Lauantai 21.10.2017

Syytös SM-liigalle: Siksi Granlund yhä rikki – ”Kuin päin betonia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.11.2010 09:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kiekkohallien laitoja ja pleksejä kuvataan betonimaisiksi. Kuvassa HIFK:n pelaaja ajaa Tapparan pelaajaa laitaan vuonna 2009.
  • Kuva: Wikimedia Commons / Javatyk
    Kuva
    Mikael Granlund kärsii yhä päänsärystä.

Lähes kuukausi sitten päänsä kaukalon laitaan lyönyt HIFK-tähti Mikael Granlund, 18, toipuu yhä aivotärähdyksestään. Granlundin agentin Ilkka Larvan ja Suomen Jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtajan Jarmo Saarelan mukaan tapaus on jälleen osoitus siitä, että SM-liiga ei pidä tarpeeksi huolta pelaajiensa turvallisuudesta.

Pelaajayhdistyksen mukaan aivo- ja olkapäävammojen määrä lähti nousuun SM-liigassa, kun laidoista ja plekseistä tuli 2000-luvulla ”panssareita”. Kivikovien panssarilasien tilalle Larva ja Saarela kaipaisivat NHL:ssä käytettyjä joustavia turvalaitoja ja -pleksejä.

–Iso osa SM-liigan aivotärähdyksistä on täysin turhia. Pleksien pitäisi antaa periksi kuten suuressa maailmassa. Kaikki tietää, kuinka vaarallisia nykyiset laidat ovat, mutta mitään ei tapahdu, manaa Larva ”järjetöntä tilannetta”.

–Mieti itse miten käy, jos juokset päin betoniseinää.

Kaukalorakenteiden uudistamista estää se, ettei useimmat SM-liigan hallit omistavilla kunnilla ole intoa satojen tuhansien investointiin. Larvan ja Saarelan mukaan Jääkiekkoliiton ja SM-liigan pitäisi osoittaa, että niitä todella kiinnostaa pelaajien turvallisuus painostamalla seurat ja kunnat uudistamaan kaukalot.

–Jos SM-liiga ja seurat rupeaisivat riittävästi painostamaan, niin kyllä hallien omistajat ryhtyisivät toimiin. SM-liiga voisi hoitaa asian sukkelasti asettamalla liigalisenssin ehdoksi joustolaidat, ehdottaa Saarela.

Saarelan mukaan SM-liigan nykyinen linjaus – liigan säännöissä mainitaan, että kaukalorakenteiden uudistuksissa ”tulee huomioida” ns. joustolasien ja -kaukalon käyttö – ei riitä.

–Ei se pakota tarvittavaan ratkaisuun.

SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen on turvallisuusriskistä Saarelan ja Larvan kanssa samaa mieltä: nykyiset laidat ovat ”ihan liian kovat” ja ne olisi korvattava joustavammilla. Vuorinen on kuitenkin mielestään väärä henkilö ottamaan vastuusta asiasta.

–Ei SM-liiga tee eikä omista kaukaloita eikä halleja. Tämä kysymys pitää osoittaa kunnille ja yksityisille hallien omistajille. SM-liiga on vain vuokralainen.

Toisaalta Vuorinen lupailee, että joustavat pleksit ja laidat saattavat tulevaisuudessa olla vaatimus liigalisenssin saamiseksi.

–Varmaan siihen suuntaan tulevaisuudessa mennään, että laitetaan painetta seurojen kautta kuntien suuntaan. Siihen meidän pitäisi päästä, Vuorinen sanoo.

–Nykyiset laidat ovat, vähän paikkakunnasta riippuen, ihan liian kovat. Aivotärähdykset ovat hyvin mahdollisia, kun se on kuin betonia se laita.

Vuorinen ei uskalla puhua aikataulusta, jolla laitojen uudistaminen saataisiin toteutettua. Hänen mukaansa uudistuksen kustannukset tulevat olemaan niin kovat, että asiassa pitää edetä joustavasti. Siis sen mukaan, ainakin alkuun, miten kaukalot alkavat tulla luonnolliseen remontti-ikäänsä.

–Toivottavasti ei mene vuosia.

Pelaajayhdistyksen mukaan aivotärähdyksiä sattuu SM-liigassa kausittain noin 40 kappaletta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Solar

Kyse on selkeästi junioripelaajasta jolla on taitoa, mutta koko on vain 175/77 voi ymmärtää, kun tulee 20 cn pitempi ja 20 kiloa painavampi vastaan miten käy. Olis ollut järkevää antaa kasvaa vielä ja saada massaa, selkeä "raha-ahneiden" miesten, valmentajien ja erityinen VASTUU pelaajaagentilla. Ko pelaajalta edellytetään samaa kuin Saku koivulta 178/82 ja huomattava määrä kokemusta.

Buller

Kyllä tällä kertaa ainakin kävi niin, että Granlund itse yritti taklata Bluesin pelaajaa, ajoi ohi ja törmäsi pää edellä laitaan. Tuloksena irronut hammas ja aivotärähdys.

Jos olisi massaa "pojalla" enemmän, olisi jälkikin ollut pahempaa. Siis itsellensä.

Eiköhän aikuinen mies tee jo omat valintansa ammatinharjoittamisensa suhteen.

Solar

Ottamatta kantaa tähän yksitäiseen tapaukseen on selkeästi kyse juniori/nuoriso pelaajasta jolta puuttu kokemus, mutta näyttöjä pitää antaa isompien joukossa. Olisko kokenut pelaaja ajanut seinää? Pelisilmää taklaustilanteessa...? Kovan työn takana tulee olemaan paikka lunastaa suuruus tämän kokoisella pelaajalla. Mutta siittä huolimatta onnea!

MN

Tässä olisi näyttävää rymistelykiekkoa pelaavalle HIFK:lle tempun paikka. Vaihtaa laidat joustaviin taklauslaitoihin ja ottaa hyöty irti kotikaukalostaan. Menestys korvaa varsin äkkiä investoinnin, varsinkin jos sillä vältytään Granlundin kaltaisten pelaajien loukkaantumisilta.

pikavippivertailu

Tätä on kyllä tullut itsekin mietittyä... NHL:ssähän tottakai on joustavat laidat ja yleisökin tykkää kun on liikettä ja räminää kunnolla mutta loukkaantumisia laidoista aiheutuen vähemmän. SM-liigassa kusee juuri tuo juttu että kukaan ei hallinnoi kokonaisuutta ja "tuotetta" vaan vastuuta työnnetään asioista valtiolle ja kunnille ja hallisäätiöille ja ties minne. Koko tuote nimeltä SM-liiga ei voi koskaan olla laadukas niin kauan kuin yksi järkevä taho ei pidä huolta kokonaisuudesta.