Perjantai 18.1.2019

Saksalainen Spiegel kummeksuu Suomen hakaristiä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.12.2007 17:00

Saksalaislehti Spiegel on tehnyt laajan onlinejutun Suomen hakaristiperinteestä. Lehti esittelee Suomessa myynnissä olevia hakaristillä varustettuja sormuksia, joilla kerätään rahaa sotaveteraaneille.

Spiegelin tekstissä tuodaan toki julki, että Suomessa käytetty hakaristi juontaa juurensa paljon kauempaa kuin Natsi-Saksan käyttämä vino hakaristi. Silti sitä jaksetaan hämmästellä jutussa jonka otsikkoon on pantu esiriviksi "natsi vai nätti?".

Hakaristi on ollut pitkään käytössä Skandinaviassa onnen vertauskuvana. Se on käytössä edelleen Suomen ilmavoimilla.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Musta Nuoli

Saksalaiset saisivat jo päästä hysteerisestä hakaristivainostaan. Vanha ja perinteikäs symboli, jota pitäisi käyttää mahdollisimman paljon, jotta sen merkitys palautuisi entiseen käyttöönsä. Okei, sitä käyttivät natsit reilun vuosikymmenen - Mikael Jungneria lainaten: so fucking what?

Pitäisikö sitten kieltää samalla ruskeat paidat, sarkahousut, sotilassaappaat, "Hitlerin auto" Volkswagen, moottoritiet ja muut natsi-Saksan tunnusmerkit? Naurettavaa hysteriaa taas, ja paha kyllä Saksalla on sen verran valtaa EU:ssa, että kohta Suomenkin armeijan perinteikkäät tunnukset kielletään "natsimielisinä".

Eikö natseilla ollut sitä paitsi sakarat käänteisinä verrattuna vanhaan auringonkehrän symboliin? Sehän on sama asia kuin jos ristin (tai pentagrammin, vanhan suojelussymbolin) kääntää väärinpäin - merkitys muuttuu päinvastaiseksi.

Toinen järjetön asia Saksassa on Horst Wesselin sävellysten kieltäminen lailla. Die Fahne Hoch oli toki natsien käytössä, mutta kyllähän maailmassa on paljon muitakin sävelmiä, jotka ovat kuuluneet diktatuurisille tyrannivaltioille, ja jotka ovat tänä päivänäkin käytössä. Venäjänkin nykyinen kansallislaulu, näin esimerkiksi. Ei "Suuri ja mahtava" ole ideologisesti yhtään sen puhtaampi kuin joku natsimarssikaan, enemmän sitä on kommunismityrannian nimissä tapettu ihmisiä kuin natsityrannian.

Huuakotti se Hottentotti

Saksalaisten tulisi itse ennemminkin pohtia syyllisyyttään siihen, että he onnistuivat tahraamaan vuosisatoja ellei tuhansia vanhan positiivisen onnen symbolin käyttämällä sitä 1933-45.

Se että he tulevat osoittelemaan ja natsittelemaan hakaristin käyttäjiä, jotka ovat ristiä käyttäneet jo ennen natseja, eikä heidän käyttönsä liity mitenkään natsismiin, kertoo äärimmäisestä yksinkertaisuudesta.

Tilenne on vähän sama kuin menna satoja vuosia vanhaan budhalais tai hindutemppeliin ja päivitellä natsismia, koska koristeluna on hakaristejä.

tapioneva

http://fi.wikipedia.org/wiki/Morane-Saulnier_Parasol
http://de.wikipedia.org/wiki/Swastika
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hakaristi

Jälleen yksi lehti tekee <cite>kiinnostavaa journalismia<cite/>. Kansallissosialistisen lapsenlapset Saksassa kauhistelevat Suomen menoa.

Varmaan Euroopan unioni sensuroi Suomen ilmavoimien joukko-osastojen liput, kun hallituksella ei ole kanttia puolustaa maata. Suomi varmaan joutuu Itävalta-boikottiin...

tapioneva

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200712186997690_uu.shtml

Tuota sormusta kannattanee markkinoida saksalaisille ja itävaltalaisille. Sitä varmaan ostaisivat tuhannet niistä, jotka pitävät nahkatakkia ja maastokenkiä.

Ei muuta kuin saksankielinen verkkokauppa pystyyn ja Die finnische Luftwaffe kuuluisaksi Saksassa ja Itävallassa.

Oikeastaan saksalaisille voisi myydä muutakin. Esimerkiksi Lotta-mukin http://www.maanpuolustusyhtio.fi/products.php?product=2504

Siitä voisi juoda teetä Hannelorekin.

Jos Suomi ottaisi haltuunsa Hakaristi-kaupan Länsi-Euroopassa EU-jäsenyytensä ja tavaroiden vapaan liikkuvuuden turvin, voitaisin ehkä tuotoilla ostaa hävittäjiä ilmavoimille.

Tässä on suorastaan liikeidea. Der Spiegel on tehnyt hyvää tekstimainontaa.

M Eiramaa - tutkija - KNFIJV

Saksalaisia ja muita hakaristin kauhistelijoita on hyvä muistuttaa myös vuoden 1940 maailmanpoliittisesta tilanteesta:

Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto olivat sotilaallisia liittolaisia solmittuaan Molotov-Ribbentrop-sopimuksen 23.8.1939 ja miehitettyään yhteistyössä Puolan syyskuussa 1939 ja jatkettuaan panfasistista Euroopan valloitusta salaisen lisäpöytäkirjansa mukaisesti, Saksa Tanskan ja Norjan suuntaan ja Neuvostoliito Baltian maiden ja Suomen miehittämiseksi.

Siinä tarvittiin Suomessa varoja puolustuksen järjestämiseksi, kun oltiin valitettavasti liittoutumatomia ja oltu puolueettomiakin ennen itäfasistien hyökkäystä.

Tuota Gallen-Kallelan tyylittelemää vanhaa kalevalaista hakaristisymbolia on kyllä maailmalla ihmetelty ennenkin.
Esimerkiksi ranskalainen Le Monde kauhisteli Ilmavoimien hakaristiä vuonna 2005, jolloin asiasta nousi melkoinen keskustelu meilläkin.

Lukekaapa, miten KNFIJV:n Rauhantutkimusdosentti ja nuori ranskankävijä Jenni Suuntimo oikaisivat franskien vääristyneitä luuloja – la vérité, s'il vous plaît !
http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa?messageID=441940

M. Eiramaa, tutkija, KNFIJV
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

M Eiramaa - tutkija - KNFIJV

Ei yksin Intiasta. Alkuperäisintä esiintymispaikkaa lienee vaikea selvittää, mutta tuhansia vuosia ennen Stalinin-Hitlerin liittolaisuutta ja kumpaakaan yksinkään swastika-merkkejä on käytetty. Yleensä se on ollut onnen symboli, niin kuin meidän ilmavoimien ensimmäisessä koneessammekin sen lahjoittaneen ruotsalaissuvun käyttämänä merkkinä 1918. Gallen-Kallelan suunnittelemaa hakaristiä näkee myös paitsi joissain ornamenteissa, myös presidentin ja joukko-osastojen lipuissa ym.

Hitler siis "varasti" hakaristin suunnittelemaansa NSDAP-lippuun muinaisilta intialaisilta tajuttuaan kirjoista sen voimakkaan luonteen, mutta yksinomistusoikeutta hän ei sille todellakaan saanut heiltä sen enempää kuin suomalaisiltakaan ym. sitä käyttäneiltä.

Tässä Iltalehden juttu aiheesta sormuksen kuvalla varustettuna.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200712186997690_uu.shtml

Eikö ole hienoa, että KNFIJV Webin Jenni Suuntimo ja Dosentti puolustivat meidän rauhantahtoista hakaristiämme Molotov-Ribbentrop-liittolaisten ja yhteistoimintaranskalaisten fasistihenkisiä tulkintoja vastaan?

vessi

Suomen ilmavoimien hakaristin taustalla oli ilmavoimien ensimmäisen koneen tarina. Se saatiin yksityisenä lahjoituksena (kuten kaikki Suomen koskaan Ruotsista saama apu) kreivi Eric von Rosenilta jonka suvun onnensymbolina (ja käsittääkseni vaakunana) oli kyseinen hakaristi. Kone saapui suomeen 6.3.1918 ja sitä päivää ilmavoimat pitävät perustamispäivänään ja tästä syystä kyseinen symboli valittiin ilmavoimille tunnukseksi. Muihin aselajeihin, esim. panssareihin kyseinen symboli on levinnyt luultavasti tätä samaa reittiä, eli tieto kyseisen symbolin onnea tuovasta vaikutuksesta on vaikuttanut vaakunan käyttönottopäätökseen näissä kohteissa. Saksan hakaristi oli peilikuva suomalaisten ja siis ko. kreivin suvun käyttämästä ja siten oma tarinansa, mutta koska nopealla vilkaisulla ja tietämättömän ja sivistymättömän katsojan havainnoimana merkki voi vaikuttaa samalta, nostaa se aina haloon tasaisin väliajoin. Viimeinen lause viittaa kyseisen lehden ja artikkelin kirjoittajaan, ei muuhun porukkaan. Toisaalta, tuossa lehdessähän on kautta aikojen hutkittu ennen kuin on tutkittu, ja se onkin siksi keltaisen lehdistön eli roskapostin maineessa vrt. meidän oho:t ja vastaavat.

Gesär

Turha tästä on sensaatiota kaivaa. Spiegelin artikkeli on hyvinkin asiallinen ja valottaa suomalaisen hakaristin taustoja. Itse en käyttäisi Spiegelin artikkelista termiä "kummeksuu".

Ehkäpä 40-50 vuoden kuluttua sininen hakaristi voitaisiin palauttaa ilmavoimien tunnukseksi, hävittäjäkoneiden kylkeen. Vanha suomalainen symboli, tursaansydän (mursunsydän) kelpaisi myös. Perinteistä on turha luopua yhden itävaltalaisen hölmön vuoksi.

Vpsilvan

Ei siitä mihinkään päästä, olimme hyvää pataa natsien kanssa ja lähdimme "vapauttamaan" Karjalaa etnisesti.

Koko 1930-luku oli äärioikeiston juhlaa, AKS. IKL ja muutkin oikeistolaiset olivat todella innoissaan Hitleristä ja natseista. Ja vankilamme pullottivat toisinajattelijoista ja muista jotka kritisoivat silloista menia ja monihan tapetiinkin sitten myöhemmin tai muilutettiin.

Meillä on jalo taito vaan unhotaa ikävät tosiseikat. Kyllä toi hakaristi kuvaa hyvin meidän historiaa.

M Eiramaa - tutkija - KNFIJV

Huhhuh! Jospas nyt vaikka vertaisit Sumen ja Neuvostoliiton 30-lukua! Eroa on mm. demokraattisuudessa. Tai vertaa mihin tahansa maahan: Suomi oli Euroopan demokraattisin sotaan joutunut maa. Meillä jopa parlamentti oli periaatteessa toiminnassa, tosin talvisodan aikana 1939-40 Kauhajoella evakossa. IKL:n kannatus oli 30-luvun lopulla pienempi kuin nyt vihreiden tai kristillisten tai ruotsalaisten. Lapuanliike, joka oli jossain määrin selkeästikin fasistisluontoinen, oli kielletty jo 1932, samoin ulkomailta johdettu kumouksellinen fasistipuolue SKP (Kreml).

Demokraattiset puolueet olivat talvisodan aikana 1939-1940 edustettuina Eduskunnassa. Miten itänaapurissa tai sen liittolaismaassa natsi-Saksassa? Tai koko maailmansodan aikana vuoteen 1945 asti? Tai vuonna 1947, jolloin Hitlerin-Stalinin panfasistisen hajonneen Molo-Ribbe-liiton itäisen osapuolen annettiin uhkausten pelästyttämänä pitää imperialistiset maavaltauksensa ja jopa reilusti enemmänkin Suomen alueella?

Pitäisikö suomalaisten yhä mielestäsi julistaa valheellista stalinistipropagandan 'totuutta' eli pravdaa? Onko oikean totuuden levittäminen mielestäsi "taistelua tuulimyllyjä vastaan historiankirjoituksessa", joka pitäisi lopettaa?

Kuinka pitkälle tuossa tuulimyllyjä vastaan taistelemisesta luopumisessa tulee mennä? 'Tunnustetaanko' samantien, että Suomi aloitti talvisodan ja jatkosodan? Ja että oltiin koko ajan Hitlerin kanssa liitossa, jotta saataisiin lisämaata Tarton rauhaan nähden aina Uralille asti ja ajettaisiin Venäjältä pois kaikki ikiaikaiset venäläisheimot, jotka siellä on olleet tuhansia vuosia ennen suomalaisugrilaisia maahantunkeutujia?

Ja että neuvostoliitto oli viaton eikä aloittanut toista maailmansotaa 1939 yhteistyössä ja sotilaallisessa liitossa natsi-Saksan kanssa? Ja että Stalin oli Suomen suuri ystävä, jonka tarkoitus oli auttaa meitä pääsemään vapaaksi fasistien ikeestä aloittaessaan marraskuussa 1939 Suomen vapautusretken ja että me kiittämättömät pantiin vastaan vaikka Stalin oli saanut Hitlerin luvan, ja että on suomalaisten häpeä, että vain Viipurin lääni ja Petsamo ja Salla-Kuusamo ja neljä saarta siirtyi venäläismiehittäjien haltuun, joita pitää sanoa vapauttajiksi? Ja että on väärin muistella että 420000 suomalaista pakolaista ei saa vieläkään palata koteihinsa?

- Tunnustetaanko samantien sekin, että ryöstettiin venäläisiltä vielä sotakorvauksetkin aloittamiemme sotien jälkeen? Annetaan tuulimyllyjen voittaa, niin saadaan öljyä ja kaasua halvemmalla ja 99,8 %:n osanotto vaaleihimme ja 99,4 %:n kannatusluvut Ystäväpuolueelle!

M Eiramaa, tutkija, KNFIJV
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

P.S. Poikkea sivustolla! Saat hyödyllistä tietoa ja humaania antifasistista asennetta!

SIMO PERTTULA

Suomessa ei ole koskaan kuvia kumarreltu, ei Stalinia, eikä Hitleriä! On otettu hädän hetkellä apu sieltä mistä saadaan! Äärivasemmisto on terrorisoinut laillista esivaltaa, koko Itsenäisyyden ajan! Tampereella on tämän joukkion "MEKKA" Lenin museo. Onneksi Suomella on aina ollut taito valita ajankohtaan sopiva presidentti!

Markus Aurelius

symboleja joita kannattaa välttää:
hakaristi, krusifiksi, daavidin tähti, puolikuu, sirppi ja vasara, tähtilippu, union jack, jolly roger, rauhanmerkki, shemagh, burberry-ruutu ,"che guevara", kelttiläinen risti, ruiskukka ,punaruusu ,neliapila jne. jne.

M Eiramaa - tutkija - KNFIJV

Ei todellakaan ole mautonta tai provosoivaa, että Suomen veteraanijärjestöt yksissä tuumin rahoittavat toimintaansa myymällä ensin aitoja vuoden 1940 rautasormuksia ja nyt noita hopeisia kopioita. Se oikeasti viaton ja täysin natsisminvastainen hakaristikuvio on hyvä muistuttamaan ja antamaan puheenaiheita vaikkapa maahanmuuttajien ja ulkomaalaistenkin kanssa historian vivahteista - ei liika yksinkertaistaminen ole hyväksi. Muuten pian kaikki luulevat Suomen olleen jotenkin itse syypää sotiimme 1939-1945 ja jopa että Neuvostoliitto olisi ollut pääosin syytön ja uhri.

Hitler suunnitteli Saksan työväenpuolueen (myöh. NSDAP) punalipun ja valitsi sen somisteeksi kärjellään seisovan hakaristin, vanhan intialaisen onnenmerkin (arkeologian ja taidehistorian tuon ajan tietojen mukaan). Mukana saattoi olla kuvitelma yhteydestä "vaaleaan intialaiseen arjalaisrotuun". Tuolta alueelta on peräisin myös muita kansoja kuten hindut ja mustalaiset, joita Adolfin oma ulkonäkö enemmän muistuttaa. Yhtä viattomia natsien rikoksiin ovat he hakaristin käyttäjinä kuin suomalaiset, egyptiläiset tai tshekit tai suurin osa venäläisistäkin (Stalin kannattajineen tietysti kantaa puolivastuun toisen maailmansodan syyllisyystaakasta Molo-Ribbe-liittolaisensa Hitlerin kanssa).

M. Eiramaa, tutkija, KNFIJV Web
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

M Eiramaa - tutkija - KNFIJV

Kannattaa käyttää, ainakin tervejärkisten seurassa, mitä oman kokemukseni mukaan ulkomaalaiset ovat siinä missä suomalaisetkin. Tietysti pitää varautua kertomaan taustoista, mutta jos sse on mahdollista turvallisesti, on tämä huomionherätin hyvä keskustelunvirittäjä. Parempiakin on joihinkin tilanteisiin, esimerkiksi Kokonainen Suomi -pinssi käy moniin paikkoihin, kuulemma Linnan juhliinkin.

Ostin tällä viikolla oman hakaristisormukseni Hakaniemestä pohjoisafrikkalaisten näköisiltä kioskinpitäjiltä (Kaksoisvirranmaassa oli hakaristi myös tunnettu symboli). Sain hyvää palvelua ja ymmärtävän suhtautumisen, kun tarkastelimme sormusta ja kokeilimme mihin sormeen se kävisi. Harmi, että kokoja on vain yksi, mutta useimmilla meillä lienee monta erikokoista sormea - kaulaankin sen voi ripustaa mukana tulevaan nahkanaruun tai vaikka ranteeseen vanhaan teinityyliin.

Osasivat hyvää suomea ja äänsivät nimen Mannerheim ehkä paremmin kuin itse osaan. Saattoivat kyllä olla sieltä Indus-joenkin hakaristikulttuurin alueelta, tiedä vaikka oikeita arjalaisiakin tai mustalaisia tai muita internatsien uhreja suomalaisten tapaan. Selvästi kunnioitimme kaikki Suomen puolustusilmavoimien yleisinhimillistä hakaristiä ja inhosimme Hitlerin ja Stalinin barbaarisia symboleja niiden ilmentämän äärimmäisen pahan vuoksi.

M. Eiramaa, tutkija, KNFIJV
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

pakista

Varmaankaan se ei herätä kovin miellyttäviä assosiaatioita esim. joidenkin kaasukammioissa omaisensa menettäneiden tai keskitysleireissä vankina olleiden mielessä. Tuskin tietävät merkin suomalaista taustaa.Jos muistan oikein, presidentti Kekkonen poisti sen jonkun arvomerkin ketjusta.

Miten olisi pieni ajatusleikki uusista symbooleista ja nimistä eli

Suomen vaakunaan leijonan tilalle ILVES. Varsinkin urosleijona on varsinainen selällään savannilla maakava köntys, joka ei viitsi edes ruokaa perheelle hankkia (evoluution urosmuunnelma löytyy varsin usein sohvalla telkkarin ääressä selällään löhöämässä) . Sen saa tehdä huomattavasti ripeämpi naaras. Eläin ei siis millään lailla sovi arktiseen pohjolaan

ILVES on sensijaan Suomen metsissä useinmiten yksinään vaeltava jäntevä kissa, joka silloin tällöin popsii jänniksen. Kuin luotu vaakunaan hiljaisena metsän hiipijänä, joka ei turhia ääniä päästä.

Lisäksi ehdotan, että maan nimi on tulevaisuudessa FENNIA ja kansalainen FENNI. Mukavan iskevät nimet ja päästään FINLAND ja SUOMI ja SUOMALAISET pehmosekasotkusta.

Ja kaikki natsilaisuudesta muistuttavat hakaristit ja niiden mukaelmat roskakoriin, minne ne kuuluvat tarpeettomina sotiin liittyvinä jäänteinä.

M Eiramaa - tutkija - KNFIJV

Suomessa ei omaisensa keskitysleirillä menettänyt juutalainen Ben Zyskowicz tai hänen muslimivaimonsa varmaankaan pahastu tuon hienon sormuksen hakaristikuviosta, koska se symboloi vuonna 1940 (ja myöhemmin) myös kaikkien vähemmistöjemme pelastamispyrkimystä saksalaisten ja neuvostoliittolaisten natsien yhteisen panfasistiliittouman hyökkäystä vastaan niin Puolassa, Baltian maissa kuin Suomessakin. (Valitettavasti inkeriläisiämme ei pystytty pelastamaan Stalinin leireiltä, vaan heidät oli luovutettava neuvostofasistiseen itään sodan jälkeen.)

Suomen juutalaiset taistelivat paitsi talvisodassa myös jatkosodassa henkensä ja henkemme edestä itäfasisteja vastaan - silloin olosuhteiden pakosta niin kuin valtaväestökin saksalaisten rinnalla, koska heillä oli turvatakeet Suomen johdolta ja kansalta.

Tokikin on sivistynyttä aina ulkomailla ottaa eri kulttuuritausta huomioon asiassa kuin asiassa. Meidän historiastamme tietämättömässä Israelissa ym. on varmaan viisasta pitää sormus piilossa julkisilla paikoilla, ellei ole tilaisuutta kertoa turvallisesti ja yhteisellä kielellä merkin taustoista. Hakaristimerkin voi tarvitaessa myös kääntää näkymättömiin sormien väliin.

Sellaisissa yhteyksissä kuin nuo Der Spiegelin ja Le Monden lehtijutut ja toivottavasti myös esim. televisio-ohjelmat, hätkähdyttävänoloisen sormuksen esittely on mainio foorumi valottaa perusteellisine taustoituksineen koko maailmalle historian mielenkiintoisia puolia: Molotov-Ribbentrop-liittouman syyllisyyttä toiseen maailmansotaan ja sitä, että Hitlerin ja Stalinin sopimat ryöstörajat näkyvät vieläkin mm. Suomen alueesta 12,5 %:n ollessa edelleen itäfasistien pitkittyneen laittoman miehityksen alla.

Suomessa toimii erinomaisena puheenaiheenjohdattimena ns. Kokonainen Suomi -pinssi ja riipus, mutta valitettavasti ulkomailla Suomi-neidon oikeat muodot eivät ole tutut enempää kuin tyngätkään. Pääasia on, että historian totuuksista ei vaieta ainakaan niin kauan kuin diktaattori Putin levittää maailmalle neuvostoliittolaista propagandaa voitonpäivineen ja Karjalan ja Viron vapauttamisväitteineen.

M. Eiramaa, tutkija, KNFIJV
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

Penttijuhani

tai niiden käyttö olivat molemmat pieniä pulmia Urkin ja Paasikivenkin aikana. Hakaristiä ei voi syyttää siitä, että myös natsit käyttivät sitä. Mutta kun esim. de Gaullen kaulaan ripustettiin suomalainen hakaristiketju, hän koki asian outona, oudompana kuin miltä sirppi- ja vasaraketju olisi näyttänyt Juho Kustin kaulassa. Suomen Demarit munasivat itsensä sitten myymällä ideaa, että "juutalaisten Pompidou" olisi konspiroinut de Gaullen ulos. Ideaa ajoi myös NL:n lähetystö.

Oudompi asia oli vanhojen SS-miesten käyttö. Suomi oli kai ainoa maa, jossa "poliittinen poliisi" eli Supo oli ex Waffen SS:n eli Arvo Pentin alla. SS oli yleisesti ottaen "rikollinen" organisaatio. Ja sitä mainostettiin rikollisesti. SS-miehet olivat UM:n rekryyttejä, mikä kai loi käyttövelvollisuuden. Mutta heitä käytettiin myös kuten NL:n propagandana.

OlliPenttila

Der Spiegelin artikkeli sai aikaan mielestäni osittain merkityksetöntä kirjoittelua hakarististä. Wikipedia ja muut tietolähteet käytettiin hyväksi hakaristin ikiaikaisen merkityksen, jopa suomalaisuuden todistelussa. Samassa rytäkässä saatiin USA syypääksi II maailmansotaan juutalaisnatsien johdolla. Ranska todettiin syypääksi Saksan hyökkäykseen Puolaan ja tietysti oman maansa miehitykseen, Saksa ei kai ollut syyllinen oikein mihinkään.

Eero Lehto ja "pakista" ovat mielestäni oikeilla jäljillä kun he kehoittavat ottamaan huomioon hakaristin symbolisen merkityksen myös muille ihmisille ja kansoille. On sivistynyttä käytöstä, että huomioimme juutalaisten ja itä-eurooppalaisten kansojen kärsimykset hakaristin varjossa sekä saksalaisten pitkäkestoisen syyllisyydentunteen.

"Rautasormukset" olivat Suomen sotaponnistusten merkittävä rahoituksen lähde. Pidettiin kunnia-asiana, että naiset vaihtoivat kultaiset kihla- ja vihkisormuksensa näihin rautasormuksiin. Valtiovarainministeriön varastoon jääneet yli 30.000 maavoimien ruusukesormusta ja muutama tuhat ilmavoimien hakaristisormusta laskettiin myyntiin vuosi sitten auttamaan vielä elossa olevia sotaveteraaneja. Hyvin kävivät kaupaksi; kaikki hakaristisormukset myytiin mutta alkuperäisiä ruusukesormuksia jäi vielä myymättä kuutisen tuhatta. Nämä loput tulivat kauppaan nyt tänä jouluna. Samalla kaupitellan myös uusvanhaa hakaristisormusta, joka ei ymmärtääkseni ole edes alkuperäisen kopiokaan mutta mitäs siitä kunhan rahat menevät veteraanien hyväksi.

Itse ostin viime vuonna ruusukesormuksen ja olisin ostanut hakaristisormuksenkin jos niitä olisi ollut jäljellä. Halusin muistella äitiäni, jonka rautasormus on aina ollut jostakin syystä kirkas muistikuva niiltä ajoilta.

Kotirintaman naiset kantoivat rautasormuksia sitoutumisen osoituksena. Minun sormessani sormus on pienenä sitoutumisena veteraaneja kohtaan. Mutta jos matkustan Israeliin jätän hakaristisormuksen kotiin vain ihan hyvän käytöksen vuoksi.

Olli Penttilä

M Eiramaa - tutkija - KNFIJV

Tosi tärkeää on huomata sormuksen sisältä löytyvä vuosiluku 1940. Kertokaa tämä Foreign Policylle ja muille vähän tietäville!

" The Finns fought alongside the Germans against an invading Soviet Union during World War II, before switching sides. Besides arguing that the swastika is a traditional symbol of Finnish culture, some Finns also appear to have few regrets about the country's history."

Tuohon puoltenvaihtopelilauseeseen olisi pitänyt ehdotttomasti saada lisäys, että myös Neuvostoliitto oli Saksan liittolainen vuosina 1939-40, mm. talvisodassa! Foreign Policy otsikoi "Finnish Charity Selling Nazi Rings for Christmas!" Miten niin "Nazi"?

- Nyt vastineita kirjoittamaan, journalistit! Suomea loukataan!
http://blog.foreignpolicy.com/node/7424

Moni pimeässä kulttuurissa elelevä luulee vieläkin, että toinen maailmansota alkoi vuonna 1941. Kun historiasta siivotaan kokonaisia vuosia ja salaisia ja julkisia asiakirjoja ja puolen maanosan ruumisröykkiöt pois ja luetaan sellaista manipuloitua raamattua niin pirukin saadaan näyttämään vapauttajalta.

On ensiarvoisen välttämätöntä aina muistuttaa varsinkin ulkomailla erityisesti itänaapureille, että Suomi oli jo 1939-1940 sodassa natsi-Saksan fasistista liittolaista Neuvostoliittoa vastaan ja että tämä miehitti laittomasti Viipurin lääniä ja Hankoa aina uuteen hyökkäykseensä asti 22.6.1941, jonkä jälkeen joksikin aikaa joutui kotiuttamaan miehitysjoukkonsa. Ja että Puola oli hävinnyt oman puolustuskamppailunsa molempia hirviöitä vastaan jo syyskuussa 1939 ja koki maailmansodan ensimmäisen siviilien joukkomurhan Katynissa kesällä 1940 (made by Russians).

Rahaakin tärkeämpää veteraaneillemme on, että tätä totuutta heidän työnsä inhimillisestä arvosta ja oikeutuksesta julistetaan laajalle ja kumotaan venäläisten valheet. Veteraanijärjestöjen omaisuusmassat olisivat jo riittävä rahallinen panos, jos vain eivät ahneet pullamössöpolitrukkimme jo käärisi tulevaa pottia taskuihinsa - toivottavasti sitä ei sallita, vaan varat käytetään kokonaisuudessaan veteraanien hyväksi ja ehkä yli jäävä sitten maanpuolustustarkoituksiin.

- Kaikki ostamaan ilmapuolustussormus! Toivottavasti niitä saa Tallinnassakin itäfasistien runtelemista R-kioskeista ja onhan kai Rautakirja Venäjälläkin!

M. Eiramaa, tutkija, KNFIJV
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

maxfloat

Tuli tässä mieleen asia rahankeruun järkevyydestä. Veteraaneille kerätyt varat eivät mene veteraanien auttamiseen vaan ne on säätiöity pois veteraanien käytöstä. Kun viimeinenkin veteraani on kuollut, meillä on kolme lihavaa veteraanijärjestöä ja niiden säätiöitä jotka jatkavat toimintaa. Älkää ostako sormusta!!

<a href="http://217.71.145.20/TRIPviewer/temp/TUNNISTE_KK_360_1994_fi.html">http:...

<ul><li>VEPS-tunnus KK 360/1994
<li>Valtiopäivät 1994
<li>Kirjallinen kysymys 360
</ul>
Mäkelä ym.: Veteraanijärjestöjen varojen säätiöinnistä
<br><br>
Eduskunnan Puhemiehelle<br>

<p>Sotiemme veteraaneille on maassamme kolme eri veljesjärjestöä: Sotainvalidit ry., Sotaveteraanit ry. ja Rintamamiesveteraanien liitto ry. Kyseisten järjestöjen nimissä on kerätty vuosien saatossa rahaa ja muuta omaisuutta, joiden käyttö on tarkoitettu veteraanien hyväksi tapahtuvaan kuntoutukseen ja heikossa taloudellisessa asemassa olevien veteraanien auttamiseen. Tällä hetkellä kahdella veteraanijärjestöllä eli Sotainvalidit ry:llä ja Sotaveteraanit ry:llä on omaisuus säätiöiden hallussa. Myös kolmas eli Rintamamiesveteraanien liitto valmistelee säätiön perustamista ja omaisuutensa siirtoa jäsenistön määräysvallan ulkopuolelle.</p>

<p>Veteraanijärjestöjen toiminnan kannalta säätiöitä ei tarvittaisi, sillä kaikki kerätty raha ja omaisuus, joka on tarkoitettu veteraanijärjestöjen nimissä käytettäväksi, tulee käyttää veteraanien hyväksi heidän elinaikanaan. Veteraanien nimissä kerättyjen varojen säätiöittäminen järjestöjen johdon organisoimiin säätiöihin on loukkaus monia niitä veteraaneja kohtaan, jotka tälläkin hetkellä kipeästi tarvitsevat apua jokapäiväiseen toimeentuloonsa ja terveydenhoitoonsa. Jos veteraanijärjestöjen varojen säätiöittämistä jatketaan, tuntevat veteraanit tulleensa petetyiksi, ja sama tunne varmasti on myös sellaisilla henkilöillä, jotka ovat veteraanien nimissä rahansa tarkoitukseen lahjoittaneet. Tämän takia tulisi pikaisesti selvittää, millä oikeudella veteraaneille tarkoitettuja lahjoitusvaroja siirretään säätiöihin ja mikä on tämän säätiöittämisen todellinen peruste sekä heikentääkö se järjestöjen mahdollisuutta auttaa veteraaneja taloudellisesti.
</p><p>
Edellä olevan perusteella ja valtiopäiväjärjestyksen 37 §:n 1 momenttiin viitaten esitämme kunnioittavasti valtioneuvoston asianomaisen jäsenen vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
</p><p>
Mihin toimiin Hallitus aikoo ryhtyä sen selvittämiseksi, millä perusteella ja mihin tarkoitukseen veteraanien veljesjärjestöt Sotainvalidit ry., Sotaveteraanit ry. ja Rintamamiesveteraanien liitto ry. säätiöittävät hallussaan olevia varoja?
</p><p>
Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 1994
<br>
Tina Mäkelä Hannu Suhonen</p>

Penttijuhani

menivät pieleen jo siinä vaiheessa, noin 50 vuotta sitten, kun Aarre Simosen puolue, joka oli jatkoa Stalinin ennen sotia rahoittamalle tpsl:lle, otti valvontaansa invaliidien kuntoutuksen.
Valtion tilintarkastajat tekivät asiasta raporttinsa, joka oli julkinen asiakirja - paitsi että sen olemassaolo kielettiin. Kun se julkaistiin Uudessa Suomessa, se tulkittiin neuvostovastaiseksi teoksi. Se aloitti kokoomuksen ajon ulos hallituksesta. Tuolloinkaan veteraanit eivät mitään saaneet, mutta tpsl:n pomot saivat.

M Eiramaa - tutkija - KNFIJV

Ostakaa ilmapuolustussormus - ja valvokaa, etteivät pullamössösaalistajat kääri kerättäviä varoja johonkin muuhun kuin suoraan kunniavelanmaksun kohteemme eli veteraanien hyväksi menevään tarkoitukseen! Jos jotain lopulta ei saada käytetyksi ja jää "yli", on kohteen oltava nyt elävien veteraanien nyt hyväksyttävä.

Saanen toistaa pari lausetta aiemmin sanomaani: rahaakin tärkeämpää veteraaneillemme on, että oikeata totuutta heidän työnsä inhimillisestä arvosta ja oikeutuksesta julistetaan laajalle ja kumotaan venäläisten valheet, joiden mukaan Suomi olisi ollut itse jotenkin syypää sotiimme 1939-1945 ja että Neuvostoliitto olisi jotenkin ajopuun lailla vahingossa joutunut sotilasliittoon natsi-Saksan kanssa ja huomaamattaan hyökännyt syyskuussa 1939 Puolaan ja tehnyt hyvää hyvyyttään maailmansodan ensimmäisen siviilien joukkomurhan Katynissa 1940 ja tullut marraskuussa 1939 pelastamaan ja vapauttamaan Suomen eikä tarkoituksella aloittanut myöskään jatkosotaa 22.6.1941.

Veteraanijärjestöjen omaisuusmassat olisivat jo riittävä rahallinen panos, jos vain eivät ahneet pullamössöpolitrukkimme jo käärisi tulevaa pottia taskuihinsa - toivottavasti sitä ei sallita, vaan varat käytetään kokonaisuudessaan veteraanien hyväksi ja ehkä yli jäävä sitten maanpuolustustarkoituksiin.

- Kaikki ostamaan ilmapuolustussormus! Toivottavasti niitä saa Tallinnassakin itäfasistien runtelemista R-kioskeista ja onhan kai Rautakirja Venäjälläkin!

M. Eiramaa, tutkija, KNFIJV
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

maxfloat

Sormuksen hinnasta osa menee sen valmistamiseen yms. Usein keräyskulut ovat yli puolet keräyksen tuotosta.

Paras antaa rahat suoraan jollekin köyhälle veteraanille jonka tunnet. Pyydät vain kohteliaasti tilinumeroa tai pistät rahaa kirjekuoressa.

lusiina

Itse soitin suoraan järjestöön kun ihmettelin sitä että miten noita veteraanien hyväksi kerättyjä rahoja veteraanit voi saada.

Mummoni näet oli rintamalla lottana ruokahuollossa, ja hänellä on veteraani tunnus, mutta ei mikään järjestö ole hänelle yhtään rahaa/apua/hoitoa/tms tarjonnut.

No selvisihän se, pitää olla jonkun veteraani järjestön jäsen (ja maksaa jäsenmaksu?) niin voi kerran vuodessa saada siivousapua tai jalkahoidon.

En todellakaan aio sormusta ostaa, vaikka ajatus onkin sinäänsä hyvä, mutta ei taida noista kostua kuin itse järjestöt, ei veteraanit.

RistoP

- jos tuota juttua pitää vainoharhaisena. Siinähän lähinnä vain huvittuneena raportoidaan mistä toinen lehti (Bildt) oli tehnyt isohkon jutun. Vai onko tuo jutun alkupuolen pukin puolekannan arviointi myöskin tarkoitettu vakavaksi poliittiseksi debatoinniksi?