Keskiviikko 16.1.2019

Tältä näyttää japanilainen äitiyspakkaus – ”Suomi teki vaikutuksen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.8.2015 10:49
  • Kuva: Urayasu kaupunki
    Kuva
    Tältä näyttää Urayasun kaupungin äitiyspakkaus.
  • Kuva: Urayasun kaupunki
    Kuva
    Urayasun kaupunginjohtaja Hideki Matsuzaki ja suurlähettiläs Manu Virtamo esittelevät äitiyspakkauksia.

Japanilaisessa Urayasun kaupungissa on otettu käyttöön maan ensimmäinen mukaelma suomalaisesta äitiyspakkauksesta, kertoo Suomen Tokion-suurlähetystö verkkosivuillaan.

Japanilainen äitiyspakkaus, “Konnichiwa Akachan gift” eli suomeksi ”Hyvää päivää, vauva” -paketti, on laukku, joka sisältää luomupuuvillasta valmistettuja vauvanvaatteita.

Urayasun kaupunginjohtaja Hideki Matsuzaki kävi Helsingissä toukokuussa tutustumassa suomalaisiin neuvoloihin ja koulutusjärjestelmään.

– Matkan lopussa olimme vakuuttuneita siitä, että oman neuvolan avaaminen ja äitiyslaukun kehittäminen olivat oikeita ratkaisuja. Oli hyvin vaikuttavaa nähdä, miten suomalainen yhteiskunta tukee lapsiperheitä, hän kertoo.

Urayasun lisäksi muutkin japanilaiskaupungit harkitsevat äitiyspakkauksen käyttöönottoa sekä neuvolajärjestelmää, Tokiko Horiuchi Suomen-suurlähetystön tiedotuksesta kertoo Uudelle Suomelle.

– Monissa kaupungeissa äideille jaetaan rahakuponkeja, hän kertoo nykyisestä tilanteesta.

Suomalaiset lastenhoitopalvelut ovat herättäneet huomiota Japanissa viime vuosina.

– Alhaisesta syntyvyydestä kärsivässä maassa monet lasten- ja terveydenhoidon ammattilaiset ja päättäjät ovat huomanneet suomalaisen neuvolajärjestelmän vahvuudet, kuten palvelun saumattomuuden sekä laadukkaan henkilökunnan, ”neuvolatädit”, joiden kanssa jutteleminen ratkaisee monia nuorten vanhempien ongelmia, suurlähetystö kertoo.

Pari vuotta sitten Japanissa syntyi uusi käsite, ikumen, joka tarkoittaa nuorta isää, joka osallistuu aktiivisesti lasten kasvatukseen. Suomen Tokion-suurlähetystön entisestä lehdistö- ja kulttuurineuvoksesta, kahden lapsen isä Mikko Koivumaasta tuli yksi ilmiön kasvoista Japanissa ja hän on muun muassa luennoinut aiheesta Japanissa.

–Se on ilmiö, joka kiinnostaa Japanissa, ja josta suomalaisilla voi olla jotain kerrottavaa, Koivumaa kertoi Uudelle Suomelle vuonna 2013.

Koivumaa julkaisi ilmiöstä myös kirjan vuonna 2014.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: