Torstai 23.11.2017

Nato ja Venäjä: ”Uusi alku”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.12.2009 14:32
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Naton pääsihteeri vierailee Moskovassa ensimmäistä kertaa Georgian sodan jälkeen. Sotilasliiton ja Venäjän välit ovat olleet hyiset viimevuotisesta sodasta lähtien.

Pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen sanoi, että suhteissa on nyt päästy uuteen alkuun. Hän tapasi aamulla muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrovin. Myös Lavrov vakuutti, että Venäjä on halukas normalisoimaan suhteet.

Rasmussenin on määrä keskustella myös pääministeri Vladimir Putinin ja presidentti Dmitri Medvedevin kanssa.

Nato ja Venäjä sopivat jo viime kesänä sotilaallisen yhteistyön jatkamisesta. Vuonna 2002 perustetun Nato–Venäjä-neuvoston toiminta jäädytettiin elokuussa 2008, kun Venäjä ja Georgia kävivät viisipäiväisen sodan.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Luoma

Nato, Venäjä ja suomalainen yhteishenki

[Ye-majuri Rainer Peltoniemi väitteli Natoon liittymisen vaikutuksista ja siihen liittyi näkökulmia niin Nato-hyödyistä kuin haitoista - yritetäänkö nyt sinänsä tasapuolisella väitöskirjalla kääntää kansalaisten katseita läntiseen eilisen päivän sotilasliittoon, miksi väitös oli juuri nyt?]

Suomen kansa ei kysellyt puolustusliittojen perään silloin kun käsky kävi rajoille puolustamaan isänmaata. Huolimatta kansalaissodasta 20-vuotta aiemmin, kansa oli yhtenä rintamana Stalinin haittatekijänä kuvittelemaansa Suomen valloitukseen.

Kansalaiset ottivat asiat omakseen - puolustivat maansa ja pitivät sen myös myöhemminkin yhden liittolaisen, Saksan osa-avulla, itsenäisenä. Neuvostoliiton generalissimus Josif Stalin antoi arvon suunnattomalle yhteishengelle ja jätti Suomen valloittamatta; tuli kiire Berliiniin ja Suomi olisi maksanut liikaa Puna-armeijalle.

Suomi pysyi itsenäisenä, pysyi myös kylmät sodat, kuumat Kekkos-kaudet ja vieläpä noottikriisit ja armeijoiden yhteisharjoitusehdotustenkin yli.

Nykyinen Venäjä ymmärtää, että Suomi on vaikea vastus. Suomalainen luonne on sisukas, kun on kysymys oman maan puolustuksesta. Nythän meillä on vain yksi mahdollinen uhka, ikiaikainen Venäjä, joka meille myös itsenäisyyden antoi ja "vapautti" Ruotsin vallasta. Suomi sai ainutlaatuisen rajalla olon ominaisuuden, joka luo mahdollisuuksia olla Venäjä-asiantuntija.

Suomessa on juuri nyt sinnikäs vaikuttajajoukko, joka ajaa Suomea Natoon kuin köyttä vessanpyttyyn. Suomi EU:n täysjäsenenä saa sen turvallisuuden, mitä se tarvitsee. Sehän on nykyisin enempikin taloudellista turvaa ja vakautta. Sitoutumattomuus Natoon tuottaa erityisasemaa Venäjän kanssa, jo nyt Venäjä on Suomen suurin kauppakumppani. Kumarrus Natolle on pyllistys Venäjälle.

Venäjän todelliset johtajat tietävät, että Suomi ei ole helposti uhattavissa, saati sitten valloitettavissa. Mitä muuten Venäjä hyötyy Suomen valloituksesta, kun se ei sitä tehnyt syksyllä 1944:kään. Suomi on liittoutumattomana erinomainen kumppani Venäjälle. Huomenna Suomi voi olla erikoissuhteessa osaajana myös muuta EU:ta ajatellen, vallankin kun suurin osa EU:ta on Natossa. Mikäli Suomi on Natossa, olemme myös automaattisesti Venäjän atomiaseiden maalitaulu läheisyydestämme huolimatta.

Miksi ja millä todellisella argumentaatiolla eräät piirit ajavat Suomea Natoon, onko heille jäänyt menneisyyden muistot, epäluulot ja ylpeys länsimaalaisuudestaan levynä pyörimään tyhjään ajatusmaailmakoneistoon. Unohtuiko heiltä, että olemme eläneet idän ja lännen etuvartiona vuosisadat. Unohtuiko heiltä, että Suomi on arvostettu korkealle omastakin kyvystään huolehtia jopa miltei yksin itsestään. Suomi ei tarvitse Natoa, Suomen kansa ei sitä liittoa halua. Suomi on luotu vaikeina aikoina itää haistelevaksi länsimieliseksi maaksi, joka osaa elää rajalla luoden menestystä taloudessa niin idästä kuin lännestä.

Venäjä tulee jäämään enemmän yksin Euroopassa, toisaalla Venäjä saa kumppanikseen idästä Kiinan ja Intian - nämä ovat huomisen menestyjät. Tämä vuosisata on idän vuosisata. Venäjä maapallon raaka-aineaittana, Kiina maapallon liukuhihnana ja Intia maapallon ohjelmisto-osaamisen tulevana keskuksena muodostavat ylivoimaisen koalition, jossa Suomen Venäjän asiantuntijana on hyvä olla puolueettomuussuhteessa. Erityisasemastaan huolimatta Suomi on osa EU:ta, joka on riippuvainen - tahtoi tai ei - vähintään seuraavat 10-15 vuotta Venäjän energista ja markkinoista omille tuotteilleen.

Paras puolustus Venäjän karhun syleilyyn on kauppa tämän kanssa. Kaupankäyntiin taas Venäjällä kuuluu kulttuurin ja historian tuntemus, arvostus kumppaniaan kohtaan ja rehti meininki. Voisimme lisäksi opiskella Venäjän kieltä ja löytää kaupallisia kohteita myös kolmansista maista - näillä eväillä veli-venäläinen ei ehdi pohtia kovin sotaisasti meidän suuntaan, kun kaupallisilta kiireiltään eivät siihen ehdi. Lisäksi meitä odottaa bonuksena Karjala liittoutumattomuudestamme. Nato-Suomena voimme lopullisesti heittää hyvästit Karjalan palautukselle.

Suomen kansa sanoo seuraavan kerran sanansa eduskuntavaaleissa. On mielenkiintoista nähdä, mitä Nato-kortteja ehdokkaat väläyttelevät, ja onko jokereita takataskuissa. Suurin jokeri tai monille mustapekka on kuitenkin äänestäjillä. Äänestäjät ovat vain kerran neljässä vuodessa kuninkaita - nyt jos milloinkaan kannattaa antaa äänensä kuulua. Äänestänyt henkilö voi ottaa reippaasti kantaa, mutta jos ei ole omaa mielipidettään edes vaaleissa antanut, niin on vaikeaa myöhemmin arvioidakaan. Menipä tuo äänestys miten tahansa, niin tuo Suomen ja Venäjän raja ei siitä mihinkään lähde, oli Nato tai ei.

Ilkka Luoma

KESKUSTELU ----- TIEDE

Nettilinkki [Natovaikutuksesta väitöskirja, ye-majuri Rainer Peltoniemi]:
-- http://www.tkk.fi/nyt/vaitoksia/vaitostiedotteet_2007/Peltoniemi_Rainer.pdf --

Kuva:
B0002132.JPG. 2. heinäkuuta 2005, klo 16:04. Copyright by Ilkka Luoma 2005. Kuvaa saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä.

Linkki kuvaan:
-- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/372125642/ --

Kuvateksti:
Lappeenrannassa oli erinomainen mahdollisuus nähdä NATO - maiden lentokalustoa livenä. Taka-alalla USAF:n Stratotanker KC-135 [Boeing], oli ensimmäistä kertaa Suomessa. Etualalla hienon lentonäytöksen tehnyt Hollannin ilmavoimien General Dynamics F-16 Falcon hävittäjä - vastineena suomalaisilla on - myös amerikkalainen - tosin kaksimoottorinen, McDonnell Douglas F-17 Hornet; molemmat koneet ovat samalta aikakaudelta. Nato-koneet ovat tervetulleita lentonäytöksiin, muutoin niitä ei Suomen taivaalla tarvita.
...

Sent:
sunnuntai, helmikuu 04, 2007

Ilkka Luoma

Historiallista ajassa ymmärtämättömyyttä vähemmistöstä - enemmistöä "kiusaten"

(Läntiset poliitikot pompsahtivat, kun Venäjä tunnusti samankaltaisesti Etelä-Ossetian ja Abhaasian, kuin se tapahtui aiemmin länsivetoisesti Kosovossa... liittyykö seuraan nyt Baskimaa, intiaanireservaatit USA:sta ja kuinka käy Kiinan läntisten maakuntien?)

[ ... koulukiusaaminen on lisääntynyt*) ja jos enemmistö saisi päättää niin kiusaamista ei kouluissa tapahtuisi. Kouluissa siis hallitsee vähemmistön harvainvalta. Kuinka on osassa maamme johtoa, kun se enemmistön tahdosta huolimatta työntää Suomea Natoon kiusaten enemmistön hiljaista, mutta vakaata tahtoa? ...]

Kuinka moni Suomen ulkopolitiikasta vastaava tuntee Kaukasuksen historiaa? Miksi tuosta historiasta ei puhuta uutisoinnin yhteydessä? Miksi media hakee sensaatiota otsikoilla, onko se kansan pelottelua Nato-uskovaisten syliin, vai onko se Venäjän karhulla ärsyttämistä?

Mihin on unohtunut ainut turvamme - liittoutumaton ja puolueeton tapa nähdä tapahtumia, joihin meillä ei ole käytännön vaikutetta.

Jos nyt tehtäisiin kalluppi Suomen kansalle, olisi tulos Natosta edelleen selvä ei. Asenne Venäjää kohtaan toki tarkentuisi, ... "onhan se ennenkin toiminut tavallansa". Mutta erityisesti kansa osaa yhdistää Kosovon ja Etelä-Ossetia/ Abhaasian - kansalla on maatiaisjärkeä ymmärrykseen, että potut maksetaan pottuina, kuten se tapahtuu naapuririidoissakin täällä kotosuomessamme orapihjaja-aidan paikasta taisteltaessa.

Suomessa arkiviisas kansalainen osaa nähdä reaalisesti USA:n ja Venäjän ominansa, joiden ei ole tarvinnut huolehtia juuri muista kuin omista eduista. Suomalainen tietää rajallansa, mitä Venäjän kanssa tehdään. USA on meille kaukainen maa, jossa nahoilla on saanut ja hevosella päässyt - kunnes valkoinen mies karkoitti alkuperäkansat tieltänsä reservaatteihin.

Tavallisesti rauhallinen Suomen kansa toppuuttelisi ja opastaisi yli-innokkaita stubbeja, kolminkertaisia häkäilijöitä haasteista Venäjän suunnalta ja asioiden erottelusta aitoihin ja seipäisiin. Meillä on oma rajamme, josta me pidämme kiinni - tuon aidan ymmärrämme koostuvan seipäistä.

Taitavasti asemoitumalla liittoutumattomana maana meneillään olevaan miltei olemattomaan konfliktiin - saattaisimme jopa aikaansaada mielenkiintoisen neuvottelun Karjalan Tasavallasta - jopa extra-autonomiseksi vyöhykkeeksi itsemme ja Venäjän väliin yhteiseksi kauppa-alustaksi erityisin verosäännöksin, josta puutakin saisi tuoda ilman Venäjän puutulleja.

Suomalainen tietää venäläiset, ainakin isämme ja isoisämme tiesivät. Me emme jääneet tärkeinä hetkinä venäläiset vastassamme yksin, vaikkemme olleet "turvajärjestelyissä". Teimme vain käytännön aktiiviliiton Saksan kanssa, se toi avun sisällissotaamme, se toi avun Talvisodan lopettamiseen ja se toi todellisen avun Itsenäisyytemme säilyttämiseen kesällä 1944.

Venäjä on rajanaapurimme, ja raja on yli 1000 kilometriä pitkä. Meitä ei ole miehitetty eikä valloitettu - meiltä on vain viety maa-alueita, mutta ei ehkä lopullisesti. Suomen kansan kokonaisetua ajatellen olisi juuri nyt äänestettävä uusi eduskunta ja muodostettava uusi hallitus, joka ymmärtää kuinka ajassa toimitaan. Suomi on tänään vedenjakajalla, kun ratkaistaan suhteista Venäjään - tärkeimpään ja suurimpaan kauppakumppaniimme.

Vedet jakaantuvat Suomen keskellä läntisiin ja itäisiin vaikutteisiin ja tämä on meidän suurin rikkaus. Jos katsotaan karttaa ja mitataan historiaa, murteita, uskomuksia, tapoja ja luonteita Turun saaristosta Sevettijärvelle ja Haminasta käsivartemme Kilpisjärvelle - sisältyy sinne uskomaton kirjo henkistä rikkautta - niin itäisenä kuin läntisenä perintönä.

Suomi on vedenjakajalla idän ja lännen vaikutteiden välissä. Meillä kohtaavat uskonnot, kielet, murteet, historia, tavat, luonteet ja piirteet. Näillä piirteillä meillä on ainutlaatuinen ominaisuus olla erossa irakeista, kosovoista, gruusioista ja tiibeteistä. Meille sen sijaan kuuluvat kaikki ne kaupalliset toimenpiteet, joilla maksamme tuontimme merkittävän suurena vientinä. Kauppakansan ei tarvitse sotia. Kauppakansan velvollisuus on vain pitää sanansa.

Mikäli USA johteinen länsi haluaa vääntää väkisin maapallon raaka-aineaittaa paitsioon**), on meille aukeamassa ainutlaatuinen ominaisuus olla erossa kaikista niin suur- kuin pienvaltojenkin ristiriidoista. Näin voimme olla sovittelijoita, rauhanturvaajia, sotilastarkkailijoita ja ennen kaikkea kauppamiehiä kaikille maksukykyisille, joita osaamisemme, luotettavuutemme ja taitomme kiinnostavat.

Suomi voi pysyä erossa kaikista USA:n masinoimista oman edun tavoitteluista - mutta myydä ja ostaa voimme kaikilta. Suomen parhaat turvatakuut syntyvät omasta vahvasta armeijasta, itsensä tuntevista ja toisiinsa luottavista kansalaisista, vahvasta presidentistä ja kaupasta yli kaikkien rajojen.

*)
Tiistain 26.8. uutisointi koulukiusaamisen lisääntymisestä pienen vähemmistön taholta enemmistöä kohtaan

**)
On olemassa suuri mahdollisuus, että Venäjä, maapallon raaka-aine- ja energia-aitta sekä Kiina, maapallon talousveturi ja liukuhinna löytävät nyt paremmin toisensa ja sitä liittoa länsi ei tule kestämään.
...

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.com
---

Mielipidekirjoitukseen liittyvät kuvakansiot ~
[ kuvia saa käyttää yllä olevan mielipidekirjoituksen yhteydessä - Copyright by Ilkka Luoma 2005, 2007 ja 2008 ]

Kansio 1 (Moskova)
--- http://www.kuvaboxi.com/julkinen/27s67+ilkka-luoma-moskova---2005.html ---

Kansio 2 (Pietari)
--- http://www.kuvaboxi.com/julkinen/27js5+ilkka-luoma-pietarissa-toukokuuss... ---

Kansio 3 (Suomen nykyinen eduskunta - NRF päätöstä sorvataan)
--- http://www.kuvaboxi.com/julkinen/28h8o+ilkka-luoma-eduskunta-paatti-.html ---
...

Sent:
Historiallista ajassa ymmärtämättömyyttä vähemmistöstä - enemmistöä "kiusaten"
28.08.2008 - 13:09
Cc: [email protected]
Sent: Thursday, August 28, 2008 2:07 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Länsi "ajaa" Venäjää liittoon Kiinan kanssa

CC:
Cc: [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; Liisa Jaakonsaari ; [email protected] ; [email protected]
Sent: Tuesday, August 26, 2008 9:45 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Historiallista ymmärtämättömyyttä vähemmistöltä enemmistöön

snadi

Naton "voimantuntokin" voi jollain tahoilla olla luulo? Ongelmia on molemmilla eikä eurooppalainen Nato ei olle kovin yhtenäinen toimija? Venäjän (ja myös EU:n) intressissä lienee saada huumeiden kuljetusta ja välitystä hallintaan kuten myös islamilaisten ääriliikkeiden toimintaa ennakoitavammaksi? Kaukasuksen ongelmien kärjistyminen ei olle kenenkään muiden kuin asetehtailijoiden etu? ("Iso-venäläisyyttä" on kuitenkin seurata tarkalla silmällä?)