Perjantai 19.7.2019

Vakava varoitus uusista iskuista Pariisissa: ”Tämä ei ole vielä ohi”

Luotu: 
7.1.2015 17:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ranskan valmiustasoa on nostettu Pariisin iskujen vuoksi. Kuvassa poliisi vartioi suljettua katua lähellä Charlie Hebdo -lehden toimitusta.
|
Ruotsalainen terrorismin tutkija Magnus Ranstorp arvioi Pariisissa Charlie Hebdo -lehden toimitukseen iskeneiden kahden miehen toiminnan olevan hyvin poikkeuksellista. Erikoinen toimintatapa voi Ranstorpin mukaan olla merkki siitä, että he aikovat pian iskeä uudelleen.
 
-On erittäin epätavallista, että he katosivat tapahtumapaikalta sen sijaan, että olisivat taistelleet poliisia vastaan loppuun asti. On mahdollista, että he aikovat iskeä uudelleen. On erittäin mahdollista, että tämä ei ole vielä ohi, Ranstorp sanoo Svenska Dagbladetille.
 
Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehdyssä iskussa kuoli ainakin 12 ihmistä, joista kaksi oli poliiseja. Iskun tekijöitä ei ole saatu kiinni. 
 
Ranskan presidentti Francois Hollande on kutsunut hallituksen hätäkokoukseen tapahtumien vuoksi. Ranskan valmiustaso on nostettu korkeimmaksi mahdolliseksi. Myös maan mediataloja on kehotettu varovaisuuteen.
 
Pariisin ammuskelun silminnäkijöiden mukaan ampujat huusivat arabiaksi ”Allah akbar” eli ”Allah on suurin”. Silminnäkijöiden mukaan he ovat kertoneet myös kostavansa ”profeetan puolesta”. 
 
BBC:n toimittajan Frank Gardnerin haastattelemien silminnäkijöiden mukaan ampujat ovat pukeutuneet ”tyypilliseen jihadistien univormuun”. 
 
Magnus Ranstorp näkee iskussa paljon yhtäläisyyksiä tanskalaisen Jyllands Posten -lehden toimitukseen vuonna 2010 yritettyyn iskuun. Tanskan ja Ruotsin poliisit pidättivät tuolloin neljä henkilöä, joita epäiltiin aikeista iskeä lehden toimitukseen konekiväärein.
 
-Molemmat ovat kohdistuneet lehteen, joka on julkaissut Muhammed-pilapiirroksia. Molemmissa tapauksissa on viitattu profeetan kostoon, Ranstorp kommentoi.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Korkalainen

Islamistinen terrori liittyy islamilaisen maailman ja länsimaisen kulttuurin vastakkainasetteluun. Islam on kiihkeimpien mielestä kaiken arvostelun yläpuolella ja muistuttaa kovasti kommunismin vastaavaa ehdotonta asemaa. Tilanne tulee koko ajan menemään huonompaan suuntaan ja saattaa johtaa lopulta länsimaiden ja islamilaisten maiden täyteen yhteenottoon.

Jorma Moll

Sananvapaus satiiria myöten on eräs vapaan valtion merkki.
Satiiria olisi käytettävä taidokkaasti. Sen sisällä kulkee raja jota ei ole hyvä ylittää.

Eikö mitenkään voitaisi järjestää yhteydenpitoa terroristien ja valtion välillä, jossa selvitettäisiin mitä terroristit haluaisivat jotta he jättäisivät tällaiset teot tekemättä? Olisiko tällä tavoin säästettävissä ihmishenkiä. Se olisi todellista maanpuolustusta.
Ärsyttikö ko lehti tahallaan terroristeja?
Nyt sadat miljoonat ihmiset maailmalla tiesivät tapahtuneen lyhyessä ajassa.

Tieto vuoden 2001 syyskuisesta WTC- iskusta New Yorkissa levisi nopeasti. Suomessakin tiedon tapahtuneesta oli saanut puolet kansasta tunnin kuluessa

Satiirilehti. Mitä lehden satiirilla on yritetty saada aikaan, ja mitä on saatu? On kuin nyrkkeilijä hyökkäisi leuka edellä.

Uhka oli tiedossa: Lehden toimituksella oli poliisivartio. Valitettavasti siitä ei ollut apua. Vihollinen ei tule kello kaulassa..

Tällä hetkellä tekijöistä ei ole tietoa. He voivat olla keitä tahansa, mistä tahansa, hulluja tai viisaita, huumehöyryssä tai selvin päin.

Onko nyt kyseessä sananvapaus, ärsyttämisen vapaus vai mikä. Joka tapauksessa tästä vapaudesta maksetaan kovaa hintaa. ”Satiiri merkitsee toisen yläpuolelle asettumista,”

Tietenkään tappamista ei saa mitenkään hyväksyä, ymmärtää voi yrittää. Tekijät pitää saada vastuuseen.

Järjestäytynyt yhteiskunta itse on luonut aseen, jolla tehokkaasti levitetään pelkoa meille uutisnälkäisille , television.

”Terrorismia ei voi lannistaa koska se nousee lannistamisesta.”
On keksittävä parempaa.