Lauantai 19.1.2019

Jääkiekon yleisökato tullut jäädäkseen?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.9.2015 14:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Syksyn yleisökato on tullut vakiintuneeksi termiksi suomalaiseen jääkiekkoon. SM-liiga on pyrkinyt viime syksyn kehnojen yleisömäärien jälkeen kohottamaan profiiliaan, mutta väkeä on ollut halleissa kauden avauskierroksilla vieläkin vähemmän.

Yleisökato jatkui torstaina Jyväskylässä ja Oulussa. JYPin 5-1 –voittoon päättynyttä ottelua SaiPaa vastaan oli seuraamassa paikan päällä 2770 katsojaa. Kärppien 3-4 –tappioon päättyneen Pelicans-ottelun yleisömäärä oli 4453.

Jokereiden KHL-ottelutkaan eivät vedä viime kauden malliin. Torstain ottelua Moskovan Dynamoa vastaan seurasi Hartwall-areenalla 9184 katsojaa. Määrä oli paria tuhatta pienempi viime kauden Dynamo-peleihin verrattuna.

Jokereiden katsojamäärien lasku oli tietysti odotettavissa. KHL:ssä ei enää ole samaa uutuuden viehätystä kuin vuosi sitten. Vastaava ilmiö katsojalukujen laskussa nähtiin Jokereiden ensimmäisen Hartwall-areenakauden 1997-98 jälkeen.

Mutta jääkiekon SM-liigan katsojaluvut ovat jo huolestuttavassa alamäessä. Seurat saavat tuloja muualtakin kuin lipputuloista, mutta pidemmällä aikavälillä yleisökato näkynee seurojen taloudessa ja pelaajien tilipusseissakin.

Yleisökadolle voidaan luetella monia syitä. Suomi on ajautunut lamaan ja jääkiekko-ottelut ovat tietysti ensimmäisiä asioita, joista kuljettajat satunnaisia menojaan karsivat. Toisena selityksenä on jääkiekon ylitarjonta. Pelien määrää on vain lisätty ja KHL on kilpailevana tuotteena vienyt huomiota. Kaikkia SM-liigan pelejä voi nykyisin katsella myös netistä maksua vastaan, mikä tulee pääsylippua halvemmaksi.

Yhtenä selityksenä on lisääntynyt vapaa-ajan tarjonta. Jääkiekko kilpailee vapaa-ajasta muun viihteen kanssa. Play-Station ja Xbox voidaan nekin laskea jääkiekko-ottelun vakavasti otettaviksi kilpailijoiksi.

Näyttää vääjäämättömästi siltä, ettei kiekkopeleissä nähdä syksyisin enää yleisöryntäyksiä. Katsojaluvut kasvavat pikkujoulujen aikaan, mutta täydet hallit alkavat olla harvinaisuuksia. Seurojen lienee syytä tasapainottaa talouttaan tosiasiat tunnustamalla.

Itse tuotteessakin on aina kehittämisen varaa. Aiheellisesti voidaan kysyä, tarjotaanko suomalaisille tasokkaampaa pääsarjatason kiekkoa joukkuemäärää kasvattamalla?

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli Kouvalainen

Syyt:

1.KHL pelit ovat paljon parempi tasoisia kuin liigapelit! sen takia Jallishallissa vielä riittää väkeä (rahalle saa vastinetta toisin kuin liiga-kiekossa)

2. SM-Liiga joukkueet ovat hinnoitelleet pääsyliput aivan törkeän hintaisiksi (Olen pyrkinyt käymään HIFK peleissä pojan kanssa, mutta ei mulla ole varaa käydä katsomassa kuin max. 1-3 peliä kaudessa)

3. Katsomossa jääkiekkoa seuraavat ihmiset ovat pääsääntöisesti niitä ns. "perusduunareita".. ja jos joku ei ole huomannut, niin hallitus on kovasti taas menossa duunareitten taskuja kaivelemaan... Sieltä viedään taas sitä "ylimääräistä" pois Suomalaisten jo ennestään törkeän heikkosta ostovoimasta... (Taloustilanne tulee jatkossa näkymään yleisökatona halleissa yms.. muissa vastaavissa tapahtumissa entistä selkeämmin)