Sunnuntai 20.1.2019

Venäjän armeijan tila järkyttävä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.11.2009 16:58
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäläissotilaita II maailmansodan aikaisissa asepuvuissa Punaisella torilla.

Armeijan nykytila Venäjällä hirvittää monia venäläisiä puolustusasiantuntijoita. Tutkijoiden mukaan Venäjän johtajat vakuuttavat julkisesti vahvaa tukea ja rahoitusta asevoimille, mutta todellisuudessa sotilaiden hyvinvointi on vaakalaudalla ja asevoimien julkinen arvostus pohjalukemissa.

Venäjän puolustusbudjettia on tänä vuonna leikattu eri lähteiden mukaan kahdeksasta prosentista jopa 20 prosenttiin, mutta ensi vuonna luvataan palata kasvukäyrälle. Lisäyksestä valtaosa menee kuitenkin kaluston modernisointiin samalla, kun miesvahvuutta aiotaan pudottaa yli sadalla tuhannella.

-Jos me jatkamme tätä puhetta, että armeijamme voi hyvin, vaikka se itse asiassa kurjistuu, siitä ei seuraa mitään hyvää. Armeijamme heikkenee, se menee moraalisesti pilalle eikä ikävä kyllä pysty suojelemaan meitä, arvioi Tiedeakatemian professori, puolustustutkija Sergei Poltorak.

-Voin kertoa esimerkkinä, että viime aikoina olen kohdannut usein sotilaita, jotka pyytävät minulta rahaa - ei edes votkaan ja tupakkaan vaan pelkästään ruokaan.

Armeijasosiologi, eversti Boris Podoprigora puolestaan kiistää armeijan olevan kriisissä, mutta myöntää että sinne on nykyään vaikea saada motivoituneita ammattilaisia. Hän näkisi mielellään armeijan määrärahojen nousevan selvästi ja kohdistuvan muun muassa palkkoihin.

-Ammattisotilaille ei tällä hetkellä ole riittävästi taloudellisia kannustimia. Se on pakko todeta.
Poltorak muotoilee asian jyrkemmin.

-Mielestäni maamme johtajat ovat viime vuosina tehneet kaikkensa, etteivät lahjakkaat ihmiset valitsisi armeijauraa.

Medvedev: Kriisi ei vaikuta aseistukseemme

Venäjän varapääministerin Sergei Ivanovin mukaan Venäjän puolustusbudjetti vuodelle 2010 tulee olemaan noin 24 miljardia euroa eli kasvua tähän vuoteen on liki kahdeksan prosenttia. Tänä vuonna budjetti on ollut 22 miljardin euron luokkaa, mistä noin 7,5 miljardia on käytetty varusteiden hankintaan ja ylläpitoon.

Ensi vuonna huomattavasti suurempi osa Venäjän puolustusbudjetista menee aseiden uudenaikaistamiseen. Hankkeesta on puhunut usein presidentti Dmitri Medvedev, jonka mukaan 30-90 prosenttia armeijan asekannasta uudistetaan vuosien 2011- 2020 välillä.

-Talouskriisillä on todella minimaalinen vaikutus varusteluumme tai aseiden tuotantoon, Medvedev vakuutti marraskuun puolivälissä. Medvedevin mukaan Venäjä pyrkii tasapainottamaan asetuotantoaan viennin ja oman armeijan välillä, mutta painopiste on kuitenkin oman armeijakaluston päivittämisessä.

Venäjä on lisäksi aikeissa lähiaikoina investoida viiteen uuteen Iskander-ohjuspatteriin, kolmeensataan moderniin panssariautoon, 30 helikopteriin, 28 pommikoneeseen, yhteen sotalaivaan sekä yhteentoista armeijan satelliittiin.

 

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Putkinen

Tuskin Venäjä hankkii ensimmäistäkään panssariautoa.

Hankkivat:
- taistelupanssarivaunuja (MBT);
- jalkaväen taisteluajoneuvoja (IFV);
- ehkä myös panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja (APC).

Venäjällä panssarivaunua merkataan kirjaimella T ja tyyppi, joka on yleensä tekemisisä vuosiluvun kanssa, esimerkiksi T-90.

Jalkaväen taisteluajoneuvo vastaavasti esimerkiksi BMP-3. Niitä voitaisiin myös pitää panssarivaunuina, sillä niissäkin on telaketjut ja tykki;

APC:stä venäläiset käyttävät kirjaimia BTR ja joku numero, esimerkiksi BTR-80.

Käsite panssariauto on sotaväelle outo, vaikka Toisen Maailmansodan aikana ne olivatkin yleisiä. Nykyisin panssariauto on esimerkiksi kenraali Hägglundille aikoinaan ostettu mersu - panssaroitu henkilöauto.

Vieras

Olin juuri Moskovassa. Kyselin aika monelta, miten on mahdollista, että Venäjän puolustusbudjetti tänä vuonna on lähes 30% pienempi kuin edellisinä vuosina. Miksi puolustuslaitosta ajetaan näin nopeasti alas?

Monet vastasivat, että ei todella ole varaa kuin käyttää 2-3% BKT:stä puolustukseen, koska Venäjän on elettävä omillaan. On pakko käyttää satoja miljardeja sairaaloihin, sosiaaliturvaan, yritysten tukemiseen, eläkkeisiin, kouluihin, köyhimpien ihmisten tukemiseen. Sen vuoksi puolustusbudjetti on romahtanut.

Venäjällä ei ole missään tapauksessa varaa toimia kuin USA, jolla on yli 700 tukikohtaa maansa ulkopuolella ja joka käyttää 50% BKT:stä sotalaitokseen ja ottaa joka päivä velkaa 2 miljardia, mm. niihin yli 700:ään tukikohtaan oman maansa ulkopuolella. USA:n sotilasbudjetti vie puolet maan BKT:stä, vaikka Suomikin taistelee USA:n rinnalla mm. Afganistanissa.Venäjän on elettävä omillaan.

Venäjän hallinto tietää tasan tarkkaan, että kansa nousee kapinaan, jos maa toimisi kuten USA. Venäläiset haluavat käyttää kansallisvaralisuutensa kansan hyvinvointiin, ei aseisiiin, vaikka Nato vyöryttääkin ohjuksiaan Venäjän rajoille.

Hannu Mikael

Mistä lähteestä on tietosi, että USA käyttäisi puolet bruttokansantuotteestaan puolustukseen? Se on suuri, mutta ei sentään niin suuri. 50% pääsee vasta monen vodkan jälkeen hotellin baarissa, ellei sitten puhuta entisen Neuvostoliiton puolustusmenoista?

Vieras

Venäjä uudistaa ja virtaviivaistaa armeijaansa. Samalla siitä tulee lännen mallin mukaan "pieni" ammattiarmeija.

Samalla armeijan saamat resurssit per sotilas kasvaa. Kyse on tähän liittyvästä keskustelusta.

Ei Venäjän armeija ole niin huonossa kunnossa etteikö aina parit paikalliset sodat pystytä voittamaan. Ne nato -härpättimet on kevyttä tavaraa, niinkuin Gruusiassa nähtiin.

Tämä on Häkämiehen hyvä muistaa.

Jos tarvitaan tosi muskeleita niin sitten on ydinaseet.

Vieras

"Venäjä on katoava imperiumi. Kysymys kuuluu: ketkä ja miten laittavat imperiumin lopulta lihoiksi? Siperia tietysti menee Kiinalle, mutta miten muut osat?"

Arvelen että venäläisten ydinpommit on riittäviä esteitä kaikille uudelle valloittaille....

"Tiittu Ruokanen"

Kirjoitukseni menevät asian vierestä, kuten meni edellinenkin viestini, mutta sanoisin, että kyllä Venäjä kristillisen ortodoksikirkon tukemana on luultavasti paljon, paljon turvallisempi kuin yltiöliberaali ja kristilliskielteinen Eurooppa ja siten EU.

En pelkää yhtäkään venäläistä. Päinvastoin. Minulla on kyllä hyvin ikäviä kokemuksia venäläisestä ihmisestä, mutta ihminen on vajavainen aina. Mietipä vaikka itseäsi. Miten usein autat lähimmäistäsi?

EU:hun en luota lainkaan. EU on niin byrokratisoitunut järjestelmä, ettei voisi enää pahempi olla vrt. rekka-autojen lavojen pienennykset ja suurennukset.

Olen isänmaallinen ihminen ja arvostan suuresti sotaveteraaneja ja heidän mittaamatonta uhraustaan sotiemme aikana. Jatkosodassa kuitenkin Suomi meni vanhan oman rajan yli ((ymmärtääkseni) en ole varma tästä ollenkaan)) ja se oli siinä tapauksessa väärin!

Totuus voi tehdä jollekin kipeää, mutta totuudesta ei tule koskaan tinkiä.

Venäläisten tulisi saada Suomesta opetusta kristinuskosta. Niin he saisivat todella apua. Armeijasta ei ole Venäjälle mitään hyötyä, jos Kolmiyhteinen Jumala ei ole Venäjän kansan kanssa.

Loppuun. Luulen, että Outi Parikan kirja Äiti-Venäjän Aapinen olisi hyvä jokaisen lukea. LUULEN, että kirja on hyvä ja puolueeton kuvaus Venäjästä. Itse olen lukenut siitä vain muutamia sivuja.

Venäläinen kulttuuri on niin kovin toisenlainen, että kirja olisi siksikin syytä jokaisen lukea. Kirjan lukeminen perusteellisesti voisi auttaa ymmärtämään venäläisiä. Pääasia on, että suomalaiset kunnioittavat venäläisiä, eivätkä pilkkaa heitä. Ilman Kolmiyhteistä Jumalaa Suomi ei olisi voittanut sodissa.

Vieraskarjalainen

Venäjän armeijan huono moraali ei ole ollenkaan uusi ilmiö. Siitä on usein ennenkin kerrottu, mutta ihmiset täällä unohtavat samantien, kun eivät itse joudu elämään todeksi samaa.
Laman vaikutukset armeijaan vain lisäävät entisestään ongelmaa.

On tiedossa, että vuosittain Venäjän armeijassa kuolee satoja varusmiehiä. Simputus ja alokkaiden hyväksikäyttö eri tavoin, jopa prostituoituina on ollut tavallista aiemminkin. Kuolleista alokkaista on kuulemma suuri osa itsemurhia, mutta miten ne on todistettu? Hiljattain uutisoitiin Suomenkin uutisissa, että Venäjän armeijan upseerien rikollisuus on lisääntynyt huomattavasti ja suurin osa johtuu korruptiosta.

Kuunnelkaa joskus venäläisten omia kokemuksia siitä, kuinka köyhät vanhemmat pelkäävät poikiensa armeijaan menoa ja yrittävät säästää pikkupojasta asti lunnasrahoja armeijan välttämiseksi. Valitettavasti sekään keino ei aina ole riittänyt, koska miliisit ovat hakeneet juuri valmistuneita nuoria miehiä suoraan yliopistolta kasarmille väkisin.

Sologdin

Millainen Venäjän armeijan tilan pitäisi olla, että se olisi US:n mielestä hyvä? Pari-kolme miljoonaa miestä aseissa linjalla Petsamo-Viipuri-Tallinna-Berliini-Praha-Budapest?

Venäjän bruttokansantuote on 763.720 miljoonaa dollaria, sotilasmenot 65.200 miljoonaa. Laskuni mukaan se on 8,53 %.

USA:n bruttokansantuote on 12.416.505 miljoonaa, sotilasmenot 404.920 miljoonaa. Laskuni mukaan se on 3,26 %.

Lähde: Suomen tilastollinen vuosikirja 2007

Juhani Putkinen

Kannattaa ottaa totena huomioon, että Venäjä EI ole koskaan niin heikko kuin mitä näyttelee - EIKÄ koskaan niin vahva kuin näyttelee.

Siellä on luettu Sun Tzun opit huolella.

Teemu Manninen

Olisiko se USA:n puolustusbudjetti kuitenkin luokkaa 5% BKT:stä? Ainiin, Suomessa ei voi olla sivistynyt ellei joka välissä ole lyttäämässä Yhdysvaltoja ja ylistämässä Venäjää. Venäläiset ovat kuitenkin (Medvedevin mukaan) valmiita puolustamaan omia kansalaisiaan ja etujaan missä tahansa päin maailmaa, aivan kuten USA:kin.

jokuvaan,

Venäjällä vanhat kenraalit vastustavat supistuksia koska eivät usko, että laatua voidaan kehittää samalla kun määrä vähenee.

Korruption myötä myös hankintakustannukset nousevat.

Mielenkiintoista seurattavaa riittää monella saraa. Esim. ilmavoimien kohtalonhetken lähestyvät.

Vieras

Kehitysmaa Venäjä käyttäytyy kuten kehitysmaat yleensäkin esimerkiksi Afrikassa. Kaikki mahdollinen rahallinen apu otetaan vastaan ja omat varat suunnataan aseistukseen. Esimerkiksi Suomi maksaa Pietarin jätepuhdistamoja ja Norja, mukana myös Suomi, maksaa miinojen sekä radioaktiivisten majakoiden poistamista Suomenlahdelta sekä Itämereltä. Kuolassa Muurmanskin vuonossa on 200 atomikäyttöistä sukellusveneen raatoa. Norja maksaa niiden hävittämisestä.

Ja kehitysmaa Venäjä teroittaa aseistustaan.