Lauantai 19.1.2019

Verovapaa intiaanimaa irtautuu USA:sta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.12.2007 14:08
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Lakota-intiaanien heimo on vetämässä välit poikki Yhdysvaltain kanssa.

Lakota-intiaanien heimo, johon aikoinaan kuuluivat muun muassa legendaariset soturit Istuva Härkä ja Hullu Hevonen, on sanoutunut irti Yhdysvaltain kanssa tehdyistä sopimuksista ja on perustamassa omaa maataan, kertoo uutistoimisto AFP.

Uusi intiaanimaa aikoo luoda omat passit ja ajokortit, ja maassa asuminen tulee olemaan verovapaata, mikäli asukkaat hylkäävät Yhdysvaltain kansalaisuutensa.

-Me emme ole enää Yhdysvaltain kansalaisia ja ne ketkä haluavat elää kanssamme maallamme viiden osavaltion alueella voivat vapaasti liittyä mukaan, intiaanien oikeuksia pitkään ajanut aktivisti Russell Means kertoi.

Lakota-intiaanien johtajien delegaatti toimitti Yhdysvaltain ulkoministeriöön maanantaina viestin, jossa he omasta puolestaan sanoutuvat irti sopimuksista jotka kirjoitettiin maan hallituksen kanssa yli 150 vuotta sitten.

Delegaatti vieraili myös Bolivian, Chilen, Etelä-Afrikan ja Venezuelan suurlähetystöissä, ja jatkaa diplomaattisia toimenpiteitään muilla mantereilla tulevina viikkoina.

Lakota-intiaanien maahan kuuluu osia Nebraska, Etelä- ja Pohjois-Dakotan, Montanan ja Wyomingin osavaltioista.

Vapausliikkeen mukaan intiaanien oikeuksia on ”toistuvasti poljettu sekä kulttuuria ja maata varastettu siinä määrin, ettemme ole voineet ylläpitää omia elintapojamme”.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tapiosimonen

eli Red Cloud oli historian mukaan se sotapäällikkö, joka Little Big Hornissa löi George Armstong Custerin johtaman jenkkiarmeijan. Hän on (edelleen virallisesti) ainoa, joka on saanut totaalisen voiton Yhdysvaltain armeijasta. Sitting Bull istui tällöin teltassaan
huumeiden vaikutuksen alaisena (oli myöhemmin Buffalo Billin eli eversti William Codyn sirkuksessa näytillä). Hullu Hevonen (Crazy Horse) oli erään LBH:n taisteluun osallistuneen (toiselta kukkulalta hyökänneen) osaston johtaja. So, don`t forget Red Cloud. He is like
Geronimo and Cochise, apaches.