Perjantai 18.1.2019

Kreikalta shokkilausunto EU:lle – Onko Syriza voitto Venäjälle?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.1.2015 13:49
Päivitetty: 
28.1.2015 16:23
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kreikan uusi ulkoministeri on kommunistitaustainen politiikan professori Nikos Kotzias, joka tunnetaan Venäjä-sympatioistaan.
|

Faktakulma

Eurooppa-neuvoston julkilausuma Venäjästä ja Ukrainasta 26.1.2015:

”Ilmaisemme huolemme Ukrainan itäosan heikentyvästä turvallisuus- ja humanitaarisesta tilanteesta. Tuomitsemme siviilien surmaamisen ukrainalaiseen Mariupolin kaupunkiin 24. tammikuuta 2015 kohdistuneessa umpimähkäisessä tulituksessa. Panemme merkille, että Venäjä on todistetusti jatkanut ja lisännyt tukeaan separatisteille, mikä korostaa Venäjän vastuuta. Kehotamme Venäjää tuomitsemaan separatistien toimet ja panemaan täytäntöön Minskin sopimukset.
---
Huonontuvan tilanteen vuoksi pyydämme pian kokoontuvaa ulkoasiainneuvostoa arvioimaan tilannetta ja harkitsemaan asiamukaisia toimia, erityisesti uusia rajoittavia toimenpiteitä, joiden tavoitteena on Minskin sopimusten nopea ja kattava täytäntöönpano.”

Euroopassa kasvaa huoli Kreikan uuden hallituksen vaikutuksesta Euroopan unionin Venäjän-vastaisiin pakotteisiin. Kreikka voi halutessaan veto-oikeudellaan estää unionia asettamasta uusia talouspakotteita ja uusimasta päätöksiä jo voimassa olevista pakotteista.

Juuri nimetty Syriza-johtoinen vasemmistohallitus ilmoitti tiistaina tiedotteessaan, että se ei hyväksy unionin jäsenmaiden yhteistä julkilausumaa Venäjä-pakotteiden laajentamisesta. Muun muassa EUObserver-sivusto kuvaa Kreikan hallituksen ”pudottaneen pommin” ensimmäisenä työpäivänään.

Tiedote on maltillinen ja Kreikan hallitus perustelee vastustustaan sillä, että Kreikka ei uuden hallituksen mukaan ole ollut riittävällä tavalla mukana EU:n lausunnon valmistelussa. Kreikkalainen uutissivusto Kathimerini kuitenkin raportoi hallituslähteiden kertoneen, että hallitus todella harkitsee, tuleeko se käyttämään veto-oikeuttaan estääkseen uusien Venäjä-pakotteiden asettamisen.

Pakotteiden asettamiseen tarvitaan kaikkien 28 EU-jäsenmaan suostumus, joten Kreikka voi yksin estää uudet pakotteet.

Pakotteiden vastustaminen voi toimia Kreikan neuvotteluaseena uuden hallituksen pyrkiessä keventämään maan tukilainojen maksuehtoja. Mutta kansainvälisissä uutispalveluissa huomautetaan, että jättimäisen vaalivoiton ottaneella Syriza-puolueella on myös vahvoja Venäjä-sympatioita.

Torstain EU-kokouksessa, jossa uusista pakotteista on tarkoitus keskustella, Kreikkaa edustaa tuore ulkoministeri Nikos Kotzias, entinen kommunisti ja politiikan professori, joka on puhunut läheisemmän Venäjä-suhteen puolesta. Kotzias on Kathimerinin mukaan muun muassa kritisoinut Saksa-vetoista Eurooppaa, ja 1980-luvulla hänen muistetaan ylistäneen Puolan hallituksen iskuja antikommunistista kansanliikettä vastaan.

EUObserver puolestaan kirjoittaa, että Kreikan EU-pommin yhteydessä täytyy huomioida Syrizan puheenjohtaja Alexis Tsiprasin Venäjä-myönteinen historia. Toukokuussa 2014, vieraillessaan Venäjällä, hän antoi tukensa venäläisjoukkojen valtaaman Krimin kyseenalaiselle ”kansanäänestykselle”. Puolueen edustajat europarlamentissa ovat myös säännönmukaisesti äänestäneet EU:n Venäjä-kriittisiä kannanottoja vastaan ja Tsipras itse kritisoinut EU:n Venäjä-sanktioita.

Syrizan ulkosuhteiden puhemies Costas Isychos syytti viime vuonna EU:n pakotteita ”uuskolonialistiseksi bulimiaksi” ja kehui Venäjän tukemien separatistien sotatoimia Luhanskissa ja Donetskissa, kertoo talouslehti Financial Times. Nyt Eurooppa-neuvoston tuoreessa julkilausumassa EU-maiden johtajat nimeävät Venäjän osavastuulliseksi Mariupolin äskettäiseen raketti-iskuun, mitä Kreikan uusi hallitus uutislähteiden mukaan myös vastustaa.

Ensimmäinen ulkomainen diplomaatti, jonka Tsipras otti vastaan maanantaina noustuaan pääministeriksi, oli Venäjän Kreikan-suurlähettiläs, Financial Times jatkaa. Venäjä puolestaan on jo valmiiksi aiemmin tammikuussa ilmoittanut lopettavansa kreikkalaisten elintarvikkeiden tuontikiellot Venäjälle, jos Kreikka joutuu jättämään euron ja EU:n.

Venäläinen, hallituskriittinen sanomalehti The Moscow Times arvioi jo aiemmin tällä viikolla, että Kreikan vaalit tuottivat Venäjän presidentti Vladimir Putinille "uskollisen ystävän yleisesti vihamielisessä Euroopassa". Lehden haastattelemat asiantuntijat kuitenkin arvelivat, että Kreikan vaikutusvalta ei riitä muuttamaan EU:n Venäjä-linjaa.

– Puheenjohtaja Tsiprasin tuoreista kommenteista päätellen Kreikka voi olla valmis rikkomaan [EU:n] konsensuksen, arvioi puolestaan Radio Free Europe -uutissivusto muistuttaen, että tiettyjen Venäjä-pakotteiden jatkamisesta on tarkoitus päättää jo maaliskuussa.

Faktakulma

Eurooppa-neuvoston julkilausuma Venäjästä ja Ukrainasta 26.1.2015:

”Ilmaisemme huolemme Ukrainan itäosan heikentyvästä turvallisuus- ja humanitaarisesta tilanteesta. Tuomitsemme siviilien surmaamisen ukrainalaiseen Mariupolin kaupunkiin 24. tammikuuta 2015 kohdistuneessa umpimähkäisessä tulituksessa. Panemme merkille, että Venäjä on todistetusti jatkanut ja lisännyt tukeaan separatisteille, mikä korostaa Venäjän vastuuta. Kehotamme Venäjää tuomitsemaan separatistien toimet ja panemaan täytäntöön Minskin sopimukset.
---
Huonontuvan tilanteen vuoksi pyydämme pian kokoontuvaa ulkoasiainneuvostoa arvioimaan tilannetta ja harkitsemaan asiamukaisia toimia, erityisesti uusia rajoittavia toimenpiteitä, joiden tavoitteena on Minskin sopimusten nopea ja kattava täytäntöönpano.”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Ripatti

Oletkos muuten huomannut ettei näin tapahdu. venäjän pakotteilla ei ole hevonhännän merkitystä Suomen tai Euroopan talouteen. venäjän talous sakkasi hemmetin paljon aikaisemmin kuin mitä pakotteet tulivat. venäjän suurin ongelma on täysin kehitysmaatalous. Maassa ei ole teollistuotantoa, siellä ei ole mitään mikä kantaa taloutta silloin kun öljyn hinta romahti.

Jukka Wallin

Mikään "jättipommi" konkurssikypsä Kreikka ole Venäjälle. Alussa se voisi olla, mutta pitemmän päälle se muodostusisi niin poliittisesti kuin myös taloudelliseksi taakaksi. Kuten Kreikka on tällä hetkellä EU:lle.

Sepetius Kangas

Taas minua ihmetyttää ihmiset jotka eivät ollenkaan seuraa politiikka ja silti siitä esittävät sitä mielipiteitään Arhinmäki ei suikan hyppele riemuissaan Venäjälle vaan on sitä vastaan melkein kaikessa. Tämä alkoi sen jälkeen kun Venäjä hylkäsi kommunismin ja siirtyi markkinatalouteen joka vasemmeistoliitolle on kauhistus.

Yrjö Matilainen

Vuosia on keskusteltu miten Euroopassa on 2 kulttuuripiiriä, pohjoisen protestanttinen ja etelän katolinen. (ei mene ihan tasan näin, koska jämpti etelä-Saksa on katolinen). No nythän alkaa huomata että on kolmaskin porukka: ortodoksinen. Ortodoksimaat EU:ssa ja sen tuntumassa ovat aivan omaa luokkaansa, Serbia, Bulgaria, Romania, Kreikka... Kreikka saisi liittyä Moskova-vetoiseen Euraasian unioniin, kaikki olisivat tyytyväisiä.

Sepetius Kangas

Kerropa nyt oikein tarkasti mitä pakotteilla koskaan on saatu aikaan. Ei muuta kuin itselle vaikeuksia. Ei ainakaan historia tunne ennen tällaista onnistumista. Mutta ehkä nyt on jo tullut aika jolloin itseään jalkaan ampumalla saa toisen kävelemään huonosti. Edes tuntemaa muuta kuin vahingoniloa

Aatto Kellman

Kyllä pakoitteet ovat saaneet aikaan öljynhinnan laskun esimerkiksi! Suomi menettää hiukan vientiä Venäjälle mutta saa vastaavasti moninkertaisen hyödyn kaasun ja öljynhinnan alenemisena! Tämä hyöty pitäisi jakaa maajusseille!

Ilkka Korkalainen

EU:n ja Naton pitää koventaa otteita venäjää kohtaan. Venäjä ulos Swift maksujärjestelmästä ja Ukrainan armeijalle lisää tehokkaita aseita. On järjetöntä antaa Putinin kaltaisen diktaattorin häärätä ja tapattaa tuhansia ihmisiä.

Ilkka Korkalainen

Suomalaisten on turha vaikeroida Venäjän kaupan vaikeuksista. Riskit ovat aina olleet olemassa ja nyt ne ovat toteutuneet. Katseet on suunnattava muualle ja tehtävä kauppaa sinne missä ei uhota imperialistisella tavalla ja toimitaan ennustettavasti.

Aatto Kellman

Suomen viejillä oli omakohtaista tietoa Venäjän vaarallisuudesta vientimaana, tätä ei vain noteerattu millään tavalla ja Suomi on taas kerran jällee Venäjän kaupan vuoksi ns, kusessa! Eikö menneisyydestä opita mitään?

Majlis Lahtinen

Jaajaa..Edelliset miljardit joka Kreikka sai,,meni aseiden ostoksiin From Russian,,nyt vaativat lisää rahaa,auttaakseen pultsinia hädässä..Nyt saadaan taas sitä mitä ovat tilannut'''''Sinisilmäisenä Länsi jatkaa nukkumisen..Sieltä se euroopan tuho tulee..Nyt ei saisi antaa centtiäkään Kreikalle eikä mihinkään,koska se käy kuten ''ISIS''aikoo..Ja juuri Ryssät ja A,qaidat yhdessä haluaa tuhota meitä ja Eurooppa. Kreikka on ollut jo kauan aikaa Oligorkien asumispaikka,ettei se mikään yllätys ole,että kommunistit fanittaa ryssiä..Ukrainan voi ryssät itse rakentaa uudestaan,eivät kuitenkaan luovu siitä,kuten on jo saanut todistaa..Obama ei luota,eikä ole luottanut sanaankaan mitä ryssät puhuu ja on huolissaan Euroopasta..se siitä.

Timo Nenonen

Krimin kyseenalaiselle ”kansanäänestykselle”.

Ja taas täytyy ihmetellä, mitä "kyseenalaista" Krimin kansanäänestyksessä sittten oikein olikaan? AI niin, sen lopputulos ei miellyttänyt täälläpäin, koska murskaenemmistöllä krimiläiset halusivat ja myös liittyivät Venäjään.

Jos tulos olisi ollut päinvastainen, ei täälläpäin kukaan ilmeisesti lässyttäisi mitään negatiivist asiasta.

Täyty toivoa, että krekujen avulla Venäjä-pakotteista luovutaan ja siirrytään normaaliin kaupankäyntiin maitten välillä. Se on eduksi kaikille. Omiin jalkoihin ampuminen loppuisi myös Suomen osalta.

Panu Saarela

Trolli-Nenosella ovat jääneet uutiset lukematta - tai kohdalle on sattunut vain Russian Today. Krimin "kansanäänestyksellä" ei ollut mitään tekemistä rehellisten vaalien kanssa, se oli surkuhupaisa Venäjän masinoima näytelmä. Vaalien demokraattisuus oli yhtä totta kuin Venäjän väite, ettei se ollut lähettänyt joukkojaan Krimille. Totuuden jälkimmäisestä tiennee jo trolli(t)kin.

Ari Rusila

Mikä shokki, Syrizan Natovastainen, Venäjää ymmärtävä ja EU:n talouspolitiikkaa vastustava kanta on ollut selvä jo vuosia. Esimerkiksi vuoden 2013 manifesti vaati maan eroa Natosta ja jenkkien Kreetalla olevan tukikohdan sulkemista. Nyttemmin kannat ehkä ovat hieman lieventyneet mutta peruslinja on selkeä. Sinänsä pidän erittäin tervetulleena paitsi EU:n harjoittaman talouspolitiikan myös ulkopolitiikan haastamista. Syriza toimii EU:n politiikkamuutoksen kärkenä, hetken kuluttua Espanjan vasemmisto tekee vastaavan superjytkyn ja lisää lienee tulossa. Toki Suomellekin olisi vastaava demokratian tuulahdus tarjolla huhtikuussa ellei kansa orjamaisesti äänestäisi vanhojen kaavojen mukaan.

Jarmo Lius

Brysselillä on oma lammas ojassa Venäjän vastustuksessaan. Se on saamassa Ukrainasta uuden kohteen jonne laajentaa valtapiiriään. Joten EUn tyrmistymiset ym. ovat vain oman laajenemispolitiikan epäonnistumisesta johtuvaa pettymystä.

Keijo Lindgren

Kreikka on epätavallinen Nato maa jossa on armeija Suomen lisäksi europassa (yhdessä Suomen kanssa melkein neljännes europan sotilasvoimasta).

Paljonko kreikkalaisia painaa heille aikanaan junailtu sotilasjuntta?
Puheessa tuntuvat muistavan mikä maa oli junailun takana.

Reino Jalas

EU muuttui siinä vaiheessa nykyiseksi, vastustettavaksi euroskeidaksi, kun yhteisvaluutta Euroa alettiinkin käyttää lekana. Työkaluna jolla nujerretaan kansalliset valtiomme.

Missään EU-maassa kansalaiset eivät halua luopua omista itsenäisistä valtioistaan. Ei vaikka kuinka ollaan Euroopan Vapaakauppa-aluetta, tai eurovaluutalla maksetaan.

Tämä on johtanut siihen, että jos kansalainen haluaa tukea oman maansa säilymistä itsenäisenä, niin silloin on viime kädessä kuitenkin vastustettava Euroa.

On järkevää toivoa Euron tuhoutuvan, häviävän mahdollisimman nopeasti. Näin se vaan menee. Looginen johtopäätös. Näiden kahden asian ajautumiseen vastakkain, siihen meidän “EU-eliitti” on tilanteen ajanut.

EU:ta koetetaan salakavalasti ajaa taustalla sellaiseen suuntaan, johon minkään maan kansalaiset eivät ole antaneet suostumstaan tai ole siihen halukkaita.

Sitä kautta kannattaa ihan keskimääräisen EU-kansalaisen sympatiseerata jopa Kreikan äärivasemmistolaista Syrizaa. Tuo epäselvä ja epämääräinen Kreikan porukka saattaa osaltaan olla yksi osakeino jolla nykyinen, demokratian murskavälineeksi muutettu Euro saadaan mahdollisimman pian nurin.

Kunhan euro saadaan keinolla millä hyvänsä loppumaan, niin siitä tulee silloin riittävän kova tömäys. Se samalla lopettaa tuon kansalaisista täysin vieraantuneen Euroeliitin höösäämän liittovaltioskeidan myös.

Kaiholla vaan katselee Ruotsin ja Tanskan suuntaan, jotka eivät tähän hulluuteen koskaan lähteneet mukaan.

Timothy Kestrel

Putinistit osaavat uneksia vain epäonnistumisista ja tuhoamisesta. Valitettavasti niin ei tule käymään Euroopan Unionin ja euron kohdalla. EU yhdentyy, tiivistyy ja voimistuu entisestään tulevina vuosina.

Kreikkakin tulee saamaan asiansa kuntoon aivan kuten Portugalissa ja Irlannissa on jo nähty.

NATO puolestaan on onnistunut yli odotusten turvaamalla rauhaa Euroopassa yli 60 vuotta.

EU:n ja USA:n vapaakauppasopimus synnyttää maailman suurimman vapaakauppa-alueen, jonka rinnalla Venäjä on taloudellinen kääpiö.

Venäjän rooli tulevaisuudessa on raaka-aineiden toimittaminen Kiinalle ja länsimaille edulliseen markkinahintaan. EU + USA, Kiina ja Intia määräävät maailmantalouden tahdin.

Timo-Pekka Mustakallio

Timothy, #24

Kuvaamasi ruusuisen tulevaisuuden ja nykyisen epäonnistumisesta toiseen kompastelun väliltä EU:lla puuttuu yksi olennainen työvaihe... nimittäin hihojen kääriminen ja oikeisiin töihin ryhtyminen. EU-johdon tähänastisten näyttöjen perusteella Euroopasta ei kohta jää jäljelle kuin savuava rauniokasa, toraisa "has been"-kääpiö, jolla ei tulevaisuuden maailmassa ole enää suurempaa painoarvoa.

Ainakin itse olen hyvin surullinen. Eurooppa olisi tarvinnut johtajia... niiden sijaan me saimme esimerkiksi kuvassa esiintyvän van Rompuy:n, "low grade bank clerk":in, jos uskomme armoitettua sanaseppo Nigel Faragea. Syriza ja Tsipras ovat vain ilmentymä tyhjyydestä mikä EU-johdossa vallitsee, ja minkä Euroopan kansalaiset yrittävät yhä jotenkin täyttää äärimmäisiä vaihtoehtoja äänestämällä. Aika paha juttu, jos hieman mietiskelet.

Jotkut meistä välittävät vielä ihan "aikuisten oikeasti" Euroopan yhteisöstä, eivätkä haluaisi tunareiden ajavan sitä kiville. Mutta ethän Sinä palkollisena ymmärtäisi...

Erkki Vainionpää

Pakotteita Venäjää kohtaan tulee asteittain kesäänpäin lisätä, kunnes Venäjän sekaantuminen Itä-Ukrainan tapahtumiin hiljenee ja Ukrainan suvereniteetin loukkaaminen loppuu. Krimin kysymyksen ratkaiseminen on pakotteiden lopettamisen edellytys. Parasta olisi, että venäläiset mahdollisimman pian keräisivät kamppeensa ja häipyisivät Krimiltä.
Sanktioiden lisäämisen voisi aloittaa Venäjälle päin menevän rahaliikenteen rajoittamisella. Kaasun ostamista voisi rajoitaa ensin 30% ja öljyn 50%. Samalla läntiset hallitukset voivat subventoida öljyn hintaa jonnekin 30dollarin kieppeille per barrel.
Ja koska Suomen Natoon liittyminen on niin suomettunutta, tulee Suomen liittoutua suoraan Yhdysvaltojen ja Saksan kanssa materiaalitäydennnysten varmistamiseksi. Venäjä on Putinin johdolla propagoinut konfrontaatiosta. Siitä sitä sitten on alkanut syntyä.
Kreikka on sivuseikka tässä kokonaisuudessa. EU on vahvan valuutan ja talouden maailman suurin kansantalous, jolla on monipuolinen ja joustava tuotantorakenne. Venäjäkin voi joskus päästä vastaavaan kehityskelpoisuuteen, kunhan nykyiset vallanpitäjät passitetaan työsiirtolaan.

Janne Pohjala

Eurooppaan on jo muodostunut jutussakin mainittu joukko maita, jotka ovat ymmärtäneet että jos tilanne olisi se että jos EU kannustaisi USA:ta asettamaan talouspakotteita seuraaville osavaltioilleen:  Missouri,  Minnesota, Iowa,  Kansas, Nebraska,  South Dakota,  North Dakota,  Arizona, Colorado, Utah, Nevada, New Mexico, Idaho, Montana, Wyoming, California, Washington, Oregon, Hawaii, Alaska, joiden asukasluku on samaa luokkaa Venäjän kanssa.

Niin aika nopeasti vähä-älyisinkin kysyisi että "eikö tuota aiheudu ihan merkittävää haittaa koko NAFTA -alueen taloudelle?"

Mutta me täällä EU:ssa emme tajua edes sitä että USA järjestää EU:lle melkoista taloustuhoa tällä toiminnalla.

Timo-Pekka Mustakallio

Kreikka näyttäisi vihdoin tuovan tuulahduksen uutta järkiperäistä ajattelua Euroopan Unioniin. Pitäisin tärkeänä, että EU reagoi näkyvästi - sillä Syrizan valtaan nostanut poliittinen pohjavirta on nopeasti voimistumassa, osittain juuri Syrizan osoitettua menestymisen mahdolliseksi. EU-nykylinjan vastaisia poliittisia liikkeitä ei pidä pelätä ja yrittää matalaotsaisesti kuristaa hengiltä - mikä vaan vahvistaisi niitä - vaan ottaa ne tosissaan, "ostaa ne" myönnytyksillä. Syriza, Podemos, M5S, FN, AfD ja UKIP ovat vain oireita Eurooppaa syövyttävästä taudista.

Ukraina-tilanne on jumissa, koska EU (Yhdysvalloista puhumattakaan) ei ottanut huomioon Venäjän ja venäläisperäisten kansalaisten etuja yrittäessään tunkeutua maahan. Näkisin, että Venäjä on toiminut reaktiivisesti, ei ekspansiivisesti, ja vain hyvin taitavilla täsmäiskuillaan pistänyt Lännen Ukraina-projektin umpilukkoon. Krim ja sen ilmeisesti mittavat öljyvarannot on nyt menetetty - mutta tosiasiassa Krim ei koskaan halunnutkaan osaksi Ukrainaa, eli historiallinen virhe vain korjaantui. Venäjä saataisiin sieltä pois vain vastoin krimiläisten tahtoa (mikä loisi uuden poliittisen aikapommin) ja mittavalla vaikealla sotilasoperaatiolla - jota Länsi toivottavasti ymmärtää välttää.

Sanktiot ovat tämän EU:n avuttomuuden tunnustus ennemminkin kuin tehokas keino murtaa umpijumiin mennyttä tilannetta. Niille ei edes ole asiallista perustetta, näyttöä, eli ne ovat paitsi WTO-sopimusten vastaisia myös yksiselitteisesti sotatoimi. Vahinkoa on toki tullut Venäjällekin, mutta talouskriisinsä keskellä painiskelevalle heikolle EU:lle ne ovat vieläkin vaarallisempia. Mitä pikemmin sanktiot puretaan osana diplomaattista Ukraina-ratkaisua, sitä parempi.

Tämän illan A-Studiossa Ilkka Kanerva toi vihdoin taas esiin rauhanturvaoperaation, minkä tarpeellisuus oli nähtävissä jo kesällä 2014 (ennen MH17-tragediaa). Kunpa Länsi olisi ollut kaukonäköinen ja todennut tunkeutumisensa Ukrainaan menneen pahasti pieleen, olisi säästytty tuhansilta kuolonuhreilta, kymmeniltä tuhansilta sisällissodassa loukkaantuneilta ja massiivisilta aineellisilta vahingoilta. Härkäpäinen virheellisen politiikan jatkaminen on tullut EU:lle nyt jo kalliiiksi - puhumattakaan sen seuraamuksista mikäli Ukrainan jälleenrakennukseen jossain vaiheessa päästäisiin. Uhrien vuoksi Ukrainan eri etnisten ryhmien välinen keskinäinen vihanpito voi laantua vain pitämällä ne erillään puolueettoman YK-operaation turvin. Arvovaltatappiotahan se Lännelle tietää - mutta viisas olisi ottanut tuon mitättömän tappion ajoissa, eikä olisi aiheuttanut itselleen ja muille nyt jo toteutuneita vahinkoja.

Teknokraatit ovat aika surkeita johtajia. Toivottavasti Syriza ja muut EU-kriittiset voimat tuovat uusia tuulahduksia Brysselin ummehtuneen jengin toimintaan.

Osmo Marttila

Alkuun voimasta profiloitumista ettei meitä niin vain käskytetä, mutta eiköhän se siitä tasaannu neuvottelupöydissä kun tulee realiteetit vastaan. Lopputulokset tuskin muotoutuvat intohimojen ja ideologioiden pohjalta enempää kuin realiteettien ja käytännön toimien - niin jo tehtyjen kuin tulevien.

Taustoilla on oma vaikutuksensa.

www.theguardian.com/world/2012/apr/19/greece-military-spending-debt-crisis

Painostaa ja pakottaa voi vain tiettyyn pisteeseen sakka. Nyt tulemme näkemään menikö kuinka reilusti yli Kreikan sielun.

Ismo Kesänen

venäjän talouspakotteiden kaatuminen olisi parasta mitä suomen taloudelle voisi tapahtua lyhyellä aikavälillä....toivottavasti kreikka kaataa ne veto oikeudellaa, kuten suomen olisi myös pitänyt tehdä....ukrainassa on CIAn nukkehallitus ja se on uhka koko maailman rauhalle...

Ilkka Korkalainen

Pahinta mitä voisi nyt tapahtua on se , että Venäjän talouspakotteista luovuttaisiin. Kaikkia pakotteita pitää kiristää huomattavasti. Suomen vaikeudet Venäjän kaupassa ovat pieniä kun otetaan huomioon minkälaista imperialististä sekaantumista Venäjä harjoittaa Ukrainan asioihin.

Markku Lehto

Kylläpä Kreikka petaa itselleen mielenkiintoista lähtökohtaa tulevissa velkaneuvotteluissa , jos se alkaa hyyssäämään Venäjää ja vastustamaan EU:n yhtenäistä linjaa. No tokihan Kreikka voi pyytää Venäjää kuittaamaan sen yli 300 miljardin lainat.