Maanantai 10.12.2018

Karmea isku kesken MM-finaalin - 70 kuoli

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.7.2010 08:43
Päivitetty: 
12.7.2010 18:14
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ugandan pommi-iskussa kuoli yli 60 ja loukkaantui saman verran.

Jalkapallon MM-loppuottelun huuma muuttui verilöylyksi Ugandassa, kun pommi-iskut surmasivat yli 70 ihmistä pelin viime minuuteilla.

Pommit räjähtivät pääkaupungissa Kampalassa rugbykerholla ja ulkomaalaisten suosimassa etiopialaisessa ravintolassa, joihin oli kerääntynyt runsaasti väkeä peliä seuraamaan.

Al-Jazeera-tv-kanavan mukaan iskujen takana on suurta osaa Somaliasta hallitseva al-Shabaab-islamistiryhmä. Al-Shabaab oli uhannut iskeä Ugandaa vastaan, koska maalla on sotilaita Somaliassa Afrikan unionin Amisom-operaatiossa.

Myös isku kisakatsomoon sopii al-Shabaabin pirtaan, sillä ryhmä pitää jalkapalloa epäislamilaisena ja on yrittänyt estää kisojen seuraamisen myös Somalian puolella.

Alustavien tietojen mukaan iskussa kuoli yksi Yhdysvaltain kansalainen ja useita etiopialaisia. Etiopiaa al-Shabaab vihaa, koska maa lähetti vuonna 2006 joukkoja Somaliaan taistelemaan islamisteja vastaan.

Kyseessä oli äärimmäisestä ja väkivaltaisesta islamin tulkinnasta tunnetun al-Shabaabin ensimmäinen isku Somalian rajojen ulkopuolella.

–Al-Shabaab ei selkeästi enää ole tietylle alueelle rajoittunut uhka, varoitti vanhempi tutkija Henry Wilkinson turvallisuusyhtiö Janusian Securitystä.

Paikat: 
Jaa artikkeli: