Lauantai 20.1.2018

Aurinkorasva on kaksipiippuinen juttu

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.6.2010 16:41
  • Kuva: Creative Commons / Between a Rock
    Kuva

Me käytämme purkkitolkulla aurinkorasvaa. Siitä huolimatta yhä useampi saa ihosyövän. Amerikkalaistutkijat varoittavat nyt, että uudet aurinkorasvat saattavat aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä, kertoo Aftonbladet.

Aurinkorasvoja ostetaan hullun lailla joka kesä. Eri tuotteiden tarjonta on valtaisaa. Kuluttajat voivat valita voiteita, joilla iholle tulee suojakalvo aurinkoa vastaan tai muita rasvatyyppejä, jotka imeytyvät ihoon ja aktivoituvat auringonvalossa.

Uusimmat rasvat yhdistävät nämä ominaisuudet. Paradoksaalista on, että nämä voiteet sisältävät ainesosia, jotka aiheuttavat uusia iho-ongelmia.

Kalifornian yliopiston tuoreimpien tutkimusten mukaan ne kemikaalit, joita voiteissa käytetään UV-säteilyn torjumiseksi, saattavat nimittäin reagoida negatiivisesti auringonvaloon - ja aiheuttaa DNA-vaurioita, jotka vuorostaan saattavat aiheuttaa syöpää.

Voiteiden säilöntäaineet saattavat puolestaan tunkeutua uloimman ihokerroksen läpi ja varastoitua kehoon.

Lääkäri Michael Prager Britannian kosmetiikkayhdistyksestä sanoo, että on olemassa vaihtoehto, joka voi ratkaista ongelmat: antioksidantteihin perustuvat voiteet. Antioksidantteja on hedelmissä, marjoissa ja vihanneksissa.

Monet suhtautuvat tähän kuitenkin epäillen. Lääkäri Birch Machin sanoo, että kannattaisi kuitenkin luottaa kaupoissa oleviin aurinkorasvoihin - mutta myös perinteisiin keinoihin, kuten t-paitaan - ja terveeseen järkeen.

- Kannattaa pitää hattu päässä ja hakeutua varjoon, kun auringossa tulee liian kuuma.

Jaa artikkeli:

Kommentit

ahtinuottimaki

...huonompaan suuntaan.

Olen aina voidellut itseni huolellisesti hyvissä ajoin ennen auringonottoa. Yleensä voidetta ei ennen tarvinnut lisätä pitkänkään auringossa oleilun aikana, vaikka kävin usein uimassa. Ja silti en palanut ja ihokin voi hyvin.

Nyt pitää. Voide jotenkin jää enemmän ihon pinnalle ja irtoaa osin pois uidessa. Eikä ihokaan enää pidä paljosta auringonotosta, voiteista huolimatta. Voi tietenkin johtua iästänikin.

TV-pappa

sokeroimattomaan puolukkasurvokseen, ja sivellään auringolle altistuviin paikkoihin. Pitäisi olla tehokasta varsinkin etelän auringossa. Tosin parikymmentä vuotta sitten pärjäsin lähes täysin ilman mitään rasvoja yli neljä vuotta Egyptissä ja Kyproksella. Muun muassa kesäkuussa sekä Siinailla että Abu Simbelissä ja Assuanissa. Vaatii kylläkin ympärivuotisen totuttautumisen paikalliseen paisteeseen. Eipä ole Suomessakaan tarvinnut rasvailla sen jälkeen. Mutta onpa myös vaistomaisesti osannut varoa polttamasta itseään.