Keskiviikko 26.6.2019

Halosen muotokuva jäi lahjoittamatta - seppele oli liikaa Venäjälle

Luotu: 
21.11.2009 09:02
Päivitetty: 
21.11.2009 09:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
    Kuva
    Venäläistaiteilija näki presidentti Tarja Halosen mieluummin seppele päässä.

Venäjän ulkoministeriö tilasi venäläistaiteilija Sergei Feofanovilta vuonna 2003 presidentti Tarja Halosen muotokuvan, joka presidentti Vladimir Putinin oli tarkoitus lahjoittaa Haloselle.

Helsingin Sanomien mukaan näin ei ikinä käynyt. Syy lienee se, että taiteilija teki Halosesta lempeän juhannusneidon, jonka päätä koristaa saniaisseppele.

Lehden mukaan Feofanov vietti kesää Suomessa ja ihastui juhannukseen, mikä innoitti hänet maalaamaan Halosen kesäyön siniseen maisemaan.

Ulkoministeriön virkamiehet vetäytyivät hankkeesta, josta Putin ei ilmeisesti edes tiennyt. Feofanov toivoisi, että taulu joskus päätyisi presidentti Tarja Haloselle.

Katso kuva muotokuvasta Helsingin Sanomista.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

dilindarkastaja

Juhannuksen leppeys, levollisuus, tyyneys ja lähimmäisen rakkaus henkii kuvasta. Saunan mieto lämnpö sekä kokon liekin varret ovat tuottaneet aivan uuden, julkisuuteen pyrkivän koko kansan lämpimän emon varsin onnistuneesti. Taulu pitää hankkia ehdottomasti taidemuoseoon jälkisosiaslistisen realismin helmenä.

Vieras

Venäläinen taiteilija ilmeisesti ei tunne Suomea mitenkään paremmin.

On ajatellut juhannusta pakanalliseksi juhlaksi ja suomalaisia lapsenmielisiksi pakanoiksi.Luterilaisuus taitaa olla täysin tuntematon uskonto venäläisille.

Juhannusta vietetään kuitenkin Johannes kastajan muistoksi.

Antti A

siksi sitä ei ole voitu lahjoittaa. Venäläisten rehellisyyttä voi vain ihailla.

Tätä kansa äänesti ja mitä se saikaan...

Halosessa olisi aihetta vaikka triptyykkiin - hyvä, paha ja ruma; syntaksi semantiikka ja pragmatiikka; eilen tänään huomenna; usko toivo ja rakkaus tai niiden vastakohdat: epäusko epätoivo ja viha.

On mistä valita. Kyllä suomalaisten kelpaa.

Kauko Kaaresoja

Ilja Glasuvovin aikanaan maalaama kuva Kekkosesta oli omassa luokassaan yhtä karmea. Ymmärtääkseni Glasunovin olisi pitänyt onnistua näköisyyden aikaansaamisessa, olihan hänellä monenlaista näyttöä. Mutta mitä tuli: Kekkosella oli teoksesa aivan liian lyhyt nenä ja lopputulos oli: kuvassa on joku dille. Tahallista vai ei, se ei selvinnyt ainakaan minulle.
Tartsan kuva on tietenkin lajissaan käsittämätön. Arvioni: Glasunov pilaili, ehkä pyynnöstä, Feofanovilla nitkahti tyylitaju, teos ymmärretiin olla antamatta.