Keskiviikko 17.7.2019

BBC: Uusi superbakteeri tuli Aasiasta - ongelma koko maailmalle?

Luotu: 
11.8.2010 11:20
Päivitetty: 
11.8.2010 11:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Vastustuskykyinen superbakteeri levisi Britannian sairaaloihin Aasiassa leikkaushoitoa saaneiden potilaiden mukana.

Britannian sairaaloihin on levinnyt uusi, hyvin vastustuskykyinen superbakteeri, BBC kertoi keskiviikkona.

Tutkijoiden mukaan bakteeri on kulkeutunut maahan Aasiassa leikkaushoitoa saaneiden potilaiden mukana.

Superbakteeri valmistaa NDM-1-nimistä entsyymiä, joka vahvistaa bakteerin vastustuskykyä antibiooteille. Ainakin yksi tutkijoiden havaitsema NDM-1-tartunta oli sellainen, ettei siihen purrut mikään tunnettu antibiootti.

Tutkijat varoittavat, että superbakteerista voi tulla merkittävä maailmanlaajuinen terveysongelma. Bakteerin leviämisen estämiseksi on tärkeää, että tartunta tunnistetaan ja potilas eristetään nopeasti.

Britanniassa on tähän mennessä havaittu 50 bakteeritapausta. Sairastuneita yhdistää se, että he ovat olleet hiljattain leikkaushoidossa Aasiassa, monet Intiassa tai Pakistanissa. Potilaat olivat muun muassa käyneet plastiikkakirurgilla sekä saaneet elinsiirtoja. Joillain potilailla tartunta oli vähäoireinen, kun taas toiset sairastuivat vakavasti.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

JouniM

Hoitaako luonto tässä väestön ylikansoitusta omalla menetelmällään. Ongelmana vain on se että ihminen on oppinut liikkumaan laajemmalle alueelle kuin luonnon mekanismit on tarkoitettu.

Mila F

Tutkijat ovat puhuneet kuin Runebergit jo ainakin parikymmentä vuotta siitä, että bakteerit kehittävät sitä vastustuskykyisempiä kantoja, mitä enemmän käytämme antibiootteja turhaan.

Onko lihateollisuudenkaan ihan pakko käyttää antibiootteja ennaltaehkäisevässä mielessä esim. possujen "finneihin"?

Ja luontoonhan nuo päätyvät, kun ovat ensin pörähtäneet jonkun elimistön läpi. Bakteerien suuri testilaboratorio saa sitten ihan rauhassa kehitellä vahvempia kotijoukkoja.

J. Mikkola

Syynä elintarviketeollisuuden ja varsinkin lihateollisuuden käyttämiin turhiin antibiootteihin ym. mömmöihin on "pyhä kolminaisuus". Liitossa ovat elintarvike, lääke, sekä niistä syntyvä sairastuttamis teollisuus, jolla taas ruokitaan erilaisia lääkäri/lääke tarpeita.

Pettämätön yhdistelmä, joka toimii takuulla tänä päivänä.

Miksi valkoisessa purkassa on valkoista väriainetta? Miksi punainen (huom. halvempi) meetwursti sis. punaista väriainetta? Kalliimman väriaineettoman metukan näyttäessä ihan samalta? Mitä halvempaa ostat sen enemmän se sisältää ylimääräistä p*skaa.

jani73

Osa syy löytyy myös siitä, että terveyskeskuslääkärit toimivat kuin margariinitehtaalla. Jokaiselle on varattu max 20 minuuttia aikaa. Kysytään onko kurkku kipeä - vai mikä nyt vaivaa. Otetaan varmuuden vuoksi kaikki verikokeet ja vähän bepanthenia ulkoisesti ja sisäisesti sekä antibiootteja. Nykyään myös hammaslääkärit määräävät saman tien antibiootteja jos on hammas vähän tulehtunut. Silloin vanhoina hyvinä aikoina 80-luvun alussa hammaskivut kärsittiin. Nykyään tuntuu ettei ihmiset kestä lainkaan kipuja.

Lisäksi katseet voi suunnata lääkefirmoihin, jonka palkkalistoilla tai ainakin firmojen jonka lääkkeitä lääkärit suosittelevat, jotka rahan himossaan syytävät markkinoille lääkkeitä yhtä vähemmälle kliinisellä testaamisella. Sikainfluenssa rokote tuotiin markkinoille (osin hallitusten painostuksesta) pikavauhtia ilman kunnon tutkimuksia sivuvaikutuksista jne ...