Torstai 25.4.2019

USA kuohuu: takapuolelle läväyttely sallittua koulussa - ei vankilassa

Luotu: 
19.4.2010 17:38

Texasin osavaltio Yhdysvalloissa on jälleen kerran päätynyt otsikoihin vanhoillisten koululinjaustensa ansiosta.

Yksi osavaltion koulupiireistä on ottanut käyttöön ruumiillisen rangaistuksen eli siis selkäsaunan. Fort Hoodin lähellä oleva 60000 asukkaan Templen kaupunki on alkanut käyttää sitä vanhempien pyynnöstä. Koululautakunnan puheenjohtaja Steve Wrightin mukaan pelkkä uhka on tehonnut.

–Kuri on parempi kuin se on ollut moniin vuosiin, hän mainosti Washington Post -lehdelle. Hän korosti myös sitä, että koko viime kouluvuoden aikana vain yksi oppilas on joutunut rangaistuksen kohteeksi.

Yleensä selkäsauna annetaan yksityisesti, oppilaan vaatetetulle takapuolelle läväytetään korkeintaan kolme läimäytystä puisella viivoittimella. Lähes aina rangaistuksen kohteena ovat olleet pojat.

Selkäsauna on käytössä myös esimerkiksi Houstonin lähellä olevassa Alvinin pikkukaupungissa. Kaupungin yläasteen rehtori Kevin Wells myöntää Washington Postille, että hän käyttänyt sitä kuusi kertaa kouluvuoden kuluessa. Hän ei kuitenkaan pidä siitä.

–En kannata lasten lyömistä.

Tuoreimpien tilastojen mukaan Yhdysvalloissa ruumiillisen kurituksen kohteeksi joutuu kouluissa vuosittain 225000 lasta ja nuorta, neljäsosa heistä on Texasissa.

Itse asiassa ruumiillinen rangaistus kouluissa on yhä sallittua Texasin lisäksi 19 osavaltiossa, kyseessä ovat pääasiassa eteläiset osavaltiot kuten Alabama, Georgia ja Florida. Ohio posti rangaistuksen omista lakikirjoistaan viime vuonna, mutta esimerkiksi Mississippin osavaltiossa sillä on yhä vanhempien vankka kannatus.

Ja vaikka ruumiillinen kuritus kouluissa on sallittu Texasissa, niin osavaltion suurimmat kaupungit ovat kieltäneet sen omilla alueillaan. Liittovaltio on nyt tosin harkitsemassa sen koko maan laajuista kieltämistä.

–Valtio on kieltänyt ruumiillisen rangaistuksen vankiloissa, mielestäni on aika kieltää se kouluissa, sanoikin kieltoa ajamassa oleva, demokraatteja edustava edustajanhuoneen jäsen Carolyn McCarthy.

Amerikkalaisilla vanhemmilla on lakikirjojen mukaan oikeus käyttää ruumiillista kuritusta. Mutta koska lasten pahoinpitely on kielletty, niin oikeussaleissa on jouduttu selvittelemään varsin usein siitä, mikä on kurinpitoa ja mikä pahoinpitelyä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eläköön vanha kunnon kuri!

Edistyksellistä että jossain vielä uskalletaan sanoa, että lapset ei koulussa päätä tahtia ja tekemisiä. Niin Suomessa mennään. Mitään keinoja ei ole hillintään kun joku hihhuli alkaa uikuttaa että mun kakara saa tehdä täällä koulussa mitä vaan uhkailla vaikka opettajaa, hakata kavereitaan tai hihittää kaikki tunnit ja mitään ette voi tehdä.

Palaispa kunnon kuri tähän maailmaan jossa nää nykynuoret tekee mitä huvittaa, ja luulee etää tää "hyvinvointi" valtio pystyy maksaan yrittäjien varoilla kaiken.

Perusteettomasti koulussa syytetty

Niin kauan kuin oppilaiden mielipiteitä ei kunnioiteta senkään vertaa, että saisi kyseenalaistaa sääntöjä, rankaiseminen koulussa on ehdottomasti väärin. Jos opettajilla on oikeus rangaista oppilasta, niin oppilaalla täytyy olla oikeus vaatia perusteluja. Jos opettaja käyttää jatkuvasti huonoja perusteluja, kuten "mutta kun opetussuunnitelmassa lukee..." tai "ajattele jos kaikki muutkin...", pitäisi opettaja erottaa.

Ja nuoria on ihan turha syyttää huonosta käytöksestä. Aikuiset käyttäytyvät yhtä huonosti ellei jopa huonommin.

pakista

Amerikalaiseen kulttuuriin kuuluu väkivalta olennaisena osana. Niinpä esim. oikeuslaitos noudattaa koston periaatetta tuomitsemalla kuolemaan.

Sopii kysyä, montakohan on myrkytetty ja "poltettu" syyttöminä, koska toistuvasti paljastuu tapauksia, joissa jo kuolemaantuomittu onkin paljastunut syyttömäksi.

Mainittakoon, että G.Bush Texasin kuvernöörinä sumeilimattomasti allekirjoitti kaikki kuolemaantuomiot, mikä tietysti on vain murto-osa hänen myöhemmän politiikkansa aiheuttamista vainajista.