Maanantai 20.5.2019

Raju väite Kreikasta: 8 miljardin laina humahtaakin aseisiin

Luotu: 
27.5.2010 08:08
Päivitetty: 
27.5.2010 08:32
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Giorgos Papandreoun hallituksen väitetään ostavan 8 miljardilla aseita Saksasta.

Kreikan hallituksen väitetään aikovan käyttää jopa kahdeksan miljardia "pelastuspaketistaan" ostaakseen aseita Saksasta. Asiasta kirjoittaa tunnettu toimittaja Jane Burgemeister kotisivuillaan saksalaisen Der Spiegel -lehden tietoihin nojaten.

Der Spiegelin mukaan maan pääministeri Giorgos Papandreou on julkistanut suunnitelmat ostaa kaksi sukellusvenettä Thyssen Krupp Marine Systemsiltä, Eurofighter-hävittäjiä sekä Leopard-panssarivaunuja.

Kreikka on lehden mukaan tekemässä hankintoja vastineena sille, että se sai Saksalta jättilainan osana EU:n pelastuspakettia.

Lehti huomauttaa, että mikäli väitteet pitävät paikkansa, kyseessä on samanlainen temppu, kuin natsi-Saksassa tapahtui 30-luvulla. Tällöin Saksan pankit ohjasivat pääomia natsien sotateollisuuteen valmistaakseen maata maailmansotaan. Tätä seurasi niin kutsuttu "suuri lama" 30-luvulla.

Tällä hetkellä Saksan aseviennistä 13 prosenttia suuntautuu Kreikkaan ja 15 prosenttia Kreikan periviholliselle Turkille.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

joukoakoskinen

Vie aseita Saksaan ja Kreikkaan ja kaikille maksukykyisille. Yhtä kaksinaamaista peliä kuin ydinvoimapelleily.

Ruotsin aseasiakkaita:
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ruotsi+vie+sotatarvikkeita+ihmisoike...
Ihmisoikeuksia rikkovia kauppakumppaneita ovat muun muassa Saudi-Arabia, Arabiemiirikunnat, Egypti, Oman, Brunei ja Venezuela. Näiden maiden kanssa tehtyjen kauppojen arvo on ollut vuosittain yhteensä 5–10 miljoonaa euroa, kertovat valtion asevientiyksikön raportit.

Patria saa viedä vain Israeliin.

Penttijuhani

ovat yleensä hyviä Ruotsin etujen ja myös asekaupan agentteja, etenkin suomalaisen kilpailun rajoittamisessa. Se oli demariradio, joka paljasti Patrian väitettyjä lahjuksia. Vähemmän juttua tehtiin siitä, että Ruotsi - kilpailusääntöjen vastaisesti - yritti pitää - tai piti - vastaavien "vaunujen" teon omalla firmallaan, vaikka se hävisi tarjouskilpailussa. Varsin vähän juttua tehtiin Palme-murhaan liittyneistä asekapoista, niiden lahjuksista.

Koiviston, Lipposen ja Ahtisaaren aikana Rkp ja Heijaa-Sverige vahvistivat perinnäisesti hyvää otettaan Suomen asioista, ja Tarja-tädin suuri humanismi toimii samaan suuntaan. Jos Ruotsi jakaisi aatelisarvoja, kaikki olisivat sen hyvin ansainneet. Nyt on tyydyttävä Freudenthaliin.

Vieras

Pikku korjaus artikkeliin:
30-luvun suuri lama alkoi Yhdysvalloista vuonna 1929 ja levisi nopeasti koko maailmaan. Natsit pääsivät valtaan osittain laman avulla vuonna 1933. Pian sen jälkeen Saksa käynnisti sotateollisen koneistonsa ja ryhtyi valmistautumaan sotaan.

Sotaan valmistautumisesta ei siis seurannut lamaa. Korkeintaan päinvastoin. Sotateollisuus päinvastoin (vaikkakaan ei yksinään) sai aikaan noususuhdanteen, joka sitten jatkui sotana (jota sitäkin voidaan pitää noususuhdanteena). Yhdysvalloissa tapahtui aivan samalla tavalla, paitsi että siellä noususuhdanne ei keskeytynyt sotaan tai sodan päättymiseen vaan jatkui sodan jälkeen vaikkakin laimeampana pitkälle 1950-60 -luvuille.

Vieras

Kreikan valtiovarainministeri Giorgos Papaconstantinou ja pääminiteri George Papandreou toistelivat ennen hätälainaa, että sitä ei tarvita. Saksa siis työnsi rahat Kreikalle väkisin, saadakseen aseteollisuuteensa vauhtia.
Suomikin osallistuu nyt Saksan aseteollisuden tukemiseen, tällä kertaa Turkkia vastaan.
-Kyllä Ruottalaiset olivat taas viisaita ja Lipponen tyhymä ja sinisilmäinen.
http://www.thyssenkrupp-marinesystems.com/index_en.php?
--

Greece's Papandreou optimistic before meeting on bail-out
11.04.2010 13:46

Greece's Papandreou optimistic before meeting on bail-out
Greek Prime Minister Giorgos Papandreou expressed strong optimism Sunday for his country's chances of getting an economic bail-out from other eurozone countries, hours before finance ministers were to meet to discuss the issue.

"The gun will be loaded now," he told Greek newspaper To Vima in an interview published Sunday morning, comparing the planned bail-out to a weapon that can be brandished to shore up the country's troubled economy, dpa reported.
_
http://en.trend.az/regions/world/europe/1667569.html

--
KATHIMERINI (Greece) Greece says rescue funds ‘not needed’
tehrantimes Sunday, April 11, 2010 1:39:00 AM CEST | info
Other categories: Monetary Issues EU; Economic and Monetary Affairs;

Finance Minister Giorgos Papaconstantinou emerges from Maximos Mansion after meeting Prime Minister George Papandreou, as speculation continued that Greece might soon default. Papaconstantinou insisted this was not the case. As eurozone officials reportedly agreed on the terms of a possible bailout.

--
Latest News : KATHIMERINI (Greece) Greece says rescue funds ‘not needed’
tehrantimes Sunday, April 11, 2010 8:17:00 AM CEST | info More about this article...

KATHIMERINI (Greece) Greece says rescue funds ‘not needed’ Finance Minister Giorgos Papaconstantinou emerges from Maximos Mansion after meeting Prime Minister George Papandreou, as speculation continued that Greece might soon default. Papaconstantinou insisted this was not the case.

--
Greece says rescue funds ‘not needed’
EU-IMF plan foresees lower borrowing rate
DIMITRIS MESSINIS/AP

Finance Minister Giorgos Papaconstantinou emerges from Maximos Mansion after meeting Prime Minister George Papandreou, as speculation continued that Greece might soon default. Papaconstantinou insisted this was not the case.

As eurozone officials reportedly agreed on the terms of a possible bailout for debt-ridden Greece yesterday, government officials said the country was not seeking the activation of a rescue plan involving European Union and International Monetary Fund loans.
_
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_politics_100002_10/04/2010...

Vieras

"Tällöin Saksan pankit ohjasivat pääomia natsien sotateollisuuteen valmistaakseen maata maailmansotaan. Tätä seurasi niin kutsuttu "suuri lama" 30-luvulla."

Suuri lama johtui kylläkin New Yorkin pörssin romahtamisesta 24.10.1929. Silloin ei ollut vielä natseja Saksassa vallankahvassa. Saksan romahduksen syynä olivat myös I maailmansodan häviäjälle myönnettyjen sotakorvausten maksaminen. Finanssikriisin takia Saksan oli lähes mahdotonta maksaa korvaussuorituksiaan. Kun Hitler tuli valtaan, Saksan talous alkoi pikemminkin elpyä.

Vieras

20-luvulla USA:n suuret pankit sijoittivat Saksan teollisuuteen ja myönsivät suuria lainoja Saksan jälleenrakennukseen Ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Uusi valtio oli kuin hauras vene, joka heti vesillelaskun jälkeen alkoi liukua kohti oikeistoa ja kohti diktatuurin vesiputouksia. Tätä käsitystä Weimarin tasavallasta kannattavat nykyisin sekä Saksan että muiden maiden historioitsijat. Puhelimen avulla tehdyn vastavallankumouksen seurauksena saksalainen demokratia oli vain surkea väärennös, jota kenraalit, pankkiirit, teollisuusmiehet ja maanomistajat säätelivät Elbe-joen itäpuolelta. Tasavallan ajautumista kohti oikeistoa kiihdyttivät huonot taloudelliset virtaukset, rahataloudellinen avuttomuus ja sosiaalinen hätä. Ajautuminen oikealle jatkui, kunnes Adolf Hitler tuli ja repi kappaleiksi demokratian suojavaatteen. Asemastaan Hitierinkin oli kiittäminen kenraaleita, pankkiireita ynnä muita.

space

Kyllähän me kaikki tiedämme että mitään muuta vaihtoehtoja ei ole kuin maksaa Kreikalle...jotta he voivat käydä shoppailemassa sukellusveneitä. Tuntuu siltä että Mattia ja Jyrkiä on nyt jallitettu ihan 6-0. Talousnerot on vedetty sukellusveneen kölin alta.

Vieras

No niin, eiköhän Suomen olisi jo aika irrottautua tällaisesta pelleilystä. Tämähän on jo aivan absurdia, ja hölmöt poliitikot vain syytävät maailmalle täysin vastikkeetta meidän rahamme...

Hannu Mikael

kun Saksa on Kreikan suurin rahoittaja. Niin aiemmissa oikeissa pankkilainoissa, kuten tukipaketissakin.
Samalla tavalla kehitysapukin yleensä kiertää takaisin lahjoittajalleen.
Onko Suomi huolehtinut vastakaupoistaan?

Liike

Jutun mukaan 1930-luvun suuri lama johtui siitä, että "Saksan pankit ohjasivat pääomia natsien sotateollisuuteen valmistaakseen maata maailmansotaan".

On vähintäänkin erikoinen käsitys, että maailmanlaajuinen talouslama olisi johtunut pelkästä Saksan varustautumisesta 1930-luvulla. Lamahan alkoi USA:ssa jo 1920-luvun lopussa, joten saksalaiset olisivat olleet melkoisia taitureita, jos olisivat saaneet 30-luvun varustelullaan laman alkamaan Atlantin takana jo edellisellä vuosikymmenellä.

Kreikan toiminta, jos huhu pitää paikkansa, on toki pahalta kuulostavaa. Köyhä joutuu kuitenkin tekemään, kuten hänen (tai maasta puhuttaessa sen) velkojat käskevät. Sikäli joten kuten uskottavissa.

machdevelop

Naapurina on perikerberos Turkki samasta Nato liitosta.Kreikkalaisten mielessä on kauhukuva
saarten menettämisestä hyväksikäyttäen tätä
alennustilaa! Tämäkin uutinen kertoo EU:n ja Naton
älyttömyydestä, ja siitä miten rahaa syydetään Suomen harvojen veronmaksajien kustannuksella.

Holotna Pravda

"Tällöin Saksan pankit ohjasivat pääomia natsien sotateollisuuteen valmistaakseen maata maailmansotaan. Tätä seurasi niin kutsuttu "suuri lama" 30-luvulla."

Enpä ole pitkään aikaan nähnyt vedettävän syy-seuraussuhteita yhtä luovasti kuin tässä. Odotan henkeä pidättäen että kotoperäiset arhinmäkemme kertovat suuren pörssiromahduksen olleen seurausta Riihimäen suojeluskunnan 1929 kevätkokouksen kokouspöytäkirjaan livahtaneesta kirjoitusvirheestä.

(30-luvun Suuri lama alkoi Wall Streetin pörssiromahduksesta lokakuussa 1929, ei ole mitään todisteita mistään suuresta salaliitosta joka olisi tietoisesti toinminut toisen maailmansodan sysyttämiseksi 30-luvulla, natsit eivät omistaneet 30 luvulla mitään sotateollisuutta vaan sen omistivat ihan muut tahot ja teollisuuden ja muun yritystoiminnan rahoittaminen on, on ollut ja tulee aina olemaan pankkien tärkeä tehtävä. Ilmeisesti kaikki muukin tässä uutisessa on yhtä totuudenmukaista.)

Minä taas

Jos ootte seuranneet esim. Afganistaniin lähetettyjen avustusrahojen tietä, niin siellähän pitäisi olla yli 600 kouluakin niillä rahoilla rakennettu vaan eipä olekaan, mutta on syntynyt hienostokaupunginosia miljoonataloineen...

**ttu

Entisestä kotikunnastani lakkautetaan 2-3 kyläkoulua, jotta saadaan 200k-300k säästöt ja voidaan lopettaa 4-6 opettajan virkaa. Vuosi sitten tuohon kuntaan perustettiin pakolaisten vastaanottokeskus "kun se työllistää ja siihen saa miljoonia valtion tukia".

Ja nyt Suomi ottaa miljardien lainaa jotta NATO-maiden ympäröimä Kreikka voi ostaa lisää sukellusveneitä.

Vieras

Hah hah paivan KEPU jalleen,

Meiran omat Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen ovat pelastamassa euroopan taloutta aktiivisina ja niin tietavina. Huudetaan ja melskataan kansanedustajien edessa ikaankuin tietaen enemmin kuin muut.

Meno muistuttaa pikkukunnan kunnanvaltuuston kokousta jossa paikalliset kylapoliitikot riehuvat voimainsa tunnossa.

Kylla nyt taytyy suomen ryhdistaytya, piirinmestaruussarjan wannabe poliitikot on todellakin tassa kriisissa saatava pois valtakunnanpolitiikasta. Vahingot ovat jo riittavan suuria, kenties riittavan suuria valtakunnanoikeuteen?

Porvari

Vieras

Nyt on selvityksen paikka.
Ilman selkeää vasinetta ei Kreikalle voi maksaa mitään.
Valtion hotellit tai saaria pitää saada lainan vakuudeksi.
Kreikka on luottokelvottomassa tilassa ja niin sitä on kohdeltava. Ilman selviä vakuuksia ei lainaa voi myöntää.

Nykyeduskunta ja -hallitus eivät voi ottaa vastuuta toimikautensa ylittävässä lainassa ilman todellisia vakuuksia.

Vieras mies

Ennen vaatteiden repimistä kannattaisi selvittää onko kyse jo aiemmin sovituista ostoista, joita on vaikea perua?

Oma valtiomme on samassa tilanteessa. Pahenevasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta on vaikea leikata puolustusvoimien määrärahoja, koska huomattava osa niistä on jo sidottu pitkin tilausvaltuuksin ja koko porukan lomauttaminen voi olla hankalaa.

Htalk

"Ennen vaatteiden repimistä kannattaisi selvittää onko kyse jo aiemmin sovituista ostoista"

"Der Spiegelin mukaan maan pääministeri Giorgos Papandreou on julkistanut suunnitelmat ostaa kaksi sukellusvenettä Thyssen Krupp Marine Systemsiltä, Eurofighter-hävittäjiä sekä Leopard-panssarivaunuja"

Der Spigelin mukaan se on suunnitelma ostaa... ei sopimus. Eli nyt kun on "pakka" = 100 mrd.€ kunnossa niin ei muuta kun saksalaisen sukellusvenekauppaan otoksille. ...

Reino Alho

Edellä olevista kommenteista selviää jo, että tähän puheena olevaan "paljastukseen" liitetty historiallinen vertaus on tuulesta temmattu. Mutta nykytapahtumista voidaan kyllä todeta, että "ei niin suurta valhetta, ettei totta toinen puoli". Kas kun asiat näyttävät sellaisilta. miltä kantilta niitä tarkastellaan. Ja kokonaisuutta on vaikea hahmottaa, kun eri toimijat hääräilevät kukin tahollaan.
Näissä olosuhteissa päättäjiemme pitäisi pystyä pitämään pää kylmänä, eikä kevyesti lähteä mukaan EU:n rientoihin. Euroopan yhdentyminenhän on Schumannin suunnitelmasta kehkeytyneen idealismin ja suurten eurooppalaisten valtioiden kansallisten etujen kestävään kehitykseen perustuvien vaateiden epäpyhä allianssi. Ainakin ruotsalaiset näyttävät tämän käsittäneen. Mukana pitää olla, mutta kansallista etua unohtamatta.

Vieras

On vaikea ymmärtää näitä kirjoituksia.

Kreikka tarvitsee Turkkia vastaan nopeasti aseita: sukellusveneitä, tykkejä, ohjuksia, panssarivaunuja, raketinheittimiä, miinoja, syvyyspommeja ym.

Ne maksavat todella paljon. On jumalan siunaus, että saamme olla puolustamassa länsimaista sivistystä idän barbariaa vastaan. Ne 120 miljardia menevät aivan oikeaan kohteeseen, voimakkaaseen aseistukseen.
Mikä siinä on väärin?
Kreikan elämän ja talouden elinehto on vahvat asevoimat.
On suuri ilo, että me saamme olla luotottanassa Kreikkaa!

Vieras

Miten se on mahdollista, että edustajiamme voidaan vedättää tällä tavoin, kun he ovat itsekin niin tavattoman taitavia vedättämään äänestäjiä? Mitähän kaikkia muitakin hankintoja mahdamme rahoittaa eläkekassasta lainaamallamme velkavipurahalla? Entä sitten, kun olemme samassa jamassa Kreikkalaisten kanssa? Rientävätkö muut lahjoittamaan eläkerahojaan?

Vieras

On hävettävää, että suomalaiset eivät kykene näkemään Saksankaan historiaa jatkumona ensimmäisestä Maailmansodasta toiseen.

Taitaapi vain olla parasta taipua siihen, Että Nato johtaa Eurooppaa, ei toki mikään Euroopan unionin meppien päiväkerho. Eihän Euroopan unionilla ole edes yhteistä puolustusta saati puolustusministeriä.

Se, että ovi Suomelle on muka auki, on koskeintaan saranapuolen rako. On ehkä sittenkin Natolle hyödyllisempää kun Suomi ei ole täysjäsen. Ei se ole poliittinen kysymys enää ollenkaan...eikä meiltä kysytä.

Nato toimii Euroopassa kuin lestadiolaiset evankelisessa kirkossa. Itse systeemin sisäällä on oltava myös kontrolloituja vastustajia.

Suomessa 30-luku oli pula-aikaa ja tautien aikaa. Moni kuoli ns. Espanjantautiin, keuhkotautiin jne. Nyt on kai strategisesti taas jonkun sikaflunssan vuoro?

Lappilaiset pelastuivat ainakin suurien metsätyösavotoiden avulla. Uskallan väittää, että niiltä savotoilta opittiin sekin, mitä myöhemmin kutsuttiin "Talvisodan hengeksi".

Vieras

Täysistunnon pöytäkirja PTK 46/2010 vp
46. TIISTAINA 4. TOUKOKUUTA 2010 kello 14.05
1) Hallituksen esitys vuoden 2010 toiseksi lisätalousarvioksi
Hallituksen esitys HE 57/2010 vp. Keskustelu

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen: Arvoisa puhemies!

Meillä ei ole eikä voi olla, niin kuin totesin ja niin kuin täällä moni muukin on todennut, mitään sataprosenttista varmuutta siitä, toimiiko tämä paketti, mutta tämä on maailman parhaiden voimien rakentama paketti, jonka tarkoitus on se, että lainaa annetaan ja laina saadaan takaisin. Se on se tarkoitus, mutta minä en sitä voi teille taata.
Tätä keskustelua kannattaa meillä nyt käydä. Suomalaisen ihmisen pitää saada vastaus joka ikiseen asiaan, mikä häntä tässä askarruttaa, ihan joka ikiseen. Minä annan oman vastaukseni niin kuin sen näen. Puhuin Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen kanssa.
_
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_46_2010_ke_p_1.shtml

--
Vanhasen mukaan Kreikka -tukipaketin piti olla hyvä diili Suomelle.
- Nähtäväksi jää miten Ranskan ja Saksan aseteollisuuden tukeminen hätälainaan sidotuilla lehmänkaupoilla auttaa Kreikan konkurssi -taloutta ja lainanmaksukykyä ja miten se teoriassakaan kääntyisi Suomelle voitolliseksi.

Vanhanen: Näin Suomi tekee rahaa
US | Julkaistu: 26.3.2010 7:04 Päivitetty: 26.3.2010 7:06

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan suomalaisten veronmaksajien ei ole syytä olla huolissaan rahan lainaamisesta Kreikalle, sillä Suomi tekisi lainajärjestelyllä tuntuvaa voittoa.
http://www.uusisuomi.fi/raha/88415-vanhanen-nain-suomi-tekee-rahaa

--
Vanhanen: Kreikka-lainan ehdoista ei voida neuvotella
IS | 06.05.2010 16:22

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on torjunut oppositiopuolue SDP:n vaatimuksen siitä, että Kreikalle annettavan tuen ehdoista pitäisi vielä neuvotella.
Vanhanen sanoi heti SDP:n vaatimuksen jälkeen, ettei uusista ehdoista voida enää keskustella. Ehdot on neuvoteltu talven aikana, ja Kreikan parlamentti ottaa tänään kantaa maan talouden sopeuttamiseksi laadittuun ohjelmaan.
SDP:n eduskuntaryhmä ei vielä luvannut tukeaan hallituksen ehdottamalle Kreikka-lainalle. Se jäi odottamaan hallituksen vastausta neuvottelutarjoukseen. /STT

LUE Lähes 190 000 IS-lukijaa tyrmää Suomen Kreikka-tuen
_
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2130906

Vierasan Velttoilua

Heti meiltä kauppahenkilöt asialle ja myymään kaikkea mitä ikinä ostavat - varsinkin aseita ja ammuksia molemmille puolille - ja rahat tänne työllistämään Suomalaisia!

Hyvähän se vain on mitä enemmän listivät siellä toisiaan niin sitä vähemmän hilautuvat tänne ja sitä vähemmän on jatkossa 'avustettavia'. Antaa palaa vaan.

Liike

Ehdin vasta nyt vilkaista Uuden Suomen kirjoituksen alkuun linkitetyt lähteet ja asiat muuttuivatkin aika tavalla. Ensimmäisen linkin nettikirjoittelija Jane Burgermeister kirjoittelee osittain omiaan ja toisen linkin Der Spiegelin jutussa kerrotaan aseostoista uskottavammin.

Jutun erikoisin kohta 1930-luvun lamasta, johon monet kommentoijat ovat puuttuneet, perustuu käännösvirheeseen. Jane Burgermeister kirjoitti todellisuudessa Saksan valmistautumisesta toiseen maailmansotaan, joka seurasi 30-luvun suurta lamaa. Alkuperäinen tekstin osa: "the 1930s when Germany’s banks directed capital flows to the Nazi military industrial complex, including the Thyssen Krupp empire, so preparing the country for world war two following a bank-engineered Great Depression".

Rokotusten vastustajana kuuluisuutta saanut Burgermeister ei ole aivan maailman objektiivisin tarkkailija, kun katsotaan tekstistä, että hän puhuttelee Kreikan nykyistä pääministeriä Bilderberg-pääministeriksi ja sivumennen, ikään kuin tosiasiana, väittää 1930-luvun lamaa pankkien suunnittelemaksi.

Der Spiegelin jutun mukaan Kreikka on ostanut neljä sukellusvenettä jo kymmenen vuotta sitten, mutta niistä on edelleen maksamatta noin 520 miljoonaa euroa ja siksi sukellusveneitä ei ole toimitettu. Leopard-panssarivaunut on ostettu jo vuonna 2002 ja ne on toimitettu viime vuoden loppuun mennessä. Niistä on maksamatta vielä 180 miljoonaa. Eurofighter-hävittäjiä ei ole suostuttu myymään Kreikalle.

Penttijuhani

Kreikka on tosi suuri aseostaja kokoonsa nähden. Jo ennen lainan myönnön ajoa epäiltiin julkisesti, että myös Ranska olisi vaatinut tekemänsä asekaupan ylläpitoa. Mutta yleisesti ottaen Turkin ja Kreikan aseostojen suuruus on omituisesti unohdettu maiden EU-suhteiden neuvotteluissa. Bulgaria ja Romania ovat nykyään Naton puolella, lähellä olevan Turkmenistan itsenäinen, kuten Armenia ja osin Georgiakin. Sekä Turkilla että Kreikalla tulisi olla mahdollisuuksia suunnata suuria puolustuskulujaan muualle. Miksei siitä tehdä EU-ehtoa, kun EU on täynnä sekä "humanistisia sosialisteja" että "pasifisteja?" Onhan se naurettavaa, että nuo maat jatkavat leikkisotiaan, jotta aseostoilla saadan poliitikkojen ja kenraalien taskut täytettyä.

Htalk

"Die Griechen erhalten demnach die vier bestellten U-Boote, müssen dafür im Gegenzug wohl noch einmal rund 320 Millionen Euro berappen. Und Papandreou legt noch eins drauf - womöglich auch, um sich die Unterstützung der Deutschen fürs europäische Rettungspaket zu erkaufen, wie der SPIEGEL berichtete.

Griechenland ordert zwei weitere U-Boote der Klasse 214. Kostenpunkt: rund 500 Millionen Euro das Stück. Dafür wird auf die Modernisierung der älteren Typen verzichtet. Zudem will man offenbar die Papanikolis weiterverkaufen, für 350 bis 400 Millionen Euro."

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,695569,00.html

Griechenland ordert zwei weitere U-Boote der Klasse 214.

Eiks toi tarkoita että kreikkalaiset olisi tilaamassa vielä edelleen "weitere" pari sukellusvenettä yhteensä 1/2 mrd...

LT

Koko EU ja emu ovat silkkaa kusetusta. Pienellä maalla ei ole yhteisössä mitään sanomista saatika merkitystä. Suomen rooli EUssa on olla hyväuskoinen kylähullu tomppeli, jota käytetään hyväksi ja jolle nauretaan selän takana ja kohta myös päin naamaa. "Partiopoikia" ja "4h-kerholaisia" ei saisi päästää älyä vaativiin hommiin. Katsotaanpa, niin suuret maat saavat hyötynsä lainoistaan ja kenties rahansa takaisinkin. Lainan takaisin maksu loppuu kuitenkin taatusti Suomen kohdalla. Sitten on turha sanoa ettemme tienneet. Kansan enemmistö ainakin tiesi.

Satunnainen lukija

Onko Natosta mitään turvaa, kun Nato-maa Kreikka varustautuu Nato-maa Turkkia vastaan.
Kreikka-paketin koko kuva alkaa selvitä vasta nyt. Kreikan kansantalous on vain pari prosenttia koko euroalueen bruttokansantuotteesta. Niinistö sanoikin tänään Ylen haastattelussa, että kyseessä on lainottajien, siis ranskalaisten ja saksalaisten pankkien kriisi. Markkinat ovat paniikissa ja nyt sitä yritetään paketein estää. Siitä voikin päätellä, että markkinoilla ei ole mitään logiikkaa toimissaan. Mutta on se hyvä, että Suomessakin halutaan elää markkinataloudessa. Mutta ei kansanvalta mitään niskalenkkiä markkinoista ottanut. Siinähän kävi täsmälleen päin vastoin.

Vieras

Lainauksia Keskisuomalaisen yleisöosastolta
Kommentteja Kreikan aseostoksiin:

"Voihan V..!
Tämä oli se viimenen niitti! EU:n kusetuksella ei ole mitään rajaa.Erotaan EU:sta!
Rahananti pitää pikaisesti peruuttaa.Onneksi ei keritty ensimmäiseen jakoon. "
-
"Yritin etsiä tämän ketjun uutista Kreikan asekaupoista suomalaisista uutislähteistä.
En löytänyt. KSML nettipalsta on Suomen nopein uutisväline.
Nämä asekaupat, mikäli ne ovat todella tosia ( kuten ovatkin) ovat törkeyden huippu.
Tein valtion johdolle kysymyksen kirjallisesti, että tiedettiinkö tämä etukäteen.
Odotan kiinnostuneena vastausta, joka tulee olemaan normaali : " Meitä on petetty!""
-
"Täytyyhän sitä Saksan kanssa kauppaa käydä. Saksa antaa lainaa että Kreikka pystyy ostamaan Saksata sotakalustoa. Raha keirtää... "
-
"No pitäähän Kreikan hallituksen toki hommata joukoilleen kunnon aseita. Sillä nyt kun veron korotukset ja etujen karsinta alkavat kunnolla purra, niin rahvas saattaa nousta kapinaan!"
-
"Meidän rahoillamme ostetaan hävitykseen tarkoitettuja tarvikkeita Kreikkaan. Vanhanen kieltää kerjääjille antamisen. Nyt annamme rahaa sotahulluille!"
-
"Suomen on oitis peruttava Kreikan avustuspaketti!
Ei ole mitään järkeä avustaa Saksan ja Ranskan aseteollisuutta!
Mutta, tietysti, jos Kreikka tilaa Patrialta 500 uutta Pasia, niin voidaan asiasta keskustella!"
-
"Suomen olisi ehdottomasti pitänyt laittaa lainaehdoiksi 500 000 kännykän, 10 000 Sisupanssarin, parin jäänmurtajan, dieselvoimalan ja paperikoneen lisäksi miljoonan kuution lautalastin toimittaminen.
Rehellisyys on tyhmää ja halveksittavaa mitä etelämmäksi Euroopassa mennään."
-
"Todennäköisesti Vanhanen ja Katainen tiesivät mihin Suomen 1,6 miljardia menevät. Edukunnassa on avattava koko tukipaketti, koska Saksan ja Ranskan tukiostoista ei ole kerrottu meille tyhmille veronmaksajille.
On kohtuullista, että Rodoksen saari siirretään osaksi Suomen valtiota, tietysti EU:n päätöksellä. Vaihdossa voitaisiin antaa Ahvenanmaa.
Olisi meilläkin lämmin maakunta, jossa voitaisiin asua."
-
"Kyllä tämä on niin verinen vääryys, kuin vaan olla ja voi! Jos joku romaanikirjailija olisi tämmöistä joku vuosi sitten kirjoittanut, ei niin kaistapäistä kirjaa olisi julkaistu.
Mauno Voutilainen"
_
http://www.ksml.fi/mielipide/keskustelupalsta/posts/list/0/14436.htm#135530

Vieras

Ehtojen kohdat 9 ja 10 päästävät Saksan lainan riskeistä ja siirtävät vastuun muille EU-maille. -Kätevää. Kyllähän Katainen ja Vanhanen tämänkin tiesivät ärhennellessään eduskunnassa?
-
Those secret … summarised … Greek bailout clauses
ft.com/alphaville | Posted by Tracy Alloway on May 26 08:10.

They were published on Sunday by Bild, but are really hitting headlines now.
The German paper claims to have obtained a copy of the €80bn eurozone bailout agreement for Greece — and is “exposing” the secret clauses that let ze Germans (and others) off the hook.

The Bild article is available here, click below to see the purported documents:
We’ve (roughly) translated and summarised the main points from the Bild story for you below:
1) Greece doesn’t have to repay the loan for up to three years.
2) The loan can have a maximum term of five years.
3)The euro countries are offering up to €80bn, with a minimum draw-down of €1bn.
4) Greece must pay lenders a “service fee” of 0.5 per cent on the loan.
5) In the first three years, Greece has to pay a 3 per cent premium over Euribor. After that the premium increases to 4 per cent, and by two percentage point increments thereafter.
6) Greece has a duty to prevent fraud, corruption and other “irregularities” in the adoption of the loan. Athens has to allow inspectors unrestricted access to check up on how the loan is being used.
7) Greece has to repay the loan on a pro rata and pari passu basis to all lenders — i.e. there can’t be a preference for individual states in the repayment waterfall.
8) If lenders can’t extend credit to Greece, for instance because of political reasons, the initial loan can be financed by just some of the eurozone lenders.
9) If a country has to borrow to lend funds to Greece, and if its borrowing expenses are more than the interest rate paid by Greece, the lender can ask other eurozone states to pay the difference. If the latter refuse to pay the difference, the country could refuse to lend to Greece altogether.
10) If a constitutional court in a eurozone country, or the European Court, rules that the loan to Greece violates national or European Union law, the loan agreement for the country, or the eurozone as a whole, would be void.

The last two points are really where the contention comes in, as it looks, at first blush, like eurozone countries have just given themselves a lot of leeway to avoid das Bailout(s). A complaint, for instance, has already been filed in the German courts challenging the legal status of the move.

No surprise then, that the Bild article ends with the below “plain language” summary for its readers:

Klartext: Entscheidet das deutsche Bundesverfassungsgericht gegen die Euro-Milliarden-Hilfe, ist unser Vertrag mit den Griechen nichtig. Wir müssen nichts mehr zahlen!

In English, that’s:
If the German Federal Constitutional Court decides against the billion-euro assistance, our contract with the Greeks will be void. We won’t have to pay anymore!
_
http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/05/26/243161/those-secret-summarise...

Vieras

lehdistä. -Lainaehtoja ei ole esitelty, vaan rahat on annettu Kreikkaan "ehdoitta".

Koko kuluneen viikon Suomen hallitus on ollut hipihiljaa kaikesta, puoluekokouksia lukuunottamatta. On pidetty niin matalaa perunakellari -profiilia että harvoin, -ei pihaustakaan.
Onko siis kaikki hyvin, vai pitääkö pelätä kuin lapsia hoitaessa, jos lastenkamarissa tulee liian pitkään hiljaista niin siitä voi epäillä että ovat pahanteossa.

Kreikka -lainan ehdot:
1) http://www.bild.de/BILD/politik/wirtschaft/2010/05/24/griechenland-hilfe...

2) http://www.bild.de/BILD/politik/wirtschaft/2010/05/24/griechenland-hilfe...

Vieras

Voiko kansalainen / ryhmä kansalaisia esittää poliisille tutkintapyynnön valtionjohdon toimista Kreikka-lainojen myöntämisessä ja erityisesti siitä että vastikkeita ei pyydetty? Varsinkin kun alkaa paljastumaan että muut lainanantajamaat ovat näin epäsuorasti tehneet.

Vanhasta ja Kataista on mielestäni syytä epäillä rikoksesta omaa kansaansa vastaan. Poliisihan on tosin suvereenin valtion esivallan piiska, joten kansalaisen puolella se ei ole edes lähtökohtaisesti. Eli suora mutta maanalainen toiminta lienee ainoa vaihtoehto asiassa.

Htalk

Kommnetti 1:

"Euroaluetta perustettaessa hyväksyttiin perustamissopimuksen säännös siitä, että unioni ei ota vastuulleen jäsenvaltioiden sitoumuksia. Jäsenvaltio ei liioin ole vastuussa eikä ota vastatakseen toisen jäsenvaltion sitoumuksia. Näiden niin sanottujen "no bail out"-ehtojen tarkoituksena oli tehostaa julkiseen velkaantumiseen kohdistuvaa markkinakontrollia. Jos jonkin EU-maan julkisen talouden kestävyys kaikesta huolimatta vaarantuu, sen liikkeelle laskemiin obligaatioihin liittyvän luottoriskin ja siten valtionvelan koron arvioitiin kohoavan jyrkemmin, kun keskuspankkia ja muita hallituksia on kielletty tulemasta avuksi."

Linkki alkuperäiseen Jakob Södermanin kommenttiin:

http://www.jacobsoderman.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=77...

Kommnetti 2:

"Pääministeri ja valtiovarainministeri arvostelivat tänään oppositiota siitä, ettei heidän toimintaansa unionissa haluttu hyväksyä. Muistuttaisin, että Kreikan kysymyksen tullessa vireille pääministeri ja valtiovarainministeri vakuuttivat, että Euroopan unioni ei lähde maksamaan mitään velkoja eikä varsinkaan Suomen tarvitse sitoutua minkäänlaisiin menoihin.

Muutama viikko myöhemmin kerrottiin, että Suomen osuus Kreikan tuesta yhdeksi vuodeksi olisi 555 miljoonaa, joka sittemmin muuttui kolmen vuoden ratkaisuksi hinnan ollessa Suomen kannalta jo 1,6 miljardia."

Linkki alkuperäiseen Jakob Södermanin kommenttiin:

http://www.jacobsoderman.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=77...

Htalk

Rahoitamme Kreikkaa Lissabonin sopimuksen vastaisesti.
Ainoastaan Jakob Söderman kiinnitti asiaan huomiota eduskunnassa... Suuriosa kansanedustajista, niin oikealta, vasemmalta kuin keskeltä höpisi täysin pehmeitä...

Huomattava on että perussopimus on pakottavaa lainsäädäntöä, eli EMU maat eivät voi kansallisesti erikseen sopia perussopimuksen rikkomisesta ja sitten jälkikäteen muuttaa perussopimusta.

Lissabonin sopimus toteaa asiasta seuraavaa:

125 artikla
(aiempi EY-sopimuksen 103 artikla)

1. Unioni ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita jäsenvaltioiden keskushallinnoilla,
alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla
yrityksillä on, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden
antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi.

Jäsenvaltio ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen
sitoumuksista, joita toisen jäsenvaltion keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on, edellä sanotun kuitenkaan
rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi.

jussilaari

Kreikkaa vaaditaan säästökuurille lainatakausten ehtona. Julkisen sektorin palkkoja pitää alentaa, sosiaalimenoja karsia jne.

Sotilasmenoista ei kukaan ole puhunut mitään. Kreikka käyttää eniten rahaa sotilasmenoihin bkt:hen suhteutettuna EU-maista.
Vuonna 2002 Kreikka 4.4 %, Suomi 1.4 %, Ranska 2.5 % Britannia 2.4%.

Syy siihen, ettei Kreikkaa ole vaadittu säästämään sotilasmenoista lienee yllä olevien uutisten valossa päivänselvä.