai millaisia ongelmia on, ja Putin kasaa itselleen lisää johtamisvaltaa yliyksinkertaistaen asioita ja kuvitellen ehtivänsä sadan ihmisen työt, niin että syntyy vain entistä suurempia ongelmia, kun jo ennestään on vertikaalisissa johtamisrakenteissä kestämättömiä ongelmia, jotka johtuvat siitä että johtamiskulttuuria ja siis sen vaatimaa yhteiskuntaa ympärillä ei yksinkertaisesti ole. Ihmiset taantuvat, mikä näkyy monista muistakin Venäjän toimista ja ongelmista. Mielenkiintoisia sivujuonteita on Yandexin palvelintila Suomessa ja muualla ulkomailla.

Korruption määrä tuossa sekavassa systeemissä ja yritysten sisäisissä rakenteissa on valtava, ja se on kasvussa. Hewlett Packard sai juuri miljoonatuomion, mikä kertoo siitä miten vaikea toimintaympäristö Venäjä on.

Kautta linjan Venäjän rakenteissa näkyy korruption painottuminen myös seksismiin äärimmäisissä muodoissaan. Näissä kohdin ei pidä sekoittaa Venäjää ja siitä 90-luvulla irtautuneita lukuisia erilaisia maita keskenään, ne eroavat Venäjästä ja pitkälti toisistaankin jo uskontoperustankin suhteen kuin yö ja päivä, tai vuodenajat.

Venäjän täydellinen romahdus on täysin mahdollinen ja näyttää jopa lähestyvän kiihtyvää tahtia. Venäläiset eivät osaa edes itse analysoida omaa talouttaan niin että ymmärtäisivät siitä vipuvaikutuksia. Ja kun tajuavat, alkaa olla myöhäistä. Se on sitten toinen asia mitä Venäjä tekee, tilanteessa jossa se on itse sekoittanut taloutensa ja panostanut vääriiin asioihin ja on ollut kehitttämättä ja kouluttamatta ihmisiä eri tehtäviin nykyajan vaatimin tavoin ja tasoin. Venäjä voi syyttää vain itseään, CIA tarkkailee, mutta ei se sentään voi vaikuttaa military police tyyppisiksi turvallisuuden hakemisessa vanhoin menneen maailman tavoin rakennettuihin yritysten johtorakenteisiin. Nuoleeko se haavansa, vai syyttääkö se muita omista virheistään, onko venäjällä proseduurit kunnossa pysäyttämään vihanpuuskan saava presidentti joka haluaisi laukaista ydinkärjet eurooppalaiseen kaupunkiin? Sitäkin sopii toivoa.

Venäjän heikentyessä ja kenties romahtaessa, sen ja Neuvostoliiton osana olemisen ajaltaan periytyvät jäätyneet konfliktit voivat ryöpsähtää tietysti valloilleen. Niiden pitäminen jonkin kortin hallinnassa edellyttää tämän varsin korkean riskin myötä lännen, ja Yhdysvaltojen läsnäoloa. Pienemmät maat kun eivät omaa itse riittävää osaamista ja tietotasoa, kehityksen ja kulttuurin tasoa, että osaisivat omin nokin omia kriisejään edes ratkoa omiksi ja alueen eduksii.

Timo Knuutila

Suomalaisilla on yksi kansallinen ominaispiirre. Se on että naiivin tavoin olemattoman vähin tiedoin aletaan pikku murusesta lisää tietoa päätellä valtavia kokonaisuuksia ja kehitellä tuulisiin mieliin korttitalorakennelmia. Ei edes lähdetä perehtymään kunnolla tiedon taustoihin vaan oletetaan että lehtiartikkeli sopii jo ajattelun pohjaksi ilman syvempää perehtymistä ja asian tuntemista, ilman kontakteja ja ajattelun sparrausta kunnolla.

jos Jukka Tarkan jutusta tuli jotakin mieleen, niin sen pitäisi olla se, että pitää lukea ja perhtyä valtavasti enemmän asioihin ja kunnolla. Pitää ottaa selvää. venäläiset sitä eivät osaa tehdä, mutta suomalaisten pitäisi kyllä osata. Muistan kyllä että Suomessakin suhtauduttiin epäilyksellä heti kun perehtyi muiden maiden julkaisuihin, ja puolustusvoimien edustajakin kommentoi tuolloin kauan sitten terrorismikirjansa esittelytilaisuudessa, että kun alkaa olla mil osoitteisiin kovasti hakuja niin että se noteerataan. Mutta pitää perehtyä. Pitää seurata asioita. Ei riitä iltauutiset ja hesari.

Muutoin ei voi päätellä yhtään mitään, eikä koko kommentoinnissa ole päätä eikä häntää, selkäpaloista puhumattakaan. Sillä tiedolla millä Suomessa pyyhkii lattiaa muiden tietotasolla, niin maailmalla saa todella hiki hatussa pinnistää, mutta tietyin toimintamallein kyllä pärjää kovemmassakin ja erittäin pitkälle koulutetussa seurassa. Suomeen sopiva viestintätapa vain pitää yksinkertaisesti silloin pudottaa ja hillita mielensä niin että vain asiaa, ei mutua eikä tunnetta.

Se kansallinen piirre on siis yksittäisiin asioihin, lauseisiin jopa kesken puheen jo puuttuminen ja tarttuminen niin ettei ehdi loppuun asti sanoakaan kun jo ollaan joko vääntelemässä sanoja tai haluamassa kommentoida kesken kaiken odottamatta että ensin ehtii sanoa sanottavansa ja pointin, tai sitten vastauksissa yliyksinkertaistetaan tilanteet ja asioita kuten yllä, aivan kestämättömin tavoin. Ei tuossa nyt harhautuksestakaan kyse ole, mutta nolottavaa kyllä, kun ajatellaan miten näitäkin suomenkielisiä palstoja kuitenkin myös seurataan.

Jarmo Lius, Ukrainassa ei ole Venäjän ydinkärkiä. Omansa se luovutti pois ja osin muiden asioiden ohella siitä tässä sopassa onkin kyse, 1994 sopimuksen rikkomisesta räikeästi. Venäjä panikoi, ja epävarmuuksissaan epäilee vaikka mitä juonia, mutta sillä on edessään karut havainnot omista johtamisvirheistä, organisaatioiden puutteista, ja yhteiskuntansa taantuneisuus varsin lyhyellä aikaa, niin että tulee kestämään kauan, jopa pari kolme vuosikymmentä, että Venäjä pystyisi alkamaan luomaan toimivia läntisiä malleja vastaavia organisaatiorakenteita. Se ei onnistu, mikäli miehet kuolevat 60 vuotiaina, tykkäävät viettää vapaa-aikaa autotallirivistöillä, juoda vodkaa, eikä oikein viitsitä muuta kuin olla vain ja tavoittelematta oikein mitään, kun se olisi fasismia tai jotain. Tekevät siinä toimivia vastuullisia organisaatioita, kun koko maassa tärkeää on vain ollut lomat ja kuluttaminen, datsat, kaikki läntinen kulutustavara ja elintaso, mutta ei minkäänlaista vastuuta kenelläkään mistään.

Aseteollisuuden osalta Venäjä on tässä kriisissä nyt omilla toimillaan saanut aikaan itselleen äärimmäisen vaikeat asetelmat shakkilaudalleen. Se, että tilanne on näin vaikeaksi päässyt, johtuu osin Venäjän valtavasta jälkeenjääneisyydestä tietoverkoissa ja internetin hyödyntämisessä. Venäjällähän pelätään presidentin sanaa myöten että koko internet on CIA:n juoni ja ties mitä. Digital divide kasvaa. Ja internetin ylikontrolli tuhoaa siitä saavutettavat edut. Juntit valvovat kärkeä ja niin edelleen, seuraa ongelmia, turhautumisia, korruptiota, pettymyksiä. Tuttua varmasti Suomessakin kyllä, havainnot miten vaikeaa lopulta netissä on mitään valvoa, koska asioita on yksinkertaisesti pakko painottaa niin monien asioiden suhteen kussakin tapauksessa. Muuten käy niin että Topolin ja Bulavan pääsuunnittelijan pidättää joku joka ei pidä hänen jasmin piste com palvelun käytöstä tai jotakin vastaavaa, eikä toisaalta edes tiedä että kuka hän on. Joten kaikenlaiset häiriöt ovat mahdollisia.

Venäjää johdetaan siis tietämättä kunnolla lainkaan edes mitä tuotetaan ja missä, tai millaisia ongelmia on, ja Putin kasaa itselleen lisää johtamisvaltaa yliyksinkertaistaen asioita ja kuvitellen ehtivänsä sadan ihmisen työt, niin että syntyy vain entistä suurempia ongelmia, kun jo ennestään on vertikaalisissa johtamisrakenteissä kestämättömiä ongelmia, jotka johtuvat siitä että johtamiskulttuuria ja siis sen vaatimaa yhteiskuntaa ympärillä ei yksinkertaisesti ole. Ihmiset taantuvat, mikä näkyy monista muistakin Venäjän toimista ja ongelmista. Mielenkiintoisia sivujuonteita on Yandexin palvelintila Suomessa ja muualla ulkomailla.

Korruption määrä tuossa sekavassa systeemissä ja yritysten sisäisissä rakenteissa on valtava, ja se on kasvussa. Hewlett Packard sai juuri miljoonatuomion, mikä kertoo siitä miten vaikea toimintaympäristö Venäjä on.

Kautta linjan Venäjän rakenteissa näkyy korruption painottuminen myös seksismiin äärimmäisissä muodoissaan. Näissä kohdin ei pidä sekoittaa Venäjää ja siitä 90-luvulla irtautuneita lukuisia erilaisia maita keskenään, ne eroavat Venäjästä ja pitkälti toisistaankin jo uskontoperustankin suhteen kuin yö ja päivä, tai vuodenajat.

Venäjän täydellinen romahdus on täysin mahdollinen ja näyttää jopa lähestyvän kiihtyvää tahtia. Venäläiset eivät osaa edes itse analysoida omaa talouttaan niin että ymmärtäisivät siitä vipuvaikutuksia. Ja kun tajuavat, alkaa olla myöhäistä. Se on sitten toinen asia mitä Venäjä tekee, tilanteessa jossa se on itse sekoittanut taloutensa ja panostanut vääriiin asioihin ja on ollut kehitttämättä ja kouluttamatta ihmisiä eri tehtäviin nykyajan vaatimin tavoin ja tasoin. Venäjä voi syyttää vain itseään, CIA tarkkailee, mutta ei se sentään voi vaikuttaa military police tyyppisiksi turvallisuuden hakemisessa vanhoin menneen maailman tavoin rakennettuihin yritysten johtorakenteisiin. Nuoleeko se haavansa, vai syyttääkö se muita omista virheistään, onko venäjällä proseduurit kunnossa pysäyttämään vihanpuuskan saava presidentti joka haluaisi laukaista ydinkärjet eurooppalaiseen kaupunkiin? Sitäkin sopii toivoa.

Venäjän heikentyessä ja kenties romahtaessa, sen ja Neuvostoliiton osana olemisen ajaltaan periytyvät jäätyneet konfliktit voivat ryöpsähtää tietysti valloilleen. Niiden pitäminen jonkin kortin hallinnassa edellyttää tämän varsin korkean riskin myötä lännen, ja Yhdysvaltojen läsnäoloa. Pienemmät maat kun eivät omaa itse riittävää osaamista ja tietotasoa, kehityksen ja kulttuurin tasoa, että osaisivat omin nokin omia kriisejään edes ratkoa omiksi ja alueen eduksi. Yksinkertaisesti kulttuuri ja rakenteet eivät ole asian vaatimalla tasolla.

Eeva Liisa Billhardt

Sotilaallispuolustuksellinen näkökantaankin liittyy aina rahoitus ja rahoittaja. Ukrainan valtio on tunnetusti täysin konkurssikypsä ja sen suurin velkoja on Venäjä.
Tätä korttia Putin on nyt käyttänyt käydyissä neuvotteluissa, jonka tuloksena Ukarainan ja EU:n välinen vapaakauppasopimus tulee sen ratifioimisenjälkeenkin voimaan vasta vuoden 2016 alusta, kirjoittaa Deutsche Wirtschaftsnachrichten.

Matti Kinnari

Tyypillistä nettikeskustelua. Lähes jokainen esittelee sirpaletietoa ja arvostelee muita kirjoittajia. Vasta Jukka Tarkka käsittelee aihetta kokonaisvaltaisesti tuomalla esiin, mitä kaikkea Ukrainan sotatearviketeollisuus toimittaa Venäjälle. Osa tiedoista voi olla vanhentunutta, mutta Ukrainan merkitys Venäjälle käy hyvin ilmi. Tällaisia esiintuloja on mukava lukea. Tavallinen tatintallaajakin saa Tarkan kirjoituksesta hyvän kokonaiskuvan tilanteesta. Kiitos siitä.

Pertti Salolainen

Tarkka on oikeassa mutta Venäjän tavoite on vielä laajempi.Kun Ukrainan talous romahtaa maan uskotaan putoavan takaisin Venäjän vaikutusvallan alaiseksi. Oligarkkitalous ja kallis kaasu tai ei kaasua ollenkaan talvipakkasilla auttaa asiaa.Mielenosoituksia keskusvaltaa vastaan.Toivon olevani väärässä.

Markku Kymäläinen

Itä ja länsi ottavat nyt yhteen proxy war tyyppisesti Ukrainassa kuten englannin kielisissä julkaisuissa lukee. USA pitää kiinni imperiumistaan kaikin tavoin. Ainoa, joka sitä voi uhata on Venäjä liittolaisineen. Venäjä ei yksin pärjää, mutta BRICS-maat yhdessä pärjäävät. Putin on haastanut suoraan petrodollarin aseman. Se on sama kuin sodanjulistus. Imperiumin vastaisku on alkanut Ukrainan kautta ja Lähi-Idässä, jossa USA ilman YK:n lupaa aikoo pommittaa Syyrian maaperällä olevia asejoukkoja. 'Vahingossa' pommit voi osua myös Syyrian hallituksen sotilaisiin ja asemiin. Sehän tietysti auttaa lännelle toistaiseksi myötämielisiä kapinallisjoukkoja. Assadista pitää päästä eroon, jotta Qatar saa kaasuputkensa Eurooppaan Syyrian ja Turkin kautta ja Venäjän kaasu voidaan korvata Lähi-Idän kaasulla. Iso kuvio näinollen on petrodollarin aseman säilyttäminen reservivaluuttana joka on USAn imperiumin perusta ja sen hegemonian säilyttäminen.

Lauri Viljanen

Omituinen ajatelma tohtoris mieheltä. Että oikein koko Ukrainin kriisi on kiinni jostakin kivääri tehtaasta. Suomalaisena Tarkan pitäisi tajuta vähäisen reali elämää. Se on vain yksi hups-heijaa kun sorvit on kyydissä ja tehdas siirtynyt muualle. Jokapäiväistä leipää (leivättömyyttä) meille suomalaisille. Ukrainan kriisiin ei ole mitään ratkaisua mitä ainakaan EU pystyisi esille tuomaan. Tarkan kuten muidenkin kannattaisi tutustua Venäjän ja Ukrainan syntyyn ja historiaan..Tosin sieltä ei kerrota muusta kuin miten kirkkoruhtinaat ovat hutkineet toisiaan milloin raamatulla, milloin taas miekalla.. Menneellä viikolla Kiovan patriarkka taas hutkaisi Putinia, tosin vain sanan säilällä.Sen verran fiksua väkeä venäläiset ja ukrainalaiset ovat olleet että heille on kasvanut yhtenevä kansallis tunne.vuosituhannen saatossa Sitä ei pois kitke Merkelim vallahhimo eikä Obaman sota kiihko.

Tapani Moilanen

Siis täh? Siellähän ne sotivat keskenään.Ukrainalaiset on venäläisten silmissä maalaistolloja,vähän niinkuin minä Pönttövuoren läpi tulleita Helsinkiin.Gorballekin naurettiin hänen aksenttinsa perusteella.Samoin Hrutsev joka hakkasi kengällä YK:n puhujapönttöön.

Seppo Paasikallio

Jutun toimittaja vääristelee Tarkan lausuntoa. Tarkka puhuu ytimestä ei syystä. Pääsyy Ukrainan kriisiin on USAn himo päästä kontrolloimaan Venäjää sotilaallisesti Ukrainan ollessa keskeinen geopoliittinen alue Euraasiassa,
Tämän ajatuksen julkaisi jo v.1997 Brzezinski ja ensimmäisen yrityksen USA teki järjestäessään edellisen vallankaappauksen v. 2004. Kokemuksista viisastuneina USA tällä kertaa valitsi uudet johtajat , jotka tottelevat USAn vaatimuksia, Venäjä näki tilanteensellaiseksi, että uusi hallitus olisi vuokrannut alueen Naton laivastoasemaksi. Kriisiä pahensi EUn järkähtämäton halu hyväksyä natsiryhmien, Svoboda ja Oikea Sektori , aloittama venäläisväeston kansanmurha, jonka estämisestä Putinia rangaistaan uusilla pakotteilla.