Tiistai 26.9.2017

Halosen puheille tyrmäys – Vahvistusjoukko ”kotiin huilaamaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.10.2009 19:02
Päivitetty: 
21.10.2009 13:43
  • Kuva: Puolustusvoimat
    Kuva

Maavoimien esikunta kertoo, että suomalaisten rauhanturvaajien vahvistusjoukko palaa Afganistanista kotiin ennen vaalien toista kierrosta.

Noin 80 sotilasta käsittävä vahvistusjoukko palaa kotiin suunnitelmien mukaan kuun vaihteessa, ennen 7. marraskuuta järjestettävää vaalien toista kierrosta, kertoo Yle Uutiset. Suomalaiset sotilaat korvataan ruotsalaisilla.

Presidentti Tarja Halonen arvioi aiemmin, että Suomi pysyy Afganistanissa vaaleja turvaamassa myös presidentinvaalien toisella kierroksella marraskuun alussa. Halonen muistutti, että "vaaleja varten on menty ja vaaleja varten ollaan". Halonen ilmeisesti tarkoitti nimenomaan vaaleja varten Afganistaniin lähetettyä suomalaista vahvistusjoukkoa.

- Meidän sotilaamme ovat hoitaneet tehtävänsä aivan erinomaisesti. Ei voida olettaa, että nyt heiltä edellytettäisiin vielä jotain jatkositoumusta. Lähdemme siitä, että job well done ja nyt kotiin. Näin kovan ja vaativan tehtävän jälkeen heidän on aika palata kotiin ja huilata, sanoo kuitenkin maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Veli-Pekka Parkatti maavoimien esikunnasta Yle Uutisille.

Afganistaniin jää noin 110-120 suomalaissotilasta.

 

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Liike

Laissa sotilaallisesta kriisinhallinnasta säädetään, että päätöksen osallistumisesta ja osallistumisen lopettamisesta tekee tasavallan presidentti valtioneuvoston esityksestä. Ei siis omin päin.

Lisäksi kriisinhallintajoukon merkittäviä muutoksia suuniteltaessa valtioneuvoston on kuunneltava eduskuntaa tai eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa ennen esityksen tekemistä presidentille.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060211

Halonen ei voi tehdä mitään päätöstä Afganistanin joukoista ilman hallituksen esitystä.

Liike

Samaisen lain 2 §:n 3 momentin mukaan: "Puolustusministeriö voi päättää osallistumisen vähäisestä muuttamisesta.". Ministeriön ei siis tarvitse kysyä vähäisissä asioissa keneltäkään mitään ja puolustusministeriön oikeuksia käyttää käytännön järjestelyissä puolustusvoimat.

Nyt oli kyse vain lisäjoukon kotiuttamisesta alkuperäisen suunnitelman mukaan, joten pääesikunta voi käsittääkseni hyvinkin valita sopivat päivämäärät kotiutuslennoille.

hmm

Halonen on toki ylipäällikkö, mutta vapaaehtoisesti Afganistaniin menneillä täydennysjoukoilla oli määräaikainen työsopimus. Kestoltaan sopimus oli kuulemma 4 kuukautta. Ja se päättyy ennen vaalien toista kierrosta. Entisenä ay-lakimiehenä Halonen tietää, ettei tehtyjä sopimuksia työnantaja voi yksipuolisesti mennä peukaloimaan. Siksi armeija joutuu vetämään joukot takaisin: ammattisotilaita voisi ehkä määrätäkin maahan jäämään, mutta tavallisia maallikoita, jotka ovat olleet vapaaehtoisina määräaikaisella sopimuksella ei niin vain sinne jäämään määrätäkään.

Jos määrättäisiin, kiinnostus vapaaehtoishommiin armeijan leipiin tyrehtyisi aika äkkiä tulevissa vapaaehtoisten hauissa. Seurauksena olisi varmaan myös oikeustoimia, koska perustuslaki ei salline tavallisten kansalaisten pakottamista armeijan hommiin kaukana ulkomailla tilanteessa, joka ei ole Suomen omaa puolustusta mitenkään koskeva. Haluaa presidentti mitä tahansa, Suomella ei siis ole Afganistanin oloihin koulutettua täydennysarmeijaa, jota Afganistaniin lähettää. Eikä nykyiset lisäjoukot suurimmalta osin halua siellä jatkaa. He kaipaavat lomaa ja pois tuosta heidän omaakin henkeä uhkaavasta sodasta, jossa on tehty useita iskuja jo suomalaisia vastaan.

Fasse

Parkatti siitä päätä. Kirjoittajan kannattaisi ottaa selvää, mikä on se monikansallisen joukkojen koostumus, johon suomalaiset mm ruotsalaisten lisäksi tuolla vastuualueella kuuluvat. Joukkoja lähettävät maat sopivat keskenään kontribuutioistaan.

tapio_o_neva

On ollut kaikkien tiedossa 2001 alkaen, että suomalaiset ovat ruotsalaisten porukoissa. Tämä tieto on siis kahdeksan vuotta vanha. Toinen maailmansotakin saatiin selväksi kuudessa vuodessa.

Yleensä "yllättävä tieto" tarkoittaa sitä, että ei olla käyty maakuntakirjastossa lukeamassa Sotilasaikakauslehteä, ei olle katsottu http://www.mil.fi :ä eikä seurattu Pekka Siikalan kehumaan länsimaista laatulehdistöä, jonka ja Orimattilan Sanomien pariin hän jo kerran komeasti poistui huonosti aikaisemmin valitsemastaan seurasta eikä Marmesrob jäänyt kovinkaan raskasta surutyötä tekemään.

NN

Pikkulinnut kertovat, että (vapaaehtoiset) upseerit ja sotilaat Afganistanissa ovat niin kyllästyneitä huonoihin palkkoihinsa ja olosuhteisiin, että jatkositoumuksia ei tehdä. Halosen on turha enää vinkua mitään.

Afganistan fanittaja

Mun mielestä on tosi fantastista, että jossain demokratioissa valtion päämiehet valitaan vaaleilla.

Täällä meillä Suomessa luulen että demokratian kannalta on katsottu riittäväksi, että jos joku haluisi golffata alastomana, niin sitten on demokratian kannalta sovelias valtion johtopaikoille.

Esim. Stubia ei ole koskaan valittu eduskuntaan, ja hän haluisi golffata alastomana.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200804027466645_uu.shtml

Voisi olla hyväksi Suomelle jos tännekin lähettettäisiin YK joukkoja järjestämään vaalit, jolla valtion päämiehet valittaisiin.

tapio_o_neva

"Täällä meillä Suomessa luulen että demokratian kannalta on katsottu riittäväksi, että jos joku haluisi golffata alastomana, niin sitten on demokratian kannalta sovelias valtion johtopaikoille."

Pitää vaatia Gay Pridea Moskovaan, ehkä Teheraniinkin, jotta käy Kekkosesta tai Paasikivestä.

Vieras

Kai se kuitenkin niin on, ettei upseeri voi poliittista päätöstä kumota. Jos vaalien toisella kierroksella on ainoastaan normimiehitys Afganistanissa niin selvältä takinkäännökseltä se tuntuu. Ei suomalainen ennen ole hommia kesken jättänyt mutta kulttuuri varmaan on muuttunut porvarihallituksen aikana.

Ilmeisesti se sitten on niin, että tarvittava sotakokemus on hankittu. Sotakokemus, jota puolustusministeri Häkämies niin kovasti peräänkuulutti.

tapio_o_neva

Vaikuttaa siltä, että Kokoomuksen kova ydinkärki on sulanut. Edes Kimmo Sasi tai Risto EJ Penttilä eivät enää laske lautasia ja Esko Antolan kanssa huutele törkeyksiä puskasta.

Se, että kovan linjan Lipposista tulee lopulta aivan tavallisia Lepposia, on elämän laki.

Vieras

Tässä taas jauhetaan asian vierestä.

Pressahan sanoi, että joukot jatkavat vaalien yli, ja näinhän asia on, vai ovatko nuo 110-120 pelkkää nostoväkeä?
Joukkojen vahvuus vaihtelee tilanteen mukaan, ja osa luonnollisesti palaa ajallaan kotimaahan työttömien joukkoja kasvattamaan.

Mutta jo on aikoihin eletty, jos herra kenraali ei muista, kuka on hänen esimiehensä!

Tietystihän urhojamme jo väsyttää; onneksi Svea-mamma on kasvattanut pojistaan kestävämpiä miehiä.

Turhaa plärinää tämä

Kenraalit, urhot, kestävät miehet, nostoväki, joukot? On taidettu käydä peräti vänrikiksi asti? On vallan nykyaikaista puhetta demokratian huutelijoilta. Ollaan valvomassa suoralla vaalilla valittavan presidentin vaalitapahtumaa. Milloinkahan Suomen demokratiassa valitaan valtion "päämies" samalla tavoin? Siis kansa valitsee.

tapio_o_neva

Kun ehdokkaat ovat oikeat, ei ääntenlasku ratkaise niin kuin Afganistanissa. Kun ehdokkaat ovat väärät, pitää ääntenlaskussa korjata vaalivirhe sellaiseksi kuin äänestäjät sen olisivat tarkoittaneet, jos olisivat ymmärtäneet edes jotain politiikasta.

CIA yritti liikaa väärentämällä 1 100 000 + 300 000 ääntä. CIA:ssa on ilmeisesti töissä vanhoja eläketiedottajia ja ay-sosialidemokraatteja, jotka uskovat ettei toista vaalikierrosta tarvita. Voihan siellä olla toki pohjoiskorealaisiakin.

Yhdysvalloissa on olemassa kritiikkiä siitä, miten epäpäteviä ihmisiä CIA:ssa on töissä.

tapio_o_neva

Tästä näemme, että puolustusvoimat jo ennakoivat Halosen tahtoa ennen kuin Halonen on edes ehtinyt jälleen tukistamaan "poikia".

Kauan meni Häkämiehellä ja Stubbilla komentoketjun selvittämiseen. Stubbin osalta tarvittiin Abhasian tasavallan ja Etelä-Ossetian tasavallan menetys, ennen kuin realismi kasvoi.

Juhani Putkinen

Esimerkiksi virolaiset ovat Afganistanissa puoli vuotta kerrallaan - ja kovimmassa paikassa.

Ovatko suomalaiset todella sellaisia pullamössöjä, etteivät voi olla vielä muutamaa viikkoa Afganistanissa turvaamassa vaaleja vaan tilalle pitää laittaa ruotsalaisia?

Oi aikoja, oi tapoja.

OnSlow

"Mitäpä jos noita oikeusksia myytäisiin kaikille? Olisi varmaan mukava jouluksi tappaa kylällinen afgaaneja. Se olisi jotain muuta kuin softaamista."

Siinäpä oiva tapa rahoittaa sotimista. Livesnuffroolipeli pikku maksusta ja CNN näyttää lopputuloksen. Aikuisista 5 pistettä ja lapsista 2,5.

Voisimme tietotekniikan edelläkävijänä suunnitella tarvittavan softan, jonka vaikka H*BB* voisi myydä ja Suomesta tulisi aktiivisen rauhaan- ja muuhunpakottamisen suurvalta.

tapio_o_neva

Jotenkin tuntuu, että ylipäällikkö on noteerannut tunneälykkään ja sumeaa logiikkaa noudattavan innovaattorin, Antero Honkajoen esirukousta siitä, etteivät "herrat toista kertaa iskisi päätään Karjalan mäntyyn".

Nyt kun puukuidusta ei saa puhua, koska Fortum, PVO (TVO), Kaleva (Markku Mantila) , Turun Sanomat (Aimo Massinen, Ketoset, sd) ja Yleisradio (Riikka Uosukainen, sd) kyseenalaistavat Mauri Pekkarisen, on sanottavat, että Ylipäällikkö Tarja I Halonen ei halua lyödä pääliinaansa Afganistanin vuoreen.

On nimittäin niin, että Suomen pätevin suurlähettiläs, ydinfyysikko Tehtaankadulta, on kertonut, että vaarana on lyödä pää Afganistanin vuoristoon.

tapio_o_neva

Ehdotan, että soturikuninkaan Gustav II Adolfin kunniaksi julistetaan Suomen Afganistanin sodan voitonpäivä 6.11.2009.

Torjuntavoitonpäivän juhlimismallit otetaan Moskovasta, ilotuliksia, mahtiparaati ja kunniavartioita.

Lisäksi 6.12.2009 sitten marsalkka- ja jalkaväenkenraali- sekä sotilaspoliisikenraaliylennykset.

Lisäksi perustetaan Suomen tietoritarikunta, jonka ritareiksi lyödään kaikki sellaiset tietoa hankkineet, jollaista tanskalaiset eivät Yhdysvaltain sotilaspoikina olisi onnistuneet hankkimaan.

Ensimmäiseksi ritariksi nimitettäköön työpsykologisen informaatiosodankäynnin sankari, ruudinhajusta liikuttuva Jyrki Kasvi.

Haggis

Ei kannata riskeerata suomalaisten sotilaiden henkeä feministisen Halosen ajaman Afganistanin naisten vapauttamisprojektin vuoksi. Tätä eivät halua Afganistanissa olevat suomalaiset sotilaat eivätkä vastuullinen sotilasjohto. Kysymys ei ole rintamakarkuruudesta. Yhtäkään suomalaista sotilasta ei kannata uhrata tällaisen hössötyksen vuoksi.

Halonen on koko presidenttikautensa ajan osoittanut olevansa omia äärivasemmistolaisia ideologioitaan muista piittaamatta ajava tyranni. Hän väärinkäyttää virkaansa itsensä toteuttamiseen, on vieraantunut Suomen todellisuuudesta ja joutunut lähes täydellisesti erityksiin. Häneen ylläpidetään yhteyksiä enää lähinnä korrektiussyistä. Onko tällainen koko kansan presidentti? Mitä virkaa on tällaisella valtionpäämiehellä tai hänen mielipiteillään?