Keskiviikko 16.1.2019

Gaza-laivan ruotsalaiset: ”Merirosvoutta!”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.6.2010 19:41
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Henning Mankell palasi Gaza-laivalta.

Ruotsissa seurattiin keskiviikkona kuumeisesti aktivistien paluuta Israelista kotimaihinsa. Israelin viranomaisten mukaan viimeiset ruotsalaiset kuljetettiin Elan vankilasta lentokentälle illalla.

Israel ilmoitti karkottaneensa myös lähes kaikki muut aktivistit. Aluksilla oli noin 680 aktivistia yli 40 maasta.
Jo tiistai-iltana palanneiden joukossa oli Wallander-rikosromaaneista tunnettu kirjailija Henning Mankell, ympäristöpuolueen kansanedustaja Mehmet Kaplan ja lääkäri Viktoria Strand. Keskiviikkona palasi puolestaan teologi Ulf Carmesund.

Ruotsiin palanneet kertoivat sotilaiden käyttäneen väkivaltaa myös heidän aluksellaan. Sekä Mankell että Kaplan vertasivat kansainvälisillä vesillä tapahtunutta alusten kaappausta merirosvomaiseksi toiminnaksi.

–Se että he päätyivät tekemään näin kansainvälisillä vesillä muistuttaa merirosvoutta – en löydä mitään parempaa vertausta, Kaplan sanoi tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.

–Mitä tapahtuu ensi vuonna, kun tulemme sadalla laivalla? Käyttävätkö he atomipommia? Mankell ihmetteli lyhyessä lausunnossaan.

Ruotsalaiset kiistivät israelilaisten väitteet aktivistien aseista. Periaatteena oli alusta saakka väkivallaton vastarinta.

–Kuten Mankell sanoi, alukseltamme he löysivät tasan yhden aseen – hänen partahöylänsä, Kaplan sanoi.

Kaplan näki läheltä, kuinka ruotsalais-israelilainen Dror Feiler pahoinpideltiin, kun hän oli vaatinut kuittia luovuttamastaan passista. Kaplanin oma diplomaattipassi oli saanut israelilaissotilaat mietteliääksi.

–Ei ole epäilystäkään siitä, että israelilaiset tiesivät, keitä ovat Mankell, Kaplan ja Feiler, Kaplan sanoi.

Viktoria Strand kuvaili tunnelmia aluksella epätodellisiksi. Uhkakuvista tiedettiin, mutta kukaan ei osannut odottaa tällaista lopputulosta.

–Ajattelin vielä laukauksia kuullessani, että he ampuvat varoituslaukauksia – en silloinkaan uskonut, että he ampuisivat ihmisiä kohti. Arvelin, että meidät pysäytettäisiin, mutta en uskonut että näin väkivaltaisella tavalla. Sain tietää kuolonuhreista vasta noustessani lentokoneeseen, Strand sanoi.

–Tilanne oli niin absurdi, että en oikeastaan tuntenut pelkoa. Otin lääkärin roolin ja hoidin niitä, jotka olivat loukkaantuneet etälamauttimesta.

Israelin toimet on tuomittu Ruotsissa yli puoluerajojen.

–Heidän kertomuksensa vahvistaa sen, mitä olemme jo sanoneet. Käytetty väkivalta on tuomittavaa, ja kaiken lisäksi se tapahtui kansainvälisillä vesillä, pääministeri Fredrik Reinfeldt sanoi uutistoimisto TT:lle.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaassu

Hieman selvyyttä taustoihin on tietty saatu. Kuudesta laivasta viisi suostui Israelin alkuperäiseen ehdotukseen matkata Ashdodiin, kuudenessa tapahtui otsikoita hallinnut väkivaltaisuus. Kyseinen laiva – Mavi Marmara – oli turkkilaisen humanitäärisen apusäätiön (IHH) valvonnassa. Järjestö tunnetaan väkivaltaisena, terrorismia tukevana äärijärjestönä jonka jäsenten taisteluhuutona on ”Muista Khaibar” (vap.käänn.), joka oli viimeinen juutalaiskaupunki Arabiassa, jonka muhamettilaiset tuhosivat v.628 murhaten sen asukkaat. IHH on lähellä the Muslim Brotherhoodia (Hamas’in rinnakkaisjärjestö), ja jäsen Union of Good sateenvarjojärjestössä jakaen rahaa Hamasille. Järjestölle on sympatiaa Turkin valtapuolueessa, joten Turkin reaktio on ymmärrettävä. Lisää
“rauhansaattueen” taustaorganisoijista mm julkaisussa ”The role of Islamic Charities in international terrorist recruitment and financing”,
Evan F. Kohlmann Danish Institute for International Studies, (DIIS) Working Paper no 2006/7 - http://www.diis.dk/graphics/Pu…-7.web.pdf

Mila F

... siis tällä Hamasia sympatisoijien laivalla vai mistä väkivaltaisuuksista hän puhui, jos muut viisi laivaa suostuivat Israelin ehdotukseen?

- jos oli, ei hänen arvovaltatappionsa silmissäni voisi olla enää yhtään suurempi. Jos ei ollut, hän valehteli, eikä arvo siitäkään nouse.

Mikko J.

" Ruotsiin palanneet kertoivat sotilaiden käyttäneen väkivaltaa myös heidän aluksellaan. "

Eivät siis olleet tällä isolla laivalla, jossa yhteenotto tapahtui. Siinä tapauksessa Mankell voikin olla oikeassa mutta vedättää. Samoin ihmettelen toiviomatkalaisten sikeä-unisuutta hänen lausuntojensa pohjalta, on ollut muuten aikamoinen hässäkkä päällä.

Kyllä itseänikin ihmetyttää herran motiivit olla paatilla. Ettei vain vaivaisi kuuluisa hyväuskoisen hölmön syndrooma.

leftlibero

Ruotsalaisilla on hallussaan, paitsi täysi ja loukkaamaton sananvapaus - myöskin oikea tieto tapahtuneesta.
Mankellia MTV 3 uutisissa siteeraten: "Raukkamaisia äärimmäisen väkivaltasia rosvoja ja varkaita."

Oliko merirosvoilla palkat rästissä kun piti pölliä kirjailijalta jopa luottokortti ennen pikaista lentokentälle kuskausta?

kansalainen Jake

parhaat pojat ja tytöt ovat taas eturintamassa vapauden asialla aseinaan partakoneet ja terävä kieli.
Samaan aikaan maan puolustusta ollaan hiljalleen ulkoistamassa Suomen harteille.

kansalainen Jake

Arto_Luukkainen

Ruotsalaiset kommunistit kärjessään kioskikirjailija Mankell ovat aivan hirveän pahoillaan, kun Israel ei arvostanutkaan heidän maailmanparannushoureitaan.

Mistä tämä vasemmistoporukka on saanut päähänsÄ, että heidän puheillaan ja mielipiteillään olisi jotain arvoa?

Mankell ja muut valehtelevat ummet ja lammet tapahtuneesta. Miksi ihmeessä yksikään toimittaja ei saa kysytyksi Mankellilta, miksi hän lähti terroristien mukaan?

Htalk

Israel on vaarallisella tiellä.

Israel on Hamasin tehokkain vahvistaja tarjoamalla vaihtoehdottomuutta palestiinalaisille. Tämä yhdistettynä siihen että Israel ei noudata KV oikeutta eristää Israelin ja vahvistaa Hamasin kaltaisten osittain todellisten häröjen järjestöjen kansainvälistä kannatusta ja ymmärrystä.

Ongelma siinä on että ääriliikkeet pääsee pelikentälle kun Israel rakentaa sellaiset pelisäännöt toiminnallaan että sääntöjä ( kv-oikeutta ei noudateta) ei ole...

Ääriliikkeet/voimat pitäisi eristää myös Hamasin sisällä. Nyt ääriliikkeet pääsevät juhlimaan muiden mukana yhtenä iloisena homogeenisena ryhmänä ja pöydän kattaa Israel...

UPI / Tuulia Nieminen / Ulkopoliittisen instituutin tutkija kommentoi asiaa:

"Ensinnäkin, niin kauan kuin Hamasia ei oteta mukaan konfliktin kansainvälisiin ratkaisuyrityksiin, tilanne hyödyttää kovan linjan kannattajia Hamasin sisällä. On harhaluulo kuvitella, että Hamasin sisällä kaikki olisivat täysin yksimielisiä, muistuttavat raportin kirjoittajat."

Lähde yllä olevaan lainaukseen Ulkopoliittisen instituutin (UPI) sivulle:

http://www.upi-fiia.fi/fi/blog/106/mita_eu_voisi_lahi-idan_kriisissa_tehda/

HooTee

Hamas ON ÄÄRILIIKE, joka hallitsee julmasti ja itsevaltaisesti, ajettuaan sisällisodassa tasaisen vaalien (44,45% - 41,43%) jälkeen 2007 Fatahin Gazasta. Veljekset eivät kykene edes keskustelamaan kuin Egyptin välityksellä, kuten viimeisiään vetelevä riitelävä aviopari, eikä niistä neuvotteluista ole tullut yhtään mitään! Kuinka ne kykenisivät perustamaan yhteistä valtiota?

Pitäisikö meilläkin ottaa Helvetin enkelit ja Bandidos neuvottelemaan huumekaupasta ja perintäasioista huumepoliisien, tuomareitten ja ulosoton kanssa?

Tuulia Nieminen on pihalla kuin lumiukko. Jos Hamasin tahtoon ei alistu, on seurauksena nappi otsaan tai "vappaehtoinen hyppääminen" Gazalaisen kerrostalon katolta. Jos oikein hyvin käy, niin pääse luodilla per polvi, ja henki säästyy. Jos Hamas aikuisten oikeasti haluaisi tehdä jotain Gazan asukkaitten hyväksi, se lakkasi aivopesemästä lapsia pienestä pitäein vihaamaan juutalaisia ja kasvattamaan heitä paratiisia varten pommivyö päällä. Jos kaikki tarmo, energia ja rahat pistettäisiin Gazan kehittämiseen, eikä rakettien ampumiseen ja aseistukseen, olisi tavallisten asukkaitten olot huuooooomattavasti paremmin.

Mutta myös Hamas on vain isompien poikien pieni pelinappula!

Valitettavasti!

Htalk

en ole mikään Hamas-asiatuntija niin kuin Suomessa ei ole kovin moni muukaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hamas

Israelin tarjoamasta vaihtoehdottomuudesta:

Eikö ihmiskunnan historiassa monissa itsenäisyyttä tavoittelevissa valtioissa ja liikkeissä ole ollut liikkeen sisällä kovanlinja ja pehmeämmän linjan kannnattajia. Ei se Hamasin peruskirja muutu kovin helposti rauhanomaisempaan suuntaan Israelin nyky politiikalla.

Kummatkin osapuolet Israel ja Palestiinalaiset käyttävät pahoja keinoja, jotka eivät anna vaihtoehtoa vastapuolelle valita vähemmän julmaa taktiikkaa.

Syy miksi molempien Irsraelin ja Hamasin politiikka on muututtavat on se että tästä ei ole nykypolitiikalla kuin yksi tie: Molemmat koventavat otteita. Käyttääkö Israelin ydinasetta vai myrkyttääkö Hamas israelilaisten kosher-ruokakaupat?

Ainakaan tavallinen kansalainen ei otteiden kovenemisesta hyödy se on varmaa.

Vierailija

Aivan kuten oli Israelissa aikanaan, Irgun ja Haganah, molemmat terroristijärjestöjä, joista sitten myöhemmin muodostui Israelin armeija ja pääpuolueet, myös useat maan poliittiset johtajat olivat näistä järjestöistä.

"Abraham Sternin johtama osa Irgunista jatkoi brittien vastaista taistelua toisen maailmansodan ajan. Joulukuussa 1943 ryhtyi Irgunin johtajaksi Menachem Begin, ja Irgun alkoi hyökätä poliisiasemia, toimistoja ja esikuntia vastaan sekä hankkivat näin briteiltä aseita ja ammuksia. Britit vastasivat joukkopidätyksillä. Irgun joutui maan alle ja Begin pakeni Tel Aviviin synagogaan uskonnon harjoittajaksi.

Jewish Agency ja sitä tukeva Haganah kävivät Irgunia vastaan ja luovuttivat sen jäseniä brittiviranomaisille tuomittaviksi. Toisen maailmansodan jälkeen kuitenkin Haganah pettyi britteihin, joilta se oli toivonut lievityksiä juutalaisten maahanmuuttorajoituksiin ja sekin yhtyi Irguniin ja Sternin (Lechi) ryhmään taistelemaan brittejä vastaan.

Toukokuussa 1946 Irgun räjäytti Kuningas Daavid Hotellin, missä majaili brittien mandaattihallinto. Räjäytys aiheutti satakunta kuolonuhria. Britit vastasivat joukkopidätyksillä. Haganahin toiminta lamautui sen johtajien tultua vangituiksi elokuussa 1946, mutta Irgun jatkoi taistelua ja brittien oli lisättävä joukkojensa määrää 100 000 sotilaaseen.(...)

Kun Israel itsenäistyi 1948 tarjoutui Irgun liittymään Haganahin pohjalle perustettuun Israelin armeijaan. Kun Irgunin Altalena -niminen vene oli tulossa Jaffan satamaan ammuksin lastattuna, halusi Haganah kaikki ammukset. Kiista Irgunin ja Haganahin välillä kiihtyi. Lopulta Haganah avasi tulen venettä vastaan, haavoitti sekä tappoi Irgunin jäseniä, ja vene upposi. Haganahin komentajana oli Jitzhak Rabin, josta tuli myöhemmin Israelin pääministeri.

Jewish Agencya ja Haganahia lähellä olevat perustivat Israelin hallitsevan Työväenpuolueen, kun taas Irgunia lähellä ovat perustivat oikeistopuolue Likudin."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Irgun

olavinieminen

Mitä ihmettä ruotsalaiset siviilitkin on menossa sotatoimialueelle Gazaan ja vielä islamilaisen terroristijärjestö Hamasin luo?
Videoista ja asekuvista päätellen agressiiviset aktivistit eivät olleet rauhan asialla.

Pitää antaa virallisten valtioiden hoitaa avustuskuljetukset asianmukaisesti.
Sen Israelkin ilmoitti hyväksyvänsä.

joonathan

Valtioita sitoo määräykset joilla se ei voi valtion nimissä purjehtia saarretulle alueella. Samoin kuin ei ne voi suorittaa lavojen valtauksia kansainvälisillä vesillä, Sen sijaan terrroristivaltiot näin tekevät. Avustus järjestöillä on ollut jopa sodassakin ollut oikeus mennä auttamaan siellä pulassa olevia eri alueille riippumatta kuka niitä hallitsee. Auttamintarkoitus rakaisee, mutta humanitäärinen apu on yleensä ollut sallittua.