Maanantai 21.5.2018

Venäjän uhkaus puhuttaa: ”Tuli suoraan Vladimir Putinilta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.3.2015 15:22
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa Vladimir Putin ja Mihail Vanin Kremlissä elokuussa 2000.
|
Kööpenhaminan yliopiston Venäjän politiikan dosentti Flemming Splidsboel arvioi, että Venäjän suurlähettilään Tanskalle esittämä uhkaus tuli ”suoraan Moskovasta”. 
 
Venäjän Tanskan-suurlähettiläs Mihail Vanin varoitti perjantai-iltana Jyllands-Posten-lehdessä Tanskaa ydinohjuksista.
 
-Tanskan laivasto lisätään Venäjän ydinohjusten maalitaulujen joukkoon, jos maa liittyy Yhdysvaltain johtamaan ohjuspuolustusjärjestelmään. Päätös on tietysti teidän - haluan vain muistuttaa, että menetätte sekä rahaa että turvallisuutta, Vanin kirjoitti.
 
Flemming Splidboelin mukaan ydinaseilla uhkaaminen on tyypillistä Putinille.
 
-Tämä ei ole mitään, minkä suurlähettiläs olisi itse keksinyt. Todennäköisesti käsky tuli suoraan korkeimmalta taholta Moskovasta. Vladimir Putin on jo pitkään luonut poliittista järjestelmää, joka perustuu ajatukseen ulkoisesta vihollisesta. Yleensä se vihollinen on länsi ylipäänsä, ja erityisesti Nato, hän kommentoi Jyllands-Postenille
 
Tanskan pääministeri Martin Lidegaard on tuominnut uhkauksen ja sanonut ettei Vaninin kirjoitusta ”voi hyväksyä”.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veli Laurinsalo

Putin on syystäkin huolissaan ohjuspuolustusjärjestelmistä. Näittehän kuinka Israelissa ne todellakin puolustivat ja osuivat kerta toisen jälkeen lähestyviin ohjuksiin. Putinin arvovalta (pelottavuus) perustuu suurelta osin ydinohjuksiin ja niillä pelotteluun. Hän uhkaili jopa Krimin valtauksessa Ukrainaa ydinohjuksillaan. Tulee mieleen parodiaelokuvien hullut presidentit, mutta tämähän on totisinta totta! Nyt joka niemennokkaan sellaisia ohjuspuolustusasemia, niin rauhoittuisi tuo Putinkin. Tai sitten tulisi entistäkin vainoharhaisemmaksi.

Aki Terentjeff

No aika kummallista olisi jos Nato hyökkäisi ja jos laivat eivät olisi maalitauluina, ymmärtääkseni jos Venäjälle Nato tekee hyökkäyksen, vihollinen on sitten automaattisesti joka puolella josta Venäjän viholliset tulee kalustollaan, sama koskee tietenkin Suomea, sota on sotaa ja leikkiminen on leikkimistä, iso ero. Suomen kannattaisi pysytellä ehdottomasti täysin ylivoimaisen Venäjän puolueettomana naapurina iman uhkauksia ja ilman asettumista kohde listoille ristin keskelle. Aika naivia kuvitella että jos Venäjälle Nato hyökkäisi, että Venäjä ei puolustaisi itseään? Puolustaa ja sillä arsenaalilla joka sieltä löytyy ei Suomella tai tanskalla ole kuin sotatantereena olemisen virka, kuinka viisasta se on, jokainen päättäköön ihan itse. Mieluummin kannatan Paasikivi Kekkosen linjaa, mutta se tuntuu olevan nyt huono ajatus. Sitä saa mitä tilaa ja hieman päälle.

Markku Lehto

"... jos Venäjälle Nato tekee hyökkäyksen, ..."
Onkos Nato tekemässä Venäjälle hyökkäyksen ?

"Suomen kannattaisi pysytellä ehdottomasti täysin ylivoimaisen Venäjän puolueettomana naapurina iman uhkauksia ja ilman asettumista kohde listoille ristin keskelle. "

Luuletkos, että Venäjän kunnioittaa puolueettomuuttamme, kun kyseessä on Suomen suunnalla sen sotilaalliset intressit. Vrt. kenraali Makarovin esitelmä Helsingissä 5.6.2012.
http://yle.fi/uutiset/kenraali_makarovin_puhe_kokonaisuudessaan/6169951

ja tähän puheeseen liittyvä Venäjän kaavailema ohjustorjuntavyöhykkeen kuva löytyy googlaamalla: makarov kartta.

Muuten Paasikiven ja Kekkosen linjoista: Mikähän olisi Paasikiven ja Kekkosen linjat nyt, kun Suomi ei ole enää yksin sodan hävinneenä valtiona Venäjän naapurissa, vaan tiiviisti 500 miljoonan asukkaan EU:n jäsenenä ja kun se voi itse määrätä mm. hallituskokoonpanostaan puhumattakaan vapaudesta itse valita presidenttinsä ? Suomi voi jopa itse päättää hakeutumisestaan Natoon. Näin ei ollut YYA -aikakaudella.

Aki Terentjeff

Jos USA:n panssareiden, miehistön ja kaluston siirrot Venäjän rajojen tuntumaan tuhatmäärin ja siellä pullistelu 300metrin päässä Venäjän rajasta on puolustamista, jos satojen tankkien laivaaminen baltiaan ja satojen tankkien tuominen Norjan pohjoisosiin on puolustamista, niin sitten ei ole. Paasikivi ja Kekkonen ymmärsi pienen Suomen edun ja aseman, tuskin heidän päätään olisi helppoa kääntää ihan toiseen suuntaan. Suomen geopoliittinen asema on valitettavasti vain "sotatanner" jos se on tarkoitus niin minun patrioottinen käsitys maan parhaasta on vaan toinen. Haluaisin että Suomessa olisi taitavia diplomaattisen ratkaisun tekijöitä, eikä puusilmäisiä sotahulluja. Sota ei ole vain sana, se merkitsee täystuhoa. Tottakai jokainen voi itse päättää ampuuko itseään jalkaan vai päähän. Tässä tapauksessa se on pää. Tiedän että Venäjä kunnioittaa itsenäisyyttämme, tunnen historiaa ja sodan syitä, olemme eläneet 70 vuotta rauhassa, mikä syy olisi Venäjälle tarpeeksi iso hyökätäkseen Suomeen, velkamme vai?

Markku Lehto
Vastaus kommenttiin #29

Venäjä, eli Neuvostoliitto, antoi Suomen olla "rauhassa" , koska Suomen valtiojohto suostui toimimaan Kremlin painostuksen mukaan mm. ulkopolitiikassa, kauppapolitiikassa, turvallisuuspolitiikassa , hallituskokoonpanoissa ja , niin kuin sanottu , myös presidentin valinnoissa.

Asiaan voi tutusta vaikka lukemalla presidenttien Paasikivi ja Kekkonen päiväkirjoja.

Paavo Vaattovaara
Vastaus kommenttiin #36

#36
"Venäjä, eli Neuvostoliitto, antoi Suomen olla "rauhassa" , koska Suomen valtiojohto suostui toimimaan Kremlin painostuksen mukaan mm. ulkopolitiikassa, kauppapolitiikassa, turvallisuuspolitiikassa , hallituskokoonpanoissa ja , niin kuin sanottu , myös presidentin valinnoissa."

Neuvostoliitto antoi Suomen olla "rauhassa" koska sillä oli Suomenlahti ja Itämeren itäinen rannikko täydellisesti hallinnassa. Neuvostoliitolle oli edullisempaa antaa Suomen olla jokseenkin itsenäisenä.

J.a. Tauriainen
Vastaus kommenttiin #29

En tiedä oletko kommunisti vain mikä Venäjän trolleri ?
Yrität väittää mustan valkoiseksi. Sen voi tehdä ainoastaan kertomalla yhtälön nollalla.
Luuletko olevasi Ottoville Kuusisen manttelin perijä ????
Luottamuksesta ja hyvästä naapurisovustako se johtuu ,kun venäjän media on perkannut lasten huostaanottoa suomessa.

Oletko Trollien palkkalistalla vain ?n sattumalta, ehkä olet Pietarin trollitehtaassa töissä 24 x 7

J.a. Tauriainen
Vastaus kommenttiin #29

En tiedä oletko kommunisti vain mikä Venäjän trolleri ?
Yrität väittää mustan valkoiseksi. Sen voi tehdä ainoastaan kertomalla yhtälön nollalla.
Luuletko olevasi Ottoville Kuusisen manttelin perijä ????
Luottamuksesta ja hyvästä naapurisovustako se johtuu ,kun venäjän media on perkannut lasten huostaanottoa suomessa.

Oletko Trollien palkkalistalla vai, sattumalta, ehkä olet Pietarin trollitehtaassa töissä 24 x 7

pasi majuri

Realiteetit hukassa?

Jos Venäjä käy Naton kimppuun, mitähän luulet Suomelle tapahtuvan? Taisit unohtaa, että Natoon kuuluu melkein 95% EU:n väestöstä? Ja se, että Suomi joutuisi Lissabonin sopimuksen nojalla reagoimaan EU-maahan hyökkäävän Venäjän toimiin jopa sotilaallisesti?

Yritä nyt vähän.

Markku Lehto

Joo, asetelma taitaa olla hyvinkin tuon laatuinen, jos Suomessa ei ylin johto ala tehdä johtopäätöksiä ja päätöksiä sekä toimeenpaneemaan päätöksiä. Kello käy....

Puskurivyöhykehän tulee jossakin vaiheessa käytetyksi, jos se on riittävän pehmeä.

Erkki Aura

Ei edes Hitler tappion keskellä uhannut vastapuolta kaasupommeilla. Lämpötilamittausten perusteella hyvin tiedetään, että kiinteät savuhiukkaset ilmassa alentavat ilman lämpötilaa. Rajoitettu ydinsota aiheuttaisi Venäjällä pohjoisena valtiona melkoisen nälänhädän, koska tuulet puhaltavat lännestä itään vieden mukanaan kiinteät hiukkaset. Täysimittainen ydinsota saattaa tuoda mukanaan pari vuotta kestävän ydintalven. Päämiehillä naapurivaltiossa lienee hyvät pommisuojat, kuitenkin he tarvitsevat kunnolliset lumilapiot myös kesällä kaivautuessaan ulos suojistaan ydinsodan jälkeen.

Kari Rantala

Aki Terentjeff, Järjestö ei ole hyökännyt "natona" mihinkään jäsenten veto-oikeuden vuoksi, mutta puolustaa kollektiivisesti hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsentään artiklan 5. Mukaisesti. Putinilla eikä kenelläkään ole todellista kuvaa tuhoista, mitä Start sopimuksen 3100 atomipommia aiheuttaisivat. Vasemmiston tuki diktaattorille on äärimmäisen vaarallista.

Janne Pohjala

NATO on siis kollektiivisesti Puolustanut hengiltä 4000 siviiliä Kosovossa. Puolustanut hengiltä satoja tuhansia Libyassa ja pommittanut maan soraläjäksi.

On erikoinen organisaatio. Vai olisikohan se mitä USA itse sanoo sen olevan? Eli USA:n johtama Eurooppalaisista koottu operatiivinen armeija, joka sotii kaikilla mantereilla?

http://nato.usmission.gov/tranformationofnato.html

NATO 1.0 is the NATO we used to know and love. But now we’re in a new NATO, what I call, as I said, NATO 3.0.

That NATO was born at the Lisbon Summit in November 2010, when NATO was recognized for what it had become- an operational alliance. An alliance that wasn’t just about deterring threats or even protecting territory of its member states, wasn’t just about stabilizing regions in Europe through the prospect of enlargement and engagement, but was fundamentally about operations.

Last year we had six active operations on three continents around the world.

Miksi meille yritetään myydä NATO 1.0:aa, vaikka se loppui jo 1989? Siksikö, ettemme hyväksyisi että olisimme osa USA:n operatiivista armeijaa?

Reko Laine

Unohdit taas Moskovan oppien mukaisesti mainita montako kymmentä tuhatta siviiliä Venäjän tukemat serbit murhasivat Kosovossa ennen Nato;n väliintuloa, montako kymmentä - tai sataatuhatta ihmistä kuoli turhaan Venäjän valtakunnan valehtelija Lavrovin viivästyttäessä YK;n päätöslauselmia ja Venäjän silläaikaa tukiessa kaatuvia diktaattoreita Libyassa, Syyriassa ym,ym,ym

Jarmo Lius

On vain hyvä asia että Venäjän hallinto muistuttaa lapsen mielistä länttä ja liipaisinherkkää USAta todellisuudesta. Venäjällä on ydinaseet. Se on todellisuutta vaikka vaikuttaa hetkittäin siltä, että nuoret nykypoliitikot ovat jo asian unohtaneet ydinaseiden olemassa olon.

Muistuttamalla Venäjän ydinaseista, se samalla muistuttaa länttä tosiasioista. Tosin kuin Ukrainassa suoritettu aseellinen vallankaappaus aiheutti vain paikallisia ja maan sisäisiä uhreja, sama lännen toteuttamana Venäjällä, voi uhata koko ihmiskuntaa. Englantia kiertelevät Venäjän pommikoneet muistuttavat konkreettisesti asian.

USA pyrkii välineellistämään EUn. EU on sille tyhmä joukko sotilaita jotka se on valmis uhraamaan omille pyrkimyksilleen. Etunenässä Puola, sitten Viro ja muut alikehittyneet hallinnot.

Meidän eurooppalaisten, varsinkin pohjoismaalaisten, on syytä muistaa oma etu USAn edun sijaan. Meidän etumme ei ole antaa aluettamme USAn mantereen suuntaan ammuttujen ballististen ohjusten torjunta-alustaksi. Ei varisinkaan kun USA on viimeaikoina valloittanut sotilaallisesti tai poliittisesti lukuisia maita Venäjän ympäriltä aina Afganistanista Ukrainaan.

Pekka Loikkanen

Ukrainassa ei suoritettu aseellista vallankaappausta. Se tehtiin Krimillä, ja sen jälkeen muodollisesti vaali päälle.

Meidän Eurooppalaisten etu on nimeenomaan pulustuskyvyn ylläpito Venäjän aseellista uhkaa vastaan. Jos se on meille taloudelisesti edullista Amerikan tuella niin mikä ettei.
Ottihan N:liitto II maailansodassa Amerikkalaisten sotilasavun kiitollisuudella vastaan.
Eli itse asiassa jos menemme voitonjuhliin Punaiselletorille, juhlimme siellä Amerikkalaisia joiden aselahjoitusten avulla Neukut voittivat sodan.

Aki Terentjeff

Loikkanen, Krimillä ei ole aseet paukkuneet, se on FAKTA. Et näytä tuntevan todellista tapahtumien kulkua, väität totuudeksi sitä mitä lehdistömme ja tv ovat sinun päähäsi istuttaneet. Useat FAKTAT tapahtumista kertovat totuuden jota ei millään saa pyyhittyä tai peitettyä pois.
Krimin tapahtumat olivat seurausta Kiovan aseellisen ja väkivaltaisen vallakaappauksen ja levottomuuksien sekä Venäjänkielistä väestöä vastaan kiirreellisesti juntan laittomasti säätämät syrjivät lait.
https://www.youtube.com/watch?v=9uNsXEu8ljM
https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw
https://www.youtube.com/watch?v=G7gJocCHp5M

Avaa hieman silmiä.

Markku Lehto

Luulenpa, että Venäjän sotilaallisessa johdossa on tehty realistiset voimasuhdelaskelmat, joilla ei ole mitään tekemistä Venäjän poliittisen johdon julkisen uhoamisen kanssa. Saattaapi olla, että nämä todelliset voimasuhdelaskelmat poikkeavat melkoisesti Venäjän julkisista uhoamiseen perustuvista kannanotoista.

Enpä usko, että Venäjä lähtee tosissaan haastamaan länttä ydinaseilla uhkailemalla. Haastamalla länsi ydinaseilla tai muuten sotilaallisesti, voi johtaa siihen, että naru jää vetävän käteen. Tokihan Venäjän nykyjohto voi tehdä kansallisen itsemurhan laukaisemalla yhdenkin ydinohjuksen.

Arvata muuten sopii, mitä Naton esikunnissa ja USA:n sekä lännnen esikunnissa tällä hetkellä tehdään. Tuskin ainankaan pyöritellään peukaloita. Toivoa sopii, että myöskään Venäjään rajoittuvien ns. sitoutumattomien valtioiden johdoissa ei pyöritellä peukaloita ja ihmetellä, että "mitähän tästä nyt seuraa".

Ilkka Korkalainen

Putin on henkisesti sairas. Sairaus ilmenee jatkuvana vainoharhaisuutena. Ydinaseilla uhkailu osoittaa täydellistä vastuuntunnon puutetta ja se kytkeytyy tuohon vainoharhaisuuteen. Putinin oikea paikka olisi mielisairaalan suljetulla osastolla.

Erkki Aura

Koko uhkailu ydinaseilla täydellisen mielipuolen hommaa. Jo pieni ydinasesota Intian ja Pakistanin välillä alentaisi kasvukauden lämpötiloja parilla asteella pohjoisella pallonpuoliskolla, joka on ratkaisevassa asemassa ruuan tuotannossa. Kanada ei pystyisi enää juurikaan tuottamaan vehnää. Olisi aika panna kansakuntien johtajat luonnontieteen peruskursseille. On kuitenkin onneksi yksi viisas johtaja: Angela Merkel. Hänen alansa olikin alunperin fysikaalinen kemia.

Timo Kaurala

Tuo "Jarmo Lius" suoltaa vain samaa käskettyä propagandaansa... Mutta huolestuttavaa on kun Venäjällä ajetaan kansaa jo täyteen ydinsotavalmiuteen (väittävät kansalleen lännen aloittaneen ydinsodan):

http://www.eutimes.net/2015/03/prepare-for-nuclear-war-russia-warns-citi...

http://www.eutimes.net/2015/03/moscow-bomb-shelters-begin-to-fill-as-rus...

http://yournewswire.com/top-us-commander-under-arrest-for-refusing-to-fi...

Hannu Mononen

Jarmo Liuksen tunnistettavaa kasvokuvaa täällä olen aina ihaillut, mutta toimituksen tulkinta julkaisemistaan käyttöehdoista näyttää olevan luovasti sovellettu.

Jos on vaikeaa käsittää, miksi Tanska ja Puola ovat tärkeitä USA:n ohjuspuolustukselle Irania vastaan, kannattaa ladata netistä Google Earth -sovellus ja palauttaa mieleen eräitä geometrian ja fysiikan lakeja.

Ballistinen ohjus lentää aina sellaista lentorataa pitkin, joka maapallon pinnalle projisioituna seuraa maapallon isoympyrää.

Lyhin ja helpoin reitti Iranista USA:han kulkee Iranin luoteiskulmasta New Yorkin -- Washingtonin seudulle, joka tietenkin olisi poliittisesti ja strategisesti myös vaikuttavin maalialue ohjushyökkäykselle.

Aseta Google Earthin yläpalkista mittaviivoitin näille alku- ja loppupisteille 9 000 kilometrin reitillä. Jana asettuu tällöin maapallon isoympyrälle, ja reitin alkuosuudella (jossa mahdollisuudet torjunnan onnistumiselle ovat parhaat) se ylittää Ukrainan, Puolan ja Tanskan ilmatilat. Mitkään muut Euroopan valtiot eivät sijaitse näihin ballistisiin lentoratoihin nähden yhtä edullisella paikalla torjunnalle.

Venäjä hermoili torjuntatutkista ja -ohjuksista, joten USA lupasi sijoittaa nuo järjestelmät laivoille. NATO-Tanska suunnitteli sijoittavansa järjestelmää omille sotalaivoilleen, joita panikoitunut Venäjä nyt uhkailee ydinaseillaan.

Tanskan merialueet ovat joka tapauksessa Puolan alueen ohella edelleen aivan olennaisia rakennettaessa Iranin ballististen ohjusten torjuntajärjestelmää Yhdysvaltoja vastaan suunnattujen hyökkäysten varalle. Tämä ei johdu pelkästään näiden NATO-maiden politiikasta, vaan viime kädessä ballistisia lentoratoja koskevista fysiikan laeista.

Anita Nissinen

Sanokaa mitä sanotte ,mutta kyllä minua pelottaa tuo Venäjän uhitteleminen ja sen sota touhut.. Mielestäni Putin on häiriintynyt ihminen kuin Hitler aikoinaan. Entäs jos se antaa vaan yksinkertaisesti käskyn hyökätä suomeen? Apua varmaan saadaan mutta sotatanner on maastamma kerennyt tulla hetkessä. Vanha Äitini sanoi viisaasti kun kuunteli noita juttuja Venäläisten maakaupoista että nyt pedataan sitä Suomen loppua.. Tarkoitan juttuja Venäläisten ostamista maista Suomessa.Tämä mielipide ei ole asiantuntijan ,vaan tavallisen tallaajan ja ihan mututuntemalta ajateltu.

Osmo Marttila

"Tanskan laivasto lisätään Venäjän ydinohjusten maalitaulujen joukkoon ..."

Täyttä soopaa. Tanskan salmet ja sen aukaiseminen on ensimmäinen kohde mihin Venäjä tällä suunnalla iskee, koska se tarvitsee vapaan läpikulun siitä. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa mitä tuossa väitetään.

Ari-Vesa Parviainen

Tuskin Venäjä ydinpommittaa aluetta, jossa haluaisivat operoida. Eikä Tanskan merivoimat ole mikään yksi GPS- koordinaati maalitettavaksi, paatit seilaa, eikä kukaan laivoja yritä ydinpommittaa. Älytöntä uhoamista.

Tuossa kapeikossa on kaikki Venäjän vesiliikenne, pinnalla tai alla, lähinnä "istuvia ankkoja", ammuttavissa kuin kalat tynnyriin.

Tapani Moilanen

Venäjä on sisämaa.Tannerta riittää tallattavaksi 9000 km Vladivostokkiin.Itse isovenäläisiä on 78 miljoonaa,muut on muita kansoja.Kuka on huomioinut että jopa nigerialaisia on enemmän kuin venäläisiä? Kansan elinvoima on uskossa tulevaisuuteen ja väestön ikärakenteessa.Sen tietää Putinkin kun yrittää pullistella köyhtyvässä maassaan.Jos asiat olisi hoidettu oikein olisi Venäjä rikkaimpien valtioiden joukossa.Siinä vaihessa kun rahavirta Moskovasta reuna-alueille lakkaa alkaa alkaa smutnaja wremja 2.0.

Jari Rauhala

Realismia on se, mitä on sanottu. Yksi fakta on, että nappeja voidaan sodassa painaa.

Mikään täällä esitetty mielide ei muuta sitä, mitä sotilaat Venäjällä ja Usa:ssa määrätään heidän johtonsa kautta tekemään, jos geopoliittinen tilanne menee sodaksi.
Saimme kuulla vain yhden skenaarion: Tanska saattaa muuttuua soraläjäksi. Varmasti skenaarioita on useampia.

Shobana Sutharshan

Uusi tapa kilpailuttaa sähkösopimus.

Nyt kannattaa vaihtaa sähköyhtiötä! Superkilpailuttajan avulla saat helposti ja nopeasti edullisen takuuhintaisen sähkösopimuksen kotiin ja mökille. Sopimukset ovat aina luotettavilta kotimaisilta yhtiöiltä ja Hintatakuulla! Sähkösopimuksen vaihto vie vain muutaman minuutin ja säästät helposti jopa useita satoja euroja.

Katso heti tarjouksemme ja tee hyvä päätös tästä:

http://bit.ly/superkilpailuttaja