Perjantai 18.1.2019

Ihmisiä pelotellaan USA:ssa – ”He kieltävät aseemme”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.5.2010 12:31
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Sarah Palin aloittelee presidentinvaalikampanjaansa varoittamalla aselakien kiristämisestä.

Entinen Alaskan kuvernööri ja mahdollinen Yhdysvaltain vuoden 2012 presidenttiehdokas Sarah Palin varoitteli Kansallisen kivääriliiton NRA:n vuosikokouksessa pitämässään puheessa kuulijoitaan, että presidentti Barack Obama demokraatteineen kieltäisi aseet välittömästi, jos vain pystyisi.

Pitkäaikaisen NRA:n jäsenen Palinin mukaan Obamaa estää tällä hetkellä vain pelko poliittisesta takaiskusta, kertoo uutistoimisto AP.

-Älkää epäilkö hetkeäkään, että he kieltäisivät aseet ja ammukset heti, jos uskoisivat selviävänsä siitä ilman vastustusta, pelotteli Palin.

-On NRA:n ja meidän liittolaistemme tehtävä lopettaa heidän suunnitelmansa.

Yhdysvaltalaisia aseharrastajia on Obaman kauden alusta alkaen pelottanut, että demokraattijohtoinen Valkoinen talo alkaa polkea heidän oikeuksiaan. Obama on kuitenkin pysynyt hiljaa aselakeihin liittyvistä asioista, ja on jopa allekirjoittanut lain, joka oikeuttaa ihmiset kantamaan asetta luonnonpuistoissa.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Maassa jossa kansalainen tarvitsee aseita noin intohimoisesti, niin on jotain pahasti vialla. Asiaa ymmärtäisi jos nurkilla käyskentelisi karhuja tai muita isoja saalistajia, mutta kun ei. Ihmiset asuvat kaupungeissa tai lähiöissä ja silti on pakonomainen tarve kantaa asetta...

Siihen kun vielä yhdistää aseen käytöstä mahdollisesti seuraavan kuolemanrangaistuksen tai 100v vankilatuomioin, niin ei kyllä järki päätä pakota.

Oikeastaan olisi syytä sallia myös kranaatit ja kaikenlaiset miinat & räjähteet. Eihän yhdellä tai kymmenellä pyssyllä pärjää isommalle joukolle aseistettuja pahiksia. Panssarivaunu olisi myös oiva väline työmatkoilla.

Aristotellus

Amerikkalaiseen vapaudentunteeseen liittyy hyvin voimakkaasti maskuliininen arvo itsensämääräämisestä ja -suojelemisesta. Tähän konkretisoituu aseen kantamisen perusoikeus. Tämän säätely on sekä republikaanien että demokraattien ulottumattomissa. Ainoa muuttava tekijä on aika ja yhteiskunta-asenteiden muuttuminen.

Tällä ei tietenkään ole mitään tekemistä asetusten mukaan harjoitettavaan metsästykseen, mikä onkin ainoa järkevä ja eettinen lihanhankkimismuoto. Se pitää kuitenkin erottaa selkeästi tunnepitoisesta ja suorituspainotteisesta urheilumetsästyksestä, jossa arvo perustuu näyttöön.

Toki Suomessakin metsästäjät olivat aiheesta huolissaan, kun aseenkantorajoituksia lisättiin. Metsästäjä Suomessa käyttää kuitenkin asettaan (pääsääntöisesti) normien mukaan ja luomulihaa hankkiakseen - eikä vaadi aselupia kaikille.

Juhani Putkinen

Luovutin sisäministerille 25.3.2010 seuraavanlaisen esityksen:

Anne Holmlund
Sisäministeri

Esitys

Esitän Ampuma-aselain täydentämistä siten, että pykälään Hyväksyttävät käyttötarkoitukset (43) lisätään kohta Vapaaehtoinen maanpuolustus.

Vapaaehtoisen maanpuolustustyön näyttönä olisi kuuluminen vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekevään järjestöön - esimerkiksi Reserviläisliittoon - tai oleminen sijoitettuna Puolustusvoimain Maakuntajoukkoihin.

Vapaaehtoinen maanpuolustustyö olisi perusteena (edellytys, pykälät 45 ja 46) hankkia ja hallussapitää:
- Kaliiberiltaan 9 mm pistoolia, itselataava lippaallinen kertatuli;
- Niin sanottua reserviläiskivääriä, itselataava lippaallinen kertatuli.

Perustelu

Vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekevä henkilö ylläpitää ja kehittää vapaa-ajallaan ja omalla kustannuksellaan sotilaallisessa maanpuolustuksessa tarvittavia taitoja. Kertausharjoituksia ja varsinkin puolustusvoimien järjestämiä taisteluammuntoja on aivan liian vähän taistelukentällä tarvittavien taitojen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Reserviläisten omaehtoinen harjoittelu mm. Sovellettujen Reserviläisammuntojen (SRA) muodossa on maanpuolustuksen kannalta erittäin hyödyllistä toimintaa.

------------

Myöhemmin lähetin sen myös Eduskunnan Puolustusvaloikunnan ja Hallintovaliokunnan jäsenille. Olen saanut runsaasti positiivista palautetta esityksestäni. Toivottavasti esityksessäni ehdottamiani asioita ihan oikeasti otetaan huomioon laissa.

asa

Itse asiasta olen samaa mieltä, mutta kun suomessa on järjestäytymisen vapaus, ei johonkin "liittoon kuuluminen" tai yhdistyksen jäsenyys saa olla merkitsevä seikka tai näyttö niin hyvässä kuin pahassakaan.

Voisiko esityksen editoida siten että tuon "Vapaaehtoisen maanpuolustustyön näyttönä..."-lauseen korvaisi esim. pikaisesti muotoillusti:
Vapaaehtoinen maanpuolustus-käyttötarkoituksen edellytykset täyttyvät mikäli ampumataitoa ylläpidetään vähintään kerran vuodessa tapahtuvalla harjoittelulla hallussapitoluvan myöntämisen jälkeen.

Juhani Putkinen

Minusta se EI ole varsinaista vapaaehtoista maanpuolustustyötä, jos käy kerran vuodessa ampumassa jollakin aseella.

Suomessa on niin paljon erilaisia vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekeviä järjestöjä, että jos ihan oikeasti tekee vapaaehtoista maanpuolustustyötä niin voi kuulua JOHONKIN niistä järjestöistä TAI Maakuntajoukkoihin (kuten esitin).

Siten JOS ei voi kuulua mihinkään vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekevään järjestöön EIKÄ maakuntajoukkoihin, niin sitten pitää keksiä jokin muu syy aseen hallussapitoon.

Minun esitykseni koski sitä, että Vapaaehtoinen maanpuolustustyö pitää saada lakiin HYVÄKSYTTÄVÄKSI ASEEN KÄYTTÖTARKOITUKSEKSI.

Jape

..mutta mitään järjestäytymisiä ei ole tarpeen vaatia, eikä perustuslain mukaan ole edes mahdollista.

Asepalveluksen yhteydessä sitoudutataan, vannomalla sotilasvala, puolustamaan isänmaata jopa oman henkensä uhalla. Siksi asevelvollisuutensa suorittaneella tulee olla mahdollisuus ylläpitää riittäviä sotilastaitoja (kuten ampumataito) myös vapaaehtoisesti reserviläisenä.

Jos yhteiskunta katsoo ilman mitään konkreettista, perusteltua syytä ettei asevelvollisuutensa suorittanut henkilö ole sopiva saamaan lupaa ampuma-aseen hankintaan tai pitämään hallussaan ampuma-asetta, pitää hänellä olla mahdollisuus vapautua myös sotilavalan velvoitteista.

Vieras

Mitenkäs sitten, kun todetaan, että yli 35 vuotias ei olekkaan enää asevelvollinen ikänsä puolesta. Nythän tuo ikä lienee 50-60 vuotta, jolloin sen saavutettuaan tulisi reserviläisen luopua "reserviläisaseista".

Olen täysin samaa mieltä siinä, että asepalveluksen suoritettuaan ei-kriminaali normaali suomalainen on oikeutettu ainakin pitkien reserviläisaseiden hankintaan niin halutessaan. Tai sitten kertausharjoituksia pitää olla paljon taajempaan kuin ei koskaan tai kerran neljässä vuodessa.

Juhani Putkinen

Asevelvollisuuden yläikärajan laskeminen olisi lievästi sanottuna typerää.

Ei sodanajan joukkoihin ole tietenkään pakko kutsua kaikkia viisikymppisiä, mutta voihan varalla olla sekin mahdollisuus, että sitten tarvittaessa kutsutaan. Sodassa tahtoo tulla tappioita ja tappioiden korvaamiseksi on kutsuttava palvelukseen myös vanhempaa porukkaa.

asa

Kirjoitin ampumataidon ylläpitämisestä. Jos ei käy _vähintään_ kerran vuodessa ampumassa, ei se ampumataito kovin kauaa säily. Harrastuksen intensiteetti voi vaihdella elämäntilanteiden ja mm. sairastumisien tai työkomennusten vuoksi. Siksi heitin tuohon vuoden, ettei joku luvanmyöntäjä keksi että ampumataito säilyy vain jos ampuu 1000 laukausta joka viikkona.
Maanpuolustusjärjestön jäsenyys ei saa vaikuttaa aselupien myöntämiseen, epäämiseen tai mihinkään muuhunkaan millään tavalla. Perustuslaki sen estää.
Vapaaehtoista maanpuolustustyötä voi harjoittaa kuka vain, esimerkiksi pitämällä yllä maanpuolustukseen soveltuvaa ampumataitoa. Siksi vapaaehtoisen maanpuolustuksen perusteella myönnettävän luvan ehdoissa pitää olla jokin konkreettinen määritelmä, esim. että kuinka paljon pitää harjoitella ja minkä tyyppinen harjoitus on hyväksyttävä.

Aselakiluonnoksestahan juuri poistettiin se ampumaseuraan kuulumisen edellytys, koska se on perustuslainvastainen. Siksi siihen lakiin on turha yrittää saada jotain uutta kohtaa, joka rikkoo perustuslakia. Niin se vain on.

Toisaalta jo nyt on aseluvanhakemuslomakkeessa käyttötarkoituksena rastittavissa harrastus. Vapaaehtoinen maanpuolustus on myös harrastus. Kannatan vapaaehtoista maanpuolustusta ja ampumaharrastetta sekä metsästystä. En tosin ymmärrä sitä että miksi juuri jonkin seuran, järjestön tai yhteisön jäsenten harjoittama harrastus olisi jotenkin parempi kuin muut.
Toivottavasti tässä esityksessä ei ole taustalla vähääkään sitä mentaliteettia että ei niillä muiden ampumalajien säilymisellä niin väliä kunhan oma harraste säilyy, uhrataan vaikka pari muuta harrastemuotoa oman eteen.

Juhani Putkinen

Ei ole mitään estettä saada lupaa aseeseen jollakin muulla perusteella. Se näyttö vapaaehtoisesta maanpuolustustyöstä on helppoa ko. järjestöjen jäsenyydellä. Jos voi esittää jonkin muun näytön, niin siitä vaan.

Oleellista esityksessäni on että vapaaehtoinen maanpuolustustyö hyväksytään yhdeksi perusteluksi nimenomaan reserviläiskiväärin ja 9 mm pistoolin hankintaan ja käyttöön.

Minä EN ole pakottamassa ketään esimerkiksi ampumaseuran tai metsästysseuran jäseneksi vaan HELPOTTAMASSA aseen saantia vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekeville.

PALIN ALAS

Muijaisjäänne Palin. Käsittämätöntä, että tuollainen kreationistihuru-akka voi olla edes ehdolla maailman kehittyneimmän, halutessaan kyvykkäimmän ja samalla myös vaarallisimman valtion johtoon. Superkonservatiivi, jonka jälkeen todennäköisesti teknologia jäisi polkemaan paikalleen.

Todella sydänalaa riipaisevaa ajatella, että moinen akka saisi päättää jotain maailman parhaimmassa valtiossa.

John Galt

Kouluampumisten jälkeen Suomessa pistettiin käyntiin ennennäkemätön kampanja aseiden takavarikoimiseksi ihmisiltä. Kampanja perustuu pelon lietsomiseen ja harhaiseen lupaukseen siitä, että surmatyöt vähenisivät jos lailliset aseet kerätään ihmisiltä pois.

Hyysäysvaltio etenee pienin askelin kohti orwellilaista yhteiskuntaa, jossa valtio on kaikki, kansalaiset eivät mitään. Amerikkalaiset ovat oikeassa: aseen omistaminen on kansalaisen perusoikeus, johon valtion ei tule puuttua.

(en omista asetta)

joonathan

Kuuneltuani kommentteja asiaoista olen pyörtänyt sanani. esim tämän keskustelun jälkeen varsin harvoille voi kantolupaa myöntää. minulla on 60 luvulla saatu metsästyskiväärin 5,7 ja pienoiskiväärin 22 ca selä haulikon 12 ca lupa. eikä koskaa ole mitään huomautettavaa ollut. Olen metsästäny se ampunut tarkkuutta seuroissa. Suomessa aseen omistajat tietää vastuunsa. älkää edes hetkeäkää sitä unohtako

Oxensuxenstjärna

haluavat aseet pois millä syyllä tahansa.Kovat ajat ovat edessä ja aseet halutaan pois ettei nyrkille löydy vastusta.Suosittelisin asekätkentää...itse asiassa Suomessakin tutkitaan rikosrekistereitä että löytyis syitä kerätä piiput pois.

JAK

Kannattaa muistaa, että rakkaassa maassamme on nykyään ylinopeuden ajaminenkin rikos. Aseet saadaan kaikilta pois, kunhan määritellään riittävän arkipäiväisiä asioita rikokseksi. Maailmalta löytyy hyviä esimerkkejä. Singaporessa purukuminsyönti on rikos.

SIMO PERTTULA

USA:n presidentinvaalit olivat vasta alkutekijöissään. Kummankin suuren puolueen ehdokkaiksi asettautujia alkoi ilmaantua. Aiheesta tulikin tässä lehdessä vilkas keskustelu.
Esimerkiksi minä "julistin" Hillary Glintonin tien Valkoiseen Taloon, olevan auki? Vaikka aatteiltani olin ja olen sen toisen suuren kannattaja. Ihmettelin silloin miksi nimimerkki LIIKE kannatti oikeiston ehdokasta?
Pidin nimimerkkinään Liike, käyttävän olevan ilmanmuuta vasemmistolainen. Katsoin, että vasemmisto on täynnään kaikenlaisia liikkeitä? Mutta ilmeni pian, että LIIKE olikin "sielunveljeni". HUUSKO vapauta Liike äkkiä keskusteluun! Tämä on määräys.(Vitsi)

Tuttu

Hämmästyttävää on:

A) Että henkilö, jonka rinnalla Bush on nero, saattoi päästä mihinkään julkiseen tehtävään.

B) Että Amerikassa on joitakuita, jotka ilmeisesti eivät oikeasti huomaa, kuinka dorka Palin on. (Tai sitten heillä on kohtalaisen kieroutunut huumorintaju.)

Tietystikään Obama ei ole ajamassa rajoituksia aseenkanto-oikeuteen. Siis nimittäinhän Obama ei ole tehnyt elettäkään ajaakseen rajoituksia aseenkanto-oikeuteen, minkä jopa Palin joutuu myöntämään.

Joten kai Palinin sanoma sitten on jokin sellainen, että koska demokraatit saattavat haluta ajaa rajoituksia aseeenkanto-oikeuteen, ja koska Obama on demokraatti, hän voisi mahdollisesti ajaa rajoituksia aseenkanto-oikeuteen, jos haluaisi.

Tuttu

"Samanlaisia puupäitä löytyy omasta eduskunnastamme ja hallituksesta, joten mikä tässä hämmästyttää???"

Ei muuten tosiaankaan löydy. Puupäitä kyllä, muttei Palinin tasoisia, ei lähellekään. Täkäläisillä poliitikoilla sentään on aina suunnitelmat kunnossa oman ahneuden tyydyttämiseksi, ja usein ne myös toteutuvat. Palinilta suunnitelma puuttuu: hän ei pysty muuhun kuin irrallisiin ja täysin sisällyksettömiin heittoihin.

tapio_o_neva

Ainakin kustantaja Niklas Herlin arvostaa sen verran jääkiekkoa, ettei Uudessa Suomessa pitäisi rienata jääkiekko-Äitiä.

Minusta Saara on hupaisa tapaus. Hänestä pitäisi ehdottomasti tehdä Yhdysvaltain presidentti neljän vuoden päästä, koska Yhdysvalloissa on nyt mulattipresidentti, mutta ei vielä naispresidenttiä koskaan.

Olisi taas Ilkka Kanervalla ja Alexander Stubbilla ihailtavaa.

kiuru

kumpikohan pääsis ekana treffeille. Kanerva tietysti käyttää koettua tekstailua. Jääkö Stubb odottelemaan puhelua kesken maratonin vai käyttääkö hyökkäävämpää taktiikkaa?

pakista

Reserviläiset Kanerva ja Stubb voisivat testata keskinäisellä ampumakilpailulla etulyöntiasemansa Palinin
tapaamiseen. Tämän jälkeen tulos ilmoitettaisiin kivääri-Palinille ja jäätäisiin vesikielellä odottamaan sitä kuan kaivattua presidentin kutsua - mikä odotus, mitä suuremmalla todennäköisyydellä, tulisi olemaan pitkä.

Jonkinlaista järjenhiventä on syytä odottaa jopa asehulluilta amerikkalaisiltakin joskin tämä sairaus ilmeisesti on varsin yleinen piileävä kansantauti eli suunnilleen uskonnon tapainen.

Ei ole ihme, että ihmiset nauttivat yhä enenevässä määrin masennuslääkkeitä, koska niin aseet kuin uskonnotkin tähtäävät tuntemattomaan, kuoleman jälkeiseen autuuteen.

Pyhä yksinkertaisuus on vähintäänkin kaksinkertainen vaara. Ilmielävät todisteet löytyvät mm. G. Bushissa ja Palinissa

Vieras

Kyllähän monet varmaan pitävät tuota kahjona, mutta kannattaa muistaa, että kaikkialla maailmassa hulluimmat hallitsijat ovat aina ensiksi poistaneet aseet kansalta, jonka jälkeen heillä on ollut vapaat kädet sortaa kansalaisiaan, koska heillä ei ole ollut enää mitään mahdollisuutta puolustautua. Ensimmäinen asia minkä Hitler teki Itävallassa oli se, että aseet piti rekisteröidä koska ne olivat niin vaarallisia. Sitten kun tiedettiin keltä löytyy aseita, ne kerättiin pois, koska ne olivat niin vaarallisia. Lopun voitte sitten lukea historiankirjoista.

Dr. Schmidt

--Jos yhteiskunta katsoo ilman mitään konkreettista, perusteltua syytä ettei asevelvollisuutensa suorittanut henkilö ole sopiva saamaan lupaa ampuma-aseen hankintaan tai pitämään hallussaan ampuma-asetta, pitää hänellä olla mahdollisuus vapautua myös sotilavalan velvoitteista.

Sehän on jo olemassa. Siviilipalveluun voi ilmoittautua armeijan jälkeenkin. Sitten ei tarvitse mennä sotimaan :-)

tapio_o_neva

Olen varma, että jos reservin kersantti, vänrikki, luutnantti, yliluutnantti tai kapteeni ilmoittautuu siviilipalvelukseen, hänen ei tarvitse toimia sodan aikana joukkueen varajohtajana, ryhmänjohtajana, komppanian varapäällikkönä tai päällikkönä tai missään alaisia sisältävässä vastuullisessa asemassa.

Sen sijaan hänet voidaan määrätä vaikka miinanpolkijaksi eli oikeastaan sodankäynnistä ei välttämättä pääse eroon, vaikka olisi sotilaskoulutuksella varustettukin.

Monet reserviläisjohtajat ovat ilmoittaneet siirtyvänsä siviilipalvelukseen sen jälkeen, kun Suomi on liittynyt NATO:on välttyäkseen NATO:n peruskirjan ulkopuoliselta jäsenvaltioiden valtioalueiden ulkopuoliselta sotimiselta ja sen seurauksilta.

roadmovie

Aha, tästäkö tuli sitten aborttikeskustelu? Lähiomaiseltani leikattiin vastikään paksusuolen syöpä. Tottakai sekin olisi ruman näköinen, jos kuvia leviteltäisiin netissä. Mitä sitten, jos abortin kuvat ovat rumia? Kertoo enemmän sinusta ja tirkistelynhalustasi. Tuskin kukaan sitä huvikseen tekee. Ja et tainnut katsoa sitä Palinin videota ja mitä toimittaja kysyi?

tourette

Palin lienee aikamoinen ääliö monella tavalla mutta ei hän varmaankaan Obaman suhteen väärässä ole. Obama on chicagolainen demokraatti ja Chicagon ja Cook countyn läpikorruptoitunut hallinto on pitänyt yllä perustuslain vastaisia ankaria aserajoituksia jo vuosikymmenet. Obaman aiempi track record osoittaa hänen olleen johdonmukaisesti asekieltojen puolella.

Obama päinvastoin kuin Palin ei ole mikään tyhmyri ja varmasti valitsee taistelunsa suurella huolella. CCW kansallispuistoissa ei ollut hänelle oikea paikka paljastaa korttejaan.