Lauantai 19.1.2019

Jengit kylvävät kauhua Keski-Amerikassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.12.2007 15:00
Päivitetty: 
23.12.2007 06:06
  • Kuva: Erkki Siirilä
    Kuva
    Lähiöjengi uhkasi tappaa Dianan vanhemmat, jos hän ei lähtisi toimintaan mukaan. Koti ja koulu oli pakko jättää. Nyt 19-vuotias Diana on pienen tyttärensä yksinhuoltaja. Lapsen isä istuu vankilassa.
  • Kuva: Erkki Siirilä
    Kuva
    Mara 18 -ryhmästä eroon pyrkivä Jack esittelee tatuointejaan Yesenialle ja Jimmille, jotka toi-mivat osin EU:n rahoittamina jengityöntekijöinä El Salvadorin pääkaupungissa San Salvadorissa.

17-vuotias Nancy Pérez kuoli neljään laukaukseen salvadorilaisessa paikallislinja-autossa, kun hän ei suostunut luopumaan matkapuhelimestaan. Ostosmatkalla ollut 29-vuotias Barbara Cárcamo ryöstömurhattiin hondurasilaisessa pikkubussissa. Nämä ovat tämän viikon jengirikosuutisia Keski-Amerikan päälehdissä, niin tyypillisiä, että paikalliset asukkaat ovat niihin jo turtuneet.

Vuoden viimeisen kuukauden aikana varsinkin Hondurasissa
bussiin nousemista epäröidään: kolme vuotta sitten Jouluna marat eli jengiläiset tappoivat linja-autoon San Pedro Sulassa 25 matkustajaa. El Salvadorissa marat uhkailevat poliisin mukaan kansalaisia jouluostosten aikaan liikenne-välineissä tavallista enemmän.

Jengit syntyivät Rio Granden eteläpuolelle, kun Los Angelesin viranomaiset kyllästyivät rikollisryh-missä liikkuneisiin latinosiirtolaisiin 1980-luvun alkupuolella. 13. kadun Mara Salvatruchan jäseniä ja 18. kadun Mara 18 -nuoria alettiin karkottaa Meksikoon, Guatemalaan, Hondurasiin sekä El Salvadoriin.

- Nykyään ryhmillä on paikallispäälliköt, aluepäälliköt sekä kansalliset johtajat, salvadorilainen jengityöntekijä Yesenia sanoo.

-Yhteyksiä pidetään yli maiden rajojen, aina Kaliforniaan asti. Useimmat jäsenet polttavat marihuanaa, neljäsosa käyttää joskus crackia tai kokaiinia, Yesenia jatkaa.

Huumeet ovat täällä halpoja, ne eivät ole ryöstelyn pääsyy. Nuoret pakotetaan jäseniksi jo kouluaikana. Heitä uhataan vaikkapa vanhempien tappamisella. Aluksi tehtävä on kerjätä rahaa jengin osoittamassa paikassa. Vastaantulijat tulkitsevat pyytämisen kiristykseksi ja antavat.

El Salvadorissa tähän motivoi tieto kymmenen ihmisen väkivalta-kuolemasta päivittäin. Hondurasissa raa´asti saa surmansa yli kahdeksan henkeä vuorokaudessa. Riski kuolla rikoksen uhrina on 15-20 kertaa suurempi kuin Suomessa.

Päivittäistä elämää rahoitetaan kerjäämisen lisäksi katu- sekä bussivarastelulla. Suurempia rikoksia kuten suojelurahan keräämistä sekä autojen ja liikkeiden ryöstöjä organisoivat pomot, jotka usein ohjaavat toimintaa matkapuhelimin telkien takaa. Poliisi on lisäresursseista huolimatta melko voimaton, vaikka se voi esimerkiksi El Salvadorissa pidättää kadulla kulkijan tatuointien perusteella.

Kerran organisaatioon liittyneen on vaikeaa erota siitä.

-Jos jäsen kestää kolmi-nelikymppiseksi henkeään menettämättä, silloin jengi sallii syrjään vetäytymisen kunnioitettuna veteraanina, Yesenia selventää.

Suuri osaa kansasta pitää Meksikossa ja varsinkin Keski-Amerikassa jengiväkivaltaa köyhyyttäkin pahempana ongelmana, sillä katumafiat hallitsevat jo suurimpien kaupunkien monia kortteleita. Nopeasti tepsiviä lääkkeitä ei tunnu olevan kenelläkään. Ei edes Joulun, rauhan juhlan, alla.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: