Perjantai 18.1.2019

Kieli kuoli sukupuuttoon 85-vuotiaan miehen mukana

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.2.2010 19:29

Maailman vanhimpiin kuuluvan alkuperäisheimon viimeinen jäsen on kuollut Intian Andamaanien saaristossa, brittijärjestö kertoi torstaina.

Alkuperäiskansojen puolesta puhuvan Survival International -järjestön mukaan viime viikolla kuollut 85-vuotias mies oli viimeinen Bo-heimon jäsen ja heimon bo-kielen puhuja. Heimon uskotaan eläneen Intian valtameressä Andamaanien saarilla jopa 65 000 vuotta.

–Bon häviämisen myötä ainutlaatuinen osa ihmiskuntaamme on nyt vain muisto, sanoi järjestön johtaja Stephen Corry.

Bo on yksi Andamaanien kymmenestä muinaisesta heimosta. Heimojen jäseniä oli arviolta 5000, kun Britannia otti saaret hallintaansa vuonna 1858. Nykyisin heitä on elossa enää 52.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Lienee täysin luonnollista että pienet heimot kuolevat sukupuuttoon. Uutta verta tulee tällaiseen pieneen yhteisöön hyvin harvoin. Tämä johtaa siihen että perinnöllisiä sairauksia on paljon. Tätä tapahtuu kokoajan heimoja kuolee, uusia syntyy tilalle.

Mitenköhän käy tämän meidän aaah niin ihanan suomenruotsin"kielen" kanssa. Sama kohtalo edessä.

No toivtaan parasta ;)

jussi vaarala

Maailman viimeinen bo-kielen taitaja on kuollut Intialle kuuluvilla Andamaanien saarilla, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Muinainen kieli hävisi maailmasta 85-vuotiaan, Boa Sr -nimisen naisen mukana.

Lingvistiikan asiantuntija, professori Anvita Abbi sanoi BBC:lle, että Intia menetti naisen menehtymisen myötä korvaamattoman osan perinnöstään. Bon kieli kuuluu maailman vanhimpiin.

Andamaanien kielten uskotaan periytyvät Afrikasta. Osan uskotaan olevan yli 70 000 vuotta vanhoja.

Boa Sr ehti olla viimeinen bon kielen puhuja vanhempiensa kuoltua yli 30 vuoden ajan.

- Hän oli usein hyvin yksinäinen ja joutui opettelemaan Andamaanien version hindistä voidakseen kommunikoida ihmisten kanssa, professori Anvita Abbi sanoi BBC:lle.

Professorin mukaan kaksi Andamaaneilla puhuttua muinaista kieltä on kadonnut kolmen kuukauden aikana. Saaria on kuvattu "antropologien unelmaksi" ja ne kuuluvat monipuolisimpiin kielialueisiin maailmassa.

Boa Sr kuului suur-andamaanien ryhmään, jonka "alaheimot" puhuvat ainakin neljää eri kieltä.

Suur-andamaanien kohtalo huolestuttaa monia asiantuntijoita. Köyhyyden ja alkoholismin vaivaama pienilukuinen ryhmä on lähes täysin riippuvainen Intian valtion avustuksista.

YLE Uutiset

Corvus

Vähän alempana siellä lukee näin:

"Latvialaiset ovat alkaneet opiskella liivinkieltä toisena kielenään ja Latviassa onkin noin 500 kieltä toisena kielenä puhuvaa ja 1500 henkilöä jotka ymmärtävät sitä. Liivin kielellä on Latviassa tunnustettu alkuperäiskielen asema.

Liivin kieltä opetetaan perustasolla muutamissa kouluissa Riiassa, Staicelessä, Ventspilsissä, Kolkassa ja Dundagassa. Lisäksi opetusta järjestetään vuosittain järjestettävillä kesäleireillä. Liiviläisten kulttuurikeskus järjestää puhujaryhmiä, joiden tarkoituksena on pitää liivin kieltä elossa normaalissa puhekäytössä. Liivin kieltä voi opiskella ylemmällä tasolla Helsingin- ja Turun yliopistoissa Suomessa, Tarton yliopistossa Virossa, Budapestin yliopistossa Unkarissa sekä Latvian yliopistossa. Säänöllisesti sitä opetetaan kuitenkin vain Tarton ja Latvian yliopistoissa, muissa yliopistoissa se kuuluu yleensä itämerensuomalaisten kielten yleiseen opetukseen."

Liivi ei siis ole mikään kuollut kieli, vaan yksi niistä harvoista, joiden elvytysyritykset ovat ainakin osittain onnistuneet.

kotihiiri

Esim. Helsingin yliopiston Suomalais-ugrilaisella laitoksella on töissä liuta alan tutkijoita, fennougristeja, joilla kiinnostusta riittää liivin kieleen ja moneen muuhunkin suomalais-ugrilaiseen kieleen.

Eikä vain Helsingin yliopistossa, vaan myös Viron, Latvian, Liettuan, Unkarin, Venäjän ja eiköhän monen muunkin eurooppalaisen yliopiston fennougristiikan laitoksilla juuri nytkin olla kiinnostuneita myös kuolevista kielistä, näistä aiheista opiskelijat kirjoittavat graduja ja väitöskirjoja.

Esim. Venäjällä on asunut ja asuu yhä lukuisia suomen sukukieliä puhuvia vähemmistöjä (esim. Venäjän Karjalan karjalan eri kielten puhujat, ja kauempana Venäjällä marit, hantit, mansit, mordvalaiset, komit ym.), joita tutkitaan yhtä lailla innokkaasti myös nuorten tutkijoiden voimin.

Maan valtakielen vetovoima vähentää jo kouluissa ja myöhemmin työelämässä oman kotikielen osaamista ja käyttöä. Suomessa on myös Suomen opetusministeriön tuella toimiva M.A.Castrénin seura, joka tukee suomen kielisukulaisten kulttuurien ja oman kielen käyttöä alueen kouluissa mm. julkaisemalla heitä varten omakielisiä aapisia ym. lukemistoja lapsille.

Muistaakseni jo 90-luvun alussa olivat liivin puhujat muutamin sormin laskettavissa, mutta en ole alan tutkija, satuin vain sivumennen asiasta kuulemaan. Venäjällä on jo ajat sitten kuollut useita ugrilaisia sukukieliä, mutta niitä yhä tutkitaan.

salakankee

Corvus täydensi asiaa hienosti, mutta kielen osaaminen äidinkielenä on toisen tason juttu kuin että "osaa jotakin kieltä" kirjoista sitä opiskellen. Siinä kulkee iso jako.

Periaatteessa kai latinaakin voisi opetella niin hyvin, että sitä pystyisi puhumaan, mutta kenen kanssa!?
Esperanto, keksitty kieli potee ihan samaa ongelmaa. Se on ollut kuollut kieli jo syntyessään.

Mielenkiintoista olisi tietää, miten Israelissa ihmiset oppivat henkiin herätetyn kielen heprean. Oliko siinäkään mitään järkeä?

Vieras

Kielen käyttö kuvastaa ihmisen ajattelua ja on siksi erittäinkin mielenkiintoinen ja hyödyllinen tutkimuksen kohde. Lisäksi kieli määrittää kansan ja kulttuurien rajoja. Esimerkiksi George Soros (miljardöörisijoittaja) puhuu esperantoa äidinkielenään. Mahtaisiko siinä olla syy onnistuneisiin sijoituksiin?? Ja suomelaiset (suomea puhuvat) tunnetaan erittäin masentuneina ihmisinä maailmalla, syynä voi olla paljon kirosanoja sisältävä kieli.

VierasMies

Latina ei ole kuollut puhekielenä - sehän jatkuu kaikissa romaanisissa kielissä, joita taitaa tarkasti lukien olla puolentoista kymmentä portugalista romaniaan ja galiciasta retoromaaniin ja valakkiin.

Se, että yksi Andamaanien ainutlaatuisista kielistä kuoli sukupuuttoon, merkitsee rautalangasta vääntäen lähes samaa kuin koko indoeurooppalainen kielikunta (englannista hindiin...) häviäisi vaihtamalla puhekielensä vaikka kiinaksi...

Andamaanien saaristo oli kuin toiselta planeetalta, kunnes britit tekivät siitä siirtomaansa. Asukkaat kuolivat valloitussotiin ja kulkutauteihin. Samalla katosi myös ainutlaatuinen maailma ja useampikin kielikunta.
Nyt on jäljellä vain Pikku-Andamaanien Jarawa-yhteisö, joka on onnistunut ek´lämään eristyksissä osaksi Intian viranomaisten ja osaksi kansainvälisen painostuksen avulla.