Torstai 17.1.2019

Venäjän Karjalassa outo kampanja: Kuka levittää Suomeen liittymistä?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.2.2010 11:01
  • Kuva: Wikimedia Commons/ Saariston Sirkka
    Kuva
    Sortavalan toreilla kummastellaan, kuka levittää outoja lehtisiä.
  • Kuva: Google Maps
    Kuva

Venäjän Karjalassa sijaitsevassa Sortavalan kaupungissa on ihmetelty postilaatikoihin pudonneita lehtisiä, joissa kehotetaan kaupunkilaisia järjestämään kansanäänestys Suomeen liittymisestä. Lehtisissä puututaan myös kaupungin kunnallisiin palveluihin, kuten asuntojen lämmittämiseen.

- Minäkin olen saanut sellaisen. Niitä on joka paikassa: postilaatikoihin on jaettu ja myös kaupoissa on sellaisia. Ja kaikki ovat venäjänkielisiä, kertoo Uudelle Suomelle paikallisessa hotellissa työskentelevä Tanja.

Lappuset eivät ole herättäneet suurta kansanliikettä, vaan niihin suhtaudutaan ”pikku juttuna”, kuten Tanja sanoo.

- Tämä on ihan rauhallinen juttu, ihmiset ihmettelevät vain. On tässä nyt suurempiakin asioita tämän taantuman vuoksi, hän huokaa.

- Kaikki kuitenkin arvailevat, kuka tässä on takana. Kuka sanoo, että suomalaiset ja kuka venäläiset.

Sotien jälkeen Venäjälle siirtyneestä Sortavalasta moni muutti Suomeen – suuri osa Keski-Suomen alueelle. Kaupungin evankelis-luterilaisen seurakunnassa vuoteen 2006 saakka kirkkoherrana toiminut Antero Paananen uskoo, että lehtisten takana on ”yksittäisten haihattelijoiden joukko”.

Paananen ei enää asu Sortavalassa, mutta hänellä on paikkakunnalla laaja tuttavaverkosto, johon hän pitää tiiviisti yhteyttä. Paananen myös vierailee Sortavalassa tiheään.

- Paikallisista ystävistäni kukaan ei ole tästä maininnut. Tuntuma on, että tämän tapaista laajempaa liikehdintää ei ole, Paananen sanoo.

Tanjakaan ei ole varma, onko lehtisiä jaettu laajemmin Sortavalan alueella. Vakavasti lehtisiin on suhtautunut kuitenkin paikallinen syyttäjä Herman Stadler. Hänen mukaansa ”ääriryhmät” ovat pyrkineet sopimaan Karjalan erottamisesta Venäjästä, kertoo verkkolehti Gazeta.ru.

Stadler kertoi tiedotusvälineille, että Venäjän turvallisuusviranomaiset aloittivat tutkinnan tammikuun 18. päivä. Kommersant-lehti kertoo epävirallisiin lähteisiin vedoten, että painojälki on viemässä tutkintaa Petroskoihin.

 

Tänään tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta siitä, kun Neuvostoliiton 92 lentokonetta pommittivat Sortavalaa, jonka seurauksena muun muassa kaupungin kirkko tuhoutui. Lue kaikki Uuden Suomen talvisota-uutiset täältä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

M Eiramaa KNFIJV

Lentolehtisten takana on ehkä suomalaisia aktivisteja?
FSB syyttää vihjaten että mahdollisesti suomalaisten lentolehtiset yllyttävät Karjalaa itsenäistymään. Karjalanpalautusjärjestön Uuden Suomen blogissa esitetään erään pienryhmän kommentti, joka viittaisi jutun takana olevan ehkä suomalaisia nuoria KNFIJV-CARSFI-aktivisteja: http://karjala.blogit.uusisuomi.fi/2010/01/30/fsb-syyttaa-palelevia-ihmi...

Kovaa tekstiä on: "KNFIJV seisoo vankkumatta Karjalan tasavallan itsenäistymis pyrkimysten takana ja tunnustaa julkisesti että me ollaan annettu kymmenille asiamiehille tehtäväks levittää Lahdenpohjan ja Sortavalan alueella ja koko Suomen Viipurinläänissä näitä flaijereita ja jullareita http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#posters
Kattokaas mun mielestä tän jutun eli Karjalanpalautuksen ja Itäkarjalan itsenäistymisen varsinainen se juttu on ettei brändit ja fiilistelyt ja pari rosisjuttuu riitä. Tarvitaan ihan siis aikuistenoikeesti jotain mediahypetystä kovempaa munankuorta uskottavuudenlisäks. Tutkihei toi KNFIJV:n Ehdotus2007, se vois olla ratkasu joka hyödyttää kaikkia osapuolia ja tekee venäjästäkin hyvän naapurin http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#yhteistyoehdotus2007
Jenni Suuntimo, KNFIJV... - Mitäs me sanottiin! Oltiin oikeassa alusta alkaen! Eläköön itsenäinen Karjalan tasavalta! Viipurin lääni ja muut ryöstetyt alueet pois Venäjältä takasin Suomelle!!"

Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

M Eiramaa KNFIJV

Sinällään Sortavalan Suomeen liittyminen olisi luonnollinen juttu, koska se oli ollut osa Suomea vuodesta 1811 asti (ja tuhansia vuosia ennen Venäjän kautta) vuoteen 1947, samoin Viipuri ja Käkisalmi ym. Petsamo kyllä saatiin 1920 meille ja kuluu Suomelle sekin. Ainahan Kannaksella ja Laatokan Karjalassa ja Raja-Karjalassa on asunut suomalaisia karjalaisia ja jonkin verran ruotsalaisia, mutta aika vähän venäläisiä. Nekin venäläiset tietysti joutuivat evakkoon tänne lännempään Suomeen kun venäläisbandiitit hyökkäsivät 1939-1944 ja ryöstivät ja miehittivät laittomasti meidän Karjalan. Neuvostofasistisiat!

Viipuri, Käkisalmi ja Sortavala ym. entisen Viipurin läänin paikkakunnat ja Petsamo kuuluvat Suomeen.
Itsenäistyvän Karjalan tasavallan alue on Itä-Karjala ja pääkaupunki Petroskoi tai mieluummin Äänislinna. Miksi karjalaisen kaupungin nimi olisi venäläinen?

Harinen

Jos lentolehtisten takana olisi "Suomen KNFIJV" niin sehän tarkoittaisi sitä, että Savolaisen Veikon olisi pitänyt nostaa takapuoli tuolista ja hinata se rajan taakse lappusia postilaatikkoihin jakamaan. Tämähän on mahdotonta, sillä eihän Veikko sivupersoonineen malta koneensä äärestä poistua.

"Suomen KNFIJV" on siitä outo "järjestö", ettei yhtään sen "jäsenistä" ole koskaan nähty livenä missään. Mutta eipä heitä löydy edes väestörekisteristä, joka ei tunne sellaisia nimiä kuin "Eiramaa", "Suuntimo" tai tämä uusi edustaja "Lyytikko" :)

Kauko Putki

Hienoa, että Venäjälläkin ymmärtävät hakeutua Suomeen takaisin. Ei kai voida taloudellisesti ottaa vastuuta, ainakaan vielä, muusta Venäjästä. Koittakoot nyt itse vaan pärjäillä. Katsotaan sitten myöhemmin uudestaan, mutta otetaan vaan Sortavala, onhan se osa Taron Rauhassa sovittua Suomea.
Tervetuoa vaan, sortavalalaiset! Oikean suuntainen hanke teillä on siellä käynnissä. Halonenkin tosta kohta vapautuu ja kun on aina tuntenut kiinnostusta vähemmistökansojen hyvinvointia kohtaan, niin eiköhön sillekin löydy tästä jokin tehtävä.

Tynkä-Karjalan Antti

"Sotien jälkeen Venäjälle siirtyneestä Sortavalasta moni muutti Suomeen..."

Kaunis ilmaisu Neuvostoliiton valtioterrorille.

Suomelle ei kuulu kuin Tarton rauhan rajat, johon toki Sortavala kuuluu, muut alueet kääntykööt murheissaan Moskovan puoleen.

ps. Venäjän harjoittama viimeaikainen historian uudelleen kirjoitus on Stalinin henkilön rehabilitointia ja nousevaa stalinismia.

Risto K

Mielenkiintoinen yritys. Kansanäänestys on sikäli oikea tapa, että kyllä nykyisellä Karjalan väestöllä on oikeus päättää alueensa kohtalosta. Toivoa sopii, että Suomi kehittäisi alueen oloja pontevammin kuin Venäjä, mutta mitään suursuomalaista siirtomaaisännän asennetta ei siihen tarvita.

Tiedustelija

Toimittajajaharjoittelija Ossi Kurki-Suonio kehitti mestarillisen uuden ilmaisun "miehittää"-sanalle: "Sotien jälkeen Venäjälle siirtyneestä Sortavalasta..."
Miten olisi tällainen uustyyli: " Ennen sotia miljoonaat venäläiset pääsivät tutustumaan leirielämään eksoottisilla rajaseuduilla..." tai "Miljoonille tavallisille venäläisille tarjottiin täydellä ylöspidolla valtava ja kerran-elämässä tarjoutuva mahdollisuus tutustua insinööritaidon mestarinäytteeseen osallistumalla Vienanmeren kanavan rakentamiseen.. tai no, keksikööt Surki-Kuonio lisää, tuntuu helposti irtovan.

M Eiramaa KNFIJV

Pariisin rauhansopimuksen 27 artikla: "Suomen hallituksen ja Suomen kansalaisten oikeudet, kuin myös suomalaisten juridisten henkilöiden oikeudet, jotka koskevat suomalaista omaisuutta tai muita suomalaisia varoja Liittoutuneiden ja Liittyneiden Valtojen alueella, on saatettava entiselleen tämän sopimuksen tultua voimaan .." - Siis Karjala takaisin!

Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

Vieras mies tulee taloon

Vai että oikein haluavat itse päättää kansanäänestyksellä, että pääsevät osalliseksi suomalaisesta hyvinvointivaltiosta. Eikö kukaan kysy meiltä suomalaisilta eli lystin maksajilta mitään? Olisi hyvä, että Suomi pääsisi tässäkin asiassa mukaan niihin pöytiin, joissa päätöksiä tehdään. Ja että joku vielä kuuntelisikin suomalaisten kantoja...

tapio_o_neva

Pro Karelian mukaan Karjala on lottovoitto - ainakin karjalaissuvuille - jotka pääsevät ottamaan venäläisten kodit ja valtionmetsät itselleen ja myymään tai luovuttamaan ne uudelleen: suomalaiset maksavat karjalaisten laskut toseen kertaan.

Sortavalaa onkin pidettävä lähinnä vain veikkausvoittona. On tietenkin vaikea sanoa, kenen pitäisi lunta lapioda Sortavalassa ja maksaa lämmityksestä. Siirtolaisministeri Astrid Thorsinkko vain Sonjan, joka lunta lapioi.

Vierastyyppi

Sortavalan kohtaloksi tuli eräänlainen etninen puhdistus, kaupunki tyhjeni TÅYSIN. Jokainen sortavalalainen pakeni diktatuuria ja jätti rakkaan kotikaupunkinsa. Syyllinen oli punaisen fasismin diktaattori, massamurhaaja Stalin.

M Eiramaa KNFIJV

Höpöhöpö, KNFIJV vastaa tekosistaan ja ne lentolehtiset ovat hienojakin, katso: http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/83914-venajan-karjalassa-outo-kampanja-...

Pariisin rauhansopimuksen 27 artikla: "Suomen hallituksen ja Suomen kansalaisten oikeudet, kuin myös suomalaisten juridisten henkilöiden oikeudet, jotka koskevat suomalaista omaisuutta tai muita suomalaisia varoja Liittoutuneiden ja Liittyneiden Valtojen alueella, on saatettava entiselleen tämän sopimuksen tultua voimaan .." - Siis Karjala takaisin!

Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

pykatron

Mikä outo kampanja - missä Venäjän Karjalassa. Eiköhän se ole Suomen Karjala, mistä nyt puhutaan.

Eikä ole ihme, että Karjalan ihmiset haluaisivat liittyä Suomeen, kun kuulee tietoja: Asuntojen ja koulujen lämpötila alle 10 C ja ihmiset näkevät nälkää.

Putin tulee parin viikon päästä Suomeen- saa nähdä uskaltaa Tarja Halonen ottaa asiaa esille ?

Toisaalta niinkuin joku mainitsi tässä voi olla uusi "Mainilan laukausten paikka" venäläisille. Kaipa Suomen kunniakas Armeija on valmistautunut. Venäjä ainakin on vahvistanut luoteisrajansa puolustusta ja vahvistaa jatkuvasti. Nordströmin kaasuputki antaa venäläisille virallisen luvan tulla sotalaivoillaan ampuetäisyydelle Helsingistä ja muusta Suomen rannikosta.

Että sillai - onko Suomen miesten ja naisten taas kerran vietävä rautaa itärajalle ?

Vieras

Niinhän se olisi se vanha Viipurin läänin länsikolkka, siellä saattaa karjalaisten suhteellinen osuus väestöstä olla suurin maailmassa, mutta sikäläiselle johtoportaalle ja etenkin virkamiehille karjalaisuus taitaa olla aika vieras tekijä, eivät ainakaan mitenkään korosta, mainosta tai hyvä jos mainitsevatkaan hallitsemaansa maakuntaa etniseksi Karjalaksi.

M Eiramaa KNFIJV

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/83937-pietarissa-rajahti-pommi-%E2%80%9...

KNFIJV sanoutuu irti Venäjän terroriaallosta ja kiistää jyrkästi minkäänlaisen osuutensa siihen samoin sanoin kuin talvisodan alkamisen vuosipäivänä viime marraskuun 30. päivä, ks. http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/78449-venalainen-juna-taas-pommi-iskun-...

Vaadimme äärimmäisen voimakkaasti Viipurin läänin, Petsamon, Salla-Kuusamon itäosien ja neljän Suomenlahden saaremme palauttamista sekä Tshetshenian ja muiden sorrettujen miehitysalueiden vapauttamista, muttemme ole koskaan hyväksyneet väkivaltaista toimintaa tai sellaisella uhkaamista missään muodossa. On pelkkää sattumaa, että Venäjän tämänkertaiset junapommitapaukset ovat sattuneet juuri Mainilan laukaukset ja Talvisota-noottikampanjamme aikana. Vastustamme väkivaltaa, kuten fundamentalistiterrorismi ja Venäjän valtioterrorismi. Jatkamme lentolehtiskampanjaamme Suomessa, Karjalassa ja Venäjällä, ks.
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/83914-venajan-karjalassa-outo-kampanja-...

KNFIJV-CARSFI
psta
Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV

M Eiramaa KNFIJV

Pois vaarallinen haihattelu Karjala-keskustelusta. Epärealismia on valitettavasti ilmennyt jopa Uuden Suomen sivuilla - vaarallisenoloistakin sellaista, ks.
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/83937-pietarissa-rajahti-pommi-%E2%80%9...

KNFIJV-CARSFI tuomitsee jyrkästi hajaannusta lietsovan ei-poliittisen ja mahdollisesti aseellista toimintaa havittelevan CES-fraktion. Emme halua olla sen kanssa missään tekemisissä emmekä ota minkäänlaista vastuuta esimerkiksi pääministeri Putinin vierailuun sabotoimiseksi mahdollisesti kaavailtuja offensiiveja tms. salahankkeita. Paheksumme myös Eugen Schaumannin nimen turhaa tahrimista liittämällä se varsin ikävään ja väärälaatuiseen disinformaatio- tai jopa terrorihankkeeseen. Pyydämme viranomaisia selvittämään, onko mainitun CES-ryhmittymän aikeissa todellista vaaraa valtiovierailulle, ulkovaltasuhteille tai jopa KNFIJV:n toiminnalle.

KNFIJV/CARSFI Suomi
psta
Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV

Raate

Esimerkiksi käyttökelvottomia lentokoneita on laitettu esille lännen satelliittikuviin. Pahan tankit ovat usein niin mätiä, että voimme työntää puupölkyn läpi. Ne kaksi usein mainittua sukellusvenettä ovat lahoja, vaikkeivät koskaan olleetkaan mitään meihin verrattuna. Meillä onkin Saksassakin voittamaton armada uusinta loistoa. Ylipäätään se tykkää kun täällä Musta Pekka uskoo heidän tekaistuihin videon pätkiin. Stalin (Putinin edeltäjä) sanoikin, että mitään ei tarvitse olla, kun rikolliset aina valehtelevat.

Vieras

Emmehän voi tietenkään liittää Venäjän Karjalan alueita takaisin maamme yhteyteen vain Venäjän karjalaisten pyynnöstä. Meiltähän on poistettu kaikki tahto. Kun ei ole tahtotilaa suomalisilla ei voi tehdä mitään vaikka he rukoilisivat.

Asiasta täytyy Venäjän Federaatiossa olla laajempi sopu aina Kremliä myöten. He voisivat pakottaa sen ottamaan vastaan ei siis muuten.Käytäisiin leikkisota, jossa panoksena olisikin Karjalan palauttaminen.

Muuten he katsovat alueen vastaaoton vaihdoksi esim Turun seudun kanssa. Venäläiset on kauppamiehiä.

Meidän tulee ottaa huomioon Neuvostoliiton tilanne, jolloin se oli pakotettu ottamaan fasistiselta ja agressiiviselta Suomelta, joka oli ryhtynyt seikkailulupolitiikkaan Saksan kanssa Neuvostoliittoa vastaan ikäänkuin opetuksena meille uhittelusta sosialistista maata ja järjestelmää kohtaan.

Olemme läksyme oppinet Eversti Valdimirovin opetuksessa.

Ehdotankin kansanedustajille, että alueet, jotka pyrkivät agressiivisesti hakeutumaan nykyisen Suur-Suomen yhteyteen, tulisi olla paremmalla taloudellsiella mallilla kuin emämaa. Laki aloite liittymisen kriteereistä tulisi valmistaa siten, että Kremilissa asiakin voitaisiin hyväksyä. Öljysatamat vanhat satamat tulisi saada Suomen puolelle ikäänkuin peukalon painalluksella ja korvauksin.

Tähän on todettava,että tällä kehityksellä Karjalan alue täyttää nämä normit muutamassa vuodessa.

Mikäli Venäjän Karajala kuitenkin pääsisi ilmeisen vahingossa liittymään emä-Suomen yhteyteen; ehdotan ensimäiseksi lääninpomoksi KGB-FSB eversti Vladimirovia, koska hän tuntee alueen byrokraattistsia kiemuroita sekä Suomen poliitikot.

Kaunis Karjala isiemme maa on ja pysyy kauniina.
Eläkekymyksiin yhidistäminen ainakin kaatuisi.

Jouko Piho

Tapio O. Neva kirjoitti, että Karjala kuuluu karjalaisille.

Aivan ja Häme kuuluu hämäläisille, Savo savolaisille ja Pohjanmaa pohjalaisille, mutta kaikkihan me olemme suomalaisia, joten Karjalakin kuuluu suomalaisille karjalaisille. Karjalaan voi muuttaa muitakin kuin karjalaisia, kunhan alue on sen kenelle se kuuluu eli Suomen.

Vieras

Venäjän takamaasta sen puoleisesta Karjalasta tulisi luoda veroton talousvyöhyke, jossa aluksi Venäjän ja Suomen yhteisyritykset toimisivat niin, että Kiinaan saakka ei tarvitse mennä.

On valtava häpeä molemmille maille ja kansoille, että parempaan yhteistyöhön Karjalan taloudessa ei kyetä. Karjala on täyttnä mahdollisuuksia!

Talous luo hyvinvointia ja luottamusta.

Kaikkien osapuoline täytyy hankkeissa voittaa eli luodaan win to win tilanne.

Kohta sieltä ei halua kukaan pois!