Keskiviikko 19.6.2019

Karu havainto: Suurin osa ihmisistä on väärässä

Luotu: 
29.10.2014 14:36
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ihmiset ovat useimmiten väärässä, totesi tutkimus. Arkistokuvassa ihmisiä Washingtonin metrossa.
|

Ihmiset ovat useimmiten väärässä oletuksineen yhteiskuntansa asioista. Tämä karu havainto selviää 14 maata kattaneesta selvityksestä, jonka on tehnyt tutkimusyhtiö Ipsos Mori.

Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa, mutta naapureitamme ruotsalaisia siihen haastateltiin. Mukana olivat Ruotsin ohella Yhdysvallat, Italia, Puola, Unkari, Belgia, Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Espanja, Australia, Kanada, Japani ja Etelä-Korea.

Vastaajilta kysyttiin muun muassa teiniraskauksien ja maahanmuuttajien määrästä, väestön ikääntymisestä ja henkirikosten määrästä.

14 maassa ihmiset luulevat maahanmuuttajien osuuden olevan kaksinkertainen verrattuna todellisuuteen. Yleisimmin vastaajat veikkasivat, että 24 prosenttia väestöstä oli syntynyt ulkomailla, kun todellisuudessa luku on Ipsos Morin mukaan 11 prosenttia. Esimerkiksi yhdysvaltalaiset arvioivat maahanmuuttajien osuudeksi 32 prosenttia, kun se todellisuudessa on 13 prosenttia. Belgialaiset puolestaan veikkasivat 29 prosenttia, kun oikea luku on 10 prosenttia.

Keskimäärin 14 maan vastaajat arvioivat, että 15 prosenttia 15–19-vuotiaista teineistä synnyttää joka vuosi. Virallinen arvio on 1,2 prosenttia. Myös työttömien osuutta arvioidaan väärin: keskimääräinen vastaus on 30 prosenttia, kun oikea luku on 9 prosenttia.

49 prosenttia vastaajista puolestaan sanoi murhien määrän kasvavan ja vain 27 prosenttia arvioi märään laskevan. Todellisuudessa kaikissa kyselyn maissa murhien määrä on laskussa.

Parhaiten vastaajat olivat jyvällä siitä, mikä on heidän kotimaansa eliniänodote.

Parhaiten kyselyssä pärjäsivät ruotsalaiset ja heikoimmin italialaiset.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Nämä olivat vielä suhteellisen vaikeita kysymyksiä, jos mennään vähänkin sivuun päivittäisistä asioista, putoavat päättäjätkin jokseenkin samalle tasolle.

Kysyin eräässä tilaisuudessa seuraavat kysymykset:
1. Mikä on Suomen pinta-ala.
2. Mikä on vuoden keskilömpötila Jyväskylässä (Keski-Suomessa).
3. Mikä on maatalouden osuus Suomen bruttokansantuotteesta.

Kaikki tietoja, joiden tietäminen edes suunnilleen, olisi päätöksenteossa välttämätöntä. Vastaukset olivat masentavia, edes suuruusluokka ei useimmilla ollut tiedossa.