Maanantai 17.12.2018

Sauli Niinistö lehdelle: Tätä Putin haluaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.2.2015 10:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi, että Venäjä haluaa pitää Ukraina-kysymyksen avoimena.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi ruotsalaisen Dagens Nyheterin laajassa haastattelussa, mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin todella hakee Ukrainan kriisistä. Niinistö kutsuu Ukrainan kriisiä katastrofiksi.

– Meillä on katastrofi Ukrainassa ja se on kamalaa siellä oleville ihmisille. Mutta meillä on myös toinen kriisi Venäjän ja Euroopan unionin sekä Venäjän ja lännen välisissä suhteissa --  ja se on kasvanut koko ajan. Meidän pitää tehdä kaikkemme, jotta tilanne ei muutu huonommaksi ja sitä minä ja monet muut olemme yrittäneet, Niinistö sanoo.

– Uskon, että Venäjä haluaa heikentää Ukrainaa niin, että Putinilla on koko ajan käsissään tilanne, missä on monia vaikeita kysymyksiä, joita pidetään auki ja ratkaisemattomina. En usko, että Venäjä haluaa laajentaa aluettaan – mutta vaikuttaa henkisesti. Perimmäinen tarkoitus on selvä: Putin ei halua, että Ukraina tulee lähemmin kytkeytyneeksi länteen tai EU:hun – Natosta puhumattakaan, Niinistö arvioi.

Dagens Nyheter kehuu Niinistön aktiivista toimintaa Ukrainan kriisin aikana ja muistuttaa, että Suomi reagoi Krimin miehitykseen nopeasti, kun Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt ilmoitti ymmärtävänsä Venäjää.

Niinistö pitää Ruotsin ja Suomen syventyvää puolustusyhteistyötä tervetulleena ja katsoo, että se avaa mahdollisuuksia syventää yhteistyötä myös muilla aloilla. Silti Niinistö pitää tärkeänä, ettei esimerkiksi puolustusyhteistyössä aseteta valmiita tavoitteita, vaan edetään ennakkoluulottomasti askel askeleelta niin pitkälle kuin voidaan edetä. Natoa Niinistö ei pidä ajankohtaisena turvaratkaisuna, muttei halua Suomen itse sulkevan ovea Natoon.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marko Haatainen

Niinistö kiteytti asian jälleen ja se siitä. Suomalaisten tehtävä olisi bisneksien luominen, ystäväsmielinen yhteyksien ylläpito ja vahvan johtajuuden merkiksi keskustelua asioista Putinin kanssa. Neuvottelut, jotka kääntäisivät mielummin pään bisneksille.

Timothy Kestrel

Päinvastoin, suomalaisten arvot eivät ole enää kaupan muutamasta ruplasta.

Putinia ei pidä rohkaista millään muotoa. Lähtökohtaisesti, Venäjän täysi vetäytyminen Krimiltä ja sotimisen lopettaminen itä-Ukrainassa. Sen jälkeen Putin ja Lavrov voivat lopettaa jatkuvan valehtelunsa. Sitten voidaan harkita todellisten neuvottelujen aloittamista.

Timo-Pekka Mustakallio

Pidän presidentti Niinistön otetta asioihin yleisesti erinomaisena - myös kanavien auki pitämistä naapuriimme. EU-johtajien "mykkäkoulu" on lapsellista kiukuttelua, eikä auta lainkaan ongelmien ratkaisemisessa. "Let`s talk" (BT)...

Mitä taas tulee Krimiin on aivan varmaa, että Jenkkilän väkeä kismittää Ukrainan ehkä tärkeimmän kruununjalokiven menetys. Takaisin se ei enää tule, eivätkä krimiläiset itse asiassa koskaan halunneetkaan Ukrainan - sisällissodan verilöylyjen jälkeen vielä vähemmän (puhun siis venäjänkieliseen vähemmistöön kohdistuneista silmittömistä veriteoista joihin Kiovan "tosidemokraatit" ovat syyllistyneet). Get over it.

Venäjä ei sodi Itä-Ukrainassa - näin en sano minä, vaan puolueettomat tarkkailijat ja itse asiassa UAF:n esikuntapäällikkökin. Le Monden sotakirjeenvaihtaja Benoît Vitkine (?) on raportoinut separatistialueilla sotatoimien aikana liikkuessaan, ettei siellä näy edes venäjänkielisiä (siis eri murre) - jos onkin, niin heitä on vähän ja ovat omissa oloissaan. Pidätelläänpä "valehtelut" sun muut solvaukset ainakin sen aikaa kun tuo nykyinen sisällissodan suvantovaihe kestää (ja toivottavasti kestääkin - eikö FAZ:n saksalaislähteistä saama arvio jopa 50.000 uhrista jo riitä?!).

Ymmärrän kyllä, että pieni sotaisa vähemmistö ei haluaisi tunnustaa tappiotaan, vaan jatkaa aseellista yhteenottoa. Usarissa linkitetty Stratfor-povaus kertoo, jos viitsitte lukea sen, ettei USA:lla ole kykyä tulla väliiin (kuten aiemmin esitin lukujen valossa) - ja NATO:lla vielä vähemmän (itse asiassa em. povaus kuvailee miten heikoksi työkaluksi riitaisa ja veto-oikeuksin sidottu NATO on Yhdysvaltojen kannalta muuttunut - myös jo aiemmin esittämäni, eikä NATO:n sisälläkään mikään salaisuus).

Presidentin sanoin Ukraina on katastrofi. Löytyisikö nyt vihdoin viisaita ja diplomatian taitoisia ammattilaisia pelastamaan sen mikä siellä pelastettavissa vielä on?!

Janne Pohjala

Eikä ole kaupan muutamasta dollaristakaan.

Niinistö: "Natoa Niinistö ei pidä ajankohtaisena turvaratkaisuna, muttei halua Suomen itse sulkevan ovea Natoon."

Eli vastaus on ei ja Niinistö odottaa milloin USA tajuaa olla tarjoamatta kun sanotaan että ei ole ajankohtaista.

Ja, vielä tulee muistaa että NATO:n isäntämaasopimus vaatii vielä ratifioinnin, ennen kuin se olisi sitova. Se on perustuslain vastainen, koska perustuslaki ei salli sen enempää vierasta armeijaa maahamme kuin USA:n perustuslakikaan.

Sen puoleen on toivottavaa että kyseinen alusmaasopimus jää ratifioimatta ja Suomi ja Ruotsi muodostavat yhdessä pohjolaa vakauttavan sotilaallisesti liittoutumattoman vyöhykkeen, joka puolustaa itseään jos joutuu hyökkäyksen kohteeksi, mutta ei olemassa olollaan tai muiden osapuolien alueellaan toimimisen kautta aiheuta uhkaa kenellekään.

Jos tällä kertaa Suomella olisi älyä pelata kortit niin että seuraavassa sodassa olisikin Ruotsi ja Suomi katsovat sivusta kun NATO-Venäjä sotaa käydään. Silloin Venäjällä on sen verran tekemistä että neutraalit maat se jättää rauhaan.

USA:n virhe oli kongressin päätöslauselma 758 14.12.2014. Kun kongressi valtuutti USA:n presidentin valmistamaan NATO:n ja USA:n armeijan sotaan venäjää vastaan, se samalla herätti Ranskan ja Saksan siihen mihin ollaan menossa ja ne alkoivat hieroa rauhaa.

Pohjoismaat ja Suomen johtokin taisi ymmärtää että jos ollaan NATO:n lieassa, Suomi on se maa jossa soditaan maamme perheenisät joutuvat kuolemaan USA:n geopolitiikan puolesta. Tässä vaiheessa presidentti sanoi että "Nato ei ole ajankohtainen" ja aloitettiin yhteistyöneuvottelut Ruotsin kanssa.

Janne Pohjala

No, tarkastellaan mitä Niinistö sanoi: "Uskon, että Venäjä haluaa heikentää Ukrainaa niin, että Putinilla on koko ajan käsissään tilanne, missä on monia vaikeita kysymyksiä, joita pidetään auki ja ratkaisemattomina. En usko, että Venäjä haluaa laajentaa aluettaan".

Ihan niin kuin Ukrainan omat tapahtumat ja teot eivät vaikuttaisi tapahtuneeseen? Otetaanpa esimeriksi vaikka Krimi.

http://ukraine-human-rights.org/the-pogrom-of-korsun/

Korsunin tapahtumia pidetään Krimin tilanteen alkupisteenä. 350 Maidanilla ollutta vastamielenosoittajaa, joukossa myös naisia ja lapsia, oli palaamassa Krimille, kun Maidan-ryhmän ja Oikean sektorin joukot pysäyttivät heidät Korsunissa. Bussit poltettiin ja kyydissä olleet hakattiin, myös naiset ja lapset.

Valtaan nousseen hallinnon äärioikeistosta kokoama kansalliskaarti alkoi kiertää terrorisoimassa itä- ja eteläukrainassa kaikkia ketkä eivät kannattaneet uuden hallinnon valtaa. Hyvin nopeasti alkoi kasvaa näkemys että tätä ei hyväksytä. Odessan kansanmurha kertoi kaikille mitä Kiovan hallinnon kanssa eri mieltä oleville tehdään.

Krimi haki jo 23 vuotta sitten irtautumista Ukrainasta. Ei ollut mikään yllätys että nämä tapahtumat käynnistivät asian uudelleen.

"Pieni Krimin niemimaa Mustallamerellä on hiostanut Ukrainan ja Venäjän suhteita vuosikymmeniä. Vuonna 1992 alue julistautui ensi kertaa itsenäiseksi."

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/21/krim-halusi-irti-ukrainasta-jo-1...

Ukraina olisi saattanut aseellisesti estää kansanäänestyksen, mitä varten koottiin Krimin turvallisuusjoukot, joihin Alueparlamentti pyysi apua Venäjän laivastotukikohdasta (koska Ukrainaltahan sitä ei voinut pyytää). Venäjän parlamentti antoi apua ja BBC asian uutisoi. Miksi meille ei tätä uutisoitu?

http://www.bbc.com/news/world-europe-26397323

Muutama viikko sitten Kanadan toimeksiannoista saksalainen GfK teki kannatuskyselyn Krimillä. 82% Krimiläisistä tukee edelleen täysin Venäjään liittymistä.

A total of 82% of the population of the Crimea fully support Russia's annexation of the peninsula, according to a poll carried out by the GfK Group research institute in Ukraine, Ukrainian online newspaper Ukrainska Pravda reported on Wednesday.

http://www.unian.info/politics/1040281-poll-82-of-crimeans-support-annex...

Samoin Itä-ukrainan kriisin syttymisessä Kiovan toiminnalla on ollut keskeinen rooli siihen mitä tapahtui. Siitä kuitenkin toiste lisää. Nytkin tämä kommentti on liian pitkä.

Yhteenveto: Se että Ukrainalla on nyt käsissään vaikea tilanne, johtuu pitkälti sen omasta toiminnasta. Virheiden myöntämisen sijaan Kiova syyttää kaikesta Venäjää ja Kiovan kanta on tuotu meille ainoana totuutena. Todellisuudessa tapahtumat eivät korreloi Kiovan puheiden kanssa.

Se olisi hyvä havaita ja sille on kestävä näyttö aivan läntisistä lähteistä.

Kari Rantala

Putin voi Mariupolin valtauksen jälkeen ilmoittaa kansalleen: nyt olen torjunut Naton ja pelastanut kansalaistemme oikeudet Ukrainassa. Meillä on voittoisa geeni, kuten jo aikaisemmin olen todennut. Putinia ei voi pysäyttää asein, kun hän
On henkisesti häiriintynyt ydinaseuhkailuineen, pakoitepolitiikka näyttää toimivan.

Antero Moilanen

Suuntaa-antava kansanäänestys natosta.

Tuota edeltävä huutelu, trollaus, nillitys, itku ja poliittiset itsemurhat olisi suorastaan häkellyttävän puhdistavaa.

Vai pelottaako lopputulos, tai se saasta, jonka tuollainen toisi esille?

Se pistäisi todella miettimään.

Kari Rantala

Timo-Pekka, Surettaa koko Venäjän kansan henkisen ja aineellisen elämän tuhoaminen yhden häirikön vuoksi. Normaalit yhteydet länsimaisiin demokratioihin on katkaistu pitkiksi ajoiksi ja kärsijänä on kuten usein ennenkin
Venäjän kansa. Trollaus vain pahentaa tilannetta. Jos se perustuu tietämättömyyteen, sijoita itsesi Platonin luolavertaukseen.

Jari Rauhala

Kari Rantala Platon vertaus on osuva, mutta voi sopia paremmin tänne, olisko aika ensin laittaa omat asiat kuntoon ja surraan niitä ja niistä täällä KotiSuomessa kärsiviä?
Keskitytään myöhemmin täysillä Venäjään, Ukrainaan ja missä annetun esimerkin mukaista apua tarvitaan.

Shobana Sutharshan

Uusi tapa kilpailuttaa sähkösopimus.

Nyt kannattaa vaihtaa sähköyhtiötä! Superkilpailuttajan avulla saat helposti ja nopeasti edullisen takuuhintaisen sähkösopimuksen kotiin ja mökille. Sopimukset ovat aina luotettavilta kotimaisilta yhtiöiltä ja Hintatakuulla! Sähkösopimuksen vaihto vie vain muutaman minuutin ja säästät helposti jopa useita satoja euroja.

Katso heti tarjouksemme ja tee hyvä päätös tästä:

http://bit.ly/superkilpailuttaja