Maanantai 22.7.2019

11-vuotias tyttö kieltäytyi syöpähoidosta – nyt tuli suru-uutinen Kanadasta

Luotu: 
20.1.2015 10:57
Päivitetty: 
20.1.2015 11:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    11-vuotias Makayla kirjoitti kirjeen lääkäreille ja pyysi kemoterapian lopettamista.

Leukemiaa eli verisyöpää sairastaneen 11-vuotiaan Makayla Saultin kuolema toi surun Kanadaan.

Tyttö kieltäytyi kemoterapiasta viime vuonna ja siirtyi alkuperäiskansojen vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin, mikä herätti paljon huomiota mediassa, kertoo Global News. Hän kuoli maanantaina saamansa kohtauksen jälkeen, kertoo CBC News.

Amerikan alkuperäiskansoihin, Ojibwa-intiaaneihin kuuluvalla Makaylalla todettiin leukemia maaliskuussa. Hän kävi läpi 11 viikkoa kemoterapiaa, mutta kärsi äitinsä mukaan pahoista sivuvaikutuksista.

Makayla kertoi nähneensä näyn Jeesuksesta ja pyysi lääkäreitä lopettamaan hoidon.

–Kirjoitan tämän kirjeen kertoakseni, että kemoterapia tappaa kehoni ja en kestä sitä enää, Makayla kirjoitti lääkäreille antamassaan kirjeessä.

Tämän jälkeen Makayla lopetti kemoterapian ja siirtyi alkuperäiskansojen vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin. Asiaa arvioinut lautakunta päätti, että häntä ei voitu estää kieltäytymästä hoidoista.

Perhe väittää tytön kuoleman johtuneen kemoterapiasta, mutta lääkäreiden mukaan tytön syöpä uusiutui hoitojen lopettamisen jälkeen. Lääkäreiden mukaan akuutti lymfaattinen leukemia johtaa aina kuolemaan, jos sitä ei hoideta kokonaisella kemoterapiahoidolla, CBC kertoo.

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Kuivanen

Surullinen tapaus, mutta tähän saamme tottua. Entistä useampi on sitä mieltä, että kaikki asiat ovat mielipidekysymyksiä ja että asioita ei tarvitse tietää, riittää kun niihin uskoo. Tämänkin tytön perhe uskoi.

Suomessakin vakavasti sairaiden ihmisten liepeillä liikkuu kaikenlaista porukkaa, joka tarjoaa ties minkälaista huuhaa-hoitoa tauteihin, joihin eivät auta kuin kovat keinot, jos nekään. Loukkaantuvat vielä, kun heille sanoo suoraan, että syöpä ei parane puita halaamalla tai jotain kuusenkerkkää popsimalla.

Mikko Kangasoja

Käsittääkseni se ei ole niin yksioikoista. Joissain kulttuureissa on eletty pitkään ja joissain ei. Länsimaissa elinikä lyheni kaupungistumisen takia. Hygienia ja hyvä ravinto ovat auttaneet. Kehitysmaat ovat tuossa kaupungistumisvaiheessa. Tietääkseni lääketehtaat mm. etsivät - niitä alkuperäiskansojen - lääkekasveja, joista jalostaa itselleen teollisia lääkkeitä. Itse uutiseen en vähine tietoineni ota kantaa.

Maria Tigermoln

Lauri Furtado: akuutti lymfaattinen leukemia on harvinainen siten että vaikka se on lukiteltu aggressiiveksi syöväksi, sen ennuste on erinomainen parantumiseen, jos hoidot aloitetaan tarpeeksi ajoissa ja suoritetaan. Nykyään 3/4 lapsista joka saavat diagnoosin syöpä paranee ja voivat elää täysikäisiksi ja kuolla toisesta sairaudesta/muusta myöhemmin. Toki, kellekkään vanhemmalle se ei ole riittävä, koska 1/4 kuolee...